ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

Η ΔΑΚΕ Π.Ε. για την επιλογή των νέων Περιφερειακών Διευθυντών

Δημοσίευση: 16/04/2015
Σχολείο
Alt Text: 
Σχολείο
Title Text: 
Σχολείο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δύο, σχεδόν, μήνες χρειάστηκε η κυβέρνηση να ολοκληρώσει την επιλογή των νέων Περιφερειακών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας. Στις 16/2/2015 αναρτήθηκε η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για διορισμό εκπαιδευτικών στις θέσεις των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης και, μετά από κάμποσες αναβολές, στις 09/04/2015 δημοσιεύτηκε η απόφαση του διορισμού τους  με την ταυτόχρονη παύση των μέχρι τότε υπηρετούντων.

Η ολοκλήρωση αυτής της «αξιοκρατικής» διαδικασίας επιλογής των νέων Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, συνειρμικά φέρνει στο νου δηλώσεις σαν κι αυτές:

     «Η σημερινή μνημονιακή τρικομματική κυβέρνηση μοίρασε τις θέσεις των δεκατριών Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης. Με ποσόστωση αναλογικά με τη δύναμη του κάθε κόμματος, διόρισαν τους «ημέτερους» προφανώς με κύριο προσόν την κομματική ταυτότητα του διοριζόμενου. Αυτή είναι η αξιοκρατία που οραματίζεται και εφαρμόζει στην πράξη η τρόικα εσωτερικού με καθαρά κομματικά οφέλη». (Κουράκης Τάσος, 2013). Τι ήθελε άραγε, να πει τότε μ’ εκείνα τα λόγια ο «ποιητής»…;

     Ερώτηση κ. Κουράκη στη Βουλή προς τον τότε Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο: «Επειδή: α) τα κριτήρια επιλογής σε σχέση με τις αρμοδιότητες, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο εκάστοτε Περιφερειακός Διευθυντής τοποθετείται για να εξυπηρετεί το κομματικό συμφέρον και σε αυτό το επίπεδο β) η τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση κομπάζει ότι λειτουργεί μόνο με αξιοκρατία και αξιολογικά κριτήρια και στο όνομα αυτών προβαίνει σε ρουσφετολογικούς διορισμούς, πάντα με την ευλογία των νόμων που οι ίδιοι νομοθέτησαν. Ερωτάται ο κ. Υπουργός: Προτίθεστε να προχωρήσετε άμεσα στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη διαδικασία επιλογής και διορισμού των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης;» Η απάντηση βρίσκεται εύκολα στις παρακάτω δηλώσεις του Υπουργού κ. Μπαλτά…

     Μπαλτάς (Υπουργός Παιδείας): «Δεν έχουμε κανένα λόγο να διορίσουμε ανθρώπους που είναι στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Η θέση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας είναι καθαρή και κρυστάλλινη: δεν υπάρχουν κομματικά κριτήρια σε τέτοιου τύπου διαδικασίες. Υπάρχουν σύμφωνα με τους νόμους και στο πλαίσιο αυτών των νόμων, αξιολογήσεις όσο το δυνατόν αντικειμενικές στα περιθώρια που αφήσει ο νόμος πάντα. Αυτό είναι θέση αρχής. Δεν υποχωρούμε...»

Μέσα σ’ αυτό το αντιφατικό παραλήρημα να συμπληρώσουμε ότι για την επιλογή των νέων Περιφερειακών Διευθυντών ελήφθησαν «σοβαρά» υπόψη: τα τέσσερα (4) Μεταπτυχιακά και το ένα (1) Διδακτορικό που διέθεταν όλα κι όλα και οι δεκατρείς μαζί, η συμμετοχή τους σε Συνέδρια, σε επιμορφώσεις, σε αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια (βλ. Δούρου), σε Υπηρεσιακά Συμβούλια, η κομματική τους δράση, τα «επιστολόχαρτα» σε πρώην Πρωθυπουργούς και οι «αγωνιστικές» παραιτήσεις που υπεβλήθησαν κατά το παρελθόν για να καταντήσουν να εξαργυρωθούν αργότερα…!

Αποδείχτηκε πως οι κρυστάλλινες θέσεις ήταν «λόγια του αέρα»!

