1η Σεπτέμβρη με νέους Διευθυντές σε όλα τα Σχολεία που θα εκλεγούν από το Σύλλογο Διδασκόντων

Για το κάθε σχολείο μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα τα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων και ο νυν Διευθυντής, ανεξάρτητα εάν προέρχεται από άλλο σχολείο.

18/03/2015

Ενημερώθηκε: 18/03/2015, 09:16

Άκουσε το άρθρο

"Την 1η του Σεπτέμβρη όλα τα σχολεία της χώρας θα λειτουργήσουν-πιλοτικά- με Διευθυντές που θα επιλέξουν, κατά πλειοψηφία, οι Σύλλογοι Διδασκόντων και δεν θα δοθεί καμία παράταση, όπως αρχικά είχαμε σκεφθεί".

Τη δήλωση αυτή έκανε στο esos υψηλόβαθμο στέλεχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

Esos: Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο Σύλλογος Διδασκόντων του κάθε Σχολείου θα συνεδριάσει και θα επιλέξει , κατά πλειοψηφία, τον εκπαιδευτικό που θεωρεί ότι διαθέτει τις ικανότητες για τη θέση του Διευθυντή.

Esos: Ποιοι έχουν τη δυνατότητα να είναι υποψήφιοι για Διευθυντές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για το κάθε σχολείο μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα τα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων και ο νυν Διευθυντής, ανεξάρτητα εάν προέρχεται από άλλο σχολείο.

Εsos: Θα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα εκπαιδευτικός άλλου σχολείου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οχι.

Esos : Πότε θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία .

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πολύ σύντομα, αμέσως μετά τη ψήφιση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή, η οποία θα ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο.

Σχόλια (111)

Αλεκος
|

Μονο που θα πρεπει κι μεις, οι γονιοι, να ψηφιζουμε σε ποιο σχολειο (δημοσιο η Ιδιωτικο) θελουμε να γραψουμε τα παιδια μας. Κι αν επιλεγουμε ιδιωτικο, το υπουργειο να μας πληρωνει τα διδακτρα , αντε εστω και το 50%. Να δουμε τοτε σε ποια σχολεια θα μεινουν να κανουν μαθημα οι εκλεγμενοι διευθυντες με τους αξιοτιμους εκλεκτορες τους.?!

Marianefeli
|

Εμένα πάντως στο δικό μου σχολείο ήδη έχει αποφασίσει ο Σύλλογος: θα ψηφίσει αυτόν που δεν θα τον βάζει να εργάζεται και θα τον αφήνει στην ησυχία του!! Είναι και αυτό ένα σοβαρό κριτήριο. Επίσης, θα πρότεινα στο Υπουργείο και μία λύση εξοικονόμησης οικονομικών εισροών: να καταργήσουν όλα τα Τμήματα και μεταπτυχιακά που έχουν άμεση σχέση με τη διοίκηση και προπάντων με τη Διοίκηση Σχολικής Μονάδας, ως σπουδές άνευ πραγματικού αντικειμένου.

