ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Τ. ΚΟΥΡΑΚΗΣ ΣΤΟ ESOS: Θα περιορίσουμε τις αρμοδιότητες των Διευθυντών Εκπαίδευσης και Διευθυντών σχολείων και θα αντικαταστήσουμε αμέσως τους Περιφερειακούς Διευθυντές

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ESOS
Δημοσίευση: 26/01/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

 Αμεση αντικατάσταση των  Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, προανήγγειλε με Συνέντευξη που παραχώρησε στο esos o Συντονιστής του Τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης  , ενώ ανακοίνωσε ότι:

Α. Τα Υπηρεσιακά Συμβούλια θα λειτουργούν με πλήρη διαφάνεια και με 3  αιρετά μέλη. Σήμερα το ΠΔ 1/2003 προβλέπει 2 αιρετά μέλη, θα προχωρήσουμε σε  τροποποίηση του ως προς τον αριθμό των αιρετών μελών. Το τρίτο αιρετό μέλος, λόγω του ότι ήδη έχουν γίνει οι εκλογές ανάδειξης τους, θα ορίζεται από τις αντίστοιχες συνδικαλιστικές οργανώσεις και για όσο διάστημα θα ισχύει το μεταβατικό θεσμικό πλαίσιο.

Β. Για τους Διευθυντές εκπαίδευσης θα περιοριστούν δια νόμου οι αρμοδιότητες τους, αλλά θα παραμείνουν μέχρι τη λήξη της θητείας τους, δηλ τον Ιούλιο του 2015.   Θα οριστούν νέα κριτήρια για την ανάδειξη των  διευθυντών  εκπαίδευσης και θα γίνουν οι κρίσεις.

Γ. Για τους Σχολικούς συμβούλους θα υπάρξει άμεση τροποποίηση δια νόμου των αρμοδιοτήτων τους, ο ρόλος τους θα είναι μόνο παιδαγωγικός και συμβουλευτικός. Θα οριστούν κριτήρια και θα γίνουν οι κρίσεις.

Πως θα επιλέγονται οι Διευθυντές Σχολείων

Δ. Θα υπάρξει άμεση τροποποίηση δια νόμου των αρμοδιοτήτων τους,  ο ρόλος τους θα είναι συντονιστικός. Θα παραμείνουν μέχρι τη λήξη της θητείας τους, δηλαδή  τον Ιούνιο του 2015. Θα θεσμοθετηθούν κριτήρια στα οποία θα συμπεριλαμβάνεται με βαρύνουσα σημασία η άποψη του Συλλόγου διδασκόντων.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ESOS

1.    κε Κουράκη στο υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε εξέλιξη  ο εθνικός διάλογος του ΕΣΥΠ για τις αλλαγές στο Δημοτικό σχολείο. Μάλιστα η νυν πολιτική ηγεσία  ανακοίνωσε τις προτεινόμενες αλλαγές, και έθεσε χρονοδιάγραμμα για την επόμενη κυβέρνηση. Ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ και σε ποιες ενέργειες θα προβείτε εάν  γίνετε κυβέρνηση;

