ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

Οδηγίες σε όλα τα σχολεία για την έκλειψη ηλίου 20ης Μαρτίου 2015-Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Λόγω των σοβαρών βλαβών που μπορεί να προκληθούν στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού εξαιτίας της υπέρυθρης ηλιακής ακτινοβολίας, οι διευθυντές και εκπαιδευτικοί όλων των σχολικών μονάδων παρακαλούνται όπως αναπροσαρμόσουν το ωρολόγιο πρόγραμμα της
Δημοσίευση: 19/03/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Οδηγίες για την προστασία των μαθητών από την έκλειψη ηλίου 20ης Μαρτίου 2015, απέστειλε σήμερα προς όλες τις σχολικές μονάδες , ιδιωτικές και δημόσιες, ο Αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης.

Σύμφωνα με τις οδηγίες (Πατήστε εδώ για να ανοίξετε το έγγραφο του υπουργείου Παιδείας):

Α. Σας ενημερώνουμε ότι την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015, η Σελήνη θα περάσει ακριβώς ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο, προκαλώντας το γνωστό φαινόμενο της έκλειψης Ηλίου.

Β. Η έκλειψη θα είναι ορατή τόσο από την Αθήνα όσο και από ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά εξαιτίας της θέσεώς μας στη Γη, ένα μόνο μέρος του ηλιακού δίσκου θα καλυφθεί από τη Σελήνη κι έτσι η έκλειψη θα είναι μερική.

Γ.Το φαινόμενο θα λάβει χώρα για χρονικό διάστημα περίπου 2 ωρών και συγκεκριμένα από 10.39 πμ έως 12.49 μμ, με το μέγιστο της έκλειψης να συμβαίνει στις 11.43 πμ, οπότε και σχεδόν το 31% του ηλιακού δίσκου θα καλυφθεί από τη Σελήνη.

Δ. Λόγω των σοβαρών βλαβών που μπορεί να προκληθούν στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού εξαιτίας της υπέρυθρης ηλιακής ακτινοβολίας, οι διευθυντές και εκπαιδευτικοί όλων των σχολικών μονάδων παρακαλούνται όπως αναπροσαρμόσουν το ωρολόγιο πρόγραμμα της 20ης Μαρτίου, προκειμένου όλοι οι μαθητές/μαθήτριες να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους καθ’ όλη τη διάρκεια της έκλειψης (10.30-13.00).

Ε. Κατά το ανωτέρω διάστημα είναι δυνατόν στις σχολικές μονάδες της χώρας να πραγματοποιηθούν δράσεις σχετικές με το φαινόμενο της ηλιακής έκλειψης.

Ζ. Επιπροσθέτως, σας ενημερώνουμε ότι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα εκπέμπει ζωντανά από τις εγκαταστάσεις του στην Πεντέλη τη μερική έκλειψη Ηλίου στη διαδικτυακή διεύθυνση http://www.noa.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=679:20-20..., ώστε κάθε ενδιαφερόμενο σχολείο να μπορεί να την παρακολουθήσει. Θα υπάρχει βίντεο της εικόνας του Ήλιου από ειδικό τηλεσκόπιο, που θα τον παρατηρεί μέσα από ένα ειδικό φίλτρο.

Η. Τέλος, όλες οι προγραμματισμένες μετακινήσεις/διδακτικές επισκέψεις των σχολικών μονάδων της χώρας για την 20η Μαρτίου 2015 δύνανται να πραγματοποιηθούν με ευθύνη του Διευθυντή και του διδακτικού προσωπικού, οι δε περίπατοι χωρίς χρήση μεταφορικού μέσου, για τη Β/θμια Εκπ/ση, αναστέλλονται.

Διευκρινίσεις στα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία
Σε συνέχεια της με αριθμ Φ.7/614/46510/Δ1/19-03-2015 εγκυκλίου με θέμα "Έκλειψη ηλίου 20ης Μαρτίου 2015" και λαμβάνοντας υπόψη αρκετά ερωτήματα  από το υπουργείο Παιδείας  διευκρινίζεται ότι τα Νηπιαγωγεία που εφαρμόζουν κλασσικό ωρολόγιο πρόγραμμα θα ακολουθήσουν κανονικά το πρόγραμμά τους και τα νήπια θα αποχωρήσουν την προκαθορισμένη ώρα αποχώρησης δηλαδή από τις 12.15 έως τις 12.30.
Το ίδιο ισχύει και για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων που αποχωρούν με το πέρας της πέμπτης ώρας (12:25).

 

Ετικέτες: 
Τάσος Κουράκης

Σχόλια (10)

 
Εκπαιδευτικός
20 Μαρ 2015 11:27

Γιατί να ρωτήσουν επιστήμονες πριν βγάλουν μια τέτοια απόφαση ?
Αφού είναι αριστεροί και τα ξέρουν όλα !!