Αντώνης
|

Επειδή γράφουν μερικοί αν είναι πρέπον οι διευθυντές να κρίνονται- επιλέγονται- εκλέγονται ή ό,τι άλλο θέλετε από τους υφισταμένους τους, από αυτούς που έχουν λιγότερα προσόντα ή ό,τι άλλο θέλετε, σας επισημαίνω το εξής: Στις κρισεις του 2011 το υπηρεσιακό συμβούλιο επιλογής διευθυντών που με έκρινε αποτελείτο από: Το Διευθυντή εκπαίδευσης, 2 αιρετούς και 4 άλλα μέλη εκ των οποίων 1 νηπαγωγό (δεν έχω τίποτα με την ειδικότητα απλώς έχουν περιορισμένη εμπειρία από συνύπαρξη με πολλούς συναδέλφους στον ίδιο χώρο λόγω οργανογράμματος), 1 γυμνάστρια και δυο δασκάλους. Πλην του Διευθυντή (ex officio) κανείς από τους άλλους δεν είχε μετρήσιμα μόρια στο επιστημονικό πεδίο (εκτός ΤΠΕ), κανείς δεν είχε ασκήσει διοίκηση και οι 4 από τους 7 είχαν λιγότερα έτη στην εκπαίδευση από εμένα.
Το ότι με έκριναν άτομα με λιγότερα από τα δικά μου επιστημονικά τεκμήρια (2 βασικά πτυχία, μεταπτυχιακό, μετεκπαιδευση, διδακτορ στο τελείωμά του τότε, αγγλικά, δημοσιευμένα άρθρα, εισηγήσεις σε συνέδρια και περίπου 2000 ώρες παρακολούθηση επιμορφωτικών προγραμμάτων) δεν καθιστά ούτε αυτούς που με έκριναν ικανότερους από εμένα ούτε μειώνει εμένα που μπήκα στη διαδικασία. Προφανώς φανερώνει μια στρέβλωση του συστήματος επιλογής καθώς με έκριναν για τη δυνητική άσκηση έργου διοίκησης (και όχι επιστημονικό- άλλη μια στρέβλωση του νόμου) άνθρωποι που δεν είχαν ασκήσει διοίκηση οι ίδιοι ούτε είχαν εξειδεικευμένες (έστω θεωρητικές) γνώσεις σε αυτό το πεδίο. Το ότι με βαθμολόγησαν με άριστα (15) δεν ξέρω αν αποτυπώνει τη δική μου αρτιότητα ή τη δική τους επίγνωση πως δεν μπορούσαν να με κρίνουν διαφορετικά. Πιστεύω πως δεν ισύχει τίποτα από τα δύο, απλώς για τη θέση που ζητούσα δε χάλαγα τη σούπα κανενός, αφού οι κοντινότεροι διεκδικητές απείχαν πάνω από 3,5 μόρια που έπρεπε να μου αφαιρεθούν από τη συνέντευξη. Αν όμως αυτοί δεν μπορούσαν ούτε με ήξεραν για να με κρίνουν, οι 25 συνάδελφοι που είμαστε στο σχολείο για 4 χρόνια έχουν κρίση και μπορούν. Γιατί τους υποτιμάτε; Το ζητούμενο είναι πόσο βαρύνουσα μπορεί να είναι η κρίση τους και όχι αν πρέπει να τη λάβουμε υπόψη. Προσωπικά πιστεύω πως η πρόταση αυτή θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα "φιλοδοξεί" να λύσει, αλλά το να υποβιβάζετε τους συναδέλφους σας (κατ΄ουσίαν τους εαυτούς σας) σε τέτοιο βαθμό δεν είναι πρέπον. Και ξέρετε μπορούμε να πάμε ευθαρσώς και να ζητήσουμε την ψήφο των συναδάλφων μας, χωρις να γίνονται χάρες στο σχολείο, με τις άδειες να δηλώνονται ΟΛΕΣ, το πρόγραμμα να βγαίνει με κριτήρια που αφορούν αποκλειστικά τα μαθήματα και τις ανάγκες των μαθητών, οι συνεδριάσεις του Συλλόγου να γίνονται όλες μετά τις 14.00 χωρίς γκρίνια και προπαντώς για 4 χρόνια να μην έχει υψωθεί κουβέντα από κανέναν προς κανέναν, ακόμα και σε ζητήματα όπως η αξιολόγηση που υπήρχαν διαφορετικές θέσεις στο σύλλογο. Τολμήστε αγαπητοί συνάδελφοι να εμπιστευτείτε τους συναδέλφους σας και αφήστε το υπουργείο να κάνει τη δική του δουλειά. Δηλαδή εμπιστεύεστε στους δασκάλους τα παιδιά σας ως μαθητές, αλλά δεν εμπιστεύεστε την κρίση τους απέναντι στους συναδέλφους τους; Επισημαίνω και πάλι πως θεωρώ άστοχη και βιαστική την κίνηση του Υπουργείου, η οποία θα "κάψει" μια παράμετρο που θα μπορούσε να εξορθολογίσει τη διαδικασία της επιλογής στελεχών.

ΕΛΛΗΝΑΣ
|

ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ .ΑΝ ΣΚΕΦΤΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΤΙ ΩΣ ΤΩΡΑ ΕΙΧΑΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ,ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΓΚΡΙΝΙΑΖΟΥΝ , ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΙ ΓΙΝΟΤΑΝ;

spantidos
|

Η πλάκα είναι η προθυμία πολλών "συναδέλφων" να μπουν στο τριπάκι της αξιολόγησης από τη θέση του "αξιολογητή". Ενώ μέχρι χθες αγωνίζονταν για την κατάργηση της κακής αξιολόγησης που θα τους έκαναν οι κακοί, οι άλλοι, τώρα σπεύδουν να επιλέξουν Διευθυντή (αξιολογώντας προφανώς άλλους). Κατάφερε μάλλον η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου να τους εμφυσήσει τα ιδανικά και την κουλτούρα αξιολόγησης (των άλλων πάντα). Παράνοια;
Και κάτι που δεν καταλαβαίνω: μοναδικό προσόν του Διευθυντή είναι να είναι αρεστός από τους άλλους;
Δηλαδή δεν χρειάζονται κάποια προσόντα;
Αν όλοι μπορούν να γίνουν διευθυντές τότε ας κάνουμε κλήρωση να είμαστε και της άμεσης δημοκρατίας δηλαδή...(χαχαχαχα)
Κουταμάρες.
Ξέρει κανείς αν έχουμε πρωτοτυπήσει μεταξύ πολιτισμένων εκπαιδευτικών συστημάτων;
Ε ρε, δρόμους δημοκρατικής συμμετοχής που ανοίγουμε!!!!