Δεν νομίζω ότι βρίσκεται σε εξέλιξη κάποιος εθνικός διάλογος. Η ηγεσία του Υπ. Παιδείας, αντί μιας εμπεριστατωμένης και τεκμηριωμένης εισήγησης, παρουσίασε ένα συνοπτικό κείμενο με εσφαλμένες εκτιμήσεις και προτεραιότητες, γενικόλογες παρατηρήσεις, αόριστες διατυπώσεις και ανέξοδες ευχές, με επίκεντρο το πρόγραμμα σπουδών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι μια τέτοια πρόχειρη και ατεκμηρίωτη «έκθεση ιδεών» θα μπορούσε να αποτελέσει την αφετηρία σοβαρής συζήτησης στο όργανο αυτό, που θα οδηγούσε σε αντίστοιχες νομοθετικές παρεμβάσεις στο Δημοτικό Σχολείο σε σύντομο διάστημα.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ προβλήθηκε η ανάγκη να συζητηθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης και αναβάθμισης της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε μια εντελώς διαφορετική βάση. Μέτρα που θα απαντούν στην ανάγκη να δοθεί άμεσα το «φιλί της ζωής» στη χειμαζόμενη πρωτοβάθμια εκπαίδευση και να βελτιωθούν συνολικά οι συνθήκες λειτουργίας της. Ως τέτοια μέτρα, μεταξύ άλλων, τέθηκαν προκειμένου να συζητηθούν διεξοδικά τα εξής:
•    Ουσιαστική στήριξη του παιδιού και της ελληνικής οικογένειας σε συνθήκες όξυνσης της φτώχειας και της ανέχειας (συσσίτια στο σχολείο, εξασφάλιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλα τα παιδιά, μέτρα προτεραιότητας για τις υποβαθμισμένες περιοχές κ.λπ.).
•    Αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη της σχολικής αποτυχίας και της μαθητικής διαρροής, με αιχμή τις περιοχές εκπαιδευτικής προτεραιότητας, που αντιμετωπίζουν αυξημένες δυσκολίες (κατάλληλα προγράμματα και βιβλία, επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό κ.λπ.). Είμαστε αντίθετοι στην καθιέρωση σχολικών προγραμμάτων «κατώτερων απαιτήσεων» σε τέτοιες περιοχές.
•    Εξασφάλιση δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, εντός του δημόσιου συστήματος, για όλα τα νήπια.
•    Αναβάθμιση του κύρους και αναγνώριση του σημαντικού έργου των εκπαιδευτικών, αντί της επιβολής εξευτελιστικών συστημάτων «αξιολόγησης» με στόχο τη χειραγώγησή τους, και της συστηματικής δυσφήμισής τους από τα κυρίαρχα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
•    Εξασφάλιση περιοδικής επιμόρφωσης μακράς διάρκειας όλων των εκπαιδευτικών, σε αντιστοιχία με τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.
Ο υπουργός Παιδείας δεν έδωσε καμιά απάντηση στις προτάσεις αυτές του ΣΥΡΙΖΑ και  οι εκπρόσωποί του ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση.
Με την ευκαιρία να επαναλάβουμε ακόμη μία φορά, ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς θα διαβουλεύεται με όλους τους εμπλεκόμενους (εκπαιδευτικούς  φορείς, κ.α) για όλες τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει να προχωρήσει. Αυτό άλλωστε κάναμε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, την ώρα που οι μνημονιακές κυβερνήσεις  προχωρούσαν χωρίς διάλογο σε πολιτικές διάλυσης, ενάντια στις δημοσιευμένες προτάσεις των εμπλεκομένων με την εκπαίδευση.

2.    Ποια είναι η άποψή σας για τα σχολικά βιβλία και τα ωρολόγια προγράμματα του Δημοτικού?

Χρειάζονται νέα βιβλία και αναμορφωμένα ωρολόγια προγράμματα, καθώς και ελάφρυνση της ύλης. Σημαντικό ρόλο στην αναμόρφωση θα παίξει το, αναβαθμισμένο όσον αφορά τον ρόλο του και τη σύνθεσή του, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.  

3.    Ποια μέτρα θα λάβετε για να απαλλάξετε τις οικογένειες των μαθητών  από το οικονομικό  βάρος  των φροντιστηρίων;

Προκειμένου να ενισχυθεί η εκπαιδευτική διαδικασία και να αυξηθεί ο διδακτικός χρόνος, θα μειωθεί η διάρκεια των εξετάσεων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση -που σήμερα έχουν καταστήσει τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας διαρκή εξεταστικά κέντρα- και το απολυτήριο  του Λυκείου θα αποσυνδεθεί από τις πανελλήνιες εξετάσεις και θα αποκτάται μόνο με ενδοσχολικές.
Στα άμεσα μέτρα που θα πάρουμε για την ανακούφιση των οικογενειών από το  δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος της παραπαιδείας είναι η κατάργηση  της τράπεζας θεμάτων που οδήγησε χιλιάδες μαθητές της Α΄ Λυκείου σε παταγώδη αποτυχία και η επαναφορά του θεσμού της πρόσθετης και ενισχυτικής διδασκαλίας.
Επίσης  θα ενισχυθούν,  τα μαθήματα ξένων γλωσσών και πληροφορικής  και οι μαθητές θα  έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν πτυχία γλωσσομάθειας και πιστοποιητικά γνώσης προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών μέσα από το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

4.    Το Λύκειο έχει μετατραπεί  σε  «προθάλαμο»  για τα ΑΕΙ, με αποτέλεσμα οι μαθητές να ρίχνουν το βάρος  της μάθησης μόνο στα μαθήματα  των πανελλαδικών Εξετάσεων. Τι  σκοπεύετε να κάνετε για να ανατρέψετε αυτή  την αρνητική για το εκπαιδευτικό σύστημα  κατάσταση?

