Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οι ΕΛΚΕ θα εξαιρεθούν από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ: Διευκρινήσεις από τον υπουργό Παιδείας για το Πολυνομοσχέδιο
Δημοσίευση: 25/04/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Οι Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ θα εξαιρεθούν από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεραφορά των διαθέσιμων στην Τράπεζα της Ελλάδος .

Τη δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς  στους Πρυτάνεις , στη δάρκεια της σημερινή έκτατκτης Συνόδου των Πρυτάνεων.

 Ειδικότερα σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Μπαλτάς είπε:

 • Διευκρίνισα στους Πρυτάνεις ότι ως προς την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δεν θίγονται οι ειδικοί λογαριασμοί έρευνας των Πανεπιστημίων, άρα και δεν υπάρχει κανένας λόγος αναταραχής στα Πανεπιστήμια.
 • Υπάρχει μια σαφής διάκριση μεταξύ των αποθεματικών και των διαθεσίμων.
 • Τα αποθεματικά σε ό,τι αφορά τον ειδικό λογαριασμό έρευνας δεν θίγονται με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
 • Ως προς τα υπόλοιπα χρήματα, είτε βρίσκονται στην Τράπεζα της Ελλάδος, είτε αλλού, για τα Πανεπιστήμια είναι το ίδιο.

Για το πολυνομοσχέδιο
Για το Πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, ο κ. Μπαλτάς σημείωσε:

 • Άκουσα τις απόψεις των Πρυτάνεων με τους οποίους είμαστε σε μια διαδικασία γόνιμης συνέχειας του διαλόγου για το διάστημα που απομένει μέχρι την κατάθεση του Πολυνομοσχεδίου στη Βουλή».

Για τα ξενόγλωσσα τμήματα
Ερωτηθείς για το θέμα της δημιουργίας ξενόγλωσσων τμημάτων για σπουδές αλλοδαπών φοιτητών στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, με καταβολή διδάκτρων -τμήματα τα οποία δεν έχουν ιδρυθεί σε κανένα ΑΕΙ- ο υπουργός Παιδείας δήλωσε:

 • Αυτός είναι ένας ανενεργός νόμος του κ. Λοβέρδου, ο οποίος -έτσι ξαφνικά- δίνει τη δυνατότητα να δημιουργούνται κάποια προπτυχιακά ξενόγλωσσα τμήματα τριετούς διάρκειας, χωρίς να προβλέπεται η διαδικασία με την οποία θα μπορούσαν να φοιτήσουν εκεί οι προπτυχιακοί φοιτητές.
 • Δηλαδή, δεν υπάρχει πρόβλεψη ούτε καν με ποιου είδους απολυτήριο θα εγγράφονταν οι φοιτητές αυτοί, αφού δεν θα ήταν Έλληνες.
 • Μάλιστα, η διάταξη προέβλεπε την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων για την ενεργοποίησή της, όμως τα Προεδρικά Διατάγματα δεν εκδόθηκαν ποτέ.
 • Άρα έγινε ένας θόρυβος άνευ ουσίας και άνευ νοήματος.
 • Το κύριο θέμα με τα ξενόγλωσσα τμήματα για τους αλλοδαπούς φοιτητές είναι ότι προέβλεπαν τριετείς προπτυχιακές σπουδές.
 • Δηλαδή, σπουδές άλλου τύπου από τις τετραετούς διάρκειας των Ελληνικών Πανεπιστημίων.
 • Και αυτό, είναι κάτι που υπηρετεί τη μνημονιακή αντίληψη, αυτή που λέει ότι πρέπει να μειωθούν τα έτη σπουδών στα Πανεπιστήμια και την οποία δεν υιοθετούμε.
 • Πάντως, το συνολικό θέμα των ξενόγλωσσων σπουδών στην Ελλάδα είναι μεγάλο. Θα το δούμε εν καιρώ και όχι σε αυτό το Πολυνομοσχέδιο.

Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων ανακοίνωσε πως:

Α. Θα περιμένει σχετική εγκύκλιο εφαρμογής της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά τη συνάντησή μας.

Β. Μέχρι τότε, καμία απόφαση μεταφοράς διαθεσίμων δεν θα ληφθεί από τα αρμόδια όργανα των Πανεπιστημίων.