Νικος
|

Ο οποιοσδήποτε (ανεξαρτήτως τυπικών προσόντων και προϋπηρεσίας) μπορεί να είναι υποψήφιος; Ο καθένας θα κρίνει με ασαφή, υποκειμανικά έως και ιδιοτελή κριτήρια; Αντικειμενικά και μετρήσιμα μόρια δεν θα υπάρχουν; Αδιανόητο! Οι κλίκες θα διοικούν νομίμως και χωρίς τα αναγκαία, έως σήμερα, προσχήματα μίας κάποιας στοιχειοθετημένης αξιολόγησης; Οι αρεστοί και οι δημοφιλείς συχνά θα εκλέγονται συγκυριακά αντί των ικανών και αρίστων; '' Όπου κι αν πηγαίνω, η Ελλάδα με πληγώνει''. Αν βρεις 2-3 να σε ψηφίσουν, γίνεσαι διευθυντής: 350 ευρώ επιπλέον, 5 ώρες διδασκαλίας εβδομαδιαίως σύνολον και φυσικά η δόξα του στελέχους εκπαίδευσης που επιπλέον είναι και δημοφιλής και εκλεγμένος. Φρίκη ...

fifikaramisi
|

Πολύ ενδιαφέρουσα επίσης η πρόταση να μην παίρνει επίδομα ο δ/ντής. Τότε να δούμε πόσοι θα είναι οι υποψήφιοι! Εδώ φτάσαμε να πληρώνει το κράτος (ή το ΕΣΠΑ) διδασκαλείο για επιμόρφωση στην ειδική αγωγή και αυτοί που επιμορφώθηκαν χρησιμοποίησαν την επιμόρφωση (που στέρησαν από άλλους που πράγματι νοιάζονταν για το παιδί) ως μόρια επιπλέον για την επιλογή τους ως διευθυντές!

Κ.ΠΟΛΥΖΟΣ
|

Κύριε Υπουργέ,
αγαπητοί συνάδελφοι,
το θέμα της επιλογής των διευθυντών δεν είναι ζήτημα προτίμησης κάποιων γιατί τα κριτήρια των προτιμήσεών τους είναι στην καλύτερη περίπτωση ασαφή και στη χειρότερη προσωπικές σχέσεις οι οποίες δεν εξυπηρετούν κατ'ανάγκη το συμφέρον του Σχολείου αλλά το συμφέρον των συναλλασσομένων ή αλλιώς το πώς θα οργανωθεί καλύτερα η ανθρωποφαγία μεταξύ των πολιτικών/κομματικών αντιπάλων.Το υπάρχον σύστημα έχει αδυναμίες οι οποίες μπορούν να βελτιωθούν και να προκύψει ένα αποτέλεσμα πιο αξιόπιστο.
Σε αρκετές περιπτώσεις τα πτυχία και οι άλλοι τίτλοι δεν εγγυώνται ότι ο κάτοχος μπορεί να ασκήσει με τον καλύτερο τρόπο τα καθήκοντά του. Απ' την άλλη όμως καταργώντας αυτό το μάλλον ασφαλές κριτήριο θα καταφύγουμε στην αντίληψη που θα αναιρεί την αξία ενός πτυχίου;
Η λογική αυτή φαίνεται ότι μάλλον πάσχει από "λογική"!!!
Ο διευθυντής αν ασκεί διεύθυνση-διαχείριση-ηγεσία τότε επιλέγεται με κριτήρια που εγγυώνται αυτές τις λειτουργίες. Στον αντίποδα, αν εκτελεί, ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Διδασκόντων, τις αποφάσεις και παρουσιάζει τις θέσεις και απόψεις αυτού, τότε ορθώς να επιλέξει ο Σύλλογος Διδασκόντων τον Διευθυντή-εκπρόσωπό του!!
Όμως, το ξέρουμε όλοι ότι σε συλλογικό επίπεδο, που δεν περιορίζεται στο μέγεθος μίας Σχολικής Μονάδας, τα αιρετά πρόσωπα εκπροσωπούν τους εκπαιδευτικούς και έχουν προφανώς άλλο ρόλο και αρμοδιότητες γι'αυτό.
Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να δούμε ένα μικτό σχήμα εντός της Σχολικής Μονάδας δηλ. το Διευθυντή που θα επιλέγεται στη βάση των κριτηρίων, και στη συνέχεια θα κρίνεται (οι ακόλουθες κρίσεις θα στηρίζονται και στο έργο του στη θέση αυτή) , και τον αιρετό εκπρόσωπο των εκπαιδευτικών ο οποίος θεσμικά θα εκφράζει τις θέσεις και απόψεις αυτών σε σχέση με την άσκηση των αρμοδιοτήτων από τον Διευθυντή.
Μπορώ να δεχθώ την πρόταση του Υπουργού για επιλογή με ψηφοφορία αν έχει να παρουσιάσει επιχειρήματα σε σχέση με τους στόχους που θέτει για το Σχολείο οι οποίοι, θα δεχθούμε(;), ότι η συμβολή του Διευθυντή είναι καταλυτική ακριβώς γιατί ο τρόπος και μόνο αυτής της επιλογής εγγυάται την επιτυχία των στόχων που θέτει κάθε σχολική μονάδα.
Μήπως πιστεύει το Υπουργείο ότι η αντικατάσταση της ολιγομελούς σχετικά επιτροπής επιλογής των Διευθυντών με τον πολυμελή Σύλλογο Διδασκόντων, με κριτήρια η πρώτη και μάλλον με προτιμήσεις ο δεύτερος θα οδηγήσει στην επιλογή των καταλληλότερων για τη θέση του Διευθυντή Σχολείου;
Θα αποτύχετε αν δοκιμάστε αυτή τη πρωτότυπη συνταγή που δεν γνωρίζω να εφαρμόζεται κάπου αλλού γιατί η πρωτοτυπία στηρίζεται σε μία αυθαίρετη αντίληψη αφού σε κανένα επιστημονικό ( ή μη ) σύγγραμμα της διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και μάλιστα με τις τόσες ιδιαιτερότητες των Σχολικών Μονάδων δεν κατάφερα να βρω ούτε μια αράδα που να μας εγγυάται την επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος!!!!
Κύριε Υπουργέ,
κάθε Υπουργός Παιδείας, όχι μόνο στη Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, φιλοδοξεί να συνδέσει το όνομά του με μία Μεταρρύθμιση στην Παιδεία!!
Επιτρέψτε μου να σας προτείνω να περιορίσετε τη φιλοδοξία σας μόνο στη Ρύθμιση, με ένα ρο και χωρίς το μετά, που μπορεί να διορθώσει τα κακώς κείμενα.
Πάντα η λύση ενός προβλήματος βρίσκεται στην κατανόησή του!!!!
Προκλητικά λοιπόν θα σας έλεγα ότι οι προτιμήσεις και η ικανοποίηση των επιθυμιών του ανθρώπου εδράζουν στις αδυναμίες και τα πάθη του ανθρώπου και όχι στον ορθολογισμό του. Εσείς βεβαίως ως γιατρός σίγουρα το γνωρίζετε καλύτερα από αυτούς των άλλων επιστημών.
Με λογισμό και όνειρο ή μηδέν άγαν λοιπόν!!!

