Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Ξέσπασε ο υπ. Παιδείας κατά Διαμαντοπούλου-Πανάρετου για το νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ

Κρέμασαν σε μανταλάκια Πρυτάνεις
Δημοσίευση: 10/02/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Ο νόμος Διαμαντοπούλου υπήρξε η απόλυτη καταστροφή για την ανώτατη εκπαίδευση. Τελεία και παύλα» υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς από το βήμα της Βουλής, κατά την ανάλυση των Προγραμματικών Δηλώσεων, και υπογράμμισε τα εξής:

Α.  Απόλυτη καταστροφή διότι κάποιος (εννοώντας τον πρώην υφυπουργό Παιδείας Γ. Πανάρετο) , κάπου πέρασε από την Αμερική, κάτι νόμισε πως κατάλαβε με τα συμβούλια ιδρύματος και ήρθε να τα επιβάλλει εδώ χωρίς να καταλαβαίνει γιατί και πώς συμβούλια ιδρύματος με πολύ διαφορετικό ρόλο λειτουργούν άριστα στην Αμερική.

Β. Είναι θέμα ειδικής διαλέξεως, συζήτησης, ό,τι θέλετε. Δεν είναι της στιγμής. Κατεδάφισε, λοιπόν, ό,τι έμεινε όρθιο σε συνάρτηση με μια απόλυτα συστηματική διαδικασία κατασυκοφάντησης του οτιδήποτε είχε πετύχει το ελληνικό πανεπιστήμιο από το 1982 και μετά και με τις φοβερές προσπάθειες του διδακτικού προσωπικού από το 1982 και μετά είχε κατορθωθεί να επιτευχθεί.

Κρεμάστηκαν στα μανταλάκια

Γ. Κρεμάστηκαν στα μανταλάκια κυριολεκτικά ο Μηλόπουλος και ο Πελεγρίνης για λόγους που δεν είχαν καμία σχέση με έργο ή δουλειά στο πανεπιστήμιο.

Για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ

Δ. Κάθε ένας που έλεγε διαφορετικά ήταν στη λογική «για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ» και η πηγή κακού στο ΣΥΡΙΖΑ είναι οι πανεπιστημιακοί προς την Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση έχει πάρα πολλούς πανεπιστημιακούς και κάτι σημαίνει αυτό.

Ο Νόμος Διαμαντοπούλου έχει επενδυθεί με την ιδέα ότι ψηφίστηκε από τεράστια πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο

Ε. Ο Νόμος Διαμαντοπούλου παρουσιάστηκε, έχει επενδυθεί με την ιδέα ότι ψηφίστηκε από τεράστια πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, αλλά η πλειοψηφία αυτή αγνόησε ότι όλοι ανεξαιρέτως οι πανεπιστημιακοί όλων των Κομμάτων είχαν εκφράσει συστηματικά, πριν υποβληθούν στην κομματική πειθαρχία, την αντίθεσή τους στο νόμο.

Πρώτο μέτρο

Ζ. Ας τα πάρουμε αυτά και ας ξεκινήσουμε από την αρχή, προφανώς με πρώτο μέτρο την κατάργηση των συμβουλίων ιδρύματος.

Συμβούλια ιδρύματος με την εξέγερση στο Χονγκ Κονγκ

Η. Δεν ξέρω αν έχετε συνδυάσει τα συμβούλια ιδρύματος με την εξέγερση στο Χονγκ Κονγκ, διότι η εξέγερση στο Χονγκ Κονγκ έγινε, επειδή η Κίνα ήθελε να επιβάλει προεπιλογή στο ποιους οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ έπρεπε να ψηφίσουν για τα αντίστοιχα αξιώματα.

Ακριβώς αυτό έκαναν τα συμβούλια του ιδρύματος προκειμένου, μακαρθικώ τω τρόπω, να αποβληθούν ως υποψήφιοι όσοι δεν είχαν την έγκριση και τη γνώμη της Κυβέρνησης.

Νέος νόμος

Θ. Από εκεί και πέρα, τα συμβούλια ιδρύματος καταργούνται.

Προφανώς, νόμος καταργείται με νόμο.

Δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα εις βάρος των συμβουλίων αυτή τη στιγμή.

Αμέσως, όμως, τα συμβούλια ιδρύματος με όλες τις διατάξεις που πάνε μαζί θα αλλαχθούν από έναν άλλο νόμο.

Συμμετείχαν εκεί με ανιδιοτέλεια

Ι. Μια διευκρίνιση θα ήθελα να δώσω, που νομίζω ότι είναι απαραίτητη.

Όλα όσα είπα δεν αφορούν τα περισσότερα από τα μέλη που συμμετείχαν στα συμβούλια ιδρύματος.

