Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Ασυνήθιστο το μήνυμα του υπ. Παιδείας για την 25η Μαρτίου προς τους μαθητές και τις μαθήτριες

"Τέτοιοι εορτασμοί είναι συχνά δίκοπο μαχαίρι"
Δημοσίευση: 22/03/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τέτοιοι εορτασμοί είναι συχνά δίκοπο μαχαίρι :

-Από τη μια πλευρά αποδίδουν την οφειλόμενη μνήμη και τιμή στο γεγονός

-Από την άλλη, όμως κινδυνεύουν να υποβαθμιστούν σε «πανηγυρικό», που συχνά αποξηραίνει το καθοριστικό ιστορικό συμβάν.

Τα παραπάνω τονίζονται στο καθιερωμένο μήνυμα του υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά, προς τους μαθητές και τις μαθήτριες , το οποίο είναι σαφώς σε πολύ διαφορετικό ύφος από τα μυνήματα των προηγούμενων υπουργών και κλείνει με τη σημείωση προς τους Διευθυντές των Σχολείων «Παρακαλώ να το χρησιμοποιήσετε κατά την κρίση σας, όπως νομίζετε ότι μπορεί να συμβάλει στο παιδαγωγικό σας έργο».

Στο μήνυμά του ο υπουργός Παιδείας , μεταξύ άλλων. τονίζει πως:

Α. Είναι κρίμα, η μνημόνευση της δικής μας επανάστασης που κλόνισε συθέμελα καθεστώτα, ιεραρχίες, αυτοκρατορίες και συνειδήσεις, να καταλήγει ρουτίνα, και να φέρνει πλήξη σε νέους ανθρώπους.

Β. Ας δοκιμάσουμε να ξεπεράσουμε το εμπόδιο, τοποθετώντας τούτη τη μεγάλη ελληνική στιγμή στο ιστορικό της πλαίσιο, πλαίσιο ελληνικό, όχι μόνο ευρωπαϊκό, αλλά τελικό οικουμενικό.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ Ή ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

Σχόλια (13)

 
Ε. K. , Οικονομολόγος
26 Μαρ 2015 22:56

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης φαίνεται ότι είχε προβλέψει τις ιδεολογικές παρερμηνείες του 1821, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα και μάλιστα από τον Υπουργό Παδείας!!! Λέει λοιπόν ο περίφημος Γέρος του Μωριά στα Απομνημονεύματά του ότι: «Η Επανάστασις η εδική μας δεν ομοιάζει με τις άλλες». Και έσπευσε να διευκρινίσει ότι η Ελληνική Επανάσταση δεν αντέγραψε την Γαλλική του 1789, διότι οι Γάλλοι πολέμησαν μεταξύ τους σε εμφύλιο πόλεμο, ενώ οι Έλληνες εξεγέρθηκαν εναντίον κατακτητού αλλοεθνούς και αλλοθρήσκου. Συγκεκριμένα ο Θεόδ. Κολοκοτρώνης αναφέρει: «Η επανάσταση η εδική μας δεν ομοιάζει με καμμίαν απ' όσες γίνονται την σήμερον εις την Ευρώπην. Της Ευρώπης οι επαναστάσεις είναι εναντίον των διοικήσεών των, είναι εμφύλιος πόλεμος. Ο εδικός μας πόλεμος ήταν ο πλέον δίκαιος, ήταν έθνος με άλλο έθνος». Άλλοτε πάλι έλεγε: «Ημείς όλοι οι Έλληνες, μη ανεχόμενοι πλέον τον βαρύτατον ζυγόν της τυραννίας, με μίαν γνώμην και ορμήν, επικαλεσθέντες την θείαν βοήθειαν, εδράξαμε τα όπλα, επί σκοπώ να τον αποτινάξωμεν πλέον και να ζήσωμεν ελεύθεροι και απεφασίσαμεν ή ν' αποθάνωμεν το έθνος ολόκληρον ή δούλοι τινός να μην είμεθα στο εξής ή ο πόλεμος γίνεται δια την πατρίδα μας, είναι ιερός». Τέλος είναι πασίγνωστος και κλασικός ο λόγος που απηύθυνε ο Κολοκοτρώνης στην Πνύκα προς τη σπουδάζουσα τότε νεότητα, όπου μεταξύ άλλων είπε: «Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα...αλλ' ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας και όλοι, και οι κληρικοί, και οι προεστοί, και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτόν τον σκοπό, και εκάμαμε την Επανάσταση... Όταν αποφασίσαμε να κάμομε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πώς δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε: "πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα;", αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι, εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση... ΌΤΑΝ ΕΠΙΑΣΑΜΕ ΤΑ ΆΡΜΑΤΑ ΕΙΠΑΜΕ ΠΡΩΤΑ ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ...» (Ομιλία του Θεόδ. Κολοκοτρώνη προς τους Γυμνασιόπαιδες της Πνύκας, 13/11/1838).

