Placeholder

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠ/ΣΗ

Να εκλέγονται και στα ιδιωτικά σχολεία οι Διευθυντές από το Σύλλογο Διδασκόντων ζητά η ΟΙΕΛΕ

Πρόεδρος Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων: «Πρόκειται για αστειότητες…»
Δημοσίευση: 20/03/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Να ισχύσει και για τα ιδιωτικά σχολεία εάν εφαρμοστεί  στα δημόσια σχολεία η εκλογή των Διευθυντών από τους Συλλόγους Διδασκόντων , ζητά η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών  (ΟΙΕΛΕ) με επιστολή προς τον Αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Τάσο Κουράκη.

Η ΟΙΕΛΕ επισημαίνει προς τον κ. Κουράκη πως μέχρι σήμερα σε αρκετά ιδιωτικά σχολεία διευθυντικά στελέχη αναλαμβάνουν, είτε ο ιδιοκτήτης, είτε κάποιος με επιλογή μόνο του ιδιοκτήτη, συχνά  χωρίς να διαθέτει τα τυπικά προσόντα, με αποτέλεσμα να παρατηρείται τα τελευταία χρόνια η διόγκωση φαινομένων ανομίας στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Η ΟΙΕΛΕ ψεύδεται απαντά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων  Χαράλαμπος Κυραιλίδης, καθώς οι Διευθυντές επιλέγονται μετά από έλεγχο που ασκούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας. Σχετικά με την πρόταση της ο κ. Κυραιλίδης  δήλωσε ότι πρόκειται για αστειότητες. Πατήστε στο βελάκι της φωτό για να ακούσετε τι  είπε στο esos:

Η ΟΙΕΛΕ απέστειλε σήμερα επιστολή στον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας κ. Κουράκη για τον τρόπο επιλογής των διευθυντών των ιδιωτικών σχολικών μονάδων, στην οποία περιγράφεται το αίτημα ευθυγράμμισης του τρόπου επιλογής των διευθυντικών στελεχών στην ιδιωτική εκπαίδευση με αυτόν που θα ισχύσει στα δημόσια σχολεία.

Πατήστε στο βελάκι της φωτό για να ακούσετε τη δήλωσε στο esos ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ:

Στην επιστολή προς τον Αναπληρωτή υπουργό Παιδείας η ΟΙΕΛΕ τονίζει τα εξής:

Α. Σύμφωνα με δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη στην εκπαιδευτική ιστοσελίδα esos.gr η θητεία των Διευθυντών των σχολικών μονάδων λήγει φέτος και η επιλογή των νέων Διευθυντών θα γίνει μέσω ψηφοφορίας του Συλλόγου Διδασκόντων. Στα ιδιωτικά σχολεία η θητεία των Διευθυντών είναι ετήσια και λήγει την 31η Αυγούστου κάθε έτους.

Β. Η κατά το δυνατόν διαφανής και με αξιοκρατικά κριτήρια επιλογή του Διευθυντή αποτελεί προϋπόθεση για την πιστοποίηση της νομιμότητας των εκπαιδευτικών διαδικασιών, της έκδοσης των τίτλων και της ποιότητας των εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να συμμετέχει ενεργά στην επιλογή Διευθυντή ο Σύλλογος Διδασκόντων είναι μια κίνηση στη σωστή κατεύθυνση, καθώς διαχέει την ευθύνη της λειτουργίας του σχολείου σε κάθε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας. Άλλωστε, οι εκπαιδευτικοί ενός σχολείου γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ποιος συνάδελφός τους διαθέτει τα προσόντα και την προσωπικότητα να αναλάβει τα καθήκοντα του Διευθυντή.

Γ. Ελπίζουμε σύντομα το παρωχημένο σύστημα επιλογής Διευθυντών στα ιδιωτικά σχολεία  να αντικατασταθεί, καθώς μέχρι σήμερα σε αρκετά ιδιωτικά σχολεία διευθυντικά στελέχη αναλαμβάνουν, είτε ο ιδιοκτήτης, είτε κάποιος με επιλογή μόνο του ιδιοκτήτη, συχνά  χωρίς να διαθέτει τα τυπικά προσόντα, με αποτέλεσμα να παρατηρείται τα τελευταία χρόνια η διόγκωση φαινομένων ανομίας στην ιδιωτική εκπαίδευση.

 

Ετικέτες: 
ΟΙΕΛΕ

Σχόλια (5)

 
ΚΟΝΤΟΓΟΥΡΗ ΕΥΑΝΘΙΑ
17 Απρ 2015 08:56

Μάλλον δε χρειάζεται να κάνουμε καθόλου εθνικές εκλογές.
Όπως θα εκλέγονται όλοι οι άλλοι, έτσι να εκλέγονται και οι υπουργοί από τους γενικούς γραμματείς και στη συνέχεια και ο πρωθυπουργός της χώρας από τους υπουργούς. ΄Ετσι θα συντελεστεί ταχύτατα το μέχρι τώρα χρονοβόρο σχέδιο διάλυσης της χώρας...
Να αφήσουν ήσυχο τον ιδιωτικό τομέα της εκπαίδευσης. Δεν καταλαβαίνω γιατί ο ιδιοκτήτης ενός ιδιωτικού σχολείου να μην μπορεί να επιλέξει το πώς αυτό θα διοικηθεί. Υπάρχει κράτος, υπάρχει Βουλή που νομοθετεί και μπορεί να προστατεύσει εργαζομένους και μαθητές από τυχόν ασυδοσία διευθυντών. (Ή μήπως το κράτος θεωρείται ανίκανο να πάρει μέτρα και να διασφαλίσει τη σωστή λειτουργία τους;) Στο κάτω κάτω, αν ο γονιός δε θέλει, δεν θα στείλει το παιδί του εκεί. Ποιος σύλλογος θα κρίνει για τη διοικητική του ικανότητα έναν εκπαιδευτικό; Με ποια προσόντα; Με ποια κριτήρια;

 
stauros
23 Μαρ 2015 14:28

Ως πιλοτική εφαρμογή του μέτρου ο κ.υπουργός ας το εφαρμόσει στο υπουργείο του στις υπηρεσίες που εποπτεύει:
1) τμηματάρχες- προϊστάμενοι και γενικός διευθυντής να εκλεγούν από τους συλλόγους των υπαλλήλων
2) ειδικός γραμματέας να εκλεγεί επίσης από τον σύλλογο υπαλλήλων
3) αν είναι ικανοποιημένος από τη λειτουργία των υ[ηρεσιών να γενικευθεί το μέτρο σε όλες τις δομές της εκπαίδευσης- όχι μόνο διευθυντές σχολείων αλλά και διευθυντές αθμιας, βθμιας εκπαιδευσης, περιφ. διευθυντές και σχολικοί σύμβουλοι

 
GEORGE
22 Μαρ 2015 11:10

Σε όλους τους τομείς του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα εκλογές για ανάδειξη των Διοικούντων. Γιατί μόνο στην εκπαίδευση; Στις ένοπλες δυνάμεις, στην αστυνομία, στα νοσοκομεία, στο δημόσιο, στους δήμους....Η λογική είναι η ίδια..Γιατί μόνο στα σχολεία.;

 
XAΡΗΣ
21 Μαρ 2015 18:26

Εαν οι διευθυντές επιλεγούν από συλλόγους θα γίνει του "κουτρούλη ο γάμος" στη διοίκηση και λειτουργία των σχολείων.
Ο κ. υπουργός νομίζει ότι εκλέγεται πρόεδρος του τμήματος

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.