Τερζ. Βασιλική
|

Μετά από μόνιμη υπηρεσία 28 χρόνων (τα τελευταία 4 ως Υποδιευθύντρια) θεωρώ ότι:
* Ο Διευθυντής θα ήταν καλύτερα να είναι Διοικητικός, και όχι εκπαιδευτικός
*Να πιστοποιούνται οι ικανότητές του από κάποιο Τμήμα Εκπαιδευτικής
Διοίκησης ( Τομέα Ανώτατης Σχολής Διοίκησης)
* Να είναι απαλλαγμένος από διδακτικό ωράριο
* Προτιμότερο να μην είναι μόνιμος κάτοικος της περιοχής όπου υπηρετεί, όταν πρόκειται για μικρή-κλειστή κοινωνία .

ΟΧΙ , δεν ενδιαφέρομια για Διεύθυνση!

Ιωάννης Νάκης
|

Έχοντας 26 χρόνια στην εκπαίδευση θεωρώ πως η απόφαση του Υπουργείου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Σχολείου πρέπει να έχει βαρύνουσα γνώμη στην επιλογή του Διευθυντή/ντριάς του και να είναι υπόλογος γι' αυτήν. Θετικό κρίνω και την επιλογή από το μόνιμο προσωπικό του Σχολείου καθώς, όσοι ζουν σε ένα χώρο, γνωρίζουν καλύτερα τα προβλήματα και τα θετικά του Σχολείου, τις τοπικές συνήθειες, πρόσωπα και καταστάσεις. Ένας/Μία Διευθυντής/ντρια εκ των έσω πιο εύκολα θα χειριστεί "λεπτές" υποθέσεις. Θα ήθελα να υπάρξει ακόμα ο θεσμός των δύο θητειών παντού και η αξιοποίηση των προσόντων. Κάποιος/α δηλαδή να κατέχει μια θέση στελέχους ως δύο τετραετίες το πολύ και να παραμένει εκπαιδευτικός της τάξης τουλάχιστο διπλάσιο χρόνο από όσο έκανε για να αποκτήσει κάποιο τίτλο. Έκανες δύο χρόνια μετεκπαίδευση σε Διδασκαλείο πρέπει να καθίσεις τέσσερα χρόνια μετά στην έδρα πριν διεκδικήσεις θέση στελέχους.
ΥΓ. Είμαι τέταρτο έτος Διευθυντής στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ν....