Θέση του κόμματός μας είναι η ελεύθερη πρόσβαση των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από τη λειτουργία του Ενιαίου Λυκείου Θεωρίας και Πράξης
 Το Ενιαίο Λύκειο Θεωρίας και Πράξης, στο οποίο θα φοιτούν  όλοι οι μαθητές στα πλαίσια της υποχρεωτικής δωδεκαετούς εκπαίδευσης που θα καθιερώσουμε,  θα  συνδυάζει τη θεωρητική κατάρτιση,  με την  πρακτική άσκηση  και την εξοικείωση με την σύγχρονη τεχνολογία, μέσα από ένα σύνολο μαθημάτων υποχρεωτικών και επιλογής.  Καθώς το νέο λύκειο θα λειτουργεί ανεξάρτητα από την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τον τρόπο πρόσβασης σε αυτή, ο  εκπαιδευτικός και μορφωτικός  ρόλος του λυκείου θα επαναπροσδιοριστεί ώστε  το ενδιαφέρον των μαθητών να περιορίζεται στις  σπουδές τους στο λύκειο και όχι στην προετοιμασία τους για τις εξετάσεις.      
Το σύστημα της ελεύθερης πρόσβασης θα προκύψει μέσα από εξαντλητικό διάλογο, λαμβάνοντας υπόψιν τη διεθνή εμπειρία, τα οικονομικά δεδομένα και τους αναπτυξιακούς στόχους της χώρας μας. Σε κάθε περίπτωση θα διασφαλιστεί το δικαίωμα και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όσων θέλουν  προς ίδιον όφελος και προς το συλλογικό καλό.

5.    Ναι ή όχι στις μαθητικές  παρελάσεις;

Υπάρχουν πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να καλλιεργηθεί η ιστορική μνήμη και να βοηθηθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες να εμβαθύνουν στο νόημα των ιστορικών γεγονότων. Ολόκληρη η μαθητική κοινότητα μπορεί να πραγματοποιεί εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου μέσα στον χώρο του σχολείου και  έτσι οι μαθητές με ποικίλες δράσεις  βιωματικού χαρακτήρα να έρθουν σε άμεση επαφή με το ιστορικό παρελθόν, ώστε να καλλιεργηθεί η ιστορική τους μνήμη.
 
6.    Τι  θα κάνετε με τα σχολικά βιβλία; Θα συνεχίσει η διδασκαλία από ένα βιβλίο  σε κάθε μάθημα, η από περισσότερα όπως γίνεται στην  υπόλοιπη  Ευρώπη?

Πρέπει να περάσουμε σε περισσότερα του ενός εγκεκριμένα βιβλία, που επιλεγόμενα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διδακτικά για κάθε μάθημα. Βεβαίως, θα πρέπει να επιλέγεται από κάθε σχολείο και να χορηγείται δωρεάν ένα μόνο από τα εγκεκριμένα εναλλακτικά βιβλία, αλλά να υπάρχουν στις σχολικές βιβλιοθήκες και θα ενθαρρύνονται δάσκαλοι και μαθητές να ανατρέχουν σε περισσότερα του ενός βιβλία. Έτσι θα εργάζονται με περισσότερες απόψεις, το μάθημα θα είναι ελκυστικότερο.  Πέραν τούτου θα πρέπει και μέσω του διαδικτύου να διδάσκονται οι μαθητές να μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν, πώς να βρίσκουν τις γνώσεις, πώς να τις «αξιολογούν» να δίνεται δηλαδή έμφαση περισσότερο στη μαθησιακή διαδικασία παρά στην κάλυψη αυστηρά καθορισμένης διδακτέας ύλης.

7.    Τα  σχολεία στην Ευρώπη έχουν 65 % αυτονομία. Στην Ελλάδα μόνον 13%. Ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν ξέρω πώς νοείται η αυτονομία στις διάφορες χώρες της Ευρώπης, αλλά ο όρος αυτονομία άρχισε να χρησιμοποιείται τελευταία από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ προκειμένου να καμουφλαριστεί η απόσυρση του κράτους από την ευθύνη της χρηματοδότησης και την εξασφάλιση της λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Σε κάθε περίπτωση η αυτενέργεια των διδασκόντων μπορεί και πρέπει να υπάρχει στο βαθμό που η πολιτεία είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της και στην ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία (διορισμοί, επιμόρφωση, υποστηρικτικές δομές) και στον εκσυγχρονισμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

8.    Τι θα κάνετε γι α  την βελτίωση των σχολικών υποδομών;

Θα αυξήσουμε σταδιακά τα κονδύλια για την παιδεία ώστε να προσεγγίσουν τα ευρωπαϊκά δεδομένα  και θα αναπροσαρμόσουμε τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ για να γίνει ουσιαστικότερη η  αξιοποίηση τους.  Η αύξηση των δαπανών για την παιδεία, θα επιτρέψει την αντιμετώπιση όλων των λειτουργικών ελλείψεων που εντοπίζονται στα σχολεία, όπως ελλείψεις  σε σχολικά βιβλία,  στη θέρμανση και στην καθαριότητα και τη βελτίωση των σχολικών υποδομών.

