Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Η Δημοκρατία (και η Παιδεία) στο απόσπασμα

Θα περίμενε κανείς ότι οι Υπουργοί της "πρώτη φορά αριστερής κυβέρνησης" θα ήξεραν ότι ένας πολιτικός καλό είναι να μένει στην ιστορία χτίζοντας με συναινέσεις και όχι γκρεμίζοντας με διχασμούς.
Δημοσίευση: 19/02/2015
Διαμαντοπούλου
Alt Text: 
Διαμαντοπούλου
Title Text: 
Διαμαντοπούλου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Της π. υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου

"Φαίνεται πως μόνο με Μπαλτά και Χασάπη μπορεί να αποδιαρθρωθεί το τερατούργημα Διαμαντοπούλου". (Από σημερινή δήλωση του Υπουργείου Παιδείας).

Ο νόμος 4009/2011 για την Ανώτατη Εκπαίδευση προετοιμάστηκε πριν την ψήφισή του μέσα από μακρά και σε βάθος διαβούλευση με όλους τους φορείς που θα μπορούσαν να εισφέρουν στη συγκρότησή του.

Συγκεκριμένα: Η διαβούλευση διήρκεσε 14 μήνες.

1. Έγινε πλήρης καταγραφή για πρώτη φορά του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής όλων των ΑΕΙ.

2. Έγινε αναλυτική συζήτηση σε τρείς πολύωρες συνεδριάσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων και των Προέδρων.

3. Έγινε ηλεκτρονική διαβούλευση στη οποία συμμετείχαν περί τις 4.000 άτομα δηλαδή φοιτητές και Καθηγητές.

4. Το προσχέδιο δόθηκε σε όλα τα κόμματα και επισκέφθηκα ;προσωπικά ως Υπουργός Παιδείας όλους τους αρχηγούς των κομμάτων.

5. Ζητήθηκε και δόθηκε τεχνική υποστήριξη από εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ, ενώ κατατέθηκε και η εμπειρία 23 Ευρωπαϊκών χωρών από αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

6. Ζητήθηκαν και δόθηκαν προτάσεις από πρόσωπα υψηλού κύρους και διεθνούς αναγνώρισης από επτά διαφορετικές χώρες.

7. Συζητήθηκε και ελήφθη απόφαση από το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας.

8. Πριν κατατεθεί το σχέδιο νόμου στη Βουλή, πραγματοποιήθηκαν 4 συνεδριάσεις της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.

9. Οι μετρήσεις της κοινής γνώμης έδειξαν έως 80% αποδοχή του κόσμου σε όλα τα βασικά σημεία του νόμου.

10. Ο νόμος ψηφίστηκε με την πρωτοφανή πλειοψηφία των 255 Βουλευτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε τότε να ψηφίσει την μεταρρύθμιση προβάλλοντας κυρίως αιτιάσεις για την δήθεν αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου.

Κατά ευτυχή συγκυρία, εκδόθηκε σήμερα, μετά από 3 χρόνια η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνει το νόμο ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ.

Ανεξάρτητα από οτιδήποτε άλλο, η μεταρρύθμιση για την Ανώτατη Εκπαίδευση υπήρξε προϊόν βαθιάς δημοκρατικής διαδικασίας σε όλα τα επίπεδα.

Απέναντι σ' αυτή τη δημοκρατική δημιουργία, που σημειωτέον δεν προβλέπονταν σε κανένα μνημόνιο, η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επαγγέλλεται, με βαθύτατα απαξιωτική για τη δημοκρατία και τους θεσμούς της συμπεριφορά, την κατάργησή της και την επιστροφή στην Παιδεία της ήσσονος προσπάθειας, του χυδαίου κομματισμού και του εξισωτισμού προς το χαμηλότερο δυνατό επίπεδο.

