ΜΑΘΗΤΕΣ

Σε σύγχυση οι καθηγητές των ΕΠΑΛ για τον υπολογισμό των απουσιών των μαθητών

Για τους απαλλασσόμενους από τα μαθήματα Γενικής Παιδείας
Δημοσίευση: 14/01/2015
Σχολεία
Alt Text: 
Σχολεία
Title Text: 
Σχολεία
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σε σύγχυση βρίσκονται οι καθηγητές των ΕΠΑΛ για τον υπολογισμό των απουσιών Α΄ τετραμήνου στα ΕΠΑ.Λ. για τους απαλλασσόμενους από τα μαθήματα Γενικής Παιδείας.

Η ΟΛΤΕΕ με επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, θέτει τα εξής ερωτηματικά:

α) Τι πρέπει να πράξει ο Σύλλογος για τις απουσίες που πραγματοποιήθηκαν (και καταχωρήθηκαν) από την έναρξη του σχολικού έτους 2014 – 2015 μέχρι και την ημερομηνία έκδοσης του ΦΕΚ, δηλαδή από τις 8 Σεπτεμβρίου ως τις 8 Δεκεμβρίου 2014; Νομιμοποιούνται οι Σύλλογοι να τις «διαγράψουν» αναδρομικά χωρίς ειδική εντολή του Υπουργείου;

β) Ποια είναι τα νέα ανώτατα όρια απουσιών (δικαιολογημένες, αδικαιολόγητες) με τα οποία θα ελεγχθεί η φοίτηση των μαθητών αυτών; Υπενθυμίζουμε ότι ισχύουσα Υ.Α. με αρ. 141641/Γ2/08-09-2014 και θέμα «Εγγραφές-Μετεγγραφές-Φοίτηση μαθητών στα Επαγγελματικά Λύκεια» δεν προβλέπει τη διαφοροποίηση των ορίων για τους μαθητές αυτούς (άρθρο 17 «Χαρακτηρισμός της φοίτησης – Συνέπειες»).

γ) Αν δεν διαγραφούν οι απουσίες για το επίμαχο τρίμηνο, με ποιόν «αλγόριθμο» θα υπολογιστούν τα νέα ανώτατα όρια απουσιών;

δ) Αν διαγραφούν, θα πρέπει οι υπεύθυνοι τμημάτων κάνουν έρευνα στα ημερήσια Δελτία Απουσιών, να εντοπίσουν τους μαθητές και τα μαθήματα Γ.Π., να διαγράψουν τις απουσίες και μετά να διορθώσουν τα χειρόγραφα Βιβλία Φοίτησης. Με ποιόν τρόπο θα γίνει αυτό, όταν στα Βιβλία αυτά απαγορεύεται η διαγραφή των καταχωρήσεων, οι «μουτζούρες» και το «μπλάνκο»;

Όπως επισημαίνει η ΟΛΤΕΕ:

-Στις 20 Ιανουαρίου λήγει το Α’ τετράμηνο της φοίτησης των μαθητών Λυκείου. Οι Σύλλογοι Διδασκόντων θα συνεδριάσουν για τον έλεγχο και την καταγραφή της φοίτησης των μαθητών, οι οποίες πρέπει να καταγραφούν στο Πρακτικό Συνεδριάσεων. Στα ΕΠΑ.Λ. θα ανακύψει πρόβλημα από την καταγραφή και δικαιολόγηση των απουσιών των μαθητών της Β΄ τάξης που απαλλάχθηκαν από την παρακολούθηση των μαθημάτων Γενικής Παιδείας. Συγκεκριμένα προβλέπεται οτι:

«Οι κάτοχοι απολυτηρίου Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου ή ισότιμου τίτλου, που εγγράφονται στη Β΄ τάξη Επαγγελματικού Λυκείου, απαλλάσσονται από τα μαθήματα γενικής παιδείας και λαμβάνουν μόνο πτυχίο» (δεύτερο εδάφιο της παρ.3 του άρθρου 59 του Ν.4310/2014, ΦΕΚ 258/τ.Α΄/8-12-2014)

-Ο Νόμος δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 8-12-2014 και η Δ/νση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Υ.ΠΑΙ.Θ. τον γνωστοποίησε στα σχολεία με υπ’ αρ. πρωτ. 201686/Δ4/11-12-2014 επείγον έγγραφό της. Από τότε, δεν καταχωρούνται απουσίες στους απαλλασσόμενους από τα μαθήματα γενικής παιδείας, για τι ώρες αυτές.

Πέραν αυτών, τονίζει η ΟΛΤΕΕ, δημιουργείται μέγα θέμα ηθικής τάξεως για τους μαθητές εκείνους που διέκοψαν τη φοίτησή τους, απελπισμένοι από το γεγονός ότι υποχρεωνόντουσαν να παρακολουθήσουν μαθήματα Γ.Π. ενώ ήταν απόφοιτοι Λυκείου. Όταν τους δόθηκε η δυνατότητα να απαλλαχθούν, είχαν ήδη υπερβεί το ανώτατο όριο απουσιών !

Το πρόβλημα αυτό αφορά σε όλα τα ΕΠΑ.Λ., λαμβάνει όμως τεράστια έκταση ειδικώς στα εσπερινά ΕΠΑ.Λ. στα οποία φοιτούν εργαζόμενοι που επιθυμούν να λάβουν πτυχίο ειδικότητας για την εξάσκηση επαγγέλματος.

Σχόλια (3)

 
Aνδρέας
15 Ιαν 2015 07:57

Ποιος ο λόγος για τη φασαρία κύριοι της ΟΛΤΕΕ, γονείς και μαθητές; Τώρα που θα βγει ο Αλέξης θα κλείσουν τα ΕΠΑΛ σύμφωνα με τις εξαγγελίες του. Σε λίγους μήνες μάλιστα όσοι δεν φοράτε κομματικές παρωπίδες θα λέτε "τι ωραία που ήταν όταν ήταν η ΝΔ και είχαμε σχολεία για τα παιδιά μας".

 
ΒΑΓΑΚΗΣ Π
15 Ιαν 2015 01:23

ΤΟ ΕΠΑΛ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΔΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ

 
Ozzy
14 Ιαν 2015 16:23

Αλλή μια προχειροδουλειά του Λοβέρδου ... Προφανώς ακόμα δεν έχει καταλάβει τι έχει γίνει .
2 μήνες μετά και ακόμα δεν έχει απαντήσει .

Θρίαμβος .

ΥΓ .... και όμως υπάρχουν ακόμα χειροκροτητές του.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.