ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Τα νέα του Πανεπιστημίου Πατρών

Δημοσίευση: 23/04/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Το σχέδιο του νέου νόμου για την Παιδεία εστάλη από το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων προς τα Πανεπιστήμια την Παρασκευή, 17/4/15, κατά τη διάρκεια της συνεδριάσεως της Συνόδου Πρυτάνεων που ελάμβανε χώρα στα Χανιά, μετά από αίτημα του σώματος, και πρόκειται να συζητηθεί σε έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων που θα γίνει στην Αθήνα αύριο, Σάββατο 25/4/2015. Καθώς το χρονικό πλαίσιο της διαβούλευσης είναι μικρό και η τρέχουσα επικαιρότητα πιεστική και απρόβλεπτη, η Πρυτανεία του ΠΠ δημιούργησε σχετικό forum ηλεκτρονικής συνομιλίας όπου αναρτήθηκαν η αιτιολογική έκθεση του νόμου και σχετικά έγγραφα (http://upray.upnet.gr/forum/-/message_boards/message/121296), προκειμένου να μπορέσει όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα της Πάτρας να εκφράσει τις απόψεις της ως και σήμερα, Παρασκευή 24/04/2015.

«Patras IQ 2015»: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Δ.Ε.
ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΧΑΪΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥΣ

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αχαΐας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, διοργανώνουν στις 24-26 Απριλίου 2015 στο κλειστό γυμναστήριο «Δημήτριος Τόφαλος» τη 2η Έκθεση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας «Patras IQ 2015», με στόχο την ανάπτυξη και ενίσχυση της συνεργασίας της ερευνητικής κοινότητας με τον παραγωγικό τομέα. Συγκεκριμένα, η έκθεση περιλαμβάνει: Παρουσιάσεις καινοτόμων ιδεών και εφαρμοσμένης έρευνας, ομιλίες φορέων χρηματοδότησης, ομιλίες ιδρυτών νεοφυών επιχειρήσεων (start ups), αλλά και ομιλίες για θέματα μεταφοράς τεχνογνωσίας και πνευματικής ιδιοκτησίας. Σας προσκαλούμε να επισκεφτείτε το πλήθος των περιπτέρων και των εκθετών το επόμενο τριήμερο. Σε συνεννόηση με το Αστικό ΚΤΕΛ Πατρών, καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, τα δρομολόγια της γραμμής Νο 6 θα κάνουν στάση στο αθλητικό κέντρο ΤΟΦΑΛΟΣ. Η συχνότητα των δρομολογίων είναι κάθε 20 λεπτά και το τελευταίο δρομολόγιο ξεκινάει από το κέντρο της Πάτρας στις 22:40. Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση μπορείτε να αναζητήσετε στον ιστότοπο: http://www.patrasiq.gr/2015/index.php