Δυστυχώς το έχω ξαναπεί. Θα δούμε περισσότερα τέτοια πράγματα.

Αλλά που να πάει το μυαλό τους τι μπορεί να συμβεί στα σχολεία με μια τέτοια απόφαση (αν υπήρχε πρόβλημα ΟΚ. Αλλά η γνώμη των επιστημόνων είναι που μετράει και έχω ακούσει Δ/ντες αστεροσκοπείων που λένε ότι δεν καταλαβαίνουν την απόφαση αυτή).

Και τι θα συμβεί στα σχολεία θα ρωτήσει κάποιος ?

Για παράδειγμα στο δικό μας Δημοτικό Σχολείο είχε προγραμματιστεί για σήμερα εκδρομή Α', Β' Γ' τάξεων (εξωτερικό χώρο).
Τα παιδιά ήρθαν στο σχολείο χωρίς τσάντες.
Απλά ένα μπάχαλο + το να κρατηθούν μέσα από τις 10:30 - 13:00.

Ποιος θα έπαιρνε το ρίσκο να πάει εκδρομή και να συμβεί κάτι ΑΣΧΕΤΟ με την έκλειψη ηλίου ? π.χ. ένα πετραδάκι στο μάτι κάποιου παιδιού κτλ

Α ρε μπάχαλο ......

 
τι να πει κανεις ?!
20 Μαρ 2015 08:34

Απιστευτη εγκυκλιος και μαλιστα απο το Υπουργειο ...Παιδειας. Σ ενα τοσο ενδιαφερον και διδακτικο φυσικο φαινομενο που απο ετων γνωριζεις ποτε θα συμβει, αντι εγκαιρου προγραμματισμου και ογανωσης της παρατηρησης του απο τους μαθητες, απαντα με ...επειγουσα εγκυκλιο σαν να επροκειτο περι ξαφνικης θεομηνιας. Οταν ο καθηγητης της Φυσικης κανει πειραμα στη ταξη οι μαθητες θα πρεπει να κλειδωνονται στα υπογεια?

 
Liak
20 Μαρ 2015 03:15

Εχω μεινει αφωνος πραγματικα με αυτους τους παραλογισμους !
Ειναι δυνατον ;; Ξερουν ποσο σπανιο ειναι το φαινομενο ; Η επομενη ορατη απο Ελλαδα θα ειναι το 2026 ! Ακου εκει να κλειστουν μεσα για να μην δουν την φυση ! Αντι να κανουν εκδηλωση πανω σε αυτο το φαινομενο δινοντας ειδικα γυαλια σε καθε μαθητη και εξηγωντας τους τι βλεπουν και μην τυχον ανοιξει κανας οριζοντας οπως ειπε και ο φιλος Paris ! Τι ειναι αυτα τα πραγματα πια σε αυτη τη χωρα !

 
Αλκα
19 Μαρ 2015 23:40

Πάντως, στο σχολείο μας, έγινε την περασμένη εβδομάδα ειδικό 2ωρο μάθημα για την έκλειψη, εξήγησαν στα παιδιά τι ακριβώς συμβαίνει, πού οφείλεται, είδαν βίντεο και ντοκιμαντέρ... και τόνισαν πως δεν πρέπει επουδενί να κοιτάξουν τον ήλιο. Ο γιος μου χθες μου δήλωσε πως ΔΕΝ μπορεί να μην τον κοιτάξει, γιατί θέλει πολύ να το δει... κι ας μείνει τυφλός!
Όταν μιλάμε για μικρά παιδιά (στην δική μας περίπτωση 6 ετών) κανένας δεν μπορεί να διασφαλίσει πως δεν θα μπουν στον πειρασμό... Από τα 300 παιδιά που θα βρίσκονται στην αυλή, 1-2 να το κάνουν... καταστροφή!

 
Νίκη
19 Μαρ 2015 23:18

Ντροπή να δίνονται τέτοιες οδηγίες. Το σχολείο μας συμμετέχει σε πρόγραμμα Comenius με άλλες χώρες όπου η έκλειψη θα είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό και ή τους έδωσαν γυαλιά για να την παρατηρήσουν ή έστειλαν γραπτές οδηγίες στα σπίτια των παιδιών για να είναι όλοι πλήρως ενημερωμένοι. Εμείς εδώ αντί να εξηγήσουμε στα παιδιά και να προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπο να κάνουμε ασφαλή παρατήρηση θα χωθούμε σαν ζώα στο χώμα. Ντροπή!
Για του λόγου το αληθές δείτε τι έστειλαν στα σπίτια των παιδιών και κάντε συγκρίσεις.

