Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

To ΙΕΠ για τα νέα Προγράμματα Σπουδών και τα νέα βιβλία για το Λύκειο

Υπήρχε κίνδυνος να μην υπάρχει το αναγκαίο διδακτικό υλικό για τη Γ’ Τάξη Γενικού Λυκείου για την επόμενη σχολική χρονιά 2015-2016
Δημοσίευση: 20/01/2015
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η μη τήρηση του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος για την εκπόνηση και την αξιολόγηση των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών του Γενικού Λυκείου θα έχει ως συνέπεια:

α) να μην υπάρχει το αναγκαίο διδακτικό υλικό για τη Γ’ Τάξη Γενικού Λυκείου για την επόμενη σχολική χρονιά 2015-2016 και

β) τη ματαίωση όλης της Πράξης «Νέο Σχολείο-Νέο Πρόγραμμα Σπουδών» που, πέραν των άλλων, οδηγεί σε καταλογισμό του συνόλου των δαπανών για παραδοτέα που έχουν ολοκληρωθεί στον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, με αφορμή την καταγγελία του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Φωτίου για εσπευσμένη παραλαβή συγκεκριμένου Έργου, «Νέο Σχολείο (Σχολείο 21ου αιώνα)», εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Ειδικότερα , σύμφωνα με την ανακοίνωση της Θ. Φωτίου «ενώ στις 26.11.2014 ορίστηκαν άμισθες επιτροπές παραλαβής αποτελούμενες από 73 εκπαιδευτικούς λειτουργούς για το Έργο «Νέο Σχολείο», το οποίο αφορά την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών και τον εμπλουτισμό του εκπαιδευτικού υλικού σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, στις 9.1.2015 το ΙΕΠ διαπιστώνει ότι η συγκρότηση των επιτροπών δεν έχει ολοκληρωθεί και λόγω του κατεπείγοντος ορίζει εκ νέου στις 14.1.2015 νέα επιτροπή που αποτελείται μόνο από 3 εκπαιδευτικούς λειτουργούς».

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΟΥ ΙΕΠ

Ολόκληρο το σημερινό ανακοινωθέν του ΙΕΠ, έχει ως εξής:

Οι διαδικασίες για την εκπόνηση και την αξιολόγηση των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών του Γενικού Λυκείου ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2014 με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Νέο Σχολείο-Νέο Πρόγραμμα Σπουδών» ολοκληρώθηκανεντός του καθορισμένου χρόνου από εξωτερικούς συνεργάτες -που ορίστηκαν με διαδικασίες απόλυτης διαφάνειας και αξιοκρατίας-τα νέα προγράμματα Γενικού Λυκείου.

Στη συνέχεια παραδόθηκαν στο Ι.Ε.Π. (από μέσα Δεκεμβρίου μέχρι και 5 Ιανουαρίου 2015) οι Εισηγήσεις ποιοτικής παραλαβής (πρακτικά ποιοτικής επάρκειας και παιδαγωγικής καταλληλότητας)από τις προβλεπόμενες Επιτροπές Αξιολόγησης.

Ακολούθησε η ποσοτική παραλαβή των παραδοτέωναπό Επιτροπή, που συγκροτήθηκε σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις για την ποσοτική παραλαβή του συγκεκριμένου έργου που της ανατέθηκε. Να σημειωθεί ότι από το χρονοδιάγραμμα της Πράξης προβλεπόταν να ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου:η έγκριση των Προγραμμάτων Σπουδών από το Δ.Σ. του Ι.Ε.Π., η προώθηση για την έγκρισή τους από την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. και η έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.

Όλα τα ανωτέρω όφειλαν να έχουν ολοκληρωθείεντός συγκεκριμένων προθεσμιών, επειδή έπεται διεθνής διαγωνισμός για τη συγγραφή όλων των βιβλίων και των τριών τάξεων του Γενικού Λυκείου, ο οποίος απαιτεί τουλάχιστον οκτώ (08) μήνες για την ολοκλήρωσή του, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος συγγραφής από εξωτερικούς αναδόχους.

