Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Την άλλη εβδομάδα τα ονόματα των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης σε ευρεία σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού Παιδείας

Δεν είναι καλό το κλίμα μεταξύ Α. Μπαλτά και Τ. Κουράκη
Δημοσίευση: 27/03/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η «κόντρα» που είχαμε  ζήσει μεταξύ Α. Διαμαντοπούλου και Γ. Πανάρετου εξελίχθηκε σε σχέση  «στενής  φιλίας».

Ανάλογη «κόντρα» βιώνουμε σήμερα στον 3ο όροφο του υπουργείου Παιδείας  μεταξύ του υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά και Αναπληρωτή Τάσου Κουράκη .

Το κλίμα δεν είναι καλό είπε στο esos ένας από τους ανθρώπους που πλαισιώνει την πολιτική ηγεσία.

Τι γίνεται με την επιλογή των Περιφερειακών Διευθυντών; Γιατί αργεί, τον ρωτήσαμε.

«Το θέμα θα ξεκαθαρίσει την άλλη εβδομάδα, οπότε θα υπάρξουν και σχετικές ανακοινώσεις» μας απάντησε.

Ευρεία σύσκεψη την Τετάρτη

Σύμφωνα με πληροφορίες του esos  ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς θα συγκαλέεσει για την Τετάρτη ευρεία σύσκεψη στο γραφείο του στην οποία θα συμμετέχουν ο Αναπληρωτής υπουργός Τάσος Κουράκη, ο Γενικός Γραμματέας Δημ. Χασάπης, ο Αναπληρωτής Γενικού Γραμματέα Χρ. Πιλάλης και οι επικεφαλείς των ομάδων εργασίας που συνέταξαν τις προτάσεις για τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για να ενταχθούν στο Πολυνομοσχέδιο.

Η σύσκεψη αυτή θα είναι καθοριστική:

Α. Για τα 13 πρόσωπα που θα τοποθετηθούν στις θέσεις Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, και,

Β. Για τη διαδικασία επιλογής των Διευθυντών Σχολείων.

Πάντως μέχρι σήμερα Παρασκευή δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν τελικά  η επιλογή θα γίνει με κομματικά η αξιοκρατικά κριτήρια και όλα θα ξεκαθαρίσουν  τη Δευτέρα ή την Τρίτη στη σύσκεψη μεταξύ του κ. Μπαλτά και του κ. Τάσου Κουράκη

Το  Γραφείο του κ. Κουράκη εξακολουθεί να  θεωρεί ότι στις θέσεις αυτές θα πρέπει να είναι πρόσωπα έμπιστα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

Αντίθετα ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς θεωρεί ότι η επιλογή θα πρέπει να γίνει αξιοκρατικά . Άλλωστε ο κ. Μπαλτάς το υποστήριξε και δημοσίως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του esos: «Είναι καθαρή κρυστάλλινη από την πρώτη στιγμή  η θέση  . Δεν υπάρχουν κομματικά κριτήρια σε τέτοιου τύπου διαδικασίες. Υπάρχουν σύμφωνα με τους νόμους και στο πλαίσιο αυτών των νόμων, αξιολογήσεις όσο το δυνατόν αντικειμενικές στα περιθώρια που αφήσει ο νόμος πάντα. Αυτό είναι θέση αρχής. Δεν υποχωρούμε . Δεν έχουμε κανένα λόγο να διορίσουμε ανθρώπους που είναι στο ΣΥΡΙΖΑ».

Όπως έγραψε το esos την προηγούμενη εβδομάδα,  εκτός απροόπτου της τελευυταίας στιγμής,  σύμφωνα με πληροφορίες :

Α. Για   ΠΔΕ Αττικής  ο κ. Κουράκης έχει καταλήξει σε Διευθυντή Γυμνασίου του Πειραιά, ο οποίος φέρεται να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ .

Β. Στη Θεσσαλονίκη αν και δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το τοπίο, επικρατέστερος φέρεται εκπαιδευτικός ο οποίος προσχώρησε από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ. Για το πρόσωπο αυτό επιμένει υπουργός της Κυβέρνησης. Αντίθετα αντιδρούν στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Γ. Στην Πελοπόννησο μάλλον θεωρείται βέβαιη η επιλογή καθηγητή Πληροφορικής (ΤΕ), προσκείμενο στο ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο μάλιστα το υπουργείο Παιδείας, ζήτησε από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην οποία ανήκει, ποια είναι ακριβώς τα χρόνια προϋπηρεσίας του. Ο συγκεκριμένος καθηγητές δεν έχει διατελέσει ποτέ σε θέση Διευθυντή Σχολείου ή σε άλλη διοικητική θέση.