18 March 2015
Dear Parent
The largest solar eclipse in 15 years is set to darken our skies on Friday 20 March. The partial eclipse will last for two hours and cause a ‘morning twilight’ in Bradford from 08.28 to 10.43 with the greatest proportion of the Sun’s light being blocked out at 09:33.
A simulation of what will occur in Bradford can be seen at http://www.timeanddate.com/eclipse/in/uk/bradford
Depending upon the lessons your child is studying during periods one and two on Friday, teachers may take the opportunity to monitor the partial eclipse on the internet or outside. All students will be on morning break during the last 13 minutes of the eclipse. It is important to us that all students are aware of the risks involved if the Sun is visible and that they follow safety instructions given by their teachers if their lessons involve monitoring the eclipse or they are taking part in an outside PE lesson.
Weather Forecast
On Friday morning, the forecast is currently predicting cloudy weather with sunny intervals later in the day. If the Sun is visible, it may be tempting for students to look at the partial eclipse. It is important that your child understands the risk of serious eye damage that can occur when looking directly at the Sun.
What are the Dangers of Viewing the Sun?
Please could you ensure that your child is aware of the risks of looking at the sun and understands how to avoid eye damage? Looking directly at the Sun is dangerous on any occasion, including during an eclipse. It can cause an eye injury or blindness which may be permanent.
It is NEVER SAFE to look directly at the Sun or to look at the sun through binoculars, a camera or telescope. Wearing sunglasses, looking through a CD or DVD or a piece of aluminium foil or looking through a pinhole will not offer protection from eye damage
Viewing the Sun Safely
Methods used to view an eclipse include
 Pinhole projection
 Special filters such as eclipse shades (these should be specially certified shades)
 Television / website broadcast
More information about the eclipse and how to view it safely is available on a range of websites. These two may be useful starting points.
http://www.solareclipse2015.org.uk/
https://www.ase.org.uk/news/ase-news/preparing-your-school-for-the-solar...
Yours sincerely
E. D...........n
Eclipse shades should not be confused with ordinary sunglasses – We do not have eclipse shades in school.

 
Γιάννης Αγιάννης
19 Μαρ 2015 22:48

Ποιοι είναι αυτοί που βγάζουν τέτοιες εγκυκλίους;

 
Paris
19 Μαρ 2015 22:26

Πρωινή προσευχή και μετά μέσα. Όπως έτρεχαν οι άνθρωποι στις σπηλιές πριν χιλιάδες χρόνια. Η λύση, λέει, είναι να δουν το φαινόμενο απ' την τηλεόραση. Το να μοιράσουν ειδικά γυαλιά και να βάλουν εκπαιδευτικούς να τους εξηγήσουν το φυσικό φαινόμενο και τους κινδύνους δεν παίζει ούτε σαν ενδεχόμενο. Μην ανοίξει ξαφνικά κάνας παιδικός ορίζοντας και δεν μπορούμε να τον κλείσουμε. Πρέπει με το ζόρι να καλλιεργείται ο φόβος από νωρίς. Ώστε όταν φτάνουν 20 ετών να μη γνωρίζουν ούτε τα στοιχειώδη δικαιώματά τους, ούτε πως να προστατεύουν τους εαυτούς τους, αλλά να επιλέγουν να αυτοκτονούν λόγω bullying...
Στην πραγματικότητα η οδηγία του Υπουργείου όχι μόνο δεν θα προστατέψει αύριο τα παιδιά, αλλά εγκυμονεί ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο. Θα τους κρατήσουν μέσα όλο το πρωί, θα το μάθουν οι άπαντες και με το που σχολάσουν θα τρέξουν έξω να δουν αυτό που όλη μέρα τους απαγόρευαν, χωρίς κανέναν έλεγχο και ενώ ο ήλιος θα εκπέμπει στο 100%, αφού το φαινόμενο θα έχει λήξει.

 
Lazaros Filippidis
19 Μαρ 2015 21:26

Μήπως να κλειστούμε για 2 μέρες με τα παντζούρια κλειστά μέχρι να φύγει το κακό που μας βρήκε;

Εναλλακτικά θα μπορούσε το υπουργείο να οργανώσει δράσεις σε ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ χώρο ώστε τα παιδιά να βλέπανε αυτό το μοναδικό φαινόμενο με ασφάλεια.

 
geo
19 Μαρ 2015 21:11

Εγκαιρα όπως παντα!!!!!!!!!

 
Θέμης Ντάλλας
19 Μαρ 2015 20:52

Απορώ ποιος άσχετος έβγαλε αυτή την εγκύκλιο. Μια προειδοποίηση για να μην κοιτάς απ' ευθείας τον Ήλιο κατά τη διάρκεια της έκλειψης (λες και κοιτάς κατάματα τον Ήλιο ποτέ) φτάνει στον παραλογισμό του εγκλεισμού!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.