Με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού τα βιβλία αυτά πρέπει να παραδοθούν στο Ι.Ε.Π., να αξιολογηθούν και στη συνέχεια να εγκριθούν και να αποπληρωθούν το αργότερο μέχρι τις 31-12-2015. Επιπλέον, πρέπει έγκαιρα να παραχθεί, να εκτυπωθεί και να σταλεί στα σχολεία το αναγκαίο διδακτικό υλικό για τη Γ’ Τάξη Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2015-2016. Επισημαίνεται ότι μη τήρηση του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος της ως άνω Πράξης θα έχει ως συνέπεια:

α) να μην υπάρχει το αναγκαίο διδακτικό υλικό για τη Γ’ Τάξη Γενικού Λυκείου για την επόμενη σχολική χρονιά 2015-2016 και

β) τη ματαίωση όλης της Πράξης «Νέο Σχολείο-Νέο Πρόγραμμα Σπουδών» που, πέραν των άλλων, οδηγεί σε καταλογισμό του συνόλου των δαπανών για παραδοτέα που έχουν ολοκληρωθεί στον κρατικό προϋπολογισμό.

Σχόλια (3)

 
Γαλάνη Κωνσταντίνα
21 Ιαν 2015 21:39

Αφήστε τους ανθρώπους αγαπητέ κύριε Τσιωτάκη να κάνουν ότι κάνουν πάντα με πολύ μεγάλη επιτυχία ,να καταστρέφουν το μέλλον των παιδιών μας .Μην τους ταράζετε χωρίς λόγο...ακόμα πιλοτικά τα τρέχουν όλα.

Τι ζητάτε και εσείς βιβλία εγκαίρως ,είναι απαραίτητα? Εδώ οι άνθρωποι έχουν τετραγωνίσει τον κύκλο ,στα βιβλία θα κολλήσουν, όταν μάλιστα τα θεωρούν περιττό εργαλείο διδασκαλίας.Γιατί πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς ,ότι ξεκινά η σχολική χρονιά στις 11 /9 και παίρνετε βιβλία τέλος Οκτώβρη.
Και με το τραγελαφικό όλων την εξεταστέα και διδακτέα ύλη να έχει δοθεί ένα μήνα πριν τα βιβλία !
τα βιβλία πρώτα και μετά την ύλη.

Γ. Κ.

Μητέρα μαθητή Α λυκείου

 
tasos
21 Ιαν 2015 12:42

Νέα βιβλία δεν υπάρχουν σε όλα τα μαθήματα,ειδικά στην φυσική τα βιβλία είναι συνένωση κεφαλαίων από τα πολλαπλά βιβλία που εκδόθηκαν το 2000 και έχουν αλλάξει εξώφυλλο,στα δε περιεχόμενα τους αναφέρονται και οι δύο διαφορετικές συγγραφικές ομάδες ξεχωριστά με ξεχωριστά περιεχόμενα.

 
Παναγιώτης Τσιωτάκης
20 Ιαν 2015 21:49

Αφού έμεινε ακέφαλο επι μήνες το ΙΕΠ το 2012, αφού συγκρατήθηκαν οι αλλαγές σε Δημοτικό και Γυμνάσιο κάτι πιλοτικά χρόνια, αφού σχεδιάστηκε το ΝΕΟ (sic) Λύκειο των Δεσμών με ύλη και υλικό του 1999 (εκτός από τα βιβλία πολιτικής παιδείας), αφού παρέλυσε η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, αφού σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν στο πόδι τράπεζα θεμάτων, αξιολόγηση κ.λπ. και το ΙΕΠ από πυλώνας χάραξης εκπαιδευτικής πολιτικής μετατράπηκε σε απλό διεκπεραιωτή.... τώρα γίνεται επίκληση σε χρονοδιαγράμματα και σχεδιασμό.
Τελικά δεν έχουμε χάσει την αίσθηση του χιούμορ σε αυτή τη χώρα, είναι βέβαιο.

Το επομενο σχολικό έτος, άραγε, ακόμη κι αν είχατε τη δυνατότητα να τρέξετε το παραπάνω χρονοδιάγραμμα , θα είχαμε βιβλία στη Γ', κ. Γκλαβά;; Ποιό μήνα;

Παναγιώτης Τσιωτάκης
Καθηγητής Πληροφορικής

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.