 
α
25 Μαρ 2015 09:46

Κομμουνιστικές, ανιστόρητες αερολογίες.

 
Διαφορετικότητα
25 Μαρ 2015 01:04

Το γράμμα είναι copy paste, το αφήγημα της κομμουνιστικής αριστεράς για την 25η Μαρτίου. Το ότι διδάσκεται σε όλα τα ιστορικά έτσι, δεν είναι σύμπτωση, αλλά σημείο των καιρών (για τον τρόπο διορισμού καθηγητών στα Ιστορικά λέω. Άν υπήρχε λέξη από "εθν" στις εργασίες σου δύσκολα πέρναγες, εκτός άν κατήγγειλες τα "Εθν" συλλήβδην). Αλλά φαίνεται ο Μπαλτάς ξέρει καλύτερα από τον Κολοκοτρώνη πο 'λεγε ότι: «Η επανάσταση ή εδική μας δεν ομοιάζει με καμμίαν απ’ όσες γίνονται την σήμερον εις την Ευρώπην. Τής Ευρώπης οι επαναστάσεις είναι εναντίον των διοικήσεών των, είναι εμφύλιος πόλεμος. Ο εδικός μας πόλεμος ήταν ό πλέον δίκαιος, ήταν έθνος με άλλο έθνος».
Τα ξέρει καλύτερα, και γράφει ο υποπαιθ ότι η Επανάσταση "έκανε" τον λαό από τους συντάκτες της Α Εθνοσυλεύσεως της Επιδαύρου: «Ο κατά των Τούρκων πόλεμος ημών, μακράν του να στηρίζεται εις αρχάς τινας δημαγωγικάς και στασιώσεις ή ιδιοτελείς μέρους τινός του σύμπαντος Ελληνικού Έθνους σκοπούς, είναι πόλεμος εθνικός, πόλεμος ιερός, πόλεμος του οποίου μόνη αιτία είναι ή ανάκτησις του δικαίου τής προσωπικής ημών ελευθερίας, τής ιδιοκτησίας και τής τιμής, τα οποία . . .από ημάς μόνον ή σκληρά και απαραδειγμάτιστος των Οθωμανών τυραννία επροσπάθησε με βίαν να αφαιρέση και εντός τού στήθους ημών να πνίξη».
Τι να πείς..
"Ήρθανε μερικοί και μας μπαρμπερέψανε άσχημα"
Θ. Κολοκοτρώνης

 
ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ
23 Μαρ 2015 22:23

Νομίζω ότι το φετινό μήνυμα του Υπουργείου - Υπουργού εμπεριέχει περισσότερη δημοκρατία από πολλά άλλα μηνύματα που κατά καιρούς έχουμε διαβάσει. Δε με νοιάζει αν είναι υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με νοιάζει που η επιστολή του ενώνει και δε διχάζει. Η τελευταία του φράση δε, νομίζω ότι είναι παράδειγμα προς μίμηση.

 
ΘΩΜΑΣ ΣΟΛΔΑΤΟΣ
23 Μαρ 2015 17:39

Συνάδελφοι, ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα! Μου άρεσε το μήνυμα του κ. Μπαλτά. Όλοι μας γνωρίζουμε πως οι γιορτές έχουν ξεφτίσει και χρειάζονται νέους τρόπους, έξυπνους και πρωτοποριακούς για να θυμήσουμε και να 'περάσουμε' στους μαθητές τα εθνικά μηνύματα. Υπάρχει και μια αναφορά στο θρησκευτικό στοιχείο γράφοντας πως κάποιοι άνθρωποι "αποφασίζουν να γίνουν λαός "ενώπιον Θεού και ανθρώπων". Εντάξει δεν περιμέναμε και θρησκευτική ομιλία από τον υπουργό! (ούτε οι προηγούμενοι άλλωστε το έκαναν! Και άν το έκαναν το εννούσαν;). Όσο για την υποσημείωση, επειδή ήδη έχει ετοιμαστεί η σχολική γιορτή από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς και φυσικά οι επετειακές ομιλίες έχουν ήδη γραφεί, θα ήταν υπερβολικό να διαβαστεί και η ομιλία του κ. Μπαλτα. Ας πάρει αφορμή, λοιπόν κάποιος εκπαιδευτικός ή η διεύθυνση του σχολείου και ας χρησιμποιήσουν ότι τους αρέσει περισσότερο απο το μήνυμα αυτό. Αυτά καταλαβαίνω τουλάχιστον εγώ....

