Placeholder

ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Υπουργός: Με κοινωνικά κριτήρια οι μετεγγραφές

Η απόφασή μας είναι να πάμε στις διατάξεις, προ Αρβανιτόπουλου, όπου ίσχυαν μόνο τα κοινωνικά κριτήρια για τις μετεγγραφές.
Δημοσίευση: 15/03/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Αλλάζουμε πλήρως το καθεστώς μετεγγραφών από φέτος. Η απόφασή μας είναι να πάμε στις διατάξεις, προ Αρβανιτόπουλου, όπου ίσχυαν μόνο τα κοινωνικά κριτήρια για τις μετεγγραφές. Ταυτόχρονα καθιστούμε τα αντικειμενικά κριτήρια σαφέστερα και όχι οριζόντια.».

Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο υπουργός Παιδείας, σε συνέντευξη στο Εθνος, και υπογράμμισε:

- Για παράδειγμα, στις τρίτεκνες οικογένειες ή πολύτεκνες θα εξετάζουμε την εισοδηματική κατάσταση ως προς το αίτημα της μετεγγραφής.

-Γιατί ένας πλούσιος τρίτεκνος να έχει τα ίδια προνόμια με έναν τρίτεκνο που δεν μπορεί να θρέψει τα παιδιά του

; -Η τεράστια διεύρυνση που έγινε το προηγούμενο διάστημα στις κατηγορίες που είχαν δικαίωμα μετεγγραφής έγινε αιτία να διαλυθούν τόσο τα κεντρικά ΑΕΙ όσο και τα περιφερειακά.

-Τώρα βέβαια αυτό το κύμα των μετεγγραφών που ήδη έγινε αναγκαστικά θα πρέπει να διοχετευτεί στις σχολές τα επόμενα χρόνια.

- Ενα πρόβλημα έχει υπάρξει και με τις μετεγγραφές στις αρχιτεκτονικές σχολές, αλλά πιστεύω ότι για λόγους ισονομίας πρέπει να δεχτούν τους φοιτητές και αυτές οι σχολές.

-Λαμβάνοντας υπόψη ότι στα περιφερειακά ιδρύματα υπάρχει μια κάποιου είδους μέριμνα για σίτιση και στέγαση, θα προσπαθήσουμε στο μέτρο του δυνατού -αν και είναι δύσκολο- να στηρίξουμε την παραμονή των φοιτητών στα περιφερειακά ΑΕΙ, αλλά θα ζητήσουμε ταυτόχρονα από τις οικογένειες, όταν δηλώνουν τα παιδιά στα μηχανογραφικά τα περιφερειακά πανεπιστήμια και ΤΕΙ, να έχουν λάβει υπόψη ότι δεν θα γίνουν μετεγγραφές, εκτός αν υπάρχουν τα παραπάνω κριτήρια.

- Και άρα είναι μια έμμεση έκκληση προς γονείς και παιδιά να μην ελπίζουν πλέον σε εύκολες μετεγγραφές, για λόγους ισονομίας αλλά και ομαλής λειτουργίας των ΑΕΙ σε όλη την επικράτεια.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιο θα είναι το οικονομικό όριο ώστε να μπορεί κάποιος να αιτηθεί μετεγγραφή;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τις λεπτομέρειες αυτές θα τις δούμε σύντομα και θα τις ανακοινώσουμε έγκαιρα ώστε οι ενδιαφερόμενοι να είναι προετοιμασμένοι.

Σχόλια (2)

 
Γ.Κ
16 Μαρ 2015 21:58

Σαφώς και πρέπει οι μετεγγραφές να γυρίσουν στο καθεστώς πριν από τον Αρβανιτόπουλο (δηλαδή προ του 2010) όπου οι μετεγγραφές είχαν κοινωνικά κριτήρια και ήταν ένα από τα βασικότερα κίνητρα καταπολέμησης του δημογραφικού μας προβλήματος. Δεν ξέρω όμως κατά πόσο δίκαιη θα είναι η επιβολή κάποιου εισοδηματικού κριτηρίου σε μία χώρα όπως η Ελλάδα που φοροδιαφεύγει.
Οι μετεγγραφές έχασαν τον κοινωνικό τους χαρακτήρα όταν τις «επανέφερε» ο κύριος Αρβανιτόπουλος όπου το βασικό τους κριτήριο ήταν το κατά κεφαλήν εισόδημα. Θεωρώ ότι κάθε κίνηση που κάνει το υπουργείο πρέπει να είναι ξεκάθαρη τόσο για την λειτουργία της όσο και για τον λόγο ύπαρξη της. Οι μετεγγραφές ξεκίνησαν ως κίνητρο κατά του δημογραφικού και έτσι νομίζω ότι πρέπει να παραμείνουν. Σαφώς και είναι αναγκαία η προστασία και η βοήθεια των οικονομικά αδυνάτων (μερίδα των οποίων είναι και πολύτεκνοι οι οποίοι αδυνατούν να συντηρήσουν 2-3 σπίτια για να σπουδάσουν τα παιδιά τους ) αλλά πρέπει να γίνεται με διαφορετικό τρόπο (όπως για παράδειγμα δωρεάν σίτιση και στέγαση των φοιτητών) ώστε να είναι ξεκάθαρος ο λόγος για τον οποίο ισχύει κάθε μέτρο. Τα κριτήρια δεν ξέρω ποια μπορεί να είναι αλλά οι μετεγγραφές του κύριου Αρβανιτόπουλου (με τα γνωστά αποτελέσματα) μας έδειξαν ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα σαν κριτήριο δεν δούλεψε και πολύ.
Να θυμίσω ότι από τις μετεγγραφές του κύριου Αρβανιτόπουλου αποκλείστηκαν πολύτεκνοι φοιτητές οι οποία αν και πληρούσαν το οικονομικό κριτήριο δεν τους δόθηκε δικαίωμα να μεταφέρουν την θέση επιτυχίας τους λόγω «κάλυψης του ποσοστού». Με τους φοιτητές αυτούς ο κύριος Λοβέρδος δεν ασχολήθηκε καθόλου. Νομίζω ότι νέα ηγεσία του υπουργείου παιδείας πρέπει να ξαναδεί το θέμα σοβαρά και έχοντας κατά νου τον ρόλο των μετεγγραφών. Είναι μία ρύθμιση η οποία θα έχει (αν όχι μηδενικό) ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος και θα γίνει εφάπαξ. Η Ανάγκη των φοιτητών των οικογενειών όμως είναι τεράστια γιατί όσο δεν διορθώνεται αυτή η αδικία τόσο πολύτιμο χρόνο χάνουν οι φοιτητές.

 
Φοιτητές 10%
15 Μαρ 2015 21:55

Κύριε Υπουργέ, για λόγους ισονομίας πρέπει να δεχτούν τους φοιτητές οι σχολές οι οποίοι πέρασαν φέτος μέσω του 10% και έχουν τις προϋποθέσεις του νόμου (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κλπ).
Περιμένουμε στο πολυνομοσχέδιο τη δικαίωση από την κατάφωρη αδικία.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.