fifikaramisi
|

Επιτέλους μια δημοκρατική πρόταση και δεν χαίρονται! Μήπως η προηγούμενη διαδικασία επιλογής ήταν αξιοκρατική? Τα είδαμε από τη βαθμολογία των συνεντεύξεων ! Όσο για τα πτυχία κ τα τυπικά προσόντα? Έχω δει δ/ντρια με δεύτερο πτυχίο να μη γνωρίζει τι σημαίνει "εγκύκλιος". Άλλη, να θεωρεί ότι η απαλλαγή των εκπ/κών από διοικητικές κ. ά. εργασίες δεν αναφέρεται στα τέκνα αλλά στους ίδιους!!! Δηλαδή υπάρχει σήμερα δ/ντρια που θεωρεί ότι υπάρχει εκπ/κός με σύνδρομο down ή με τετραπληγία ο οποίος δικαιούται απαλλαγής!!!
Γιατί να είναι προσόν η συλλογή πτυχίων όταν υπάρχει άγνοια στα διοικητικά?
Τουλάχιστον οι συνάδελφοι θα μπορούν να επιλέξουν όποιον θεωρούν ικανό να διοικήσει το σχολείο και όχι κάποιον με πτυχία που θα το κάνει μπάχαλο!

palios
|

ΑΝ ΜΕ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΣΑΣ ΥΠΟΣΧΟΜΑΙ
1) ΕΞΤΡΑ ΑΔΕΙΕΣ ΑΓΡΑΦΕΣ 5 ΗΜΕΡΩΝ
2) ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΦΥΛΛΑΔΙΩΝ ΜΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΙΑΦΗΜΗΣΤΙΚΑ
3) ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΑΝ ΕΡΧΕΣΤΕ ΚΑΤΑ ΤΙΣ 10 ΑΝ ΚΑΙ ΕΧΕΤΕ ΜΑΘΗΜΑ 8.15
4) Η ΕΦΗΜΕΡΙΑ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΚΑΙ ΑΣΤΕΙΑ
5) ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗ ΑΥΛΗ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΘΑ ΔΕΡΝΟΝΤΑΙ
6) ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΑ ΒΟΥΛΗΣΗ
7) ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΝΑ ΡΩΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ
8) ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΑΘΗΜΑ Η ΟΧΙ
9)ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΔΙΑΛΕΙΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ
ΨΗΦΙΣΤΕΜΕ

Δημήτρης
|

θεωρώ ότι είναι είναι καλός και αξιόπιστος τρόπος.Μην ξεχνάμε ότι κάπως έτσι επιλέγονται και οι πρυτάνεις στα πανεπιστήμια.Θεωρώ μεγάλο πλεονέκτημα ότι θα προέρχεται από το ίδιο του το σχολείο και θα είναι της κοινής αποδοχής του συλλόγου διδακόντων.Μην ξεχνάμε ότι με τον προηγούμενο τρόπο αξιολόγησης είχαμε το παράδοξο φαινόμενο κάποοιοι να παίρνουν 20 στην συνέντευξη επειδή ήσαν κομματικοί.
Συγχαρητήρια στην ηγεσία του Υπουργείου.

Teacher
|

Mετά τα τελευταία δυσάρεστα γεγονότα εξ αιτίας του bullying στα σχολεία κ.λ.π., μήπως - λέμε τώρα - ήλθε καιρός να δει στα σοβαρά το Υπ. Παιδείας και το (μείζον) θέμα της π α ι δ α γ ω γ ι κ ή ς κατάρτισης των εκπαιδευτικών και - άρα - των υποψηφίων Διευθυντών;

Κων/νος
|

Διαβάζω τις έντονες αντιδράσεις συναδέλφων για την επιλογή του Δ/ντη απο το σύλλογο και προβληματίζομαι. Σε όσα σχολεία έχω υπηρετήσει η πλειοψηφία των συναδέλφων και ώριμη είναι και παθιάζεται με τη διδασκαλία. Υπάρχουν βέβαια οι εξαιρέσεις αλλά δεν κυριαρχούν. Είναι λοιπόν αυτονόητο οτι η επιλογή των πολλών είναι καλύτερη. Επιτέλους δεν δέχομαι τις μικροπρέπειες που ακούγονται.
Δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ...

Α.Π.
|

Δεν ξέρω ποιός υπουργός είναι αριστεριστής (ΚΚΕ, ΜΛ ΚΚΕ ή ΚΚΕ ΜΛ;) και μισεί την αξιοκρατία. Θα ψάξω και θα σας πω. Εμπρός της γής οι κολασμένοι...................

Teacher
|

Διαβάζω ότι πολλοί εκ των σχολιογράφων (και ενώ πορευόμαστε ήδη στον 21ο αιώνα και η χρήση του Η/Υ αποτελεί παιχνίδι και για τα μικρά παιδιά...) θεωρούν - και το υπογραμμίζουν - προσόν την (αυτονόητη) "γνώση χειρισμού Η/Υ" . Ελεος, πια....

προς παλιούς διευθυντές
|

Δηλαδή θεωρείτε ανίκανο το προσωπικό που εσείς διοικείτε 4 χρόνια, να λάβει την απόφαση αν πράγματι ήσασταν καλός και δημοκρατικός διευθυντής ; Μόνο και μόνο που θεωρείτε ανίκανους κρίσεως τους συναδέλφους που εσείς προΐσαστε , αποτελεί τον λόγο γιατί πράγματι δεν κάνετε για αυτήν την θέση !

