Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Στη Βουλή ο διορισμός των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης

Αίτημα κατάθεσης εγγράφων
Δημοσίευση: 14/04/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ερώτηση και παράλληλα αίτημα κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Παιδείας Αρ. Μπαλτά, σχετικά με το διορισμό και τοποθέτηση νέων Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, κατέθεσε στη Βουλή η τομεάρχης παιδείας του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ

Κύριε Υπουργέ,

Την Μεγάλη Πέμπτη, 9.4.2015, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αποφάσισε αιφνιδιαστικά την παύση όλων των υπηρετούντων Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης και την τοποθέτηση νέων.

Αντιπαρερχόμενοι την προφανή επικοινωνιακή σκοπιμότητα της επιλογής του συγκεκριμένου χρονικού σημείου προκειμένου να αποφευχθεί η ευρεία δημοσιοποίηση του θέματος και ο αναπόφευκτος δημόσιος διάλογος, εμμένουμε στη σημασία της αξιοκρατίας κατά την πρόσβαση σε θέσεις ευθύνης στη δημόσια διοίκηση, και ιδίως στην εκπαίδευση.

Αποτελεί συνταγματική επιταγή η πρόσβαση σε δημόσιες θέσεις και αξιώματα να γίνεται με κριτήρια που συνάπτονται με την προσωπική αξία και ικανότητα των ενδιαφερομένων για την κατάληψή τους (άρθρα 5 & 103 Συντ).

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου επέλεξε όπως φαίνεται, δυστυχώς, το ακριβώς αντίθετο: μια αδιαφανή διαδικασία, με απροσδιόριστα κριτήρια για την επιλογή εν τέλει των κομματικά αρεστών.

Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ότι πριν λίγους μήνες τα στελέχη που επελέγησαν – με την τότε ιδιότητά τους ως συνδικαλιστών ή υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ - καλούσαν τους εκπαιδευτικούς σε μη εφαρμογή της νομοθεσίας, προπηλάκιζαν στελέχη της εκπαίδευσης, και παρεμπόδιζαν την εφαρμογή των εκπαιδευτικών πολιτικών που είχαν ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο και δίχαζαν την εκπαιδευτική κοινότητα;

Με βάση τα ανωτέρω και με δεδομένο ότι αποτελεί στοιχειώδη απαίτηση διαφάνειας, ερωτάσθε:

1. Με ποια κριτήρια επελέγησαν οι νέοι Περιφερειακοί Διευθυντές;

2. Συγκροτήθηκε επιτροπή επιλογής ή λειτούργησε άλλο συμβουλευτικό όργανο με σκοπό την εισήγηση προς τον Αν. Υπουργό ή ο τελευταίος αποφάσισε αυτοβούλως και ανελέγκτως;

3. Ποια τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των νέων Περιφερειακών Διευθυντών, όπως κρίθηκαν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου;

Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα (ιδίως τα υποβληθέντα βιογραφικά σημειώματα των επιλεγέντων).

Η Ερωτώσα Βουλευτής Εύη Χριστοφιλοπούλου

Σχόλια (6)

 
Θανάσης
14 Απρ 2015 15:07

Μήπως και σπάσει η σιωπή του Υπουργού

 
Δημήτρης
14 Απρ 2015 15:19

Αγαπητή κα πρώην,
Είναι λογικά όσα ρωτάτε, όμως τόσα χρόνια που κάνατε τα ίδια και χειρότερα γιατί δεν είχατε τύψεις;
Τώρα σας έπιασε το κόψιμο;
Συμφωνώ με όσα προτείνετε, αλλά μάλλον "δεν δικαιούστε δια να ομιλείτε" ...
Αφήστε να μιλήσουν όσοι κατακρεουργήθηκαν .
Ο νυν υπουργός έκανε (πολύ κακώς βέβαια, καμιά αμφιβολία) ΑΚΡΙΒΩΣ ότι κάνατε κι εσείς. Είστε όλοι φαύλοι.

