ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Στροφή του Α. Τσίπρα για το νόμο 4009/11

«Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να πουν θα επαναφέρουν τις κομματικές παρατάξεις στη διοίκηση των πανεπιστημίων;»
Δημοσίευση: 16/01/2015
Διαμαντοπούλου
Alt Text: 
Διαμαντοπούλου
Title Text: 
Διαμαντοπούλου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Για μεγάλη στροφή του κ. Τσίπρα κάνει λόγο η πρώην υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου σχολιάζοντας της δηλώσεις του ότι «Αρκετά ταλαιπωρήθηκε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο από την εκδικητική στάση του υπ. Παιδείας.Με διάλογο αλλαγή του νόμου 4009/11 της Α. Διαμαντοπούλου».

«Μέχρι πριν 20 ημέρες, η γραμμή -και είχε γραφτεί και στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα καταργηθελι ο νόμος Διαμαντοπούλου» τόνισε η πρώην υπουργός και υπογράμμισε τα εξής:

Α. Τώρα μιλάμε για διάλογο . Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ότι θα αλλάξει το νόμο Διαμαντοπούλου και εκεί τελειώνει η πολιτική του. Δεν προτείνει τι θα κάνει.

Β. Εάν λέγοντας, ο κ. Τσίπρας, εκδίκηση, εννοεί εκδίκηση απέναντι στις παθογένειες που βασάνισαν το ελληνικό πανεπιστήμιο 40 χρόνια -τα προνόμια, τον κομματισμό, τα συμφέροντα, την αδυναμία σωστής και καθημερινής λειτουργίας, την αδυναμία των καλύτερων μυαλών να γεννήσουν και να παράγουν με τις συνθήκες που θα έπρεπε-, τότε ναι, πραγματικά αυτό κάνει. Αλλά, θα ήθελα να το δούμε θετικά. Πρόκειται για ένα νόμο, ο οποίος είχε όχι απλά την πολύ μεγάλη πλειοψηφία εκείνης της Βουλής... Θυμάστε πόσο συγκρουσιακός ήταν.

Γ. Για την Παιδεία. Από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, δεν είχε ψηφιστεί ξανά νόμος από 255 βουλευτές. Θα πρέπει, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να πουν τι θα κάνουν, λέγοντας ότι θα αλλάξουν το νόμο. Δηλαδή, θα επαναφέρουν τις κομματικές παρατάξεις στη διοίκηση των πανεπιστημίων; Θα καταργήσουν την καθιέρωση των συμβουλίων, στα οποία σήμερα συμμετέχουν οι πιο λαμπροί Έλληνες από όλον τον κόσμο και ήμασταν η μόνη χώρα που δεν είχε συμβούλια στα πανεπιστήμια; Θα επαναφέρει το άσυλο με τη μορφή που το ξέραμε; Θα σταματήσει την αξιολόγηση των καθηγητών που τώρα πρέπει να γίνεται κάθε πέντε χρόνια και συμμετέχουν σε αυτή και οι φοιτητές; Θα σταματήσει τη λογοδοσία; Γιατί τώρα ο πρύτανης λογοδοτεί πια στο συμβούλιο, δεν είναι ανεξάρτητος. Είναι τόσα πολλά».

Σχόλια (3)

 
Κώστας
16 Ιαν 2015 23:48

Την εν λόγω κυρία δεν την συμπαθώ καθόλου και δεν ανήκω στον ιδεολογικό χώρο που κινήται.Ωστόσο οφείλω να αναγνωρίσω πως ο νόμος "πλαίσιο" που έφτιαξε το '11 ήταν από τους πλέον ρηξικέλευθους και τολμηρούς των τελευταίων δεκαετιών.
Για παράδειγμα η εισαγωγή του Συμβουλίου (Διοίκηςης) Ιδρύματος στα ελληνικά ΑΕΙ ήταν μια από τις ουστιαστικότερες κινήσεις του νόμου.Έτσι έπαψαν πλέον να εκλέγουν πρυτάνεις/προέδρους οι κομματικές παρατάξεις-νεολαίες καθώς και ο κάθε άσχετος φοιτητής που ούτε καν είχε διαβάσει μια γραμμή από το cv του κάθε υποψηφίου αλλά ούτε και γνωρίζει από Διοίκηση.

Οριςμένα ίςως "μελανά σημεία" στον συγκεκριμένο νόμο είναι ότι σε κάποια ζητήματα θα έπρεπε να ήταν λίγο πιο αυστηρός.Επί παραδείγματι στο θέμα του ανωτάτου ορίου σπουδών και των διαγραφών των φοιτητών.Δεν θα έπρεπε να δωθεί καμιά "περίοδος χάριτος" στους "αιωνίους".Τα ΑΕΙ δεν είναι καφενεία.Αποτελεί δεδομένο πως πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες φοίτησης που να τηρούνται και ειδική μέριμνα για όσους εργάζονται (αποδεδειγμένα όμως).
Επίσης θα μπορούσε τότε να προχωρήσει (επιτέλους!) η συγχώνευση τμημάτων ΑΕΙ (κυρίως ΤΕΙ αλλά και Πανεπιστημιακών) με γνώμονα την ενδυνάμωση των ιδρυμάτων καθώς και την μετεξέλιξη των ΤΕΙ,ούτως ώστε να μην αποτελούν τον "φτωχό συγγενή" την ανώτατης εκπαίδευσης.

 
Νεολαίος ΣΥΡΙΖΑ
16 Ιαν 2015 20:34

Αγαπητό esos δεν θα υπάρξει κανένας διάλογος.
Ο νόμος Διαμαντοπούλου θα καταργηθεί άμεσα και ειδικά τα άρθρα που αφορούν στις διαγραφές φοιτητών.

 
Νικος
16 Ιαν 2015 20:14

Διαμαντοπούλου , επιτέλους πάψε!!!!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