Placeholder

Είστε εδώ

Οι αντιδράσεις των κομμάτων στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Δημοσίευση: 16/04/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Η  Παιδεία μας επιστρέφει στις πιο μαύρες μέρες του παρελθόντος. Τίποτα δεν μένει όρθιο από την καταστροφική μανία του υπουργού»  ήταν το σχόλιο του Τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ Θ. Φορτσάκης, επί του πολυνομοσχεδίου που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Αρ. Μπαλτάς.

Ο τομέαρχης Παιδείας του Ποταμιού Γ. Μαυρωτάς  τόνισε:Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας για όπισθεν ολοταχώς στη δεκαετία του ’80. Η παιδεία φαίνεται ότι είναι για τη  νέα κυβέρνηση ένα πεδίο δόξης λαμπρό για απορρυθμίσεις και ασκήσεις εμμονικής ιδεοληψίας».

Η Τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου σημείωσε: «Το πολυνομοσχέδιο της Παιδείας είναι η προαναγγελία της αποκαθήλωσης των μεταρρυθμίσεων και της ανάστασης του συντεχνιακού κράτους. Και διενεργείται, τι περίεργο, την εβδομάδα της διακαινησίμου, όταν ο εκπαιδευτικός κόσμος είναι σε διακοπές, και δεν θα δει παρά αργότερα το γύρισμα της Παιδείας σαράντα χρόνια πίσω!».

Ειδικότερα:

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, για το πολυνομοσχέδιο στην Παιδεία, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ο Υπουργός Παιδείας κ. Μπαλτάς επιβεβαίωσε, με τη σημερινή του συνέντευξη, ότι η Παιδεία μας επιστρέφει στις πιο μαύρες μέρες του παρελθόντος. Τίποτα δεν μένει όρθιο από την καταστροφική μανία του Υπουργού.
Στην Ανώτατη Παιδεία η διάλυση επέρχεται με την αναβίωση της συνδιοίκησης των ΑΕΙ με τους φοιτητές, με τη διατήρηση του καθεστώτος των αιωνίων φοιτητών, με την επαναφορά του ασύλου στη χειρότερή του έκδοση.
Στη Μέση Παιδεία εγκαταλείπεται κάθε αξιοκρατική διαδικασία και προωθούνται σε όλες τις θέσεις ευθύνης οι κομματικοί ημέτεροι με την κατάργηση της αξιολόγησης και την αλλαγή του τρόπου επιλογής των στελεχών εκπαίδευσης.
Η ιδεοληψία και ο φανατισμός σκοτώνουν οριστικά την Παιδεία μας.

Ο υπέυθυνος του Τομέα Παιδείας του Ποταμιού Γ. Μαυρωτάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Όπισθεν ολοταχώς στη δεκαετία του ‘80
Το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων έδωσε στη δημοσιότητα τα βασικά στοιχεία του πολυνομοσχεδίου που αφορά στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας για όπισθεν ολοταχώς στη δεκαετία του ’80. Η παιδεία φαίνεται ότι είναι για τη  νέα κυβέρνηση ένα πεδίο δόξης λαμπρό για απορρυθμίσεις και ασκήσεις εμμονικής ιδεοληψίας. Η σαφής προσπάθεια αναβίωσης του Νόμου Πλαίσιο 1268/1982 στα Πανεπιστήμια, που είναι διακαής πόθος του παλαιοκομματικού  πανεπιστημιακού κατεστημένου,  απομακρύνουν τα ελληνικά Πανεπιστήμια από τον σύγχρονο ακαδημαϊκό κόσμο και το διεθνές γίγνεσθαι. Μεταξύ άλλων διώχνει τους διεθνής εμβέλειας έλληνες και ξένους επιστήμονες καταργώντας τα Συμβούλια Ιδρύματος στα οποία συμμετείχαν κι επαναφέρει τους αιώνιους φοιτητές περνώντας τα λάθος μηνύματα. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση  διακρίνεται από ένα αξιοπερίεργο παρεμβατισμό στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια (π.χ. το Υπουργείο θα καθορίζει το ωράριο και το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών σε όλα τα φροντιστήρια, καταργεί τα εσωτερικά φροντιστήρια στα ιδιωτικά σχολεία κλπ) προκειμένου να καλύψει την έλλειψη πολιτικής στα δημόσια. Συγχρόνως, η ουσιαστική κατάργηση των πρότυπων σχολείων (όπως έγινε και το 1985) θα στερήσει από τη δημόσια εκπαίδευση ένα από τα λίγα επιτεύγματα για τα οποία μπορεί να υπερηφανεύεται και που ήταν ο βασικός ανταγωνιστής των ιδιωτικών σχολείων. Επίσης η επιλογή διευθυντικών στελεχών εκπαίδευσης με εκλογή θα θρέψει τον πελατειασμό, υποσκελίζοντας τα αντικειμενικά προσόντα των υποψηφίων και θα προωθεί τους αρεστούς κι όχι τους πιο άξιους. Άλλωστε, απ’ όλο το νομοσχέδιο μένει η αίσθηση ότι οι φωνές ορισμένων συνδικαλιστών του χώρου βρίσκονται πολύ κοντά στα αυτιά της ηγεσίας του υπουργείου. Στα θετικά του νομοσχεδίου είναι πάντως ότι τουλάχιστον δεν επαναφέρει το πολυτονικό σύστημα και τις μαθητικές ποδιές…
 