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Την Πέμπτη 23 Απριλίου 2015 έγινε στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου περιφερειακή εκδήλωση για τα ανοικτά μαθήματα και την ανοικτή μάθηση που οργάνωσε η Ιδρυματική Επιτροπή των Ανοικτών Ακαδημαϊκών Μαθημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών. Στην εκδήλωση είχαν προσκληθεί και μίλησαν εκπρόσωποι των Πανεπιστημίων Πατρών, Ιωαννίνων, Πελοποννήσου, ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι παρουσίασαν τις εμπειρίες τους για την ανάπτυξη ανοικτών μαθημάτων και στρατηγική για την ανοικτή μάθηση. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Αναπληρωτής Πρυτάνεως Ακαδημαϊκών και Διεθνών Θεμάτων Νίκος Καραμάνος, ο οποίος, αφού συνεχάρη την ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών για το έργο των ανοικτών μαθημάτων, τόνισε τη σημασία που έχει η προσπάθεια αυτή όχι μόνο για το Πανεπιστήμιο Πατρών αλλά και για την Περιφέρεια, αφού το υλικό που έχει αναπτυχθεί αποτελεί υπόβαθρο για ανάπτυξη δράσεων κατάρτισης και δια βίου μάθησης στο ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τους εκπροσώπους των ιδρυμάτων και ανοικτή συζήτηση με το κοινό για την προοπτική του θεσμού και τη βιωσιμότητά του ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης, αλλά και σκέψεις για την ενίσχυσή του και την καλύτερη σύνδεσή του με περιφερειακές δομές και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των ιδρυμάτων. Επίσης, τονίστηκε ιδιαίτερα η σημασία του νέου κέντρου Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Πολυμέσων του Πανεπιστημίου, που είναι ο θεσμός που έχει αναλάβει την υποστήριξη και ανάπτυξη των ανοικτών μαθημάτων μετά το τέλος του έργου.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΔΜΟΠ
Με μήνυμα «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΖΩΗΣ: Χαρίζω - Κερδίζω» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 22 Απριλίου 2015, μια ξεχωριστή εκδήλωση έντονων συγκινήσεων και ηχηρών μηνυμάτων για τον παιδικό καρκίνο, τη δωρεά μυελού των οστών και τον εθελοντισμό, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ» (τμήμα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας), και το Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ) – «Χάρισε Ζωή». Αφορμή για τη μοναδική αυτή βραδιά ήταν η εγκαινίαση της σημαντικής «Συμμαχίας Ζωής» μεταξύ των δύο οργανισμών για την αντιμετώπιση του καρκίνου, με την ανακοίνωση του Συλλόγου «Φλόγα» για την κάλυψη των εξόδων εργαστηριακού ελέγχου των δειγμάτων 10.000 νέων εθελοντών δοτών μυελού των οστών του ΚΕΔΜΟΠ - «Χάρισε Ζωή», ύψους 500.000 ευρώ. Ομιλητές της βραδιάς ήταν η Πρόεδρος τους Συλλόγου «Φλόγα», κ. Μαρία Τρυφωνίδη, ο Διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών ΠΓΝΠ και του ΚΕΔΜΟΠ - «Χάρισε Ζωή», αναπλ. καθηγητής Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης, και η μητέρα ενός μεταμοσχευμένου παιδιού, η κ. Άννη Κωστούρου. Την εκδήλωση συντόνισε ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών κ. Χαράλαμπος Μπονάνος, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, Αρχιμανδρίτης π. Χριστόφορος  Μυτιλήνης, ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας, κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο Αντι-περιφερειάρχης Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Αντώνης Χαροκόπος και η Πρύτανις Πανεπιστημίου Πατρών, καθηγήτρια Βενετσάνα Κυριαζοπούλου. Μήνυμα απέστειλε και ο Υπουργός Υγείας, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος δεν κατέστη δυνατόν τελικώς να παρευρεθεί στην εκδήλωση.

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
Την προσεχή εβδομάδα λήγει στο Πανεπιστήμιο η ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για υποτροφίες για σπουδές στις ΗΠΑ:
(α) «Υποτροφίες Ανδρέα Μεντζελόπουλου»: Στο πλαίσιο των υποτροφιών που παρέχει η οικογένεια Μεντζελόπουλου στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ήδη από το έτος 2008, την περίοδο αυτή προκηρύχθηκαν μέχρι πέντε θέσεις για μεταπτυχιακές σπουδές σε Πανεπιστήμια των Η.Π.Α και του Καναδά, σε τελειόφοιτους και απόφοιτους του Πανεπιστημίου Πατρών: των Σχολών Θετικών Επιστημών, Πολυτεχνικής, Επιστημών Υγείας, καθώς και των Τμημάτων Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Η έναρξη της χορήγησης των υποτροφιών θα ξεκινήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 και το ποσό κάθε υποτροφίας θα ανέρχεται μέχρι τις 50.000,00 δολάρια Η.Π.Α. ετησίως. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει την Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015.
(β) «Υποτροφίες για το Johns Hopkins». Στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Πατρών (Τμήμα Ιατρικής) και το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins των ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο Πατρών δύναται να υποστηρίξει τη μετακίνηση έως δύο φοιτητών του Τμήματος Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, με σκοπό την έρευνα. Λήξη αιτήσεων: Πέμπτη, 30/4/2015, περισσότερα στο: http://www.upatras.gr/el/node/5210

