Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Έγγραφο του υπ. Παιδείας για τη μείωση του ωραρίου των εκπαιδευτικών με ταυτόχρονη μείωση αποδοχών

Το υπουργείο Παιδείας στο έγγραφο για να στηρίξει τη διευκρινιστική απάντηση, υπενθυμίζει τη νομοθεσία σχετικά με το εργασιακό και διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών.
Δημοσίευση: 19/02/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας για τη μείωση του ωραρίου με ταυτόχρονη μείωση αποδοχών , κατόπιν αίτησης του δημοσίου υπαλλήλου δεν ισχύει για τους εκπαιδευτικούς.

Τη διευκρίνιση αυτή κάνει το υπουργείο Παιδείας, ύστερα από ερώτημα που υπέβαλε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης  Πελοποννήσου Πέτρος Μισθός , μετά από αίτημα εκπαιδευτικού της ΔΕ Αρκαδίας να του γίνει μείωση ωραρίου με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών.

Το υπουργείο Παιδείας στο έγγραφο για να στηρίξει τη διευκρινιστική απάντηση, υπενθυμίζει τη νομοθεσία σχετικά με το εργασιακό και διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών.

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε το έγγραφο του υπουργείου Παιδείας

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε τα έγγραφα του ΔΔΕ Αρκαδίας και του ΠΔΕ Πελοποννήσου

Ο δημοσιουπαλληλικός  κώδικας όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 37, παρ 5 του νόμου 3986/11 που δεν ισχύει για τους εκπαιδευτικούς, επειδή διέπονται από ειδικές διατάξεις , ορίζει τα εξής:

Το τακτικό προσωπικό που απασχολείται στο Δημόσιο, σε Ν.Π.Δ.Δ. και στους Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού μπορεί να ζητήσει με αίτησή του τη μείωση των ωρών εργασίας του μέχρι και 50%, με ανάλογη μείωση των αποδοχών του, για χρονική διάρκεια μέχρι πέντε (5) έτη. Με την αίτησή του ο υπάλληλος προσδιορίζει εάν επιθυμεί τη μείωση της ημερήσιας απασχόλησης ή των εργάσιμων ημερών. Σε κάθε περίπτωση, ως χρόνος πραγματικής και συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας για κάθε νόμιμη συνέπεια, υπολογίζεται μόνο ο χρόνος πραγματικής απασχόλησης.

Επιστολή της ΔΟΕ στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας
Σχετικά με το παραπάνω έγγραφο η Διδασκαλική Ομοσπονδία απέστειλε σήμερα την ακόλουθη επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας:
Το Δ.Σ. Της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, που προκύπτει με το απαντητικό έγγραφο του  Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. προς την Περιφερειακή Δ/νση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 37 παρ. 5 του Ν. 3986/2011.
Είναι ολοφάνερη η σκοπιμότητα της απάντησης. Δίνεται μια χρυσή ευκαιρία στο Υπουργείο ώστε να διατυπώσει για μια ακόμη φορά τα φληναφήματα περί αναπλήρωσης εκπαιδευτικού που απουσιάζει, ως «απασχόλησης», ενώ πρόκειται για ωμή παραβίαση του διδακτικού ωραρίου).
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. κατ’ επανάληψη έχει αναδείξει το θέμα του ωραρίου των εκπαιδευτικών. Το ζήτημα έχει απαντηθεί πλήρως από την υφιστάμενη νομοθεσία αλλά και από τη γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της Δ.Ο.Ε. ,  με την οποία αναλύονται και αποσαφηνίζονται όλα τα ζητήματα που αφορούν το ωράριο των εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Τονίζουμε πως κανένας συνάδελφος δε θα πρέπει να  υποκύπτει σε πιέσεις ώστε να δεχθεί ως δεδομένο, ότι πρέπει να πειθαρχεί σε εντολές που παραβιάζουν το διδακτικό του ωράριο με τη μορφή, κυρίως, της «απασχόλησης» μαθητών. Για κάθε αυθαίρετη εντολή που δέχεται, να έρχεται σε επαφή με το Δ.Σ. του Συλλόγου της περιοχής του ώστε το θέμα να φτάνει στη Δ.Ο.Ε..
Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. να πάρει ξεκάθαρη θέση επάνω στο ζήτημα στην κατεύθυνση της τήρησης της νομιμότητας (και όχι των αυθαίρετων ερμηνειών και της παραχάραξής της) και της διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών αποφεύγοντας δρόμους που οδηγούν  στη σύγκρουση με τον εκπαιδευτικό κόσμο.

 

Σχόλια (1)

 
NTINA K
26 Φεβ 2015 22:54

Για το γεγονός της απαγόρευσης των εκπαιδευτικών αδειών στους εκπαιδευτικούς (μετά αποδοχών) για εκπόνηση διδακτορικών και μεταπτυχιακών το ξέρουμε όλοι. Για το γεγονός όπου στο υπόλοιπο δημόσιο ενεργοποιήθηκαν και ξεκίνησαν οι αιτήσεις γιατί το έγγραφο προς τις διοικητικές υπηρεσίες έγραφε πως αυτό θα γινόταν ως το 2014 δεν το πήρε κανείς μυρωδιά εκεί στο μεξικάνικο χωριό; Που να τρέχουν τώρα οι σοφοί της ΟΛΜΕ για όλους αυτούς που ενδιαφέρονται για να προχωρήσουν και να προσφέρουν στην εκπαίδευση , ε; Ασε που μετά μπορεί να βγουν και μπροστά από κανένα εγκεκριμένο αφισοκολλητή στις κρίσεις των διευθυντών.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