Placeholder

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τ. ΚΟΥΡΑΚΗΣ: «Ως εδώ κ. Λοβέρδο τα πελατειακά κόλπα και ρουσφέτια. Τελειώσατε!»

Το υπουργείο Παιδείας προκηρύσσει θέσεις Συντονιστών Εκπαίδευσης εξωτερικού, παρακάμπτοντας πλήρως κάθε νομιμότητα
Δημοσίευση: 11/01/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Για σκανδαλώδη εγκύκλιο, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, κάνει λόγο ο Συντονιστής της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης , σχετικά με την προκήρυξη θέσεων Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού και υπογραμμίζει:

Α. Το υπουργείο Παιδείας προκηρύσσει θέσεις Συντονιστών Εκπαίδευσης εξωτερικού, παρακάμπτοντας πλήρως κάθε νομιμότητα.

Β. Ξεχνάει άραγε το υπουργείο, ότι δεν γίνονται υπηρεσιακές μεταβολές-πόσω μάλλον τοποθετήσεις στελεχών- σε προεκλογική περίοδο, ή μήπως δεν γνωρίζει ότι οι θητείες των Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού δεν έχουν λήξει και ως εκ τούτου δεν προκύπτει καμία ανάγκη πλήρωσης των θέσεών τους; Τι είδους σκοπιμότητα εξυπηρετεί η συγκεκριμένη εγκύκλιος;

Ο κ. Κουράκης καλεί το υπουργείο Παιδείας «να πάψει να αυθαιρετεί, να σεβαστεί τις νόμιμες διαδικασίες και να αποσύρει άμεσα την καθόλα παράνομη αυτή εγκύκλιο».

 Πλήρωση θέσεων Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού

Οι έδρες και οι περιοχές ευθύνης των Συντονιστών Εκπαίδευσης

Καθορισμός προσόντων, κριτηρίων, διαδικασίας επιλογής Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού

Σχόλια (14)

 
Κώστας
13 Ιαν 2015 09:50

@Μαύρος

Φαντάζομαι ότι το δικό σας PhD (αν έχετε) θα βοήθησε στην ανακάλυψη κάποιας υπέρτατης δύναμης του σύμπαντος ή κάποιου σωματιδίου που μέχρι σήμερα ήταν άγνωστό;Έτσι;
Θα μας πείτε ποιες είναι επιστήμες κατά την δική σας άποψη;
Όσον αφορά την Θεολογία δεν θα λάβω θέςη διότι δεν είμαι σχετικός οπότε δεν εκφράζω γνώμη επί παντός επιστητού.
Αλλά τα υπόλοιπα που λέτε "για το να πάς τον κόσμο μπροστά" σε επίπεδο διδακτορικού τότε θα έπρεπε να έχουμε εκατομμύρια νομπελίστες.Δεν είναι έτσι τα πράγματα.Αυτό που μπορείτε να πιστεύετε εσείς ως "άχρηστη έρευνα" (και δεν εννοώ στην θεολογία) μπορεί σε ορισμένα χρόνια να είναι πολύ σημαντική.
Ε ρε τι ακούμε (διαβάζουμε καλύτερα) πρωΐ-πρωΐ.?.

 
Διαυγεια
12 Ιαν 2015 22:57

Μόνο αυτό σας απασχολεί κ. Κουράκη οι θέσεις 5-10 συντονιστών? Εδώ έγιναν και γίνονται σημεία και τέρατα στην εκπαίδευση με τις παράνομες μετατάξεις. Αδικούνται κατάφορα εκατοντάδες εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που για χρόνια υπηρετούν μακριά από τα σπίτια τους και περιμένουν μετάθεση . Ποια είναι η θέση σας? Θα συνεχίσετε την ίδια πολιτική αν κυβερνήσετε ή θα αποδώσετε δικαιοσύνη?