Πάντως το γεγονός ότι στο υπουργείο Παιδείας δεν έχει συγκροτηθεί Επιτροπή, όπως είχε δεσμευθεί δημοσίως ο υπ. Παιδείας Αρ. Μπαλτάς, για να αξιολογήσει τα προσόντα των υποψηφίων για τις θέσεις Περιφερειακών Διευθυντών δείχνει πως μάλλον θα επικρατήσει η άποψη του κ. Κουράκη να επιλεγούν πρόσωπα έμπιστα της Κυβέρνησης.

452 αιτήσεις

Συνολικά η αρμόδια Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας δέχθηκε 452 αιτήσεις εκπαιδευτικών για τις 13 θέσεις Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης.

Δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία είχαν  οι δημόσιοι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίοι έχουν:

α) πτυχίο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή άλλο ισότιμο τίτλο της ημεδαπής ή αλλοδαπής,

β) δεκαπενταετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία,

 γ) σημαντικά επιστημονικά και διοικητικά προσόντα.

Δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία είχαν  και οι ήδη υπηρετούντες Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης.

Η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 12 παρ. 1 του Ν. 3260/2004 ( ΦΕΚ 151 τ. Α΄)

Οι αιτήσεις υποψηφιότητας υποχρεωτικά συνοδεύτηκαν  από:

1. Βιογραφικό σημείωμα, στο οποίο θα αναφέρονται τα προσόντα και στοιχεία του ενδιαφερομένου.

2. Αποδεικτικά δεκαπενταετούς τουλάχιστον εκπαιδευτικής υπηρεσίας η οποία πρέπει να έχει συμπληρωθεί έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων.

3. Αποδεικτικά των αναφερόμενων στο βιογραφικό σημείωμα προσόντων και στοιχείων, που έχουν αποκτηθεί ως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων. Οι τίτλοι σπουδών εξωτερικού πρέπει να έχουν αναγνωρισθεί από τους αρμόδιους φορείς. Τυχόν ξενόγλωσσες βεβαιώσεις ή έγγραφα θα πρέπει να κατατεθούν επίσημα μεταφρασμένα. Σημειώνουμε ότι το συγγραφικό έργο μόνο  αναφέρεται και δεν θα προσκομίζεται.
 
Οι θέσεις που θα πληρωθούν είναι οι εξής:

1. Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με έδρα την Κομοτηνή και περιοχή αρμοδιότητας τους νομούς Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας και Καβάλας.
2. Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη και περιοχή αρμοδιότητας τους νομούς Σερρών, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας.
3. Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα την Κοζάνη και περιοχή αρμοδιότητας τους νομούς Φλώρινας, Κοζάνης, Καστοριάς και Γρεβενών.
4. Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου, με έδρα τα Ιωάννινα και περιοχή αρμοδιότητας τους νομούς Ιωαννίνων, Άρτας, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας.
5. Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, με έδρα την Λάρισα και περιοχή αρμοδιότητας τους νομούς Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας.
6. Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, με έδρα την Κέρκυρα και περιοχή αρμοδιότητας τους νομούς Κέρκυρας, Λευκάδας, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου.
7. Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, με έδρα την Πάτρα και περιοχή αρμοδιότητας τους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας.
8. Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, με έδρα την Λαμία και περιοχή αρμοδιότητας τους νομούς Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Εύβοιας.
9. Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής, με έδρα την Αθήνα και περιοχή αρμοδιότητας το νομό Αττικής.
10. Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, με έδρα την Τρίπολη και περιοχή αρμοδιότητας τους νομούς Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας.
11. Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, με έδρα τη Μυτιλήνη και περιοχή αρμοδιότητας τους νομούς Λέσβου, Χίου και Σάμου.
12. Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, με έδρα την Ερμούπολη και περιοχή αρμοδιότητας τους νομούς Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.
13. Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, με έδρα το Ηράκλειο και περιοχή αρμοδιότητας τους νομούς Χανίων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου και Λασιθίου.