9.    Ο κ.  Καραμανλής είχε εφαρμόσει πρόγραμμα δωρεάν χορήγησης laptop  στους μαθητές. Εσείς πως σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τη νέα τεχνολογία για τους μαθητές?

Τα προγράμματα χορήγησης ηλεκτρονικού υλικού από τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις είχαν ως αποκλειστικό σκοπό να δείξουν τον δήθεν εκσυγχρονισμό των σαθρών πολιτικών τους. Με επιφανειακές τέτοιες κινήσεις  -και ενώ το σύνολο της εκπαίδευσης κατέρρεε και συνεχίζει να καταρρέει  από την πρωτοφανή στην ιστορία της χώρας υποχρηματοδότησή της,-   προσπάθησαν να καμουφλάρουν την απαξίωση τους για τη δημόσια παιδεία. Είναι προφανές ότι θα αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες.Στοχεύοντας όμως στην παιδαγωγική χρήση των δυνατοτήτων τους και όχι τόσο στην τεχνολογική τους διάσταση. Γιατί εκπαίδευση δεν είναι η διδασκαλία του υπολογιστή ως ξεχωριστού γνωστικού αντικειμένου αλλά η παιδαγωγική του χρήση (μέσω της οποίας φυσικά επιτυγχάνεται έμμεσα και η τεχνολογική μάθηση).  

10.    Θα λάβετε  υπόψιν  α.  την μέχρι τώρα αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και β. του εκπαιδευτικού έργου των σχολείων ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει τις όποιες συνέπειες ενδέχεται να παραχθούν από το εν λόγω παράνομο σύστημα αξιολόγησης και θα αποκαταστήσει τις αδικίες του. Η Κυβέρνηση της Αριστεράς, προκρίνει αντί της αυταρχικής αξιολόγησης του Υπουργείου Παιδείας, ένα ουσιαστικό πλαίσιο θεσμικής στήριξης του εκπαιδευτικού έργου, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο την επιμόρφωση και την στήριξη των εκπαιδευτικών, όσο και την συμμετοχική διαχείριση της εκπαιδευτικής διαδικασίας εν συνόλω. Σε κάθε περίπτωση η όποια αποτίμηση του έργου των δασκάλων και της επίδοσης των μαθητών, θα αποσκοπεί στο να εξαχθούν συμπεράσματα για τις αναγκαίες ενέργειες στήριξης των δασκάλων και των μαθητικών αναγκών και όχι στον  εξοβελισμό, στην  τιμωρία και  στην περιθωριοποίηση.

11.    Τι  σκοπεύετε να κάνετε με τα στελέχη εκπαίδευσης.  Υπάρχει περίπτωση  να τους αντικαταστήσετε;

Η συνολική αναδιάρθρωση   του θεσμικού πλαισίου και της δομής της διοίκησης και της οργάνωσης της εκπαίδευσης θα είναι αποτέλεσμα διαλόγου και  συνεργασίας με την εκπαιδευτική κοινότητα και απαιτεί χρόνο.
Επιβάλλεται χωρίς καμία διάθεση ρεβανσισμού να υπάρξουν συγκεκριμένες αλλαγές :
Οι Περιφερειακοί Διευθυντές θα αντικατασταθούν άμεσα.
Τα Υπηρεσιακά Συμβούλια θα λειτουργούν με πλήρη διαφάνεια και με 3  αιρετά μέλη. Σήμερα το ΠΔ 1/2003 προβλέπει 2 αιρετά μέλη, θα προχωρήσουμε σε  τροποποίηση του ως προς τον αριθμό των αιρετών μελών. Το τρίτο αιρετό μέλος, λόγω του ότι ήδη έχουν γίνει οι εκλογές ανάδειξης τους, θα ορίζεται από τις αντίστοιχες συνδικαλιστικές οργανώσεις και για όσο διάστημα θα ισχύει το μεταβατικό θεσμικό πλαίσιο.
Για τους Διευθυντές εκπαίδευσης θα περιοριστούν δια νόμου οι αρμοδιότητες τους, αλλά θα παραμείνουν μέχρι τη λήξη της θητείας τους, δηλ τον Ιούλιο του 2015.   Θα οριστούν νέα κριτήρια για την ανάδειξη των  διευθυντών  εκπαίδευσης και θα γίνουν οι κρίσεις
Για τους Σχολικούς συμβούλους θα υπάρξει άμεση τροποποίηση δια νόμου των αρμοδιοτήτων τους, ο ρόλος τους θα είναι μόνο παιδαγωγικός και συμβουλευτικός. Θα οριστούν κριτήρια και θα γίνουν οι κρίσεις.

