Placeholder

ΒΟΥΛΗ

"Καμπανάκι" για την ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων από 10 Βουλευτές

Κομματικά κριτήρια για την επιλογή των Περιφερειακών Διευθυντών;
Δημοσίευση: 30/03/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

"Καμπανάκι" για την ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων κρούουν με ερώτησή τους στη βουλή δέκα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο. Οι βουλευτές ρωτούν ποιοι είναι οι λόγοι της μεγάλης καθυστέρησης στη προετοιμασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, που ξεκινούν στις 18 Μαΐου 2015, και αν αυτή οφείλεται στη διαφωνία για τα κριτήρια επιλογής των νέων Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης.

Η ερώτηση, που απευθύνεται προς τον υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αριστείδη Μπαλτά, αναφέρει ότι «εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας παρατηρείται μια πρωτόγνωρη και ανησυχητική καθυστέρηση στην προετοιμασία διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων καθώς και της οργάνωσης των βαθμολογικών κέντρων» ενώ «αυτές οι διαδικασίες τα προηγούμενα χρόνια ξεκινούσαν ήδη από αρχές Μαρτίου». Μάλιστα, «το υπουργείο Παιδείας δεν έχει καν προχωρήσει στην επιλογή των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, οι οποίοι σύμφωνα και με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο είναι οι επόπτες των εξετάσεων και οι υπεύθυνοι για τη διεξαγωγή τους σε κάθε Περιφέρεια. Η καθυστέρηση αυτή δημιουργεί εύλογο προβληματισμό για την έγκαιρη ολοκλήρωση των αναγκαίων διαδικασιών για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, αλλά επίσης γεννά ερωτηματικά για τους λόγους για τους οποίους το Υπουργείο Παιδείας δεν ολοκληρώνει την επιλογή των 13 Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης».

Όπως επισημαίνουν οι ερωτώντες βουλευτές, αν και «ο υποψήφιος πρέπει να διαθέτει α) πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, β) 15ετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία και γ) σημαντικά διοικητικά και επιστημονικά προσόντα», εντούτοις «από σχετικές αναφορές των ΜΜΕ πληροφορούμαστε ότι αιτία της καθυστέρησης αποτελεί η διαφωνία του Υπουργού Παιδείας με τον Αναπληρωτή υπουργό του, και ο λόγος της διαφωνίας είναι τα κριτήρια επιλογής των Περιφερειακών Διευθυντών εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, μαθαίνουμε ότι υπάρχουν πιέσεις για τις θέσεις αυτές να επιλεγούν πρόσωπα τα οποία πρόσκεινται στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το ότι δεν διαθέτουν τα ανωτέρω προβλεπόμενα προσόντα».

Οι δέκα βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλήγουν με την επισήμανση ότι «η διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων αφορά δεκάδες χιλιάδες μαθητές, όπως και τις οικογένειές τους, καθώς σε αυτές κρίνεται σε μεγάλο βαθμό το μέλλον των παιδιών τους» ενώ «ο χώρος της Παιδείας δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο προώθησης μικροκομματικών επιδιώξεων και κομματικών ή προσωπικών επιλογών».
Την ερώτηση συνυπογράφουν οι βουλευτές: Μάξιμος Χαρακόπουλος, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Κώστας Τσιάρας, Χρήστος Μπουκώρος, Μάριος Σαλμάς, Κώστας Γκιουλέκας, Στέφανος Γκίκας, Γιώργος Βλάχος, Γιώργος Στύλιος και Άννα Καραμανλή.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ

Όπως έχει ανακοινωθεί οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν φέτος στις 18 Μαΐου. Το διάστημα το οποίο απομένει είναι εξαιρετικά μικρό για την αρμόζουσα προετοιμασία μιας διαδικασίας που συνιστά την κορύφωση της δοκιμασίας τόσο των συμμετεχόντων στις εξετάσεις μαθητών όσο και των γονέων τους. Τα χρονικά περιθώρια καθίστανται ακόμη πιο ασφυκτικά, καθώς στις 3 Απριλίου τα σχολεία κλείνουν για τις διακοπές του Πάσχα και ανοίγουν πάλι στις 20 Απριλίου. Παρά ταύτα, όμως, εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας παρατηρείται μια πρωτόγνωρη και ανησυχητική καθυστέρηση στην προετοιμασία διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων καθώς και της οργάνωσης των βαθμολογικών κέντρων. Να σημειωθεί ότι αυτές οι διαδικασίες τα προηγούμενα χρόνια ξεκινούσαν ήδη από αρχές Μαρτίου.
Αντ’ αυτού, όπως προκύπτει και από δημοσιεύματα του Τύπου, το υπουργείο Παιδείας δεν έχει καν προχωρήσει στην επιλογή των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, οι οποίοι σύμφωνα και με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο είναι οι επόπτες των εξετάσεων και οι υπεύθυνοι για τη διεξαγωγή τους σε κάθε Περιφέρεια.

Η καθυστέρηση αυτή δημιουργεί εύλογο προβληματισμό για την έγκαιρη ολοκλήρωση των αναγκαίων διαδικασιών για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, αλλά επίσης γεννά ερωτηματικά για τους λόγους για τους οποίους το Υπουργείο Παιδείας δεν ολοκληρώνει την επιλογή των 13 Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης.