 
s.a.
14 Απρ 2015 17:52

Κυρία Χριστοφιλπούλου, μπορώ να σας προσάψω κάμποσα, αλλά θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι απομακρύνατε τους συνδικαλιστές απο τις διαδικασίες της εκπαίδευσης σε σημαντικό βαθμό και προσπαθήσατε να δώσετε κατεύθυνση αξιοκρατίας. Ότι υπάρχει σήμερα είναι δικό σας δημιούργημα (εννοώ με την κυρία Διαμαντοπούλου). Είχατε απέναντί σας ένα βαθύ κράτος και ένα εκπαιδευτικό σύστημα και εκπαιδευτικούς με κουλτούρα της ελάχιστης προσπάθειας, πελατειακό, το ισοζύγιό σας είναι θετικό. Αρκετοί άρχισαν να σπουδάζουν να προσπαθούν να θέτουν στόχους, να μιλάμε για αξιολόγηση κτλ..
Οι σύντροφοι που κυβερνούν σήμερα μας πηγαίνουν δεκαετίες πίσω και μάλιστα χωρίς προσχήματα......προσπαθήστε να τους ξεγυμνώσετε όσο μπορείτε. Κάποια στιγμή θα αντιληφθεί και ο κόσμος ότι άλλο οι δυσκολίες, τα λάθη αλλά προς την κατέυθυνση της αξιοκρατίας και άλλο η δικτατορία του προλεταριάτου ώς κουλτούρα, λαικισμός και προσπάθεια και ισοπέδωση προς τα κάτω. Δεν μπορεί θα αντιληφθούν όλοι που βρίσκεται το ζωτικό συμφέρον τους, δυστυχώς όμως θα πάθουμε πρώτα, εύχομαι το δυνατόν λιγότερα.

 
Πέτρος
15 Απρ 2015 08:30

Δυστυχώς αυτά που θέτει η κ. Χριστοφιλοπούλου είναι σωστά. Οι προηγούμενοι υπουργοί Παιδείας, κ. Γιαννάκου,κ. Διαμαντοπούλου, κ. Αρβανιτόπουλος, επέλεγαν για Περιφερειακούς Διευθυντές άτομα φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση, αλλά τηρούσαν το νόμο 3260/2004, κρατώντας τα προσχήματα και διόριζαν άτομα με αυξημένα προσόντα και αξιόλογη διοικητική εμπειρία. Σήμερα αυτά καταπατήθηκαν πλήρως.Το χειρότερο όλων είναι το μήμυμα στους εκπαιδευτικούς, μην προσπαθείτε για την επιστημονική και επαγγελματική σας ανάπτυξη, φροντίστε να αναπτύξετε καλές σχέσεις με μηχανισμούς και όλα θα πάνε καλά. Δε χωρά αμφιβολία ότι καταστρατηγήθηκε ο ν. 3260/2004 από τον Αν. Υπ. κ.Κουράκη , με την ανοχή και σιωπή του Υπουργού κ. Μπαλτά. Επιλέγησαν άτομα με υποδείξεις συνδικαλιστών, με μόνο προσόν το βασικό τους πτυχίο και ελάχιστη ή καθόλου διοικητική εμπειρία.Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε και να ακούσουμε μία τοποθέτηση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.Αυτά που είπε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ είναι επιεικώς απαράδεκτα.Ψηφίσαμε και στηρίξαμε τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά όχι και να μας πάει δεκαετίες πίσω σε θέματα διαφάνειας και αξιοκρατίας.

 
Agrimi
15 Απρ 2015 09:17

Το όψιμο ενδιαφέρον της κ. τέως για την αξιοκρατία είναι λογικό! Το παράλογο είναι η καταρράκωση αυτής από εκείνους που μέχρι χθες το έπαιζαν αριστεροί και ως εκ τούτου προστάτες αρχών και αξιών...

 
Πέτρος
15 Απρ 2015 16:11

Κάποιοι από τους διορισθέντες προβάλλουν ως προσόν τους ότι αρνήθηκαν να εφαρμόσουν το Π.Δ. της αξιολόγησης. Γεννώνται πολλά ερωτήματα αν μπορούν και νομικά να καταλαμβάνουν τέτοιες θέσεις όταν πιθανόν είναι και πειθαρχικά υπόλογοι. Ασφαλώς συνδικαλιστικά τέτοιες ενέργειες αποκομίζουν εύσημα. Αλλά εδώ δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Δεν μπορεί η τήρηση των νόμων που είναι υποχρέωση των δημοσίων υπαλλήλων να γίνεται αλά-καρτ. Πολλώ δε μάλλον όταν κάποιος αναλαμβάνει υψηλή διοικητική θέση. Πως θα μπορεί αύριο να ελέγξει κάποιον που για οποιουσδήποτε λόγους θα αρνηθεί να τηρήσει τους νόμους; Όταν κάποιος αποφασίζει να κάνει τον «επαναστάτη» είναι πιο έντιμο να απέχει από θέσεις ισχύος και εξουσίας.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.