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Η προσφορά των ιατρών της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου μας προς τους ασθενείς του Καταστήματος Κράτησης Πάτρας, η οποία ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Πατρών προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του κρατούμενου πληθυσμού, συνεχίζεται και επεκτείνεται, πέραν των επισκέψεων των ιατρών στο Κατάστημα, και στη δημιουργία ενός δικτύου υγειονομικής υποστήριξης από το ΠΓΝ Πατρών ή άλλα Νοσοκομεία. Τόσο οι ιατροί παθολογικών ειδικοτήτων του πανεπιστημιακού νοσοκομείου όσο και οι συνεργαζόμενοι ιατροί από άλλα νοσοκομεία επισκέπτονται δύο φορές εβδομαδιαίως το Κ.Κ. Πάτρας εξετάζοντας ασθενείς, ενώ παραμένουν στη διάθεση του νοσηλευτικού προσωπικού καθημερινά για συνεχιζόμενες οδηγίες και υποδείξεις. Η προσφορά τους όμως, επεκτείνεται και περαιτέρω, καθώς οι ίδιοι γιατροί λειτουργούν ως «γέφυρα σύνδεσης», διευκολύνοντας την πρόσβαση και εξυπηρέτηση των κρατουμένων προς τα νοσηλευτικά ιδρύματα, όταν αυτό είναι απαραίτητο. Θα θέλαμε να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε όλους τους ιατρούς που εθελοντικά συμμετέχουν στο πρόγραμμα, και μάλιστα κάτω από τις αντίξοες και πιεστικές συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν καθημερινά στην εργασία τους.

«ΕΝ ΠΑΤΡΑΙΣ»: Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
ΨΗΦΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ !

Στην ψηφιακή συλλογή «Διογένεια» της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου, προστέθηκε μία νέα ενότητα, που ονομάζεται Εν Πάτραις και συγκεντρώνει ψηφιοποιημένα τεκμήρια από τη βιομηχανική ιστορία της πόλης. Η συλλογή βασίζεται στο αρχείο βιομηχανικής και τεχνολογικής κληρονομιάς του Ξεν. Παπαευθυμίου, και αποτελείται από αρχειακές φωτογραφίες εποχής, σύγχρονες φωτογραφικές καταγραφές, έγγραφα και έντυπα αρχείου. Μέσα από αυτή τη μικρή αλλά αντιπροσωπευτική συλλογή τεκμηρίων σκιαγραφείται η βιομηχανική ιστορία της Πάτρας και ειδικότερα η αρχιτεκτονική των βιομηχανικών εγκαταστάσεων, οι μηχανολογικές εφαρμογές και οι διαδικασίες παραγωγής, προβολής και διακίνησης των προϊόντων. Η θεματική ενότητα «Εν Πάτραις» έρχεται να συμπληρώσει την ήδη πλούσια βιβλιογραφία για τη βιομηχανική εξέλιξη της πόλης και τις διάφορες πρωτοβουλίες ιδιωτών σε κοινωνικά δίκτυα. Στόχος της είναι να αποτελέσει μια βάση για τη συγκέντρωση τεκμηρίων σχετικών με την βιομηχανική και τεχνολογική κληρονομιά, η οποία θα καταγράφεται με δομημένο τρόπο, θα εγγυάται την επαναχρησιμοποίηση από όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες και θα παρέχει προστιθέμενης αξίας χαρακτηριστικά, όπως η γεωχωρική πλοήγηση. Η ενότητα αυτή παραμένει ανοικτή για συνεχή ανάπτυξη και περιμένει τη δική σας συμβολή. Κάθε μέλος της κοινότητας ή συμπολίτης μας που διαθέτει περιεχόμενο σχετικό με την βιομηχανική ιστορία της πόλης των Πατρών (φωτογραφίες, ετικέτες, τεχνικά σχέδια, κ.λπ.) και επιθυμεί να ενταχθεί στη συλλογή, μπορεί να επικοινωνεί με τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου. Υπεύθυνος: κ. Παναγιώτης Γεωργίου (panos@lis.upatras.gr).

