Placeholder

ΒΟΥΛΗ

ΒΟΥΛΗ: Δεκτό κατά πλειοψηφία ο Σχέδιο Νόμου για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Δημοσίευση: 05/05/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δεκτό επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του, κατά πλειοψηφία, έγινε το Σχέδιο Νόμου για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η συνεδρίαση της οποίας ολοκληρώθηκε στις 10:30 απόψε.

Η συζήτηση και η ψήφιση  του Σχεδίου Νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής θα γίνει την Παρασκευή 8 Μαίου.
Οι τοποθετήσεις των εισηγητών και αγορητών κατά τη σημερινή συζήτηση:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΞΕΒΑΝΑΚΗΣ (Εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ακρόαση των φορέων νομίζω πλούτισε την σκέψη όλων μας και ως συνέχεια της χθεσινής μας συζήτησης επί της αρχής, μπορούμε πιο εμπεριστατωμένα να κάνουμε την αποψινή μας συζήτηση. 
Επαναλαμβάνουμε, ότι πρόκειται για ένα μεταβατικό νομοσχέδιο που ο σκοπός του είναι να καλύψει και να ρυθμίσει ορισμένες επείγουσες ανάγκες στα τέσσερα ζητήματα με τα οποία καταπιάνεται.
 Στο δεύτερο άρθρο, γίνεται αποσύνδεση της βαθμολογίας του λυκείου από τον βαθμό πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι γνωστή εξαγγελία πολλών χώρων ότι θα πρέπει το λύκειο να αποκτήσει το αυτόνομο ρόλο του και να αποδεσμευτεί από τις διαδικασίες εισαγωγής.
 Στο σημείο αυτό, το νομοσχέδιο απαντάει έστω και μόνο στο εξεταστικό ζήτημα ότι ο βαθμός εισαγωγής αποσυνδέεται πλήρως. Είναι λοιπόν ένα πρώτο θετικό βήμα. Επιπλέον, καταργείται η τράπεζα θεμάτων ως υποχρεωτικό εργαλείο για τους διδάσκοντες και τους μαθητές. Αναλύθηκαν αρκετά νομίζω οι συνέπειες της ύπαρξης της πέρσι στην πρώτη τάξη του λυκείου που σε συνδυασμό με τους δυσμενείς όρους παραγωγής, οδήγησε στην απόρριψη και στην παραπομπή του 1/4 περίπου των μαθητών. Και εξανάγκασε και το Υπουργείο Παιδείας με επανειλημμένες εγκυκλίους να προσπαθήσει να επουλώσει κάποιες από τις πληγές που προκάλεσε αυτός ο συνδυασμός. 
Στο άρθρο 3, που είναι τα καθοριστικό σημείο του νομοσχεδίου, γίνεται ορισμός των επιστημονικών πεδίων και η διεύρυνση των επιλογών των μαθητών. Ξέρουμε πολύ καλά ότι με το ισχύον σύστημα του νέου λυκείου, οι μαθητές είχαν πρόσβαση μόνο σε ένα επιστημονικό πεδίο. Επομένως, οι δυνατές επιλογές που είχαν ήταν ιδιαίτερα περιορισμένες και για το λόγο αυτό ήταν φανερό ότι ένας μεγάλος ή μικρότερος, αλλά πάντως ένας σοβαρός αριθμός μαθητών, θα αποκλείονταν από την εισαγωγή τους στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, παρόλο που θα είχε συγκεντρώσει  υψηλή ή και αρκετά υψηλή βαθμολογία στις εξετάσεις. 
Δίνεται, λοιπόν, η δυνατότητα στους μαθητές επιλέγοντας και ένα πέμπτο μάθημα να έχουν πρόσβαση και σε ένα δεύτερο επιστημονικό πεδίο και άρα οι δυνατότητες επιλογών τους να είναι αρκετά αυξημένες. 
Στο άρθρο 6, αποκαθίσταται η δημοκρατία, θα έλεγα και η δικαιοσύνη στο χώρο της τεχνικής εκπαίδευσης. Ίσως είναι βαρύς ο όρος, αλλά θα τον επαναλάβω. Τον Ιούλιο του 2013 συνέβη ένα πραξικόπημα, το οποίο έδιωξε χιλιάδες εκπαιδευτικούς και μαθητές από τα σχολεία.
