Placeholder

ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

Η ερευνητές ζητούν απόσυρση διάταξης

Δημοσίευση: 05/05/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την απόσυρση της παραγράφου 4 του άρθρου 30, από το Σχέδιο Νόμου για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που συζητείται στη Βουλή ζητά με επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών .

Η Ενωση ζητά επίσης την άμεση κατάρτιση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την ΕΤΑΚ, με ανοικτή διαβούλευση με την ερευνητική κοινότητα, το οποίο –εκτός των άλλων– θα εγγυάται την ανεξάρτητη και δημοκρατική λειτουργία Ερευνητών και Ερευνητικών Κέντρων.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Καθηγητή Αριστείδη Μπαλτά,

Θέμα: Αίτημα απόσυρσης της παραγράφου 4 του Άρθρου 30 στο ν/σ «Επείγοντα μέτρα για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση» του ΥΠΟΠΑΙΘ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών θεωρεί ότι η επιστημονική αριστεία ως θεμελιώδης αποστολή των Ερευνητικών Κέντρων δεν μπορεί παρά να τροφοδοτείται από την εσωτερική δημοκρατική ζωή λειτουργίας τους, όπως συμβαίνει στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Οι εξαγγελίες σας για την αποκατάσταση της δημοκρατικής λειτουργίας δυστυχώς αφορούν μόνο στα ΑΕΙ και δεν περιλαμβάνουν τα Ερευνητικά Κέντρα, γεγονός που δεν συνάδει με τη δημιουργία ενός Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας.

Στο νομοσχέδιο «Επείγοντα μέτρα για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», που το Υπουργείο σας έχει καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων, περιλαμβάνεται το άρθρο 30 με τίτλο «ΕΣΕΤΑΚ και Ερευνητικά Κέντρα».

Στην παράγραφο 4 του άρθρου αυτού νομιμοποιείται ο διορισμός εκπροσώπων της ΓΓΕΤ στα ΔΣ των Κέντρων, όπως προβλεπόταν στον πρόσφατα ψηφισθέντα και μη εφαρμοσθέντα Ν. 4310/2014 για την Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία (ΕΤΑΚ), ο οποίος προκάλεσε την καθολική αντίθεση του συνόλου της ερευνητικής κοινότητας και την καταψήφισή του από τα κόμματα της τότε αντιπολίτευσης.

Για τον εκπρόσωπο της ΓΓΕΤ, παρά το γεγονός ότι δεν υφίσταται αντίστοιχη θέση και ρόλος στη δομή διοίκησης των ΑΕΙ, ωστόσο θεωρούμε ότι μπορεί να συμμετέχει στα ΔΣ των Κέντρων, χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου, δηλαδή ως παρατηρητής, καθώς σε αντίθετη περίπτωση δημιουργείται σύγκρουση αρμοδιοτήτων.

Η ίδια παράγραφος του άρθρου 30, δίνει επίσης τη δυνατότητα στα ΔΣ των Ερευνητικών Κέντρων να λειτουργούν και χωρίς τους δύο αιρετούς εκπροσώπους, αφενός των Ερευνητών/ΕΛΕ και αφετέρου του ειδικού επιστημονικού τεχνικού και διοικητικού τακτικού προσωπικού των Κέντρων, κατ’ αναλογία αντίστοιχης διάταξης του Ν. 1514/1985, ο οποίος προέβλεπε επίσης την εκλογή δύο αιρετών στα ΔΣ των Κέντρων.

Να τονίσουμε εδώ ότι με βάση την προαναφερθείσα διάταξη αρκετά Ερευνητικά Κέντρα δεν έχουν στα ΔΣ τους εκλεγμένους εκπροσώπους των Ερευνητών/ΕΛΕ και των λοιπών εργαζομένων από το 1985 έως σήμερα και το ίδιο προβλέπεται να συμβεί με βάση την προτεινόμενη τροπολόγηση του Ν.4310/2014, ο οποίος καθιστούσε την εκλογή εκπροσώπων υποχρεωτική.

Επιπλέον, το πρόβλημα απαρτίας των ΔΣ το οποίο αναφέρεται ως αιτιολογία της εν λόγω ρύθμισης στην αιτιολογική έκθεση του ν/σ, δεν ευσταθεί, καθόσον θα μπορούσε να δοθεί μία εύλογη διορία (1-2 μηνών) τόσο για την εκλογή εκπροσώπων στα Κέντρα (όπου αυτοί δεν υπάρχουν ακόμη), όσο και Διευθυντών Ινστιτούτων εκεί όπου αυτοί ελλείπουν (σε ορισμένα Ινστιτούτα μάλιστα επί μακρόν).

Κύριε Υπουργέ,

Ο ερευνητικός ιστός της ΓΓΕΤ είναι από τους ελάχιστους τομείς του Ελληνικού δημοσίου που κρίνεται συστηματικά ανά πενταετία, από διεθνείς ακαδημαϊκές επιτροπές, μέσω σταθερών θεσμών αποτίμησης και αξιολόγησης που εξασφαλίζουν την κοινωνική λογοδοσία.

Στο πλαίσιο του εκδημοκρατισμού και της καλής λειτουργίας των Ερευνητικών Κέντρων, θα πρέπει να θεσμοθετηθούν ρυθμίσεις για ενισχυμένη συμμετοχή των Ερευνητών στη διοίκησή τους, καθώς και για την εκλογή των Διευθυντών από την ερευνητική κοινότητα.

Πιστεύουμε ότι οι ρυθμίσεις αυτές θα συμβάλλουν ουσιαστικά στον εκδημοκρατισμό της διοίκησης, στη διασφάλιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας του Ερευνητή και στην ερευνητική αριστεία. Με βάση τα παραπάνω ζητάμε την απόσυρση της παραγράφου 4 του άρθρου 30, καθώς και την άμεση κατάρτιση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την ΕΤΑΚ, με ανοικτή διαβούλευση με την ερευνητική κοινότητα, το οποίο –εκτός των άλλων– θα εγγυάται την ανεξάρτητη και δημοκρατική λειτουργία Ερευνητών και Ερευνητικών Κέντρων.

Με εκτίμηση,

Για την Ένωση Ελλήνων Ερευνητών

Η Πρόεδρος                             Η Γ. Γραμματέας

Μαρία A. Κωνσταντοπούλου        Μάχη Δ. Χατζηγιάννη__

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.