12.    Πως θα επιλέγονται οι Διευθυντές Σχολείων ?  Στα σχολεία κυκλοφορούν έντονα οι φήμες ότι τους Διευθυντές θα τους επιλέγουν οι Σύλλογοι Διδασκόντων. Ισχύει κάτι τέτοιο ;

Θα υπάρξει άμεση τροποποίηση δια νόμου των αρμοδιοτήτων τους,  ο ρόλος τους θα είναι συντονιστικός. Θα παραμείνουν μέχρι τη λήξη της θητείας τους, δηλαδή  τον Ιούνιο του 2015. Θα θεσμοθετηθούν κριτήρια στα οποία θα συμπεριλαμβάνεται με βαρύνουσα σημασία η άποψη του Συλλόγου διδασκόντων.

13. Εκκρεμούν οι απολύσεις υπαλλήλων από 8 Πανεπιστήμια καθώς και καθηγητών των ΕΠΑΛ. Σκοπεύετε να  τους επαναφέρετε αμέσως στη δουλειά;

Με μια σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις  θα  ανασταλούν όλοι οι μνημονιακοί νόμοι που έπληξαν βαρύτατα την παιδεία. Ο θεσμός της διαθεσιμότητας θα   καταργηθεί  άμεσα και οι «διαθέσιμοι» εκπαιδευτικοί και διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων θα επιστρέψουν στις θέσεις τους.

14.    Από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος των συμβάσεων στα ΑΕΙ και στους Οργανισμούς που μετατράπηκαν σε Αορίστου. Θα συνεχιστεί ο έλεγχος ή θα τον<<παγώσετε>>;

Ο επανέλεγχος των συμβάσεων των εργαζομένων που μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου είναι μια συγκαλυμμένη προσπάθεια της  απελθούσας κυβέρνησης να απολύσει δημοσίους υπαλλήλους, προκειμένου να ανταποκριθεί στις μνημονιακές της δεσμεύσεις. Οι  συμβάσεις αυτών των υπαλλήλων  εξετάστηκαν  από όλα τα αρμόδια συμβούλια και κυρίως από τον ΑΣΕΠ  και κρίθηκε ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που όριζε ο νόμος για να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταματήσει άμεσα κάθε σχετική διαδικασία επανελέγχου των συμβάσεων των αορίστου χρόνου υπαλλήλων  σε όλο το φάσμα του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα

15.    Τι σκοπεύετε να κάνετε με το νόμο 4009/11 Πρόκειται  να τον αλλάξετε?

Ο νόμος 4009/11, γνωστός ως νόμος Διαμαντοπούλου, ο οποίος ισχύει σήμερα για την ανάδειξη των διοικήσεων των ΑΕΙ, είναι ένας βαθύτατα αντιδημοκρατικός νόμος , τον οποίο πρόκειται να καταργήσουμε και να τον αντικαταστήσουμε με έναν νέο μεταβατικό νόμο που θα ενισχύσει τον δωρεάν και δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης και ανώτερης εκπαίδευσης, θα αποκαταστήσει την αυτοτέλεια της και θα επαναφέρει την δημοκρατική λειτουργία της.

16.    Το υπουργείο Παιδείας θα συγχωνευθεί με άλλο υπουργείο;

Όπως είπε και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο Διαρκές Προγραμματικό Συνέδριο μας, τα Υπουργεία θα είναι πολύ λιγότερα από τα σημερινά, θα είναι δέκα.  Η σύνθεση και η  τομείς ευθύνης θα ανακοινωθούν στην ώρα τους. Πάντως δεν θα είναι ένα  υπουργικό συμβούλιο διακοσμητικό αλλά ένα ισχυρό συλλογικό όργανο πολιτικού σχεδιασμού και συντονισμού.

