Placeholder

ΤΕΧΝΙΚΗ-ΕΠ/ΚΗ

Επιστολές της ΕΕΤΕΚ στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας

Δημοσίευση: 02/02/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Επιστολές προς τον υπουργό Παιδείας Αρ. Μπαλτά και τον Αναπληρωτή Τάσο Κουράκη απέστειλε η διοίκηση της Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, με τις οποίες ζητά συνάντηση για τα προβλήματα της τεχνικής εκπαίδευσης.

ΟΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Το ΔΣ της ΕΕΤΕΚ σας συγχαίρει για την ανάληψη των καθηκόντων σας και σας εύχεται κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο σας.
Η ΕΕΤΕΚ με βάση τους καταστατικούς σκοπούς της εστιάζει τη δράση της στην αναβάθμιση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και της Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση είναι ο χώρος της εκπαίδευσης ο οποίος έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο από το χάος που προκάλεσε ο Ν. 4186/2013.
Χωρίς λόγο καταργήθηκαν τομείς και ειδικότητες της Επαγγελματικής εκπαίδευσης και τέθηκαν σε πολύμηνη διαθεσιμότητα - ομηρία προσοντούχοι εκπαιδευτικοί. Ταυτόχρονα πολλές χιλιάδες μαθητών που προτιμούν  τα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ, προερχόμενοι κυρίως από λαϊκές οικογένειες, στερήθηκαν την απόκτηση βιοποριστικών εφοδίων σε ειδικότητες οι οποίες είναι διαχρονικά περιζήτητες στην αγορά εργασίας.
Όλα αυτά, όπως αποκαλύπτεται, αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου βίαιης στροφής μαθητών προς την πρόωρη κατάρτιση και την ανοργάνωτη μέχρι σήμερα, μαθητεία.
Δυστυχώς η απελθούσα πολιτική ηγεσία δεν ασχολήθηκε ενεργά με την επαγγελματική εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη μαθητεία και δεν άλλαξε το Ν. 4186/2013 ο οποίος, παρότι έχει υποστεί δεκάδες νομοτεχνικές βελτιώσεις και τροπολογίες, συνεχίζει να παρουσιάζει λειτουργικά προβλήματα.
Χαιρετίζουμε την εξαγγελία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. για την επαναλειτουργία τομέων και ειδικοτήτων που καταργήθηκαν και την επαναφορά των καθηγητών στις θέσεις τους, η οποία μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Η κατάργηση των ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και το κλείσιμο των ΕΠΑΣ με όλες τις ειδικότητές τους, αποτελεί ανοιχτή πληγή η οποία πρέπει άμεσα να επουλωθεί.
Με τις σκέψεις αυτές και έχοντας επεξεργασμένες – τεκμηριωμένες θέσεις για τα θέματα που αφορούν την επαγγελματική εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση και τη μαθητεία, καταθέτουμε αίτημα για άμεση συνάντηση μαζί σας, εκτιμώντας ότι θα ανταποκριθείτε θετικά σε αυτό.

Αξιότιμε Κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ,

Το ΔΣ της ΕΕΤΕΚ σας συγχαίρει για την ανάληψη των καθηκόντων σας και σας εύχεται κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλάβατε.  
Η ΕΕΤΕΚ είναι μια επιστημονική ένωση με μέλη της εκπαιδευτικούς,  στελέχη της εκπαίδευσης πολλών θεωρητικών και τεχνολογικών ειδικοτήτων  που υπηρετούν και στις τρεις εκπαιδευτικές βαθμίδες.
Από τη συνεχή παρουσία σας στη Βουλή και τη συμμετοχή σας στα θέματα παιδείας, ως υπεύθυνου τομεάρχη παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, θα έχετε διαπιστώσει ότι ο χώρος της επαγγελματικής εκπαίδευσης έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τις πολιτικές της απελθούσας κυβέρνησης. Ο χώρος της επαγγελματικής εκπαίδευσης στον οποίο καταφεύγουν συνήθως τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών έχει ανάγκη της δικής σας στήριξης.
Η εξαγγελία σας για επανίδρυση των ειδικοτήτων που καταργήθηκαν και για την  επαναφορά στις θέσεις τους των καθηγητών που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα – ομηρία μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και την χαιρετίζουμε.
Η πρόσφατη δήλωσή σας ότι «το παιδί από τη στιγμή που γεννιέται κουβαλάει τρεις ανισότητες: τον τόπο του, το μορφωτικό και το οικονομικό επίπεδο των γονιών» καταδεικνύουν την ευαισθησία σας για την επαγγελματική εκπαίδευση στην οποία κατά κόρον αναδεικνύονται οι τρεις ανισότητες. Η άμβλυνση κατά ένα μέρος, των ανισοτήτων αυτών, σημαίνει  για μας  αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με παροχή καλύτερης γενικής παιδείας και επαγγελματικών γνώσεων ώστε με την ενηλικίωσή τους οι μαθητές να είναι σε θέση τόσο να ενταχθούν στην αγορά εργασίας όσο και να συνεχίσουν τις σπουδές τους.
Η αναβάθμιση και ισχυροποίηση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, η οποία είναι απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε στη χώρα, η επαγγελματική κατάρτιση, η πρακτική άσκηση/μαθητεία κλπ. έχουν ανάγκη της δική σας επίσης, στήριξης.
Στην προσπάθειά σας για την επίλυση των προβλημάτων της επαγγελματικής εκπαίδευσης θα μας βρείτε αρωγούς.
Σας καταθέτουμε αίτημα για άμεση συνάντηση και εκτιμούμε ότι σύντομα θα ανταποκριθείτε θετικά σε αυτό.

Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ.
     Ο Πρόεδρος                                                              O  Γραμματέας
Κων. Αδριανουπολίτης                                             Παναγιώτης Μακρυγιάννης

 

 

Σχόλια (1)

 
αρχισανε τα βιολια!
17 Φεβ 2015 11:14

Η ΕΤΕΕΚ ειναι υπευθυνη για την καταστροφη...ας το πω πιο κομψα...υποβαθμιση της επαγγελματικης εκπαιδευσης και καταρτισης κατα 99%,

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