Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Η Αννα Διαμαντοπούλου: "Σύντροφοι, και μια Εξεταστική για το Εξεταστικό!"...

Οι εισαγωγικές εξετάσεις καταργούνται
Δημοσίευση: 08/04/2015

Το Δεκέμβριο του 2011 η διακομματική (σύμφωνα με συγκεκριμένο νόμο) επιτροπή της Βουλής συμφώνησε επί ενός σχεδίου για τις εισαγωγικές εξετάσεις στο πανεπιστήμιο το οποίο θα εφαρμοζόταν από το 2014.

Στην συμφωνία αυτή κατέληξε μετά από 18 μήνες δουλειάς από επιτροπή με σημαντικούς παιδαγωγούς, αφού ελήφθη υπόψη η αξιολόγηση ευρωπαϊκών συστημάτων, η πρόταση και η αξιολόγηση για το λύκειο και για τις εισαγωγικές εξετάσεις του ΟΟΣΑ, οι προτάσεις του ινστιτούτου της ΟΛΜΕ και η εκπαιδευτική έρευνα της ΓΣΕΕ.

Συνεδρίασε επί τούτου το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας του οποίου οι παρατηρήσεις ελήφθησαν υπόψη.

Κατατέθηκε σχέδιο για την τριετή εφαρμογή μέχρι το 2014 για τη λειτουργία του λυκείου και την αντιμετώπιση των δυσκολιών σε όλα τα σημεία της χώρας (νησιά και μικρά ορεινά χωριά).

Ήταν ήδη σε λειτουργία το ψηφιακό φροντιστήριο το οποίο υποστήριζε με υποδειγματικές διδασκαλίες τους μαθητές της Β΄ και Γ΄Λυκείου.

Η διακομματικής συναίνεσης πρόταση για το νέο λύκειο και τις εισαγωγικές ήταν κοστολογημένη και ο προϋπολογισμός της θα υλοποιούνταν από συγκεκριμένο μέτρο του ΕΣΠΑ συμφωνημένο και με την ΕΕ.

Όλο το παραπάνω υλικό είχε παρουσιαστεί σε δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και ήταν αναρτημένο στη σελίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Παρά την διακομματική συμφωνία για το Νέο Λύκειο και τις εισαγωγικές εξετάσεις και την προετοιμασία στη Βουλή το νομοσχέδιο αυτό δεν κατατέθηκε και δεν συζητήθηκε επί κυβερνήσεως Παπαδήμου γιατί τότε ο κ. Σαμαράς επέμενε στη μονοδιάστατη αποστολή της κυβέρνησης που ήταν μόνο το PSI.

Παρά την επιμονή μου και προς τον κ. Παπαδήμο και προς τον κ. Σαμαρά (υπήρξε προσωπική μου επιστολή, για τον κίνδυνο να χάσουμε μια μεγάλη ευκαιρία, η οποία και δημοσιοποιήθηκε), υπήρξε άρνηση να προχωρήσουμε. Η επόμενη κυβέρνηση το άφησε στο συρτάρι και τα κονδύλια χάθηκαν.

Στη διακομματική επιτροπή ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ συμμετείχε διατυπώνοντας την πάγια άποψη του (η οποία διατυπώθηκε και προεκλογικά) υπέρ της ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ των εισαγωγικών εξετάσεων.

Σήμερα χωρίς καμία διαβούλευση, χωρίς καμία συνέχεια, κόντρα στις θέσεις που διατύπωνε επι χρόνια, το Υπουργείο Παιδείας της Κυβέρνησης του, παρουσιάζει μία πρόταση εισαγωγικών εξετάσεων!

Παραθέτω μόνο τα γεγονότα και δεν σχολιάζω γιατί αυτά που συμβαίνουν στο Υπουργείο Παιδείας είναι το απόλυτο παράδειγμα του τυχαίας ανερμάτιστης και κομματικά κατευθυνόμενης πολιτικής Ελπίζω τα κόμματα στη Βουλή να αντιδράσουν.