 
Π. Μαύρος
12 Ιαν 2015 22:54

Ευχαριστώ τον σχολιαστή με προσωνύμιο Ψευδοεπιστήμες... Δεν έχω προσωπικά κάτι με όσους ασχολούνται με τη Θεολογία..η τη Μηχανική της Διδακτικής (Στο Παν. Αιγαίου στη Ρόδο υπήρχε ...εργαστήριο Μηχανικής της Διδακτικής..δεν ξέρω αν υφίσταται ακόμα..... ..)
Θέλω να πώ ότι όντως η Διδακτική είναι σημαντική αλλά με το να χρησιμοποιούμε επιστημονική ορολογία ΔΕΝ την κάνουμε επιστήμη,,... ούτε Διδακτορικά επειδή ένας Πανεπιστημ. καθηγητής θέλει να πάρει προαγωγή και να δείχνει πολλή ...έρευνα!
Το θέμα λοιπόν δεν είναι με το θέμα αλλά με την πεποίθηση ότι όλα αυτά είναι επιστήμες. Ο καθένας μπορεί να ασχολείται μια ζωή για κάτι ..αυτό όμως δεν κάνει την ενασχόλησή του απαραίτητη στη σύγχρονη εποχή....
Για να μην παρεξηγηθώ δυστυχώς το να κάνει κάποιος phd στη ποίηση του Δ. Σολωμού (πού όντως υπάρχουν τέτοια διδακτορικά) ΔΕΝ σημαίνει ότι προχώρησε ο κόσμος... κρίμα αλλά έτσι είναι.. Αυτό είναι η έννοια του διδακτορικού με απλά λόγια.... πάει ο κόσμος ένα βήμα παραπέρα..και δυστυχώς με Θεολογικές διατριβές ή στατιστικό- διδακτικές ΔΕΝ πάει τίποτα πιο μπροστά.. απλά το πανεπιστημιακό status quo... τις χρειάζεται για να δικαιολογεί τις θέσεις και τις αμοιβές του!

Τώρα η τοποθέτηση έχει να κάνει οτι ομοίως το να κάνει κάποιος PHD στη σχετικότητα..που όντως προχωράει ο κόσμος μπροστά..ΔΕΝ σημαίνει έκανε κάτι σπουδαίο για να έχει τόσα μόρια για τη συγκεκριμένη θέση,....
Τόσο απλά..
Περαιτέρω ο καθένας είναι να κάνει ότι κάνει για τον εαυτό του πρώτιστα και για ότι αγαπάει..αν ο κάθε Π.Μαύρος δεν τον...επικροτεί..πρόβλημα του Π.Μαύρου..