Ανακοίνωση της Εισηγήτριας Κ.Τ.Ε. Παιδείας ΠΑΣΟΚ Εύης Χριστοφιλοπούλου σχετικά με τις ανακοινώσεις του ΥΠΟΠΑΙΘ για το πολυνομοσχέδιο
Η σημερινή συνέντευξη τύπου των αρμοδίων υπουργών  για το πολυνομοσχέδιο της Παιδείας είναι η προαναγγελία της αποκαθήλωσης των μεταρρυθμίσεων και της ανάστασης του συντεχνιακού κράτους. Και διενεργείται, τι περίεργο, την εβδομάδα της διακαινησίμου, όταν ο εκπαιδευτικός κόσμος είναι σε διακοπές, και δεν θα δει παρά αργότερα το γύρισμα της Παιδείας σαράντα χρόνια πίσω!
Η κυβέρνηση του «έλα μωρέ..., όλα θα γίνουν» υιοθετεί τη θεωρία της ήσσονος προσπάθειας για την εκπαίδευση και της κλειστής διαβούλευσης - πελατειακής σχέσης  με  τις συντεχνίες.
Με ήπιο και χαλαρό στυλ, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Παιδείας:
-    Πλαγιοκοπεί την αριστεία με την κατάργηση της σύζευξης Πειραματικού και  Πρότυπου Σχολείου και εξάρει τη μετριότητα και την τύχη (κλήρωση).
-    Παραδίδει τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε παρατάξεις και συντεχνίες, αναβιώνοντας το θεσμό του «φοιτητοπατέρα» και το πελατειακό σύστημα υποψήφιων πρυτάνεων – κομματικών παρατάξεων, το οποίο ρήμαξε φοιτητές και Ιδρύματα για δεκαετίες.
-    Επαναφέρει τους αιώνιους φοιτητές και μάλιστα εις το διηνεκές (ad infinitum!). Ας μας υποδείξει έστω και ένα εκπαιδευτικό σύστημα ευνομούμενης χώρας όπου υπάρχει αχαλίνωτη ελευθερία και δεν ορίζονται πλαίσια εντός των οποίων μπορεί να αποκτηθεί ο τίτλος σπουδών.  
-    Μετά τις κομματικές τοποθετήσεις νέων Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης με τα βιογραφικά τους ακόμα εν κρυπτώ, θεσμοθετεί τη συμμετοχή των συμβουλίων διδασκόντων στις επιλογές των διευθυντών! Πρόκειται για το άκρον άωτον του συντεχνιασμού που οδηγεί στην επιλογή  των αρεστών.
-    Καταργεί την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και την αντικαθιστά με το... τίποτα.
Τέλος,  παρέλειψε ή αδιαφόρησε ο κ. Υπουργός να εξαγγείλει δημόσια και ανοικτή διαβούλευση; Αναρωτιόμαστε εάν προτίθεται να δώσει το σχέδιο νόμου σε όλες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες ή θα περιοριστεί σε αυτές που στηρίζουν την κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε; Οι διαδικαστικές αυτές επιλογές είναι στον αντίποδα της κυβερνητικής αλαζονείας για τη δήθεν... αποκατάσταση της Δημοκρατίας!
Θα αντιταχθούμε σθεναρά, μέσα κι έξω από τη Βουλή, με κάθε νόμιμο και πρόσφορο τρόπο στην αντιμεταρρύθμιση του Υπουργείου Παιδείας.

 

Σχόλια (2)

 
Δημητρα
17 Απρ 2015 10:56

Για τους 20000 αναπληρωτες που στηριζουμε τα σχολεια μακρια απο τα σπιτια μας τα τελευταια 6 ,7 χρονια ομως ΔΕΝ ακουσαμε τιποτα...Εχουμε παρει τα πτυχια μας εχουμε δωσει και ξαναδωσει και ξαναδωσει ΑΣΕΠ ακουμε για μονιμοποιηση και μονιμοποιηση δε βλεπουμε...7000 μονιμοποιησεις ειχατε ταξει...γι αυτο σας ψηφισαμε...που ειναι ο σχεδιασμος σας για την απορροφηση μας; απο το Φεβρουαριο όλο σε 15 μερες ακουμε οτι κατατιθεται το πολυνομοσχεδιο με τον αριθμο και τον τροπο των προσληψεων...και παρολο που το παρουσιασατε εμεις δεν υπηρχαμε πουθενα...ειμαστε ανθρωποι που ταλαιπωρουμαστε και ζουμε μια τεραστια ματαιωση των προσδοκιων μας χρονια...Για ποιο αναμορφωμενο εκπαιδευτικο συστημα μιλατε οταν δε σεβοσαστε τον εκπαιδευτικο που εσεις καλειτε να στηριξει αυτη την αναμορφωση;;; ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ... η τεραστια πλειοψηφια μας ειμαστε ανθρωποι αποκλεισμενοι απο την ιδια τη ζωη για ενα κομματι ψωμι...ουτε οικογενειακο προγραμματισμο ,ουτε προσωπικη ζωη τιποτα...ΠΕΝΗΤΕΣ μεταναστες στην ιδια μας τη χωρα.

 
καστρινακης N.
16 Απρ 2015 22:28

Ενα ακομα πολυνομοσχεδιο μουφα, καθολου αναφορα στην δια βιου εκπαιδευση, στην αναβαθμιση των σχολων μεταδευτεροβαθμιας εκπαιδευσης, στις αλλαγες των δομων τους, στα ιδιωτικα πανεπιστημια.Επιστροφή σε υποβαθμισμενες πολιτικες, ανασταση πτωματων.Μου θυμιζουν ολα αυτα λιγο αρσενη των 80s. Λιγο απο ολα του τιποτα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