Οι Πρυτάνεις παράλληλα τονίζουν ότι δέχθηκαν με ικανοποίηση τη διαβεβαίωση του υπουργού Παιδείας ότι οι ΕΛΚΕ θα εξαιρεθούν από την ΠΝΠ και σημειώνουν πως «Σύμφωνα με κοινή γνωμοδότηση των Νομικών Συμβούλων των Πανεπιστημίων σημειώνουν οο Πρυτάνεις, η μεταφορά των διαθεσίμων των ΕΛΚΕ αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας από τα οποία ενδέχεται να προκύψουν καταλογισμοί.

Αιτημα για συνάντηση με Πρωθυπουργό

Η Πρυτάνεις ζητούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας διότι θεωρούν ότι «η Πολιτεία θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τα Πανεπιστήμια όπως τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και να τα εξαιρέσει από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ)».

Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια, υπογραμμίζουν οι Πρυτάνεις, βρίσκονται σε οικτρή οικονομική κατάσταση λόγω των μειώσεων των προϋπολογισμών και τη μη καταβολή δόσεων επιχορήγησης για το 2015.

 ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων στη σημερινή έκτακτη Σλύνοδο αρχικά συζήτησε επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας.

Στη συνέχεια, ενημερώθηκε και ζήτησε διευκρινήσεις από τον υπουργό Παιδείας  Αριστείδη Μπαλτά, ο οποίος παρευρέθη στη Σύνοδο.

Η Σύνοδος διαπίστωσε ότι το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου συνιστά μεγάλης έκτασης αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Πανεπιστημίων και επιχειρεί να ρυθμίσει μείζονος σημασίας θέματα.

Ως εκ τούτου, η Σύνοδος των Πρυτάνεων:

1. Θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί από το Υπουργείο ο χρόνος που απαιτείται, ώστε η πανεπιστημιακή κοινότητα στο σύνολό της να έχει τη δυνατότητα να διαβουλευθεί και να τοποθετηθεί επί των διατάξεων του σχεδίου.

2. Εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην κατάργηση νομίμως εκλεγμένων μονοπρόσωπων οργάνων (Πρυτάνεις, Κοσμήτορες). Μία τέτοια απόφαση εγείρει θέματα συνταγματικής νομιμότητας και αποσταθεροποιεί τα Πανεπιστήμια σε μία περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

3. Θεωρεί ότι απαιτείται ενδελεχής μελέτη αναφορικά με τον τρόπο σύνθεσης των συλλογικών οργάνων διοίκησης με στόχο την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας των Ιδρυμάτων.

4. Θεωρεί ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη του θέματος αναφορικά με τον τρόπο εκλογής των μονοπρόσωπων οργάνων διοίκησης.

5. Κρίνει ότι απαιτείται προσεκτικότερος έλεγχος ώστε με τις εισαγόμενες αλλαγές να μη διαταράσσεται η συνεκτικότητα του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των Πανεπιστημίων.

Η Σύνοδος καλεί τον υπουργό Παιδείας να οργανώσει διαδικασία για την ενσωμάτωση των παραπάνω επισημάνσεων και όλων όσες θα θέσει η πανεπιστημιακή κοινότητα στο πλαίσιο του αναγκαίου διαλόγου που πρέπει να αναπτυχθεί.

Σχόλια (1)

 
Hope.Edu
26 Απρ 2015 17:22

Η τριετής φοίτηση υπηρετεί τη μνημονιακή αντίληψη!!

Άσχετα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος, είναι φανερό ότι ο Υπουργός Παιδείας δεν έχει αντιληφθεί ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δύσης.
Μάλλον θα συνεχίσει να βαφτίζει όποιο θέμα διαφωνεί "μνημονιακό".

Ακόμη, δεν έχει καταλάβει ότι έχει την ευθύνη 4 χαρτοφυλακίων: δεν τον έχω ακούσει να δηλώνει τίποτα για τον αθλητισμό (καίγεται ο κόσμος εκεί), για τον πολιτισμό, ούτε φυσικά για την έρευνα και την τεχνολογία.
Δεν δηλώνει κάτι ούτε για τη Δθμια.

Απλά ήταν "έκτακτο" να αλλάξει όλο το πλαίσιο όπως αναφέρουν οι πρυτάνεις της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.... Το επόμενο είναι να γίνονται οι κρίσεις των μελών ΔΕΠ διά βοής.

Δυστυχώς έτσι είναι, άλλο πράγμα η έδρα και η αυθεντία της κατά μέτωπο απαγγελίας γνώσης και άλλο η καυτή πατάτα της Διοίκησης και του Ρεαλιστικού Οράματος.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