17.    Τι έχετε σκοπό να κάνετε για τους μαθητές που αδυνατούν να έχουν κολατσιό στο σχολείο τους;

Στις προτεραιότητες  του ΣΥΡΙΖΑ  είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας.  Άμεσα θα ενισχυθούν όλες οι δομές αλληλεγγύης και  θα θεσπιστούν δωρεάν δεκατιανά για όλους τους μαθητές  όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, καθώς και γεύματα για τους μαθητές των ολοήμερων ,ώστε να μην ξαναδούμε φαινόμενα λιποθυμίας στα σχολεία μας . 

Σχόλια (39)

 
KostasI
21 Φεβ 2015 08:20

Τα σχόλια που προδικάζουν το χειρότερο γίνονται εκ του πονηρού και μόνο σαν ανεύθυνα μπορούν να χαρακτηριστούν, τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελεέσματος φαίνεται πως κάποιους η περίσεια δημοκρατίας τους ενοχλεί

 
ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ
28 Ιαν 2015 21:34

Συγχαρητήρια στο Πρόγραμμα Παιδείας της νέας Κυβέρνησης! Το αίτημα για δίχρονη υποχρεωτική δημόσια εκπαίδευση θα γίνει επιτέλους πραγματικότητα!
Σχολεία με κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του! Σχολεία που θα προωθούν τη δημοκρατία,, τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη! Καλή επιτυχία στο έργο σας κι εγώ μαζί σας!

 
daskalosas
28 Ιαν 2015 20:06

Συμφωνω απολυτα και ευχομαι να γινουν συντομα.

 
απλά και κατανοητά
28 Ιαν 2015 13:12

τα μονα αξιοκρατικα κριτηρια, ειναι να ελεγξουμε ποιοι δεν τρομοκρατησαν και δεν εφαρμοσαν τη λεγομενη "αξιολόγηση" για .... δικό τους όφελος φυσικά και μόνο!
ποιοι αντιστάθηκαν σε αυτή τη λαίλαπα διάλυσης του δημόσιου σχολείου... ώστε να δοθεί η ευκαιρία στην παιδεια να σηκωσει κεφαλι και να αλλάξει σελίδα.

μιλάμε βέβαια για απλούς εκπαιδευτικούς κατά κύριο λόγο, αλλά και συνδικαλιστές που τίμησαν τα παντελόνια που φορούσαν, άντρες και γυναίκες.

Ναι, οι μειοψηφίες που ξεχώρισαν μπροστά στο καθεστώς επιβολής φόβου και σιωπής

 
gina
28 Ιαν 2015 01:35

Αν τοποθετησετε σχολικους συμβουλους και περιφερεικους διευθυντες με αξιοκρατικα κριτηρια
αν βαλετε γενικους και ειδικους γραμματεις στα υπουργεια δημοσιους υπαλληλους αυξημενων προσοντων χωρις κομματικη ταυτοτητα , αν σε ολα τα υπουργεια οι υπαλληλοι παιρνουν τους ιδιους μισθους (μαυρα η ασπρα επιδοματα εικονικες υπερωριες κλπ. τελος) τοτε σας ψηφιζω σε επομενες εκλογες δαγκωτο!

 
ασεπιτης
26 Ιαν 2015 09:31

Τάσο όσα και να λες την καρέκλα την έχει κλείσει ο Τσουκαλάς (όχι ο Τάκης ο γαύρος) και την καρέκλα του υφυπουργού την έχει πάρει ο Πάνος!!!!!

 
Χρήστος
24 Ιαν 2015 18:40

Συμφωνώ απόλυτα σ΄αυτή την κριτική σου.

 
εκπαιδευτικός
21 Ιαν 2015 00:25

ε ρε τι θα δουν τα μάτια μας και θα ακούσουν τα αυτιά μας. Ότι έμεινε όρθιο θα γκρεμιστεί. Προχειρότητες πολύ επικίνδυνες

 
Γιάννης
20 Ιαν 2015 18:30

Εμένα, απ' όσα διάβασα εδώ, πιο πολύ με τρομάζουν οι τοποθετήσεις των σχολιαστών. Αυτοί που τα βρίσκουν ΟΛΑ αρνητικά ή ΟΛΑ θετικά. Πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότεροι ακόμα φοράνε τα "χρωματιστά γυαλιά"...

 
enita
20 Ιαν 2015 15:56

Μακριά οι συνδικαλιστές από τη διοίκηση.