TΖΙΜΥΣ
|

Μακάρι να μπορούσε κάποιος να πει σε τι ποσοστό οι σύλλογοι διδασκόντων έχουν τα κότσια να επεμβαίνουν, να διαμορφώνουν και γενικά να εκδημοκρατικοποιούν την εκπαιδευτική διαδικασία. Η άποψη μου είναι ότι λίγοι σύλλογοι στη χώρα έχουν ήδη λόγο και έργο και μπορούν να ανταποκριθούν σε θεσμικό έργο αλλαγής στην παιδεία μας.
Ο κομματισμός, η απόσπαση ως εργαλείο πειθαναγκασμού και η βαθιά ιδεολογική άρνηση και περιθωριοποίηση των "μη δικών μας παιδιών" μαζί με μια σειρά κοινωνικοοικονομικούς λόγους που διαχωρίζουν άνθρωπο από άνθρωπο είναι η βάση λειτουργίας της διοίκησης των προηγούμενων ετών και η πείρα που έχουμε σε αξιολογήσεις στελεχών και μη, οδηγούν σωστά σε πολλαπλές αντιρρήσεις για την ιδεολογικά καλή τοποθέτηση αλλά πρακτικά σπασμωδική προσπάθεια αλλαγής του κομματικού διευθυντήριου στην εκπαίδευση. Στο σχολείο μου και σε μερικές χιλιάδες οι αιρετοί και λοιποί εξουσιακοί του παλιού καθεστώτος (που θα συντηρηθεί πολλά χρόνια αν επιθετικά δεν ξεριζωθεί το παλιό) θα επιχειρήσουν με προφανείς σκοπούς την τοποθέτηση του πειθηνηότερους στο παραδοσιακό κατεστημένο (ναι αυτό που δίνει εκλογικά αποτελέσματα δακε 5 έδρες σύριζα 2 σήμερα στην πρώτη σε ανεργία πόλη της χώρας και αποδεικνύει τη σημερινή σχέση της πλειοψηφίας του εκπαιδευτικού πληθυσμού με την πολιτική και το κοινωνικό γίγνεσθαι).

ΚΜ
|

Από τα αρνητικά σχόλια για το προτεινόμενο μέτρο, μπορεί να δει κάποιος, πόσο καλή εικόνα έχουμε για τους εαυτούς μας. Θεωρούμε ότι η πλειοψηφία στους Συλλόγους είναι συμφεροντολόγοι κ.α. ωραία.... Σκεφτείτε τι λένε οι υπόλοιποι για εμάς (μαθητές, γονείς, κ.α.).
Προφανώς, αυτοί που γράφουν τα σχόλια, θεωρούν τους εαυτούς τους εξαιρέσεις.
Δηλαδή δεν μπορεί ο Σύλλογος να εκτιμήσει ποιος ή ποιοι από τους συναδέλφους τους, κάνουν για Δ/ντές τους και να τους επιλέξουν;

Νομίζω ότι οι περισσότεροι Σύλλογοι έχουν την απαραίτητη γνώση και ωριμότητα να επιλέξουν σωστά. Στο κάτω-κάτω, με τις εκλογές (Βουλευτικές, Δημοτικές,...) αυτό δεν κάνουμε. Για φανταστείτε, τους Δημάρχους να τους διόριζε με μόρια το Υπ.Εσωτερικών, και τους Πρωθυπουργούς η Τρόικα......

Επίσης, γιατί θα πρέπει να μπορεί ο Δ/ντής, να προέρχεται από άλλο Σχολείο; Είναι δυνατόν, να γνωρίζει κάποιος που έρχεται από αλλού, καλύτερα μια Σχολική μονάδα, από αυτούς που εργάζονται ήδη σε αυτήν;

Τάσος
|

Κανονικά συμμετοχή στη διοίκηση πρέπει να έχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί και να αναλαμβάνουν πόστο διεύθυνσης τουλάχιστον 1 φορά στη σταδιοδρομία τους .
Προτείνω λοιπόν εκτός από το να βγαίνουν οι διευθυντές από το σύλλογο (που είναι σωστό μέτρο και δημοκρατικό - όλοι είμαστε παιδαγωγοί και επιστήμονες που έχουμε τη κρίση να εκλέξουμε Δντη ) να είναι υποχρέωση πριν πάρει κάποιος σύνταξη να έχει κάνει και 1 χρόνο ή 2 σε θέση Υποδιευθυντή ή Δντη .
Αν ασκήσεις εξουσία μία φορά βλέπεις και τους λουφαδόρους και τους εργατικούς και γενικά αξιολογείς την όλη διαδικασία με άλλο τρόπο.
Επίσης για ένα συλλογικό σχολείο θα πρέπει οι Δντες να αλλπάζουν κάθε 2 το πολύ 3 χρόνια .Τις προδιαγραφές δεν τις θέτουν μόνο οι Δντες αλλά και ο σύλλογος .Αυτό είναι το όργανο που αποφασίζει τα πάντα μεχρι τώρα (εκδρομές - συμμετοχή σε προγράμματάα -Αναθέσεις μαθημάτων κλπ ).Γιατί να φοβόμαστε λοιπόν την κρίση του συλλόγου ;

