Η πρόταση της Ομάδας Εργασίας του ΕΣΥΠ για τον αριθμό εισακτέων στα ΑΕΙ

Ποια είναι τα εννέα μέλη της Ομάδας Εργασίας

12/01/2015

Άκουσε το άρθρο

 Ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ Καθηγητής Σωκράτης Κάτσικας σε εφαρμογή της απόφασης της προηγούμενης συνεδρίασης του ΣΑΠΕ και ΣΑΤΕ συγκρότησε Ομάδα Εργασίας με αντικείμενο την επεξεργασία εισήγησης προς το ΣΑΠΕ και ΣΑΤΕ για τη διαδικασία καθορισμού του αριθμού των συνολικώς εισαγομένων στα ΑΕΙ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016. Η ομάδα εργασίας, στη συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου 2014 αποφάσισε τα εξής:

1. Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (άρθρα 61, 62 και 63 του Ν.4009/2011) πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως, αρχής γενομένης από το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017. Προς τούτο καλείται το ΥΠΑΙΘ, εντός του 2015, να διαμορφώσει την εθνική στρατηγική, κατά το άρθρο 61, ως πρώτο βήμα της όλης διαδικασίας.

2. Ο καθορισμός των συνολικώς εισαγομένων σε κάθε Τμήμα των ΑΕΙ για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 θα γίνει με συμφωνία μεταξύ τριών μερών: των ΑΕΙ, της ΑΔΙΠ και του ΥΠΑΙΘ. Ως προς τη διαδικασία, αυτή ξεκινά με διαμόρφωση προτάσεων από τα ΑΕΙ, αποστολή των προτάσεων προς την ΑΔΙΠ, τοποθέτηση της ΑΔΙΠ επί των προτάσεων αυτών και τριμερή (ΑΕΙ-ΑΔΙΠ-ΥΠΑΙΘ) διαβούλευση προς επίτευξη συμφωνίας.

3. Με τη διαδικασία του σημείου 2 ανωτέρω καθορίζεται ο αριθμός των συνολικώς εισαγομένων σε κάθε Τμήμα, ανεξαρτήτως του τρόπου εισαγωγής τους. Αν και θεωρείται σκόπιμη η πλήρης κατάργηση των μετεγγραφών και η παροχή οικονομικής ενίσχυσης στους οικονομικώς αδύναμους εισαγόμενους προκειμένου αυτοί να φοιτήσουν στο Τμήμα που εισήχθησαν, αναγνωρίζεται η ανάγκη, επί του παρόντος, διατήρησης ενός καθεστώτος μετεγγραφών με κοινωνικά/οικονομικά κριτήρια. Ωστόσο, οι εισαγόμενοι με οποιονδήποτε άλλον τρόπο πλην των πανελληνίων εξετάσεων σε κάθε Τμήμα δεν πρέπει να ξεπερνούν το 15% του αριθμού των συνολικώς εισαγομένων του σημείου 2.

4. Τα παραπάνω θα τεθούν προς διαβούλευση στα αρμόδια συλλογικά όργανα των ΑΕΙ. Η επόμενη συνάντηση της επιτροπής, στην οποία θα προσκληθούν να συμμετάσχουν η Πρόεδρος και ο Αναπληρωτής Προέδρου της ΑΔΙΠ θα πραγματοποιηθεί την εβδομάδα 15-19 Δεκεμβρίου ή την 22α ή την 23η Δεκεμβρίου.»

Η ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η Ομάδα Εργασίας αποτελείται από τους:

1. Σωκράτη Κάτσικα, Καθηγητή Πανεπιστημίου Πειραιώς, Πρόεδρο ΕΣΥΠ, ως Πρόεδρο

2. Πάρι Τσάρτα, Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πρόεδρο ΣΑΠΕ, ως μέλος

3. Δημήτριο Νίνο, Ομ. Καθηγητή ΤΕΙ Αθήνας, Πρόεδρο ΣΑΤΕ, ως μέλος

4. Γρηγόριο Τσάλτα, Πρύτανη Παντείου Πανεπιστημίου, εκπρόσωπο της Συνόδου Πρυτάνεων στο ΕΣΥΠ, ως μέλος

5. Μιχαήλ Μπρατάκο, Πρόεδρο ΤΕΙ Αθήνας, εκπρόσωπο της Συνόδου Προέδρων ΤΕΙ στο ΕΣΥΠ, ως μέλος

6. Κωνσταντίνο Γάτσιο, Πρύτανη ΟΠΑ, Προεδρεύοντα της Συνόδου Πρυτάνεων, ως μέλος

7. Δημήτριο Βελισσαρίου, Πρόεδρο ΤΕΙ Πελοποννήσου, Προεδρεύοντα της Συνόδου Προέδρων ΤΕΙ, ως μέλος

8. Σταύρο Κουμπιά, Καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών, εκπρόσωπο ΥΠΑΙΘ στο ΕΣΥΠ, ως μέλος

9. Περικλή Λύτρα, Καθηγητή ΤΕΙ Αθήνας, εκπρόσωπο ΥΠΑΙΘ στο ΕΣΥΠ, ως μέλος

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