Τα περισσότερα από αυτά συμμετείχαν εκεί με ανιδιοτέλεια, γιατί πίστευαν ότι αυτός ο νόμος μπορεί να αλλάξει επί τα βελτίω τα πράγματα.

Το τιμούμε αυτό, όπως τιμούμε ιδιαιτέρως όσους ξένους -το είπατε χθες και σε αυτό συμφωνώ απολύτως μαζί σας- ήρθαν εδώ ανιδιοτελώς, γιατί νόμιζαν ότι τα συμβούλια, όπως είχαν στηθεί εδώ, ήταν ίδια με τα συμβούλια της Αμερικής. Δεν κατάλαβαν ότι έτσι εντάσσονταν σε ένα αφήγημα, σε μία πορεία, σε μία διαδικασία που τους έφερνε αντιμέτωπους με το σύνολο των πανεπιστημιακών.

Θα τους ζητήσουμε συγγνώμη

Κ. Θα τους ζητήσουμε λοιπόν, υπό μία έννοια συγγνώμη, γιατί βρέθηκαν -αφελώς ίσως- εκεί που βρέθηκαν και θα τους ευχαριστήσουμε για την προσπάθεια να βοηθήσουν.

Σχόλια (5)

 
τσακιριδης ηλιας
15 Φεβ 2015 22:41

Οι υπουργοι, ιδιαιτερα της παιδειας, θα πρεπει να αντιλαμβανονται οτι δεν ασκουν προσωπικη πολιτικη με διαρκεια τετραετειας και να μη λειτουργουν σαν εκπροσωποι συντεχνιας.Εγω αναζητω απαντησεις συγκεκριμενες για την αυτοτελεια(και την οικονομικη) την συνδεση με την αγορα την ερευνα το ανευασμα σπουδων την καταργηση περιτων μαθηματων κ.α.Η Παιδεια δεν ειναι ασπρο και μαυρο ειναι μια διαδικασια που εξελισεται και δυστυχως εχει σταματησει.Εχω καταψηφιση τν προχειροτητα της προηγουμενης κυβερνησης σε θεματα παιδειας, δεν σημαινει οτι συμφωνησα με την αοριστολογια

 
Χριστίνα
12 Φεβ 2015 19:04

Επιτέλους κάποιος να πει τα πράγματα με το όνομά τους. "Η απόλυτη καταστροφή"! Αυτό ακριβώς επέφερε ο 4009/11 στα ΑΕΙ. Επιτέλους ένα υπουργός που έχει τη βούληση να ακυρώσει την αιτία του πόνου των τελευταίων χρόνων στα ΑΕΙ ! (και όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο, όλο και κάτι μπορεί να διασωθεί.)

 
ΚΤ
10 Φεβ 2015 22:12

Ποιος είναι αυτός που χαρακτηρίζει την συμμετοχή μελών της Αμερικανικής Ένωσης Φυσική των ΗΠΑ και άλλων τόσων διακεκριμένων επιστημόνων στα Συμβούλια Ιδρυμάτων ως αφελείς: "..γιατί βρέθηκαν -αφελώς ίσως- .."?
Κύριε Υπουργέ μετρήστε ξανά το ύψος σας, μόνος σας και όχι από αυλοκόλακες!

 
Panos mech
10 Φεβ 2015 10:24

Νομίζω ότι ασχολούμαστε με τα συμβούλια ιδρυμάτων από την στιγμή που την παιδεία την διέπουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα.
Χιλιάδες φοιτητές τριτοβάθμιας ανώτατης παιδείας αφού αποφοιτήσουν από τις σχολές τους δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα! Ναι μιλάω για τους φοιτητές των ΑΤΕΙ νυν ΑΕΙ ΤΤ.
Πως είναι δυνατόν τα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών Τ.Ε να μην υφίσταντο καν? Να δουλεύουν οι απόφοιτοι με διατάγματα του 1930?
Η συντεχνία του ΤΕΕ ξέρουμε πολύ καλά τι ρόλο παίζει σε αυτές τις πρωτόγονες συνθήκες οι οποίες υπόκεινται οι φοιτητές των ΑΤΕΙ.
Άρα θα συγκρουστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτές τις συντεχνίες εφόσον τόσο αρκετά μέλη της κυβέρνησης προέρχονται από το ΤΕΕ?
Θα το δούμε πολύ σύντομα!

 
ΒΛΑΧΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
10 Φεβ 2015 09:04

Υπουργος με προσωπικοτητα , υπουργος επιστημονικος ! Πρεπει ομως να τελειωνει γρηγορα και να καταργησει αυτα που μας τυρρανουν και μας κατεστρεψαν !

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