Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

ΕΝΑ ΑΙΤΗΜΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ

Δημοσίευση: 29/04/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Γιώργος Δοδοντσάκης
Διευθυντής Δ. Ε. Μαγνησίας

Η  νομιμοποίηση της αυθαιρεσίας από την εκάστοτε κυβερνώσα elite κατά τον Habermas, όπως γνωρίζουν πολλοί και βεβαίως οι δηλώνοντες μαρξιστές, είναι η αρχή κατά την οποία καλούνται όλοι να συμμετέχουν σε μια διαδικασία (π. χ. επιλογή στελεχών εκπαίδευσης) με κριτήρια αξιολόγησης (επίφαση της δημοκρατίας), αλλά τελικώς τα κριτήρια δεν χρησιμοποιούνται/ αξιολογούνται.  Όθεν εξηγείται και η απροσδιοριστία στο νόμο 3260/6-8-2004 περί σημαντικών διοικητικών και επιστημονικών προσόντων (άρθρο 12, παρ 1α ).

Έως την ημέρα των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης ήταν εδραιωμένη η αντίληψη σε όλους ότι αυτή η αρχή εφαρμοζόταν από τους εκάστοτε υπουργούς Παιδείας, όπως προκύπτει από καταγγελίες από τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών και σειρά επερωτήσεων στη Βουλή των Ελλήνων από τα εκάστοτε αντιπολιτευόμενα κόμματα.

Με τις δηλώσεις του κ. Υπουργού της Παιδείας στη Βουλή των Ελλήνων διατρανώθηκε μεγαλοπρεπώς και με τον πιο επίσημο τρόπο ότι η παρούσα κυβερνώσα elite θα ολοκληρώσει τις διαδικασίες επιλογής με αντικειμενικά κριτήρια από «Αδιάβλητη Επιτροπή Αξιολόγησης» των βιογραφικών των υποψηφίων Περιφερειακών Διευθυντών, με απόλυτη πολιτική ανεξιθρησκία, καθαρή και κρυστάλλινη, κλπ. κλπ, εισπράττοντας τα παρατεταμένα χειροκροτήματα του κ. Πρωθυπουργού και των Βουλευτών της συμπολίτευσης, προκαλώντας παράλληλα τις καλύτερες εντυπώσεις στους πολίτες και προσδοκίες περί αξιοκρατίας, πάγιο αίτημα και βάση της δημοκρατίας.

Σε συνέντευξη του κ. Υπουργού Παιδείας στις 17/4/2015  με τον πιο επίσημο τρόπο, αιτιολογήθηκε η ειλημμένη σχετική απόφαση περί διορισμού των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης προκαλώντας τον προβληματισμό των υποψηφίων και όσων ενδιαφέρονται, καθώς:
1.    Ο νόμος ήταν γνωστός πριν τις δηλώσεις
2.    Δεν απαγορεύεται από τον νόμο η εφαρμογή οποιασδήποτε τεχνικής της αξιολόγησης των υποψηφίων, προκειμένου να γίνει αξιοκρατική επιλογή, εφόσον υπάρχει η βούληση.
3.    Ουδείς εχέφρων αντιδρά, όταν διαπιστώνει ότι όλα γίνονται επί τα βελτίω και τα δικαιότερα.

Η  επιλεχθείσα τακτική από την κυβερνώσα elite προκάλεσε πρωτοφανές πλήθος αντιδράσεων, από άμεσα και μη ενδιαφερόμενους, καθώς προκλήθηκε δυσπιστία και έλλειψη εμπιστοσύνης ως αποτέλεσμα μη τήρησης των υποσχέσεων, που για πρώτη φορά είχαν διατυπωθεί και εξαιτίας των οποίων είχαν πεισθεί όλοι ότι καταδικασμένες και καταγγελμένες πρακτικές από άλλη θέση από την νυν κυβερνώσα elite δεν θα είχαν συνέχεια. Ωστόσο αποδείχτηκε ότι δεν εξαρκούν οι καλές προθέσεις,  αν η γενναιότητα του να γίνουν πράξεις υστερεί.

Όσα γράφτηκαν στα διάφορα μέσα αγνοήθηκαν ως εικός, και η παγερή αδιαφορία της κυβερνώσας elite επ’ αυτών προκάλεσε την προσθήκη εύηχης ρίμας στο «Ουαί! Ουαί Γραμματείς και Φαρισαίοι» των ημερών εκείνων της Μ. Εβδομάδας, ενώ έντονα εκφράζεται ο διατυπωμένος στα ιερά Ευαγγέλια φόβος των ιθυνόντων της εποχής εκείνης μην «έσται  η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης»