 
Ανδρέας
20 Ιαν 2015 12:19

Γιατί γκρινιάζουμε;
Δεν πρόκειται για ξαφνικό "θάνατο"....
Στη διαβούλευση, που προτείνει ο κ. Κουράκης, θα καταθέσουμε τις βελτιωτικές προτάσεις μας.
Μακριά από τη "φανατική" μιζέρια μας!

 
Anna
19 Ιαν 2015 18:42

"Χρήσιμ’ ειδώς ουχ ο πολλά ειδώς σοφός."
μτφρ: σοφός είναι εκείνος που ξέρει χρήσιμα, όχι πολλά
Αισχύλος, 525-456 π.Χ., Αρχαίος τραγικός ποιητής
P.S Προκαταβολικά ,συγγνώμη για το μη σωστό τονισμό!

 
ααα
19 Ιαν 2015 18:06

..αλλά παρόλα αυτά συνεχίζεις να λες ότι αθ τους ψηφίσεις κιόλας!! ε είμαστε άξιοι της μοίρας μας....

 
periergoskitrinos
19 Ιαν 2015 18:05

πρακτικά, σε 2-3 χρόνια, θα έχουμε τα μπλε και πράσινα καφενεία , συγνώμη σχολεία!

 
Πείτε την αλήθεια
19 Ιαν 2015 17:52

Kύριε Κουράκη ο ομόλογός σας είπε την Κυριακή πως θα φορολογήσετε με κάποιο ποσοστό τις τραπεζικές συναλλαγές. Αν πρόκειται να κάτσουμε στον εισαγωγικό βαθμό και να μας κάνει η τράπεζα κρατήσεις τόσο για τη μεταφορά χρημάτων από την μισθοδοσία της διεύθυνσης όσο και για το να βγάζουμε από το ταμείο ή το atm τότε σκοπεύετε να κάνετε κάτι για τη νέα μείωση που σχεδιάζει ο σύριζα στα χαρτζιλίκια που έφτασε να είναι ο μισθός των εκπαιδευτικών ; Για τις παράνομες ανισότητες σε σχέση με τους υπάλληλους άλλων υπουργείων θα κάνετε κάτι ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ή θα είναι και σε σας το δεκανίκι οι υπάλληλοι του υπουργείου οικονομικών κτλ;

 
Diamata
19 Ιαν 2015 16:35

ουτε εγω ψηφιζω συριζα με αυτα που ακουω περι αναβαθμισης ΑΣΕΠ χωρις να λεει το πως.

 
Giorgos1970
19 Ιαν 2015 16:00

Αυτοι που δεν συμφωνουν ειναι αυτοι που φουλαραν απο μορια απο τη δηθεν αξιολογηση.
Βεβαιως και πρεπει ο συλλογος να εχει αποψη για τον διευθυντη του.

 
Θεατής
19 Ιαν 2015 15:44

Την "παράνομη" αξιολόγηση θα την καταργήσουν λένε, με τις αυξήσεις λόγω αλλαγής βαθμού τι θα γίνει; Αν καταργηθούν οι νόμοι με την αξιολόγηση θα ξεκολλήσουμε και από τους βαθμούς, θα μας δώσουν τις αυξήσεις που δικαιούμαστε λόγω αλλαγής βαθμού ή όχι;
Αυτό όμως δεν το αναφέρουν καθόλου που κανονικά αν είχαν σκοπό να το κάνουν θα έπρεπε να το αναφέρουν πρώτο (εκεί μάλιστα θα πάρετε και κανένα ψήφο).

Για τις περικοπές που έχουν γίνει στους μισθούς μας καμία αναφορά, τι έγινε αρχίσαμε να έχουμε αδύνατη μνήμη; Στο ενιαίο μισθολόγιο έχουμε μείνει εμείς και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, όλοι οι άλλοι κάτι από εδώ, κάτι από εκεί έχουν ξαναπάρει τα χαμένα.

 
nic
19 Ιαν 2015 15:36

Όλα ωραία αλλά λεφτά στους εκπαιδευτικούς δεν βλέπω σε καμιά αναφορά !!! Αυξήσεις στην παιδεία ναι αλλά για τους εργολάβους και προμηθευτές...
Μια από τα ίδια....
Μάλον στα πλαίσια της αλληλεγκύης θα κόψουν μερικα ευρώ για το σισίτιο των απόρων....
Ο μισθός των ιδιωτικών εργαζομένων θα αυξηθεί αλλά όχι των δημοσίων υπαλλήλων και θα τους τρέχουν στα δικαστήρια για απολύσεις αν εργάζονται σαν σερβιτόροι τα βράδια για θα είναι διπλοθεσίτες .....
Μάλλον ο κόπος, ο χρόνος και το χρήμα που καποιος έδωσε για να σπουδάσει δεν μετράει αλλά μόνο πως θα προσφέρει περισσότερα και ευχαριστώντας που δουλεύει ....
Η φράση ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ δεν αναφαίρετε πουθενά στο πρόγραμμά τους μόνο υπάλληλος......