Αννα Διαμαντοπούλου

π. υπουργός Παιδείας

Σχόλια (13)

 
Βασίλης
10 Απρ 2015 19:45

Ας εισαχθεί στη βουλή ο νόμος προς ψήφιση. Να δούμε πρώτα πόσα κουκιά θα πιάσει. Να δω τους ΑΝΕΛ να φηφίζουν τέτοιες διαδικασίες επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων και θα ανέβω στα κεραμίδια...

 
ματ
09 Απρ 2015 15:49

η Άννα της φωτοτυπίας, των ΤΠΕ, των προγραμμάτων,και του ΟΑΣΑ καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν εφάρμοσε το σχέδιό της για τον ξαφνικό θάνατο του Δημόσιου Σχολείου!!! και κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου ότι σε δύο μήνες έπρεπε με το νέο σύστημα να καταργήσει την τράπεζα θεμάτων, την μία και μόνο επιλογή ενός πεδίου επιστημονικού, την εξωφρενική ύλη που προγραμμάτισε ο κος Λοβέρδος και άλλα τερατώδη. Αλλά αν χρειάζεται να κρίνουν τα πράγματα οι πλέον κατάλληλοι είναι οι μαθητές, που η κα Διαμαντοπούλου τους ήθελε με.................... ηλεκτρονικό πορτφόλιο.

 
Φώτης
09 Απρ 2015 11:40

Αν το κείμενο δεν είχε υπογραφή Διαμαντοπούλου θα συμφωνούσαν όλοι.
Αυτό που λέει είναι ότι υπήρξε ένα πρόγραμμα ψηφισμένο που δεν εφαρμόστηκε, όπως και ότι τώρα γίνεται αλλαγή του εξεταστικού από κόμμα που ήταν υπέρ της κατάργησης του εξεταστικού. Απλά γεγονότα.

 
melina
09 Απρ 2015 08:30

Κρείττον το σιγάν του λαλείν κυρά Διαμαντοπούλου ! Νομίζεις ότι υπερασπίζεσαι το " έργο" σου τόσο καιρό με τα γραφόμενά σου ; Νομίζεις ε;

 
κορνήλιος
08 Απρ 2015 19:26

Κυρία μου , πρέπει εν τέλει να το συνειδητοποιήσετε ! τελειώσατε!!!!στο καλό!!!!!

 
Ε.Μ
08 Απρ 2015 16:14

κ. Διαμαντοπούλου ειλικρινά θαυμάζω την αντοχή σας. Επιμένετε να υπενθυμίζετε πως η πολιτεία προσπάθησε να βάλει σε τάξη την εκπαίδευση.
Αναρωτιέμαι αν έχετε την παραμικρή ελπίδα ότι οι κυβερνώντες ενδιαφέρονται...
Στους δυο μήνες που ασκούν εξουσία κουμάντο κάνει η Ολμε .
Ο μεν Υπουργός ξιφουλκεί κατά της αριστείας και προτρέπει τα πανεπιστήμια να αγνοήσουν το ΣτΕ για τις μετεγγραφές, ο δε αναπληρωτής ασχολείται με τους διευθυντές των σχολείων.
Δεν ενδιαφέρονται για τίποτα.
Θυμίζω ότι εσείς και η κ Γιαννάκου χάσατε τη βουλευτική έδρα μετά το πέρασμα απο το Παιδείας.
Όλοι οι υπόλοιποι υπουργοι Παιδειας επανεξελέγησαν επειδή δεν έσπασαν ποτε αυγα, επειδή χρησιμοποίησαν το Παιδείας για να μαζέψουν ψήφους.
Αυτό κάνουν και οι υπουργοί της κυβέρνησης που προήλθε απο τον Σύριζα .

 
Αντώνης
08 Απρ 2015 14:43

Δηλαδή η κα Διαμαντοπούλου, απαιτεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει κάποιο πρόγραμμα για την παιδεία, το οποίο υποστηρίζει αυτή προσωπικά (ούτε καν το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα) και με το οποίο διαφωνεί κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση! Προφανώς και πρέπει να γίνει εξεταστική γιατί ξοδεύτηκαν χρήματα επί θητείας της για δράσεις που αποδεικνύεται πως δεν είχαν την συναίνεση της κοινωνίας, αλλά όχι να βγαίνει κι από πάνω!