Με την ίδια αντιδημοκρατική αντίληψη και με δηλωμένη την απέχθεια για την αριστεία και τον εκπαιδευτικό πλούτο των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, προχωρά στην κατάργησή τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει σημαία του επί πέντε χρόνια στην αντιπολίτευση το "σκίσιμο του μνημονίου" και την "κατάργηση με ένα άρθρο όλων των μνημονιακών νόμων".

Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, υπαναχωρώντας από όλες τις αδιέξοδες αντιπολιτευτικές θέσεις της, δέχεται το μνημόνιο και τους μνημονιακούς νόμους, ενώ αντίθετα, θέλει με ένα άρθρο να καταργήσει μιά μεταρρύθμιση που ήταν εκτός μνημονίου!

Στην πραγματικότητα η αναμέτρηση είναι μεταξύ δημοκρατίας και της δηλωμένης σταλινικής αντίληψης της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για την άσκηση της δημόσιας εξουσίας.

Θα περίμενε κανείς ότι οι Υπουργοί της "πρώτη φορά αριστερής κυβέρνησης" θα ήξεραν ότι ένας πολιτικός καλό είναι να μένει στην ιστορία χτίζοντας με συναινέσεις και όχι γκρεμίζοντας με διχασμούς.

Σχόλια (7)

 
Πάνος
23 Φεβ 2015 12:16

Είναι απίστευτη η έλλειψη αυτοκριτικής από την εν λόγω κυρία όπως και το πόσο δεν έχει συναίσθηση της καταστροφής που προξένησε στον Έλληνα δάσκαλο και κατ΄επέκταση στην Παιδεία.

 
και εμείς στο απόσπασμα απο εσένα
22 Φεβ 2015 23:50

Δεν ξαναβλέπεις Βουλή.

 
Αντώνης
20 Φεβ 2015 19:01

Διέλυσε οικογένειες εκπαιδευτικών, όνειρα νέων, ισοπέδωσε το οικοδόμημα "Παιδεία" ποικιλοτρόπως και τώρα μιλάει! Άσε για τη μισθολογική ισοπέδωση πτυχιούχων εκπαιδευτικών με απόφοιτους Δημοτικού όπου αγωνίστηκε κι αυτή να πετύχει αυτό. Μόνο ο Αρβανιτόπουλος μπορεί να τη συναγωνιστεί στο καταστροφικό της έργο από καταβολής υπουργείου Παιδείας.

 
Βαγγέλης Τριχόπουλος
20 Φεβ 2015 10:16

Κα Διαμαντοπούλου,
ανεξάρτητα από οτιδήποτε άλλο, ο Ελληνικός Λαός αναγνώρισε τη συμβολή σας στην Εκπαίδευση και σας απομάκρυνε από τα κοινά για να σας ξεκουράσει...

Μετά από εξαντλητικό διάλογο εφαρμόσατε ότι θέλατε εσείς και ο κος Πανάρετος.

Όμως στην Ελλάδα υπάρχουν και σοβαρά Ιδρύματα παρά τις φιλότιμες προσπάθειες να τα υποβαθμίσετε...

 
Θεμιστοκλής Ιωνιάτης
20 Φεβ 2015 09:27

... μην καταθέτεις άλλες απόψεις, δεν ... υπάρχει πλέον τράπεζα (άκου τράπεζα για εκπαιδευτικά θέματα).
Αντικειμενικά, με μεγάλη απόσταση από τον δεύτερο (!),
η χειρότερη "υπουργός", καθώς δεν αντιλήφθηκε εαυτόν υπό το έργο,
αλλά πάνω, υπεράνω μάλλον του έργου.

 
Κλάααμα οι φωτοτυπάδες
19 Φεβ 2015 22:09

Aν καταργηθούν οι εξετάσεις τί θα κάνουν τα μεγάλα φροντιστήρια, οι εκδοτικοί οίκοι που έχουν ήδη έτοιμα τα βιβλία ;

 
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ
19 Φεβ 2015 21:39

Ο καλύτερος υπουργός παιδείας από όσο θυμάμαι τα τελευταία 30 χρόνια.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