 
adiathetos
19 Ιαν 2015 14:17

oikonomou

Πρώτη φορά ίσως που συμφωνώ μαζί σας.

 
οικονομου
19 Ιαν 2015 13:15

εγω δεν ψηφιζω συριζα...αλλα με τρομαζει περισσοτερο η κυβερνηση της συντεχνιας ΝΔ πασοκ-μαζι με τους συντεχνιτες τους..βεβαιως...

 
Β.
19 Ιαν 2015 13:08

Δηλαδή αντί να συμμαζέψουμε λίγο τα πράγματα και να ισχυροποιήσουμε τη θέση του εκπαιδευτικού θα προσφέρουμε ακόμα περισσότερο μπάχαλο.

Δεν βλέπω καμία ενέργεια προς την εξυγίανση της παιδείας και την αναβάθμιση του έργου του εκπαιδευτικού.

Απλά να πάρουμε εκδίκηση για τις θέσεις των στελεχών. Πάλι καλά που μας τα λέτε πριν τις εκλογές!

 
λίζα κοσιώνη
19 Ιαν 2015 12:47

Να καταργηθούν όλες οι περιφέρειες.

 
Αναστασία
19 Ιαν 2015 12:44

Εγώ κύριε Κουράκη ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ, όμως τρομάζω με αυτά που διαβάζω . Μη βιάζεστε και μη λέτε ανεύθυνα πράγματα.

 
οικονομου
19 Ιαν 2015 11:17

Μάκης%
Ναι γιατι ο αρβανιτοπουλος και οι γιαννακου δεν καταστρεψαν κοσμο...

 
περαστικοσ
19 Ιαν 2015 10:48

να τους αλλάξει αμέσως του περιφερειακούς διευθυντές, αλλά να ανασταλεί ο νόμος που τους τοποθετεί σε θέση σχολικού συμβούλου, χωρίς πτυχία και κρίση!

επίσης να επανελεγχθούν οι αποφάσεις τους από την ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών

 
cccc
19 Ιαν 2015 10:48

ΑΣΧΕΤΟΙ ΣΕ ΟΛΑ
ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΑΛΥΣΗ ΘΑ ΓΕΛΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΔΑΛΟ ΚΑΤΣΙΚΙ
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΥΡΩΔΙΑ ΑΠΟ ΔΟΙΗΚΗΣΗ

 
Πρώην Υπουργός
19 Ιαν 2015 10:22

Και πώς θα προστεθεί ο τρίτος αιρετός διά των συνδικάτων;
Πχ. για το ΚΥΣΠΕ θα ζητηθεί απο τη ΔΟΕ
για το ΑΠΥΣΠΕ από ποιον;
για το ΠΥΣΠΕ απο τον τοπικό σύλλογο;
Αυτό στην ουσία προθέτει από ένα μέλος παραπάνω, τουλάχιστον στο Νομό Αττικής, όπου κυριαρχούν ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ Εκλογή χωρίς εκλογές!

Δηλαδή ο Κουράκης σαν νέος υπουργός παιδείας θα διοικεί την Αθήνα, όπου θα είναι η πλειοψηφία δικιά του, ενώ η επαρχία θα ανήκει στους αντίπαλους! (Για να κάνουν τη μεγάλη πορεία επιστροφής κι ανακατάληψης, α λα Μάο!)

 
fanis
19 Ιαν 2015 07:46

Μπράβο Τάσο, όλοι οι εκπαιδευτικοί μαζί σας!

 
Par
19 Ιαν 2015 07:44

OI ΤΡΕΙΣ ΑΙΡΕΤΟΙ ΣΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΑΚΑ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΤΟΣ ΑΝ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ ΕΝΑ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΗ. ΟΜΩΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΞΩΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΜΙΣΘΟΥ ΜΕ ΡΑΧΗΛΙΑΡΙΚΑ. ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙΑ. ΑΝΥΠΟΜΟΝΟΥΜΕ...

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.