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ
Την Κυριακή των Βαΐων, 5 Απριλίου 2015, στο κλειστό γυμναστήριο του Πανεπιστημίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 7ο τουρνουά μίνι βόλεϊ. Το Γυμναστήριο και οι ακαδημίες βόλεϊ φιλοξένησαν τέσσερις ομάδες της Πάτρας με τουλάχιστον 25 παιδιά η κάθε μία. Συνολικά, πάνω από 125 κορίτσια και αγόρια αγωνίστηκαν στα 4 γήπεδα μίνι-βόλεϊ του κλειστού γυμναστηρίου και «γεύτηκαν» την χαρά του αθλήματος, αλλά και της συμμετοχής! Οι ομάδες που φιλοξενήθηκαν στο τουρνουά ήταν: Α.Ε.Π. Ολυμπιάδα (προπονητής: Σταύρος Γεράνιος), Παναχαϊκή Γ.Ε. (προπονήτριες: Στεφανία Μωραΐτη και Σπυριδούλα Τριανταφυλλοπούλου), Ε.Α. Πάτρας (προπονήτρια: Τζένη Αναστασοπούλου) και Θησέας (προπονητής: Γιώργος Νικολακόπουλος και βοηθοί). Συντονιστής των ακαδημιών βόλεϊ του Πανεπιστημίου είναι το μέλος ΕΕΠ του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου Άρης Αγγελόπουλος και προπονήτρια η Σπυριδούλα Τριανταφυλλοπούλου. Το τουρνουά παρακολούθησε πλήθος γονέων και το ραντεβού ανανεώθηκε για τον Ιούνιο 2015!

ΤΟ 8ο ΣΦΗΜΜΥ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
Το 8ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) διοργανώθηκε στις 3-5 Απριλίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Η εκδήλωση ήταν ευκαιρία συνάντησης φοιτητών αλλά και καθηγητών, μηχανικών και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της επιστήμης του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών και Πληροφορικής. Ήταν ένα βήμα παρουσίασης εργασιών φοιτητών, αλλά και καινοτόμων ιδεών για επιχειρηματικές ιδέες και προϊόντα, καθώς και ενημέρωσης σχετικά με τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις και τις νέες προκλήσεις της αγοράς εργασίας. Στο πλαίσιο του συνεδρίου έγιναν παράλληλες συνεδρίες και σεμινάρια, όπως η παρουσίαση του mi-Cluster συνεργατικού σχηματισμού μικροηλεκτρονικής του Corallia, η παρουσίαση της λέσχης ρομποτικής, σεμιναρίου σε προγραμματισμό σε scala από τη φοιτητική ομάδα του IEEE, σεμινάριο σε επεξεργασία ήχου από την Accusonus, ενώ έγινε διαγωνισμός φοιτητικών πρότζεκτ, συνάντηση για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, παρουσίαση ερευνητικών ομάδων. Το πρόγραμμα περιελάμβανε προσκεκλημένους ομιλητές σε θέματα αιχμής της τεχνολογίας από ελληνικούς και διεθνείς φορείς. Το συνέδριο, εκτός των άλλων, έδωσε την ευκαιρία να έλθουν πιο κοντά τα Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, κάτι που είναι απαίτηση των καιρών, τόσο σε θέματα έρευνας όσο και σε θέματα εκπαίδευσης, δεδομένης της διεπιστημονικότητας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος μηχανικός. Το «ΣΦΗΜΜΥ 8» παρακολούθησαν πάνω από 1600 σύνεδροι, καθηγητές και φοιτητές που ήρθαν από Πανεπιστήμια και ΤΕΙ ολόκληρης της χώρας. Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια που έχει διεξαχθεί ως σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου, και την οργάνωσή του ανέλαβαν φοιτητές που ανήκουν σε δύο Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής, το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τ/Υ και το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, ενώ υπήρξε ενεργός συμμετοχή του Τμήματος Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών με τη Λέσχη Ρομποτικής και τη συμμετοχή του UoP Racing team. Συνολικά, πάνω από 60 φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών συμμετείχαν στην οργάνωση, που δούλεψαν για μήνες για την επιτυχία της εκδήλωσης και τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια !

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.