Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Εγκύκλιος με τις αλλαγές στις εξετάσεις στο Λύκειο

Η διδακτέα ύλη παραμένει η ίδια-Η εξεταστέα ύλη δεν μπορεί να είναι λιγότερη από το μισό και περισσότερη από τα 2/3 της διδακτέας.
Δημοσίευση: 11/03/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με εγκύκλιο που υπέγραψε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Τάσος Κουράκης (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ) ενημερώνει τα Λύκεια ότι το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων προωθεί Νομοθετική Ρύθμιση για αλλαγή στις γραπτές προαγωγικές εξετάσεις και στον τρόπο προαγωγής των μαθητών των Α΄ και Β΄ τάξεων Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων Εσπερινού Γενικού Λυκείου.

Η ρύθμιση ορίζει τα εξής:

Α. H επιλογή των θεμάτων των προαγωγικών εξετάσεων για τις Α΄ και Β΄ τάξεις Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεις Εσπερινού Γενικού Λυκείου κατά 50% από την Τράπεζα Θεμάτων παύει να ισχύει από την εξεταστική περίοδο Μαΐου-Ιουνίου 2015. Για τις Α΄ και Β΄ τάξεις Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεις Εσπερινού Γενικού Λυκείου τα θέματα των προαγωγικών εξετάσεων ορίζονται αποκλειστικά από τους διδάσκοντες το μάθημα και είναι κοινά για όλα τα τμήματα της τάξης. Κατ’ εξαίρεση, είναι δυνατόν να δοθούν χωριστά θέματα, εάν συντρέχει αποχρών λόγος, ο οποίος αναγράφεται σε σημείωση στο έγγραφο που περιέχει τα θέματα και παράλληλα συντάσσεται και σχετική πράξη στο βιβλίο πράξεων του Διευθυντή του σχολείου.

Β. Για την προαγωγή των μαθητών στις Α΄ και Β΄ τάξεις Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεις Εσπερινού Γενικού Λυκείου απαιτείται γενικός μέσος όρος τουλάχιστον εννέα και πέντε δέκατα (9,5), ο οποίος προκύπτει από τον Μ.Ο. των βαθμών ετήσιας επίδοσης του μαθητή όλων των γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων συμπεριλαμβανομένου και του μαθήματος της Ερευνητικής Εργασίας όπου αυτό διδάσκεται.

Γ. Η εξεταστέα ύλη για τα μαθήματα των Α΄ και Β΄ τάξεων Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων Εσπερινού Γενικού Λυκείου δεν μπορεί να είναι λιγότερη από το μισό και περισσότερη από τα 2/3 της διδακτέας. Η επιλογή και ο ακριβής προσδιορισμός της για κάθε μάθημα γίνεται με εισήγηση των διδασκόντων και με την έγκριση του Διευθυντή του Λυκείου και γνωστοποιείται στους μαθητές πέντε (5) εργάσιμες ημέρες πριν από τη λήξη των μαθημάτων.

Δ. Για τους μαθητές που φοίτησαν το σχ. έτος 2013-14 στην Α΄ τάξη Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και στις Α΄ και Β΄ Τάξεις Εσπερινού Γενικού Λυκείου και το σχ. έτος 2014-15 φοιτούν στη Β΄ τάξη ημερήσιου Γενικού Λυκείου και στη Γ΄ τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου, ο γενικός βαθμός προαγωγής από τις τάξεις αυτές δεν θα προσμετράται στον υπολογισμό των μορίων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Επισημαίνεται ότι για το σχολικό έτος 2014-2015 η διδακτέα ύλη:

-για την Α΄ τάξη Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και τις Α΄ και Β΄ τάξεις Εσπερινού Γενικού Λυκείου έχει καθοριστεί με την αρ. πρωτ. 156357/Γ2/30-09-2014 Υ.Α. (ΦΕΚ Β΄ 2660) και την με αρ. πρωτ. 171868/Γ2/22-10-2014 Υ.Α. (ΦΕΚ Β΄ 2987) και

-για τη Β΄ τάξη Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και τη Γ΄ τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου έχει καθοριστεί με την αρ. πρωτ. 171867/Γ2/22-10-2014 Υ.Α. (ΦΕΚ Β΄ 2937).

Σχόλια (6)

 
Leandros
12 Μαρ 2015 19:38

Η εγκύκλιος ορίζει ως διδακτέα εκείνη που είχε τον Σεπτέμβρη (ΦΕΚ 2660) οριστεί ως διδακτέα-εξεταστέα ύλη!
Με την εγκύκλιο ουσιαστικά η εξεταστέα ύλη περιορίζεται στο 1/2 έως 2/3 της διδακτέας, χωρίς να λαμβάνεται προφανώς υπόψη ότι στο πλαίσιο της Τράπεζας δεν υφίστατο πλέον ο διαχωρισμός ανάμεσα σε διδακτέα και εξεταστέα.
Χαράς ευαγγέλια, εφόσον τελικά ισχύσει, για τους μαθητές.

 
Νικος
12 Μαρ 2015 10:07

Η εγκύκλιος γρήγορα χωρίς νόμο να δείξουμε ότι κάτι κάνουμε. Οι εγκύκλιοι βγαίνουν πριν από τους νόμους. Θαύμα,θαύμα. νέος τρόπος διακυβέρνησης!

 
Sinus
11 Μαρ 2015 23:54

Επικίνδυνη άγνοια, επικίνδυνη αλαζονεία ή επικίνδυνη περιφρόνηση των θεσμών;
1. Οι νόμοι δεν αλλάζουν με εγκυκλίους, αλλά με νόμους
2. Οι νόμοι ψηφίζονται στα κοινοβούλια και μπορεί και να μην ψηφιστούν
3. Οι νόμοι ελέγχονται πριν να κατατεθούν συνταγματικά!

Μην παίζετε με τα παιδιά

 
Κώστας
11 Μαρ 2015 23:48

Πουθενά δεν αναφέρονται τα Επαγγελματικά Λύκεια (η Τράπεζα Θεμάτων ισχύει για την Α' και από φέτος και για την Β'). Θέλω να πιστεύω ότι για μία ακόμη φορά έγινε λάθος, αλλά είναι ενδεικτικό της απαξίωσης της τεχνικής Εκπαίδευσης.

 
Τάσος
11 Μαρ 2015 23:07

Η εγκύκλιος είναι απλά μια ενημέρωση. Προφανώς δεν έχει καμία ισχύ μέχρι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, το οποίο όμως είναι μάλλον τυπικού χαρακτήρα, εκτός και αν ....

 
Γαβριήλ Ζώτος
11 Μαρ 2015 22:08

Η εγκύκλιος κινείται σε θετική κατεύθυνση. Όμως έχω μία απορία. Μπορούν διατάξεις που προβλέπονται με νόμο να καταργηθούν με μία απλή εγκύκλιο; Δεν θα ήταν σωστότερο πρώτα να γίνει η αλλαγή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου και αμέσως μετά να σταλεί η εγκύκλιος; Η εγκύκλιος που έχει σταλεί σε πιο νομοθετικό πλαίσιο στηρίζεται;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