Από τα παραπάνω αναφερόμενα και από τις συζητήσεις επί της επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης προκύπτει η απορία εάν η κυβερνώσα elite εκλαμβάνει τα στελέχη της εκπαίδευσης ως τους ανθρώπους εκείνους, οι οποίοι - διοικούμενοι και εν ταυτώ διοικούντες - με τις ικανότητες και τα χαρακτηριστικά τους, την εξειδικευμένη γνώση λόγω σπουδών και εμπειρίας, τις προσωπικές τους αξίες, το ηθικό σθένος που διαθέτουν - θα συνδράμουν στην επίλυση των προβλημάτων της εκπαίδευσης ή θα εξακολουθήσει να παραμένει δυστυχώς και με τον νέο διαμορφωθέντα συσχετισμό πολιτικών δυνάμεων το αίτημα:

Δώστε χώρο να αναπνεύσουν και να δράσουν όλοι οι άξιοι ανεξαρτήτως της κομματικής ταυτότητας, καθώς πολιτική τοιαύτη όλοι οφείλουν να έχουν, και αποδείξτε ότι είναι αναιτιολόγητη η ανησυχία των πολιτών πως τοις επαμφοτεριζόντως φωνασκούσι πειθόμενοι θα τηρηθεί απαρεγκλίτως η παράδοση «των δικών μας παιδιών», εξοβελίζοντας τους άξιους, αφού τώρα αυτά «είναι μέσα στα πράματα».
 

Σχόλια (7)

 
Όχι άλλο κάρβουνο
29 Απρ 2015 23:56

Εσείς φαντάζομαι (δι)οριστήκατε αξιοκρατικά!! :-))

 
geo
30 Απρ 2015 07:36

Καρβουνο ριχνεις εσυ αγαπητε σχολιαστη. Το θεμα δεν ειναι πώς (δι)οριστηκε αυτος, το θεμα ειναι αν συμφωνεις με τα γραφομενα του. Συμφωνεις με αυτα που διαβασες; Αν οχι, εσυ εισαι που ριχνεις το καρβουνο και προσπαθεις να θολωσεις τα νερα.

 
Aσπάλαθος
30 Απρ 2015 08:28

"H πρόταση δεν είναι μείγμα λέξεων" (Λούντβιχ Βιττγκενστάιν), ειδικά όταν εκφέρεται από μεγαλοστέλεχος της εκπαίδευσης.

 
Lilith
30 Απρ 2015 08:48

Κρίσεις έρχονται, γιατί να μη γράψουμε και κάτι;

 
fontas
01 Μάιος 2015 21:09

Συστηματικά και για χρόνια καταγγέλλει η εκάστοτε Αντιπολίτευση την εκάστοτε Κυβέρνηση (που μέχρι πρότινος ήταν και αυτή καταγγέλλουσα Αντιπολίτευση) για κομματικές επιλογές!!!

Επίσης, καταγγέλλουν τις Κυβερνήσεις και οι συνδικαλιστές που δεν ξέρουν τίποτε από κομματισμό!!!
Αυτοί που είναι προϊόντα κομματισμού και όργανα του κομματισμού!
Ω, της υποκρισίας!
Υποτιμούν τη νοημοσύνη μας και μας προκαλούν.

 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
02 Μάιος 2015 11:24

Αγαπητέ Γιώργο η αλήθεια είναι μία. Ότι πρέπει να τακτοποιηθεί το 4%. Οι υποσχέσεις ήταν η παγίδα. Εγώ προσωπικά τσίμπησα. Εσύ δε ξέρω. Τσίμπησα για την ελπίδα και την αλλαγή. Τώρα ας μη μιλάμε. Το δύσκολο είναι ότι επενδύουν θεωρητικά το ρουσφέτι. Κάποια στιγμή θα ξυπνήσει ο λαουτζίκος και θα ζητήσει μια άλλη αλλαγή. Και τότε θα πρέπει να τακτοποιηθέι ένα άλλο ποσοστό αφισοκολλητών.

 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
02 Μάιος 2015 11:24

Αγαπητέ Γιώργο η αλήθεια είναι μία. Ότι πρέπει να τακτοποιηθεί το 4%. Οι υποσχέσεις ήταν η παγίδα. Εγώ προσωπικά τσίμπησα. Εσύ δε ξέρω. Τσίμπησα για την ελπίδα και την αλλαγή. Τώρα ας μη μιλάμε. Το δύσκολο είναι ότι επενδύουν θεωρητικά το ρουσφέτι. Κάποια στιγμή θα ξυπνήσει ο λαουτζίκος και θα ζητήσει μια άλλη αλλαγή. Και τότε θα πρέπει να τακτοποιηθέι ένα άλλο ποσοστό αφισοκολλητών. Εμένα προσωπικά μου το είπαν έξω από τα δόντια. Όταν εσύ έγραφες βιβλία ο άλλος μας βοηθούσε στις εκλογές. Τώρα τι ζητάς λοιπόν. ...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.