ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Σε αδυναμία λειτουργίας οδηγούνται τα Πανεπιστήμια εάν η κυβέρνηση πάρει τα ταμειακά διαθέσιμα

Θα εξαφανιστούν τα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια από τον Ευρωπαϊκό ερευνητικό χάρτη
Δημοσίευση: 21/04/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σαν «κεραμίδα» έπεσε στην ακαδημαική κοινότητα η απόφαση της Κυβέρνησης να πάρει από τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ τα ταμειακά διαθέσιμα και να τα μεταφέρει προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Οι Πρυτάνεις,   συνεδρίασαν εκτάκτως σήμερα , μέσω τηλεδιάσκεψης, όπου διαπιστώθηκε μεγάλη ανησυχία για τη συνέχιση λειτουργίας των Πανεπιστημίων.

 Στη συνεδρίαση οι  Πρυτάνεις αποφάσισαν να  διερευνήσουν  το θέμα, απευθύνοντας άμεσα σχετικό ερώτημα στις Νομικές Υπηρεσίες των Ιδρυμάτων και στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να καθορίσουν τη στάση της στην έκτακτη συνεδρίαση του Σαββάτου 25-4-2015, λαμβάνοντας υπόψη τις  συνέπειες στη λειτουργία των Ιδρυμάτων και τις νομικές πτυχές του θέματος.

 Στο ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι Πρυτάνεις , αμέσως μετά τη συνεδρίαση, σημειώνουν τα εξής:

  • Τα Πανεπιστήμια είναι σε οικτρή οικονομική κατάσταση λόγω των συνεχών μειώσεων των προϋπολογισμών και της μη καταβολής δόσεων επιχορήγησης το 2015. Αυτή τη στιγμή τα Πανεπιστήμια παραμένουν με δυσκολία ανοικτά, καλύπτοντας τις βασικές τους ανάγκες από τα ταμειακά υπόλοιπα των τακτικών προϋπολογισμών των προηγουμένων ετών.
  • Οι Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), οι Εταιρείες Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Περιουσίαςκαι τα Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα (ΕΠΙ) των Πανεπιστημίων δεν επιχορηγούνται από το Δημόσιο και διαχειρίζονται πόρους που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κληροδοτήματα και ιδιωτικούς φορείς. Οι πόροι αυτοί τους έχουν διατεθεί για συγκεκριμένους σκοπούς, όπως η εκτέλεση ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων στα οποία απασχολούνται δεκάδες χιλιάδες Έλληνες επιστήμονες - μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι διδάκτορες, μεταδιδακτορικοί υπότροφοι. Παράλληλα, οι πόροι αυτοί ενισχύουν τα Πανεπιστήμια συμπληρώνοντας τις ελλιπείς κρατικές επιχορηγήσεις.
  • Τυχόν απώλεια αυτών των πόρων θα οδηγήσει στην ανεργία αυτούς τους χιλιάδες νέους ερευνητές, θα εξαφανίσει τα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια από τον Ευρωπαϊκό ερευνητικό χάρτη, θα τα οδηγήσει σε αδυναμία λειτουργίας, ενώ θα προκύψουν καταλογισμοί καθώς οι φορείς χρηματοδότησης απαγορεύουν την κατάθεση των ερευνητικών κονδυλίων σε επενδυτικούς λογαριασμούς.
  • Η Σύνοδος των Πρυτάνεων θεωρεί ότι τα Πανεπιστήμια και ιδιαίτερα οι ΕΛΚΕ, οι Εταιρείες Διαχείρισης  και τα ΕΠΙ των Πανεπιστημίων δεν θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη συγκεκριμένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.  

Οι πρόεδοι των ΤΕΙ

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα εκτάκτως στην Αθήνα. Σχετικά με τις συνέπειες από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μίλησε στο esos ο πρόεδρος του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ Καθηγητής Λάζαρος Βυρζίδης:

Σχόλια (1)

 
ολα θα μπουνε σε σειρα..ΟΛΑ
22 Απρ 2015 12:33

Συγνώμμη για να καταλάβω, υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα στα πανεπιστήμια, εδω οι πρυτάνεις φωνάζουν οτι δεν εχουν να πληρώσουν ουτε το ρευμα τους, και ως δια μαγείας βρεθήκανε διαθεσιμα?
Εγω συμφωνώ με τους πρυτάνεις, να αφησουν τα λεφτα εκει, αλλα μολις ερθει η ωρα να πληρωθούν απο το υπουργείο να τα παρουν μετα την εκταμιευση της δοσης απο το ΔΝΤ. Να δω τοτε τους πρυτανεις αν ανησυχουν πραγματικα για την παιδεια.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