Όσο για το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο έγινε η επιλογή των Περιφερειακών Διευθυντών, προτιμήθηκε το παλαιό μιας και ήταν  δοκιμασμένο. Με περισσή δε υποκρισία, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, διατήρησε σε ισχύ την περισπούδαστη διάταξη Διαμαντοπούλου (Αρθρ. 26, παρ. 14, του Ν.3879/2010) με την οποία «εκπαιδευτικοί που έχουν διοριστεί σε θέσεις… Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης… μετά τη λύση της σχέσης εργασίας τους στις παραπάνω θέσεις και έως την επιλογή νέων στελεχών εκπαίδευσης» αναγορεύονται αυτοδίκαια και κατ’ εξαίρεση Σχολικοί Σύμβουλοι ξεπερνώντας έτσι το πρόβλημα της ημερομηνίας λήξεως που αναγράφεται στην «ούγια» τους.

Με άλλα λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση επιβραβεύει τα στελέχη που υπηρέτησαν το σύστημα που ως αντιπολίτευση κατηγορούσε ότι διαλύει τη δημόσια εκπαίδευση.

Πολιτική η «θέση» του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης - δε λέμε-, αλλά ξεκαθάρισέ το απ’ την αρχή, χωρίς να ευαγγελίζεσαι  αξιοκρατικές κορώνες, χωρίς να δηλώνεις «πολιτική ανεξιθρησκία», χωρίς να διακηρύσσεις ένα διαφορετικό πολιτικό ήθος και προφίλ διακυβέρνησης.

Γιατί διαφορετικά ενδέχεται να χαρακτηριστείς «ψεύτης» και «ασυνεπής»!

Για τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
Ο Πρόεδρος        Ο Γενικός Γραμματέας
        
Μάνος Ανδρουλάκης        Κώστας Χριστόπουλος

 

Σχόλια (4)

 
Pan Pan
16 Απρ 2015 17:36

Η Δακε και η Πασκ δε δικαιούνται δια να ομιλούν για κομματικές επιλογές διότι τις έχουν δεχτεί και τις έχουν επιδιώξει κατά κόρον στο παρελθόν και μάλιστα για μη πολιτικές θέσεις, που οι κομματικές επιλογές είναι ανεπίτρεπτες! Όμως είναι γεγονός ότι τροφή για εκμετάλλευση του θέματος έδωσε και ο σημερινός υπ. παιδείας κ. Μπαλτάς με την άστοχη δήλωσή του ότι η επιλογή στις θέσεις των ΠΔΕ θα γίνει με πολιτική ανεξιθρησκία. Κανονικά έπρεπε να δηλώσει με κάθε ειλικρίνεια ότι οι θέσεις των ΠΔΕ για την κυβέρνησή του είναι πολιτικές θέσεις και για αυτό επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης σε αντίθεση με τους δντες εκπ/σης, δντες σχολείων κλπ, οι οποίες είναι θέσεις διαχείρισης και επομένως για αυτές απαιτείται πράγματι πολιτική ανεξιθρησκία. Όσο για τα τυπικά προσόντα στις θέσεις πολιτικής ευθύνης και όχι μόνο, για τα οποία μιλούν κάποιοι, είναι απολύτως σχετικά και όχι τόσο καθοριστικά. Υπάρχουν άλλωστε πολλά παραδείγματα που το επιβεβαιώνουν!
Η τοποθέτηση των τέως ΠΔΕ και μάλιστα αριστίδην, σε θέσεις σχολικών συμβούλων είναι απαράδεκτη και άδικη, αφού δεν έχουν κριθεί ως τέτοιοι, και άρα η διάταξη αυτή πρέπει να καταργηθεί άμεσα. Δεν είναι καθόλου υποτιμητικό ένας εκπ/κός που ολοκληρώνει τη θητεία του σε μια διοικητική θέση να επιστρέφει στην τάξη! Η εκπ/ση δεν είναι στρατός που ο στρατηγός δεν μπορεί να ξαναγίνει στρατιώτης! Αντίθετα στην εκπ/ση όλοι πρέπει να είναι στρατευμένοι στον αγώνα για μια αναβαθμισμένη δημόσια δωρεάν εκπ/ση.

 
poyet
16 Απρ 2015 13:39

Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί...

 
Γιώργος
16 Απρ 2015 13:31

Τα ίδια είπε πριν από λίγες μέρες και η κα Χριστοφιλοπούλου εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. Και εκείνοι όμως έκαναν τα ίδια, όπως και εσείς, όπως και αυτοί που είναι σήμερα στο υπουργείο. Τελικά τι άλλαξε;

 
Φώτης
16 Απρ 2015 10:50

Ναι τα κάνανε χάλια με τη δήθεν αξιοκρατία, φάνηκαν λίγοι.
Επειδή όμως υποπτεύομαι ότι και εσείς, εκτός του ότι κάνατε τα ίδια, θα τα ξανακάνετε αν σας δοθεί η ευκαιρία, μήπως θα ήταν σωστό, έστω και τώρα, να δεσμευτείτε για (μελλοντική) ειλικρίνεια;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.