 
Εκπαιδευτικός
12 Ιαν 2015 22:21

Εδώ ο κόσμος καίγεται κι εμείς τσακωνόμαστε και μάλιστα ειρωνευόμενοι! Γι' αυτό είμαστε εδώ που είμαστε. Παρ' όλα ταύτα, σχολιάζοντας σύντομα: Το θέμα μας δεν είναι αν η Θεολογία είναι επιστήμη (σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο πλην Γαλλίας είναι αναμφίβολα επιστήμη, γι' αυτό οι Θεολογικές Σχολές είναι ενταγμένες στα κανονικά κρατικά πανεπιστήμια και μάλιστα σε χώρες όπως η Γερμανία έχουν και αυξημένο κύρος). Ούτε το θέμα μας είναι η μοριοδότηση (πάντως, όπως και να το κάνουμε ακόμα και διδακτορικό στην ειδικότητα της Θεολογίας ή της Φιλολογίας κάνει τον κάτοχό του να έχει χαώδη διαφορά αναφορικά με τις ικανότητες και την οργανωμένη δουλειά σε σχέση με οποιονδήποτε με οποιοδήποτε μεταπτυχιακό ή επιμόρφωση). Όλα αυτά, κατά τη γνώμη μου, δεν σημαίνουν ότι οποισδήποτε διδάκτωρ (μην ξεχνάμε και την ποιότητα των εργασιών, γιατί για Ελλάδα και Έλληνες μιλάμε!) κάνει για Συντονιστής ή ό,τι άλλο, αν και ίσως θα έπρεπε να αποτελεί προαπαιτούμενο προσόν για τόσο υψηλές θέσεις. Και ελπίζω να μιλάμε μεταξύ μας πιστεύοντας αυτά που λέμε κι όχι βάσει των προσόντων που έχει ο καθένας (μεγαλοποιούμε τα δικά μας και μηδενίζουμε των άλλων). Το μεγάλο ζήτημα της χώρας είναι να ΜΗΝ επιλέγονται επιτέλους με τηλεφωνήματα και κομματικές ή προσωπικές πιέσεις τα στελέχη (οι παλαιότεροι θα συμφωνήσουν στη διαπίστωση ότι σχεδόν πάντα ξέραμε ποιος θα είναι Σύμβουλος και Προϊστάμενος πριν καν προκηρυχθεί η θέση και πριν καν δημοσιοποιηθούν τα κριτήρια επιλογής!). Ας οριστεί οποιαδήποτε Επιτροπή Αξιολόγησης (κι ας είναι κι από εξωτερικές εταιρείες, ωραία ιδέα), αρκεί να κάνει την επιλογή χωρίς πιέσεις και εντολές. Και τότε είναι περιττή η όποια μοριοδότηση. Γιατί προφανώς θα κοιτάξουν και τα διδακτορικά και τις μετεκπαιδεύσεις και τις δημοσιεύσεις και τη γλωσσομάθεια και την ένταξη στο ξένο περιβάλλον και κυρίως την προσωπικότητα και τη συγκρότηση του υποψηφίου. Ας επιλέξουν οι άνθρωποι όποιον τους φανεί καταλληλότερος, όσο τους κόβει με τη μόρφωση και την πείρα που θα πρέπει να έχουν. Αρκεί να τον επιλέξουν μόνοι τους και με ειλικρίνεια. Κι ας κάνουν λάθος. Σίγουρα το λάθος θα είναι μικρότερο από αυτά που ζούμε τόσα χρόνια σ' αυτή την παρωδία "εκπαίδευσης" που υπηρετούμε.

 
Ψευδοεπιστήμες
12 Ιαν 2015 18:27

Η Encyclopedia Britannica ορίζει την έννοια «επιστήμη» ως εξής: «οποιοδήποτε σύστημα γνώσης που συνεπάγεται αμερόληπτες παρατηρήσεις και συστηματικό πειραματισμό».
Τα κλειδιά εδώ είναι τρεις λέξεις: σύστημα, αμερόληπτο και πείραμα. Η επιστημονική γνώση είναι συστηματική – όχι σκόρπια και χύμα – και απαρτίζει ένα συνεπές και συνεκτικό σώμα. Είναι αμερόληπτη και δεν μπαίνει στην υπηρεσία τρίτων, π. χ. της εξουσίας, της ιδεολογίας ή της θρησκείας και τέλος υπόκειται σε συνεχή και συστηματικό πειραματικό έλεγχο. Θα μπορούσαμε, ακολουθώντας μία κατάταξη που έκανε ο Robert T. Carroll, να ορίσουμε μερικά βασικά γνωρίσματα της επιστήμης: α) βασίζεται στην εμπειρική παρατήρηση και όχι στην αυθεντία κάποιου ιερού κειμένου, β) ερμηνεύει ένα σύνολο εμπειρικών φαινομένων, γ) ελέγχεται και δοκιμάζεται πειραματικά με βάση τις θέσεις ή τις προβλέψεις της δ) επιβεβαιώνεται από την εμπειρία ή την αντιπαράθεση νέων γεγονότων και παρατηρήσεων, ε) είναι απρόσωπη και μπορεί να ελεγχθεί από τον καθένα, άσχετα με τις πεποιθήσεις του, στ) είναι δυναμική και γόνιμη, οδηγώντας σε νέες ανακαλύψεις και συσχετισμούς, και ζ) ξεκινάει πάντα από την απορία και την αμφισβήτηση και ποτέ δεν εκφράζεται δογματικά. Με τα παραπάνω η επιστήμη της θεολογίας όχι μόνο δεν είναι επιστήμη αλλά έρχεται να υποστηρίξει και το "δόγμα" της μια και έχει ήδη απάντηση για όλα τα ερωτήματα που ένας ερευνητής θα έθετε σε αντίθεση με όλες τις άλλες ανθρωπιστικές ή θετικές επιστήμες. 'Αρα καλώς ο κος Μαύρος είπε για διδακτορικά θεολογίας προσάπτοντας το χαχα.

