Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Πέντε λάθη του Υπουργείου Παιδείας στην επιλογή των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης

Δημοσίευση: 16/04/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο θεσμός των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 2000 με στόχο την αποκέντρωση του εκπαιδευτικού συστήματος. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (Ν. 3260/2004) για να έχει δικαίωμα υποβολής αίτησης υποψηφιότητας ο εκπαιδευτικός έπρεπε να έχει δεκαπενταετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία, πτυχίο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή άλλο ισότιμο τίτλο & σημαντικά επιστημονικά και διοικητικά προσόντα.

Πρώτο λάθος

Το Υπουργείο Παιδείας δεν ξεκαθάρισε από την αρχή ότι οι θέσεις αυτές είναι πολιτικές.

Δεύτερο λάθος

Οι δηλώσεις του υπουργού παιδείας κ. Μπαλτά τόσο σε συνέντευξη όσο και στη Βουλή ότι η επιλογή των δεκατριών Περιφερειακών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα γίνει: «με αντικειμενικά κριτήρια από «Αδιάβλητη Επιτροπή Αξιολόγησης» των βιογραφικών των υποψηφίων Περιφερειακών Διευθυντών, με απόλυτη πολιτική ανεξιθρησκεία, θα είναι καθαρή κρυστάλλινη από την πρώτη στιγμή, δεν θα υπάρχουν κομματικά κριτήρια σε τέτοιου τύπου διαδικασίες, σύμφωνα με τους νόμους και στο πλαίσιο αυτών των νόμων, αξιολογήσεις όσο το δυνατόν αντικειμενικές στα περιθώρια που αφήσει ο νόμος πάντα, αυτό είναι θέση αρχής δεν υποχωρούμε, δεν έχουμε κανένα λόγο να διορίσουμε ανθρώπους που είναι στο ΣΥΡΙΖΑ.»

Οι δηλώσεις αυτές από τη μια δημιούργησαν ελπίδες σε συναδέλφους οι οποίοι δεν ήταν ΣΥΡΙΖΑ (ανήκαν κυρίως σε παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ) και από την άλλη κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν αυξημένα προσόντα στοχοποιήθηκαν και η κομματική τους ταυτότητα θεωρήθηκε αμαρτία και έγινε ταυτόσημη της ανικανότητας.

Τρίτο λάθος

Καθυστέρησε πάρα πολύ η επιλογή των δεκατριών Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης με αποτέλεσμα η ονοματολογία και τα σενάρια καθημερινά να φουντώνουν και να δημιουργούν χωρίς λόγο αναστάτωση στον εκπαιδευτικό κόσμο, ενώ δεν συζητιούνταν τα θετικά μέτρα του ΥΠΟΠΑΙΘ (κατάργηση αξιολόγησης, τράπεζα θεμάτων, επαναπρόσληψη εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα, επαναλειτουργία ειδικοτήτων ΕΠΑΛ κ.ά)

Τέταρτο λάθος

Ανακοινώθηκαν το ονόματα της επιλογής των δεκατριών Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα για να μη υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από τους υποψηφίους εκπαιδευτικούς, μια τακτική που ακολουθούσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Πέμπτο και σοβαρό λάθος

Για τους αποχωρούντες Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης ισχύει η διάταξη του άρθρου 26 παρ. 14, του Ν.3879/2010 (ΦΕΚ 78 τ. Α’), με την οποία τους δίνεται η δυνατότητα να γίνουν Σχολικοί Σύμβουλοι.

Το Υπουργείο Παιδείας με σοβαρότητα και ευθύνη οφείλει με ξεκάθαρες και σαφείς θέσεις να δει τον τρόπο επιλογής των άλλων στελεχών εκπαίδευσης ώστε να γνωρίζει ο εκπαιδευτικός κόσμος από πριν τον τρόπο επιλογής των.

Όπως γνωρίζουμε το Υπουργείο Παιδείας είναι από τα πιο «καυτά» υπουργεία και γι’ αυτό θεωρώ ότι είναι ανάγκη να λαμβάνονται υπόψη οι επεξεργασμένες θέσεις του εκπαιδευτικού κινήματος τόσο σε επίπεδο ομοσπονδιών όσο και παρατάξεων.

Τσουμάνας Ναούμ (Μάκης), δάσκαλος, συνδικαλιστής και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ

Σχόλια (1)

 
Αριστείδης
19 Απρ 2015 20:47

κ. Ναούμ, αν οι θέσεις είναι πολιτικές,
α) να γραφτεί στο ΦΕΚ και να αναφέρεται σε κάθε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, και

β) να καταργηθεί άμεσα ο νόμος που τους δίνει το δικαίωμα να γίνουν Σχολικοί Σύμβουλοι.

έλεος πια!!!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