Θέσεις Σχολικών Συμβούλων θα δοθούν στους Περιφερειακούς Διευθυντές εάν το επιθυμούν
 
Οι 13 Περιφερειακοί Διευθυντές μετά την αντικατάστασή τους έχουν τη δυνατότητα να μην επιστρέψουν στο σχολείο τους, αλλά να γίνουν Σχολικοί Σύμβουλοι εκτός διαδικασιών επιλογής,  Ηδη αυτή  η δυνατότητα αξιοποιήθηκε στο παρελθόν από ΠΔΕ Ειδικούς και Γενικούς Γραμματείς
Θυμίζουμε ότι ο πρώην υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος, ύστερα από αντιδράσεις, (Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν είχε αντιδράσει) απέσυρε τροπολογία που ο ίδιος κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή , με την οποία οι Περιφερειακοί Διευθυντές που έχουν αξιολογηθεί ως εξαιρετικά , σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 152/13, μετά την για οποιονδήποτε λόγο αποχώρησή της από τη θέση που κατέχουν, εξαιρουμένων των λόγων συνταξιοδότησης ή πειθαρχικών λόγων, θα μπορούσαν, κατόπιν αιτήσεως τους και κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί στελέχωσης των ελεγκτικών υπηρεσιών και Σωμάτων Επιθεώρησης, να αποσπώνται με απόφαση του υπουργείου Παιδείας ως :
Α. Επιθεωρητές- Ελεγκτές στις ελεγκτικές υπηρεσίες ή Σώματα Επιθεώρησης που υπάγονται ή εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας, ή,
Β. Με απόφαση των κατά περίπτωση αρμόδιων υπουργών σε ελεγκτικές υπηρεσίες ή Σώματα Επιθεώρησης άλλων υπουργείων.

Σχόλια (6)

 
Αναστάσιος Κουτσουκος
27 Μαρ 2015 20:10

Περιμένουμε να βγειμια λίστα με την αξιολόγηδη και τα μόρια υου κάθε υποψήφιου

 
Μιχάλης
27 Μαρ 2015 21:54

Προς Αναστάσιο Κουτσουκο.
Μάλλον θα περιμένουμε άδικα.

 
GEORGE
28 Μαρ 2015 13:22

Ναι περιμένετε τη λίστα όπως βγήκε και το 2009 που έκανε την επιλογή η Διαμαντοπούλου! Οχι μόρια δεν είδαμε αλλά ούτε ποιοι ήταν υποψήφιοι δε μάθαμε.....

Ας μη γελιόμαστε. Οι περιφερειακοί είναι πολιτικά πρόσωπα. Κατά συνέπεια είναι απόλυτα λογικό να είναι κοντά στην πολιτική ηγεσία και εμπιστοσύνης. Αυτο που πρέπει να συζητήσουμε είναι αν εξυπηρετεί την εκπαιδυετική κοινότητα ο θεσμός....

 
Α.Σ.
28 Μαρ 2015 13:59

Συσκέψεις και κόντρα συσκέψεις και σταματημό δεν έχουν.
Γιατί; Δεν υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία να εφαρμοστεί; Αυτοί δεν φώναζαν τόσα χρόνια; Βέβαια το γνωρίζαμε ότι ο λαϊκισμός δεν έχει όρια, μπορεί και παραποιεί τα πάντα. Έτσι και τώρα στο όνομα του λαού θα δημιουργήσει στάχτες καταστρέφοντας παρά διορθώνοντας. Ήδη κατέβασα διακόπτες σε κάθε επίπεδο, με όσα βλέπω να γίνονται. Θα πετάξω σε κανένα μπαούλο πτυχία μεταπτυχιακά και ότι άλλο με ιδρώτα έχτισα τόσα χρόνια. Δεν πρόκειται να ασχοληθώ πλέον, να χαίρεστε τη "λαοπρόβλητη" καινούργια κυβέρνηση. Θα κάνουν να ξαναδούνε εξουσία καμιά 50αριά χρόνια, ε, το κουτόχορτο λόγω κρίσης δεν είναι δια παντός εύπεπτο, γυρνάει και μπούμερανγκ...

 
Poyet
28 Μαρ 2015 21:34

ΠΡΟΣ Α.Σ.
Δεν χρειάζεται να σκίσεις κανένα μεταπτυχιακό. Το μεταπτυχιακό το έκανες για να πάρεις μόρια ή να γίνεις στον τομέα σου καλύτερος και να μεταδώσεις τις γνώσεις σου; Μας έχετε πρήξει με τα μεταπτυχιακά και τη σύνδεσή τους με διευθυντικές ή άλλες θέσεις. Αν δεν έχει κάποιος μεταπτυχιακό στην διοίκηση να μην απαιτεί τίποτα. Αν δλδ έχω 3 μεταπτυχιακά στην ειδικότητά μου, με κάνει καλύτερο στη διοίκηση; Ήμαρτον πια!!!!!

 
Κώστας
30 Μαρ 2015 21:31

Έχω μεταπτυχιακό στην αστρονομία. Νιμίζω ότι είμαι ο ιδανικότερος για τη διοίκηση της εκπαίδευσης ....

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.