 
Νικος
12 Ιαν 2015 16:28

Άμα ειναι έτσι να εκμηδενιστεί η μοριοδότηση και για τις κρίσεις στελεχων του καλοκαιριού για όσους είχαν στο παρελθόν διατελεσει διευθυντές σε δημοτικά σχολεια ηγυμνασια λύκεια και να αυξηθεί η μοριοδοτηςη στο μεταπτυχιακό και το διδακτορικό,,όπως και να αυξηθεί η μοριοδοτηςη για οςους έχουν παρακολουθήσει εξάμηνες επιμορφώσεις στην διοίκηση των σχολικών μονάδων.Να δωθεί και ένα μόριο έξτρα για το Τ.π.ε όσων μεταπτυχιακά ως προϋπόθεση για να τα κάνουν. Βαρεθηκαμε να βλέπουμε άτομα του κομματικού στρατού να καταλαμβάνει θέσεις διευθυντών σε σχολεια άνευ μεταπτυχιακών απλά με έτη προϋπηρεσίας αλλα και γνωριμίες σε κόμματα.

 
panos
12 Ιαν 2015 12:23

Άμεση ανάκληση μετά τις εκλογές, επαναπροσδιορισμός κριτηρίων επιλογής και του ρόλου που καλείται να παίξει ο συντονιστής εκπαίδευσης. Κρίμα μέχρι το τέος κάποιοι μένουν αμετανόητοι.

 
για Πμαυρος
12 Ιαν 2015 11:27

....όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια!

 
nb
12 Ιαν 2015 11:21

Θα ήθελα να εξηγήσει ο κ. Π. Μαύρος για το (θεολογικό!! χαχααα). Τι εννοεί; Έχει ερευνήσει το ζήτημα και βρήκε κάτι (που θα ήθελα να μας το ανακοινώσει) που τον κάνει να εκφράζεται έτσι ; Τον ρωτάω, επειδή εγώ έχω διδακτορικό στη Θεολογική, με θέμα που απασχολούσε τη διεθνή επιστημονική κοινότητα για χρόνια και χρειάστηκε να κοπιάσω πολύ και να αφιερώσω πολύ χρόνο για να βγάλω συμπεράσματα. Α, και ένα τελευταίο. Δεν ξέρω τι γνωρίζει για πανεπιστημιακές σπουδές, αλλά να είναι σίγουρος πως στη θεολογική δεν ασχολούνται με άμφια.