 
Μάριος
23 Μαρ 2015 14:50

Μπράβο στον υπουργό... Εξαιρετικό μύνημα..

 
tasoula
23 Μαρ 2015 14:07

Εξαιρετικό μήνυμα. Το καλύτερο που έχει απευθύνει ποτέ υπουργός παιδείας στο έμψυχο δυναμικό των σχολείων. Μεστό νοημάτων, ορίζει το πλαίσιο και τη δυναμική της επανάστασης του 21, καθώς και το βαθύτερο νόημα αυτής καθ΄αυτής της επανάστασης, που δεν είναι άλλο από τη δύναμη της θέλησης του "ενός" να γίνει "εμείς", και ως "εμείς" τελικά να πετύχει όσα για αιώνες του αρνούνταν.

 
Μη κουράζουμε..
23 Μαρ 2015 10:30

Ναι μην κουράζουμε τους μαθητές και τους πλήτουμε.

Καθαρά σημεία των καιρών. Για να απαξιώσουμε Εθνικά θέματα πρέπει πρώτα να τα υποβαθμίσουμε.

Λυπάμαι που αρκετοί αντιλαμβάνονται ότι η συγκεκριμένη επιστολή είναι προς την κατεύθυνση του ότι αναφέρεται καθαρά στον τρόπο εορτασμού !!

Eμείς που ήμαστε από περιοχές με ιδιαίτερη συμμετοχή στο Αγώνα της Επανάστασης δε μπορούμε παρά να στηλιτεύουμε τέτοιες τοποθετήσεις.

Δηλαδή η καλλιέργεια Εθνικής συνείδησης μέσω της επανάληψης των γεγονότων πλήτουν !!! Τι άλλο θα ακούσω.

Δε θέλω να χρησιμοποιήσω βαριούς χαρακτηρισμούς αλλά ας προσέχουμε τις λέξεις και τις τοποθετήσεις.

 
gtamp
22 Μαρ 2015 23:33

Το καλύτερο μήνυμα που έχει σταλεί μέχρι τώρα από Υπουργό Παιδείας! Συνοπτικό, φιλοσοφημένο, εξαιρετικό! Τριάντα -πραγματικά -χρόνια δουλεύω σε δημόσιο σχολείο και συγκινήθηκα διαβάζοντας τη σημείωση: "Παρακαλώ να το χρησιμοποιήσετε κατά την κρίση σας, όπως νομίζετε ότι μπορεί να συμβάλει στο παιδαγωγικό σας έργο".
Μπράβο!

 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
22 Μαρ 2015 23:06

εχει την εντυπωση ο υπουργος οτι με το διαβασμα της επιστολης στους μαθητες θα καταλαβει κανεις τι εννοεί;
εδω εγω που το διαβασα....δυσκολεύτηκα!!!!
πειτε και κατι υπουργε για τη θρησκευτικη διάσταση της εορτης;
μη φοβάστε δεν θα πάθετε τίποτα.....

 
Μανώλης
22 Μαρ 2015 22:51

Υπουργέ της πολύπαθης Παιδείας μας, ξεχνάτε το σημαντικότερο στο μήνυμα σας στα παιδιά μας... Σου υπενθυμίζουμε ότι ο Κολοκοτρώνης στην ομιλία του το 1838, σε Γυμνάσιο στη Πνύκα της Αθήνας, τόνισε:

"... Πρέπει να φυλάξετε την πίστη σας και να την στερεώσετε, διότι, όταν επιάσαμε τα άρματα είπαμε πρώτα υπέρ πίστεως και έπειτα υπέρ πατρίδος."

 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΩΤΑΚΗΣ
22 Μαρ 2015 20:29

Ωραίο κείμενο αλλά δεν είδα πουθενά λέξη για τη θρησκευτική εορτή ή για τη συμβολή της θρησκείας στην επανάσταση ...

 
Μ.Κ
22 Μαρ 2015 19:59

Πολύ καλά τα λέει ο υπουργός.Αν καταλαβαίναμε και τι λεει.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.