geo
|

Η δικη σου προταση πουαγε ποια είναι; Ή του υπουργείου; Ερχομαι το πρωι της επιλογης του δ/ντη χωρις να εχω αποφασισει ακομα, όπως κανω στις εθνικες εκλογες, κουβεντιάζω αναμεσα καφε και τσιγαρο με τους αλλους και μεταξυ αστεϊσμών και κουτσομπολιού αποφασίζω την τελευταια στιγμη ότι "μαλλον αυτος μωρε μου φαινεται καλυτερος, ας τον ψηφισω και βλέπουμε, εξαλλου και οι αλλοι αυτόν θα ψηφισουν ειπαν...". Εγω αυτό καταλαβα. Εσυ τι καταλαβες;

Δόμνα Ιωαννίδου
|

μιας και η ηγεσία του υπουργείου δεν έχει ιδέα από τη δευτεροβάθμια ή και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ρώτησαν τους αιρετούς και πήραν αυτή την εμπνευσμένη απάντηση. επίσης είδαν ότι οι εκπαιδευτικοί κατά πλειοψηφία στις εκλογές ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, επομένως γίνεται ό,τι υπαγορεύουν οι συνδικαλιστές που εκπροσωπούν το κυβερνών κόμμα...

Γιάννα
|

Το επόμενο μέτρο: οι μαθητές θα διαλέγουν τους καθηγητές που θα τους κάνουν μάθημα. Εκεί να δείτε γέλια...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Κ.
|

Η όλη άσχημη κατάσταση στο χώρο της Παιδείας οφείλεται στον τρόπο επιλογής διευθυντών κυρίες και κύριοι του Υπουργείου και γι αυτό αλλάζετε τον τρόπο επιλογής τους ; Θα μπορούσατε να καταργήσετε μόνο τη συνέντευξη και να αφήσετε τον τρόπο επιλογής ως έχει, έτσι απλά και όμορφα.
Όταν έρθει η ώρα να ψηφίσετε για τον τρόπο επιλογής διευθυντών σχολείων από τον σύλλογο, λάβετε υπόψη 2 μόνο από τις πολλές- πολλές διαφωνίες και επιχειρήματα που έχω 100% κατά αυτής της ενδεχόμενης αψυχολόγητης και λάθος απόφασης.
Μπορεί κάποιος ή κάποια χαμηλών αντικειμενικών προσόντων (ας πούμε μόνο προσόν το βασικό πτυχίο) να είναι προϊστάμενος – διευθυντής κάποιου ή κάποιας με αυξημένα αντικειμενικά προσόντα, επειδή έχει καλές δημόσιες σχέσεις με διδάσκοντες του συλλόγου και τον ψήφισαν; Όταν αυτός έπινε καφέ με το σύλλογο, ο άλλος έκανε εργασίες και προσπαθούσε να αναβαθμίσει τις γνώσεις και τις δεξιότητες του. Ποιά είναι η αξιοκρατία; Αυτόν ας τον τοποθετήσει ο σύλλογος ως υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων (PR). Το σύστημα που προτείνετε προωθεί την αναξιοκρατία και δίνει ελπίδες σε κάποιους ή κάποιες που ούτε κατά διάνοια θα φαντάζονταν λόγω έλλειψης προσόντων να διεκδικήσουν θέση διευθυντή σχολείου.
Ποιοί είστε εσείς που σχεδιάζετε να περιορίσετε στο απειροελάχιστο τις επιλογές κάποιου που πόνεσε να αποκτήσει αντικειμενικά μετρήσιμα επιστημονικά προσόντα προκειμένου να εξελιχθεί; Του χαρίσατε εσείς τα προσόντα του; Όχι φυσικά. Τότε με ποιο θράσος τα καταργείτε; Που θα χρησιμοποιήσει κάποιος το Διδακτορικό; Με τον ισχύοντα τρόπο επιλογής ο υποψήφιος διευθυντής υπέβαλε υποψηφιότητα για όλα τα σχολεία της Διεύθυνσης που ανήκε και εσείς τώρα σκέφτεστε να τον περιορίσετε σε ένα μόνο σχολείο. Είναι ότι πιο απογοητευτικό και εξοργιστικό έχω ακούσει.
Αφήστε τον τρόπο επιλογής ως έχει και απλά βγάλτε έξω από την επιλογή την συνέντευξη. Αυτός ο τρόπος επιλογής διευθυντών που σκέφτεστε να ψηφίσετε ΔΕΝ ΛΥΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.
Ασχοληθείτε υπεύθυνα με σοβαρά ζητήματα όπως οι μεταθέσεις στις περιοχές που επιθυμούν οι εκπαιδευτικοί, το αυξημένο +2 ώρες εβδομαδιαίο πρόγραμμα, ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα, το μισθολογικό, το στεγαστικό πρόβλημα των σχολείων και ένα σωρό άλλα…

ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
|

Nα μοριοδοτούνται 30% τα τυπικά προσόντα των υποψηφίων διευθυντών και 30% η γνώμη του συλλόγου και 40% Η επίδοση τους σε διαγωνισμό(γραπτό) του ΑΣΕΠ
που θα γίνεται κάθε 4 χρόνια και θα περιλαμβάνει 2 θέματα/:
α)μελέτη περίπτωσης =20 μόρια (max),π.χ. Πως θα αντιμετωπίζατε στο σχολείο σας ένα σοβαρό κρούσμα ενδοσχολικής βίας?
β)μελέτη περίπτωσης- να δίνεται ένας νόμος και να ζητείται να ερμηνευθούν τα άρθρα του=20 μόρια (max)
ΣΥΝΟΛΑ 40 ΜΟΡΙΑ
Ως τυπικά προσόντα να μετράνε μόνο:
1) 17 μόρια(max) =1/2 μόριο για κάθε χρόνο υπηρεσίας.
2)10 μόρια(max)=10 μόρια για διδακτορικό-6 μόρια για μεταπτυχιακό.
3)3 μόρια(max)=3 μόρια Αριστη γνώση ξένης γλώσσας
ΣΥΝΟΛΟ= 30 ΜΟΡΙΑ
ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ?
1)Να είναι δημοκράτης=10 μόρια (max)
2)Nα είναι συνεργάσιμος=10 μόρια (max)
3)Nα είναι τίμιος- έντιμος=10 μόρια(max)
ΣΥΝΟΛΟ=30 ΜΟΡΙΑ- Να μοριοδοτεί ο σύλλογος.

ΣΥΝΟΛΟ 100 ΜΟΡΙΑ

Γιωργος1970
|

Εγω παλι δεν καταλαβαινω τον πανικο των νυν διευθυντων. Γιατι φοβουνται να κριθουν απο τους συναδελφους τους; Εκαναν κατι κακο; Μηπως η σιγουρια οτι θα ειναι διευθυντες τους εκανε να εχουν ασχημη συμπεριφορα στους συναδελφους τους; Δεν πιστευω να υπαρχει αξιος διευθυντης στην Ελλαδα που να φοβαται τη διαδικασια.

Απόλαυση
|

Άριστα !Τα σχόλια των πανικοβλημένων διευθυντάδων, που μέχρι πριν λίγες εβδομάδες ετοίμαζαν κάτι φακελάρες ναααα ( με το συμπάθειο ! ) , για την αξιολόγησή ,είναι η πραγματική απόδειξη της χρησιμότητας του μέτρου αυτού. Τ Δεν υπάρχει τίποτα πιο υγιές από το να ψηφίζουν για τον διευθυντή τους τα άτομα που τον ζουν καθημερινά πάνω σε πραγματικές συνθήκες εργασίας ! Εύγε και πάλι εύγε !

Ε.Χ
|

ΑΝ ΑΥΤΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ!!! ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ "ΟΜΟΡΦΟΣ" ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΕΚΔΙΚΗΘΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΥΝ Δ/ΝΤΕΣ ΠΟΥ ΤΡΑΒΗΞΑΝ ΤΑ ΠΑΝΔΕΙΝΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ!!
ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΕΝΑ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΜΨΟΥΝ ΤΑ ΣΤΑΘΕΡΑ ΜΟΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΛΕΨΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΑ!!! ΠΟΙΟΣ ΣΟΒΑΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΘΑ ΚΑΤΑΔΕΧΤΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ "ΚΡΙΣΗΣ" ΑΠΟ...ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥΣ; ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΤΟΥ ΚΑΝΑΝΕ ΧΑΡΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ!! ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΟΤΙ ΟΣΟΙ ΠΗΓΑΝ Δ/ΝΤΕΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΘΕΣΗ, ΗΛΠΙΖΑΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΣΕ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΗ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΕΝΟΣ ΑΛΛΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ! ΑΡΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ, ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΞΟΒΕΛΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΥΝ Δ/ΝΤΕΣ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ!
ΕΓΩ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΣΤΟΥΣ ΝΥΝ Δ/ΝΤΕΣ, ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΚΑΝ ΑΙΤΗΣΗ ΩΣ ΕΝΔΕΙΞΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟ!!
ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΟΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥΣ! ΜΟΝΟ Η ΜΑΖΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΡΕΝΑΡΕΙ!

Γιάννης.
|

Η διαδικασία αυτή θα δημιουργήσει διευθυντικές πελατειακές σχέσεις.Δεν υπάρχει αξιοκρατία και τα τυικά προσόντα των εκπαιδευτικών ισοπεδώνονται. Μετά την επιλογή των διευθυντών ποια η αντιμετώπιση θα έχουν οι ημέτεροι και ποια οιμη ημέτεροι; Θα διχαστούν τα μέλη των συλλόγων διδασκόντων. Η πρόταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους στα σχολεία. Απαιτείται σοβαρότητα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