ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Κατάργηση της νομοθεσίας για της μαθητικές καταλήψεις ζητά η ΟΛΜΕ

ΟΛΜΕ: Ο Σύλλογος Διδασκόντων σε κάθε σχολείο είναι αρμόδιος να αποφασίσει ποιος είναι ο καταλληλότερος τρόπος για την κάλυψη των ωρών.
Δημοσίευση: 18/03/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η ΟΛΜΕ με επιστολή που απέστειλε προς την πολιτιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ζητά:

1. Να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Ν.2811/2000), που προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι 6 μηνών για τους «καταληψίες» μαθητές

2. Να καταργηθούν το Π.Δ. 170/2013 (ΦΕΚ Α΄ 274) και οι υπουργικές αποφάσεις που ορίζουν τον τρόπο αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών, λόγω των μαθητικών καταλήψεων.

Η ΟΛΜΕ θεωρεί ότι η σχετική νομοθεσία αφαιρεί τη δυνατότητα από τον Σύλλογο Διδασκόντων να αποφασίζει για τον προσφορότερο τρόπο αναπλήρωσης των χαμένων ωρών και προτείνει στην πολιτική ηγεσία « Ο Σύλλογος Διδασκόντων σε κάθε σχολείο να είναι αρμόδιος να αποφασίσει ποιος είναι ο καταλληλότερος τρόπος για την κάλυψη των ωρών».

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Η ΟΛΜΕ έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι ενώ οι μαθητές μας βρίσκονται αντιμέτωποι με τα άλυτα και χρονίζοντα προβλήματα της εκπαιδευτικής πραγματικότητας και της σχολικής καθημερινότητας και κινητοποιούνται, αντιδρώντας στις απαράδεκτες και ταξικές συνθήκες μόρφωσης και εκπαίδευσής τους, αντιμετωπίζουν την παλιά και «δοκιμασμένη» πρακτική της δυσφήμησης και ποινικοποίησης των αγώνων τους.

Οι μαθητικές καταλήψεις είναι ταυτόχρονα σύμπτωμα και αντίδραση στη χρόνια κρίση που μαστίζει το εκπαιδευτικό σύστημα και στο ζοφερό μέλλον που επιφυλάσσουν στη νέα γενιά η χρεοκοπημένη «κοινωνία της αγοράς» και οι πολιτικές που την υπηρετούν.

Το μαθητικό κίνημα, στο πλαίσιο της αυτονομίας του, μπορεί να καθορίζει τα αιτήματά του καθώς και τους τρόπους ανάδειξης και διεκδίκησής τους.

Στηρίζουμε τις προσπάθειές των μαθητών μας να ασκούν ανεμπόδιστα τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, να λαμβάνουν αποφάσεις και να τις υλοποιούν μέσα από τα αντιπροσωπευτικά, συλλογικά τους όργανα.

Γιατί μέσα από τη διαδικασία αυτή οι μαθητές μας ασκούνται στη δημοκρατία και εξελίσσονται σε ενεργούς πολίτες με κριτική σκέψη.

Το υπουργείο παιδείας με υποκριτικό και αντιπαιδαγωγικό τρόπο προσπάθησε μέχρι τώρα να αντιμετωπίσει το «πρόβλημα» των μαθητικών καταλήψεων με τη λογική της καταστολής, απειλών και εκβιασμού των μαθητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας δημιουργώντας επιπλέον προβλήματα.

Κάθε παρέμβαση κι επέμβαση στα σχολεία παραγόντων, που δεν έχουν σχέση με την εκ¬παι¬δευ¬τι¬κή κοινότητα (εισαγγελείς, αστυνομία), διαταράσσει με το χειρότερο τρόπο την εκπαιδευτική λειτουργία.

Ζητάμε να καταργηθεί η σχετική νομοθεσία που αφαιρεί τη δυνατότητα από τον Σύλλογο Διδασκόντων να αποφασίζει για τον προσφορότερο τρόπο αναπλήρωσης των χαμένων ωρών.

Ο σύλλογος διδασκόντων σε κάθε σχολείο είναι αρμόδιος να αποφασίσει ποιος είναι ο καταλληλότερος τρόπος για την κάλυψη των ωρών.

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ ζητάει από την ηγεσία του υπουργείου παιδείας:

1. Να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ποινικοποιεί τις κινητοποιήσεις των μαθητών (Ν.2811/2000)

2. Το Π.Δ. 170/2013 (ΦΕΚ Α΄ 274)

3. Η με αρ. πρωτ. 139628/Γ2/01-10-2013 Υ.Α. (ΦΕΚ Β΄ 2530).

4. Το με αρ. πρωτ. 48508/Γ2/31-03-2014 έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Ετικέτες: 
ΚαταλήψειςΟΛΜΕ

Σχόλια (4)

 
darkwave
19 Μαρ 2015 03:05

Το ότι είναι ανήλικοι δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη?
Το ότι συχνά η απόφαση για κατάληψη περνά απο τις συνελεύσεις τους χωρίς έγκριση συλλόγου γονέων και σύγκλιση σχολικών συμβουλίων?
Το ότι προκαλούνται διάφορες συνέπειες απο εισροή εξωσχολικών στοιχείων στις καταλήψεις?
Το ότι αδιαφορούν για την ίδια την κατάληψη τους ώστε να μη μετέχουν ούτε στις γενικές συνελεύσεις?

 
Γιώργος
18 Μαρ 2015 23:31

Ναι στην ΚΑΤΑΛΗΨΗ! Να πηγαίνουμε όλοι για μπάνιο (μαθητές και καθηγητές).
Α, ρε κακόμοιρο Δημόσιο Σχολείο......

 
Φώτης
18 Μαρ 2015 17:26

Αν οι καταλήψεις ήταν νόμιμες, θα μπορούσατε να πείτε ότι "Στηρίζουμε τις προσπάθειές των μαθητών μας να ασκούν ανεμπόδιστα τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, να λαμβάνουν αποφάσεις και να τις υλοποιούν μέσα από τα αντιπροσωπευτικά, συλλογικά τους όργανα" έστω και αν αυτές οι αποφάσεις είναι οι γνωστή μία, δηλαδή ...κατάληψη.
Επειδή όμως οι καταλήψεις είναι παράνομες, στις πολιτισμένες χώρες, όποιος καλεί σε παράνομες ενέργειες άλλους, πάει φυλακή. Εσείς βέβαια τα ξέρετε αυτά και γράφετε πολύ προσεκτικά, αφήνετε άλλους να εκτεθούν, ξέροντας ότι έτσι κι αλλιώς δεν θα πάθουν και τίποτα, το πολύ πολύ να τους ...καλύψετε και αυτούς.

 
α
18 Μαρ 2015 16:16

Συγχαρητήρια, να δουλέψουν και τα ιδιωτικά σχολεία ρε παιδί μου. Ας δουν τώρα τί ψήφισαν οι Έλληνες για το μέλλον των παιδιών τους, άξιοι της μοίρας σας.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.