 
Στρατής
08 Απρ 2015 14:11

κ. Διαμαντοπούλου,
Λέτε πολλά και ποικίλα επί παντός επιστητού για την Παιδεία. Ένα μόνο δεν αναφέρετε επμελώς. Έίναι δυνατόν να υπάρξει σωστή Παιδεία όταν κάνατε το παν ώστε να πατήσετε κάτω από κάθε άποψη τους εκπαιδευτικούς; Όταν τους βάλατε στον πάτο ηθικά και υλικά , κάτω κι από τον ανειδίκευτο εργαζόμενο σε όποιο υπουργείο ή ΔΕΚΟ ; Όταν άλλοι υπουργοί αγωνιζόταν για τους αντίστοιχους δικούς τους; Και τώρα σοβαρά έχετε το θράσος να κάνετε και κριτική των νυν που πιθανόν να μην είναι και σωστοί -θα κριθούν οσονούπω-σε πολλά; Εσείς όμως ειδικά δεν μπορείτε να μιλάτε! Άστε μας ήσυχους μια και δεν είστε τίποτε πλέον πέρα από μια κάποτε υπουργό της φωτοτυπίας. Τόσο βλέπεις εκτίμηση είχατε για αυτό που λέμε Παιδεία!

 
Γιωργος
08 Απρ 2015 13:34

Κακα τα ψεματα, το συστημα Διαμαντοπουλου ηταν το πιο πληρες και σωστο απ' ολα, αλλα δεν εφαρμοστηκε ποτε!

 
Διαμαντής το φιδάκι
08 Απρ 2015 13:21

Αγαπητή π. Υπουργέ,
το έργο που κάνατε ήταν γενικά προς την σωστή κατεύθυνση, στο πλαίσι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της σύγκλισης των εκπαιδευτικών συστημάτων κτλ.
Μπορώ να πω ότι ήταν σε γενικές γραμμές θετικό.
Ωστόσο, εκείνη η ιστορία με τα βιβλία σας κατέστρεψε αρχικά. Στη συνέχεια εκ των έσω δεχτήκατε πολλά πλήγματα διότι δεν πρέπει να πετυχαίνει καθαρά (ένας και κυρίως μία) ο υπουργός παιδείας (μη χαλάσει την πιάτσα), η σύγκρουσή σας με τους Πανεπιστημιακούς οι οποίοι ανεξαρτήτως κόμματος θέλουν λιγάκι την απόλυτη ελευθερία, όπως την εννοούν οι ίδιοι κτλ.
Ωστόσ, έχετε κάνει πολλά άστοχα πράγματα, μιλούσατε με ύφος καίσαρα, περάσατε και αντισυνταγματικά μέτρα, και εν τέλει, ένα έργο που θα μπορούσε να είναι τουλάχιστον καλό, κατέληξε να συνδέεται με μια σχεδόν πλήρη αποτυχία (εγώ δεν συμφωνώ βέβαια). Καμιά φορά, λοιπόν, αυτοί που μιλάνε για διαφορά προθέσεων και πρακτικής, κάτι ξέρουν.

 
savant
08 Απρ 2015 12:17

Μια ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ προταση κα Διαμαντοπουλου.

Μην μπερδευεστε..

 
mitsos
08 Απρ 2015 12:08

Το σχολείο της παραπαιδείας και του αποκλεισμού ονειρεύτηκε η κυρία μαιτρ του νεοφιλελευθερισμού.Ευτυχώς γλιτώσαμε.

 
Φιλάρετος
08 Απρ 2015 11:17

Εμείς θα καταργήσουμε τις πανελλαδικές, θα θεσπίσουμε τις γενικές εισαγωγικές,
αν κρίνω από την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα στην επιλογή περιφερειακών διευθυντών, θα πάρει 13,5 χρόνια να κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση από μια άτυπη ομάδα εκπαιδευτικών του τομέα παιδείας και των ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ γενικώς που θα γνωρίζουν άτυπα σχεδόν όλοι (φροντιστήρια κ.λπ.) και γι αυτό θα ανακοινώσουμε βιαστικά με λάθη που θα διορθώσουμε σε νέα έκδοση με pdf.
Πρώτη φορά....

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