Ως γνωστόν, οι προϋποθέσεις επιλογής όπως αναφέρονται στις διατάξεις του άρθρου 12, παρ.1 του Ν.3260/2004 (ΦΕΚ151 τ.Α΄), και περιλαμβάνονται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (16.2.15) είναι σαφείς: Ο υποψήφιος πρέπει να διαθέτει α) πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, β) 15ετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία και γ) σημαντικά διοικητικά και επιστημονικά προσόντα.

Επίσης, από σχετικές αναφορές των ΜΜΕ, πληροφορούμαστε ότι αιτία της καθυστέρησης αποτελεί η διαφωνία του Υπουργού Παιδείας με τον Αναπληρωτή υπουργό του, και ο λόγος της διαφωνίας είναι τα κριτήρια επιλογής των περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, μαθαίνουμε ότι υπάρχουν πιέσεις για τις θέσεις αυτές να επιλεγούν πρόσωπα τα οποία πρόσκεινται στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το ότι δεν διαθέτουν τα ανωτέρω προβλεπόμενα προσόντα. Μάλιστα έχουν διαρρεύσει και συγκεκριμένα ονόματα για τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Αττικής, Θεσσαλονίκης και Πελοποννήσου.

Η διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων αφορά δεκάδες χιλιάδες μαθητές, όπως και τις οικογένειές τους, καθώς σε αυτές κρίνεται σε μεγάλο βαθμό το μέλλον των παιδιών τους. Επιπλέον, ο χώρος της Παιδείας δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο προώθησης μικροκομματικών επιδιώξεων και κομματικών ή προσωπικών επιλογών   

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1.    Ποιοι οι λόγοι της καθυστέρησης της προετοιμασίας των Πανελλαδικών Εξετάσεων που πρόκειται να αρχίσουν στις 18 Μαΐου 2015;
2.    Σχετίζεται η καθυστέρηση της προετοιμασίας των Πανελλαδικών Εξετάσεων με την επιλογή των Περιφερειακών Διευθυντών που είναι οι υπεύθυνοι της διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων στις περιφέρειές τους;
3.    Θα είναι έτοιμες οι υπηρεσίες του Υπουργείου σας για την ομαλή διεξαγωγή των Εξετάσεων, καλύπτοντας το χρονικό διάστημα που απομένει το δημιουργηθέν κενό;
4.    Αληθεύει ότι η επιλογή των νέων Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας δεν θα εδράζεται στα κριτήρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία τα οποία εξασφαλίζουν την αξιοκρατία, αλλά αντιθέτως θα εκτιμηθεί η πολιτική δράση των υποψηφίων;

Αθήνα, 30 Μαρτίου 2015
Οι ερωτώντες βουλευτές:

1.    Μάξιμος Χαρακόπουλος
2.    Ευριπίδης Στυλιανίδης
3.    Κώστας Τσιάρας
4.    Χρήστος Μουκώρος
5.    Μάριος Σαλμάς
6.    Κώστας Γκιουλέκας
7.    Στέφανος Γκίκας
8.    Γιώργος Βλάχος
9.    Γιώργος Στύλιος
10.    Άννα Καραμανλή

 

Σχόλια (4)

 
Bill
30 Μαρ 2015 19:02

Ποιοι μιλάνε που έβγαλαν εγκύκλιο μεταθέσεων μετα απο μηνες, ποιοι μιλάνε αυτοί που έκαναν παρανομίες στις μετατάξεις , ποιοι μιλάνε που είχαν πάρει χάλια τετράδια για τις πανελλαδικές . Έλεος πια . Αυτοί που αλλα λέγανε και αλλα κανανε

 
Αντώνης
31 Μαρ 2015 08:54

@Bill
Δηλαδή εσείς είστε ευχαριστημένος με αυτά που κάνουν οι νυν; Επειδή, δηλαδή, οι πρώην έκαναν αυτά που έκαναν, δικαιολογούνται οι νυν να δημιουργούν κομματικούς στρατούς στον χώρο της παιδείας; Εδώ άλλα λέει ο ένας, άλλα λέει ο άλλος. Η λανθασμένη πολιτική των πρώην, δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τις ενέργειες των νυν. Αρκετά με τα "εγώ κάνω αυτό, επειδή εσύ έκανες εκείνο"! Τα παιδιά δεν φταίνε σε τίποτα. Και υπάρχει κάτι που λέγεται διάλογος και κανείς δεν τον κάνει ποτέ. Η παιδεία δεν μπορεί να είναι κομματική σκακιέρα. Και αυτό ισχύει για όλους. Πρώην και νυν.

 
bill
31 Μαρ 2015 11:15

δε συμφωνω εννοειται αλλα οχι αυτοι να κανουν και ερωτησεις για αυτα που οι ιδιοι εκαναν

 
Δυστυχώς
31 Μαρ 2015 15:28

Δυστυχώς ούτε τις πανελλήνιες εξετάσεις δεν είναι σε θέση να κάνουν χωρίς προβλήματα και στην ώρα τους.

Μπάχαλο δυστυχώς.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.