 
nikos
12 Ιαν 2015 08:56

σκάνδαλο είναι η αλλαγή στη μοριοδότηση που είναι "φωτογραφική" κάποιων τύπων εντός του υπουργείου (εδώ το ΦΕΚ http://www.esos.gr/sites/default/files/articles-legacy/syntonistes.pdf )
-(20 Διδακτορικό - 8 Μεταπτυχιακό, πρώτη φορά τόση απόσταση συνήθως ήταν σε όλες τις κρίσεις 5 το Διδακτ.- 3 το μεταπτυχιακό),
- η μείωση στο μισό των μορίων όσων έχουν ήδη εκπαιδευτική εμπειρία στο εξωτερικό,
- επίσης η μείωση στο μισό των μορίων όσων έχουν εμπειρία σε θέση Διευθυντή σχολικής μονάδας,
- επίσης δίνουν 5 μόρια σε όσους έχουν Πιστοποιητικό Διοικητικής ή Παιδαγωγικής καθοδήγησης από την Ανώτατη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (όμως εκεί στο μοναδικό πιλοτικό πρόγραμμα που έγινε, δικαίωμα συμμετοχής είχαν μόνο Δ/ντές Εκπ/σης και Σχολικοί Σύμβουλοι),
- επίσης καταργήθηκε η μοριοδότηση του Μαράσλειου Διδασκαλείου....

 
Π. Μαύρος
11 Ιαν 2015 21:15

Το να εχει κάποιος διδακτορικό ΔΕΝ σημαίνει πολλά. Εξαρτάται τι ειδους είνια.πχ αν καποιος εχει διδακτορικο στη φυσικη στερεου σώματος ή τα άμφια(θεολογικό!! χαχααα) σημαινει οτι ξερει να διαχειριστει ανθρώπους και καταστάσεις;
Η επιλογή προσωπικού θα έπρεπε να ανατιθεται σε εξωτερικές εταιρείες (Human resourses) , οπως κάνουν μεγάλα ιδρύματα εξωτερικού και όχι δε κάθε κομματική επιτροπή.Δλδ ένας πανεπιστημιακός ξέρει να επιλέγει ανθρώπους;;; απο που προκύπτει αυτό;.

 
Εκπαιδευτικός
11 Ιαν 2015 20:30

Το ζήτημα είναι να υπάρχει η διάθεση για αντικειμενικές κρίσεις παντού. Μέχρι τώρα σχεδόν όλες οι υψηλές θέσεις είναι δοσμένες πριν καν γίνει προκήρυξη. Και η κάθε μοριοδότηση προκύπτει από τα προσόντα εκείνων για τους οποίους προορίζονται οι θέσεις. Το διδακτορικό ίσως πρέπει να είναι και προαπαιτούμενη προϋπόθεση. Άλλωστε στον κόσμο του σήμερα, και μάλιστα της Ευρώπης, είναι μάλλον αστείο να υπάρχει Συντονιστής χωρίς διδακτορικό, ακόμα και οποιασδήποτε κατευθύνσεως. Είναι βασικό προσόν για να συνομιλεί με κάποιο κύρος στις χώρες που ασκεί τα καθήκοντά του. Αλλά πέρα από αυτό, πιστεύω ότι, όταν υπάρχει αντικειμενική επιτροπή αξιολόγησης, θα επιλεγεί ο καταλληλότερος ακόμα κι αν δεν υπάρχει καμιά μοριοδότηση κανενός κριτηρίου. Μια ματιά στο βιογραφικό, στις δημοσιεύσεις, στη σχετική πείρα και στην προσωπικότητα και τους βρίσκεις αμέσως. Μπορεί να το κάνει αυτό η Ελλάδα; Μπορεί να το κάνει η όποια νέα κυβέρνηση; Αν όχι, χαθήκαμε οριστικά και ο δρόμος δεν έχει πλέον επιστροφή.

 
Π. Μαύρος
11 Ιαν 2015 18:43

Το σκανδαλώδες δεν είναι η προκήρυξη αλλά η αλλαγή των κριτηρίων μοριοδότησης!!!! που ξαφνικά δίνει 20 μόρια σε όσους έχουν διδακτορικά ανεξάρτητα τι είδους είναι αυτά - η παλιά μοριοδότηση έκανε τουλάχιστον διαχωρισμό -και οσοι έχουν πχ μεταπτχ ( άσχετα αν είναι στη εκπαίδευση ή στη διοίκηση ) παίρνουν μόνο 8...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