 Ένα μήνα μετά το πραξικόπημα που έγινε στην Ε.Ρ.Τ. ακολούθησε ένα δεύτερο το οποίο έπληξε πάνω από δύο χιλιάδες εκπαιδευτικούς αδιακρίτως, χωρίς καμία και κανενός είδους αξιολόγηση. Και κυρίως έδιωξε πάνω από 20.000 μαθητές, κυρίως κορίτσια και έχει και αυτό τη σημασία του από το να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην ιδιότητα που είχαν επιλέξει. 
Μάλιστα, πολλά από αυτά τα παιδιά εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν πλήρως τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ άλλα αναγκάστηκαν είτε να αλλάξουν τομέα και ειδικότητα από αυτή που θα ήθελαν, είτε να οδηγηθούν στα Ι.Ε.Κ. και πολλά από αυτά στα ιδιωτικά Ι.Ε.Κ.. 
Νομίζουμε, λοιπόν, ότι πρόκειται για μη αποκατάσταση της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης και είναι μια υλοποίηση προεκλογικής μας εξαγγελίας και ως προς αυτό είμαστε απολύτως συνεπείς με όσα λέγαμε προεκλογικά.
 Σε σχέση με τα πειραματικά και τα πρότυπα. Νομίζω και με την κουβέντα που έγινε με τους φορείς, κανείς δεν υποστήριξε με σοβαρότητα ότι ήταν αναγκαία η σύνδεση αυτών των δύο τύπων σχολείων μας σε μια σχολική μονάδα. 
Είναι προφανές, ότι αν θέλεις να δοκιμάσεις εκπαιδευτικές μεθόδους, σχολικά εγχειρίδια, μεθόδους διοίκησης, άλλα παιδαγωγικά μοντέλα, για να το κάνεις αυτό αν έχεις τη διάθεση να το επεκτείνεις στο σύνολο της εκπαιδευτικής διαδικασίας η δοκιμή πρέπει να γίνει σε ένα δείγμα που να είναι αντιπροσωπευτικό. Με το σύστημα των εξετάσεων, δυστυχώς, αντιπροσωπευτικό δείγμα δεν προκύπτει.
 Νομίζουμε, λοιπόν, ότι είναι απόλυτα σωστή η διάταξη του νομοσχεδίου, που αποσυνδέει την έννοια του πειραματικού από την έννοια του πρότυπου σχολείου. Καθορίζει  ότι η εισαγωγή στα πειραματικά σχολεία θα γίνεται με κλήρωση, έτσι ώστε το δείγμα των μαθητών που θα φοιτούν στα σχολεία αυτά να είναι πραγματικά τυχαίο και άρα αντιπροσωπευτικό του μαθητικού πληθυσμού, ενώ διατηρούνται για ιστορικούς λόγους 8 σχολεία.Εδώ, υπάρχει το μειονέκτημα ότι είναι μόνο στην περιοχή της Αττικής, είναι τέσσερα Γυμνάσια και τέσσερα Λύκεια, που για ιστορικούς λόγους διατηρούνται.
Επίσης, καθορίζεται η έννοια των συνδεδεμένων σχολείων, Πειραματικό Νηπιαγωγείο με Πειραματικό Δημοτικό και αυτό με το Γυμνάσιο και το Λύκειο, με προφανείς σκοπιμότητα, ότι ένας μαθητής που εισάγεται σε μια βαθμίδα αυτού του είδους σχολείου, να έχει την δυνατότητα να ολοκληρώσει τη φοίτησή του μέχρι και το Λύκειο στην αντίστοιχη βαθμίδα και αυτό, ισχύει και για τα Πειραματικά και τα Πρότυπα σχολεία.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το θέμα της Επιλογής των Στελεχών. Στην κουβέντα που προηγήθηκε νωρίτερα, νομίζω κανένας Φορέας δεν υπερασπίστηκε τη διαδικασία της συνέντευξης. Για όσους έχουν στοιχειώδη γνώση της διαδικασίας αυτής στον εκπαιδευτικό χώρο, επρόκειτο μάλλον αφού αυτή καταργείται, για ένα άκρως πελατειακό και κομματικό σύστημα, που ο ρόλος του ήταν να επιλέγει τους αρεστούς της κομματικής ή της διοικητικής ιεραρχίας και να τους ονομάζει Στελέχη της Εκπαίδευσης. Η απόλυτη κομματοκρατία, μέσα από τα ελεγχόμενα Συμβούλια Επιλογής, που διορίζονταν είτε από το Υπουργείο Παιδείας είτε από τους Περιφερειακούς Διευθυντές τους κομματικά ορισμένους, ένα ελεγχόμενο Συμβούλιο Επιλογής επέλεγε τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και τους Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων.
Στα μάτια της εκπαιδευτικής κοινότητας, η έννοια της συνέντευξης, έχει από δομηθεί πλήρως. Άρα, με το νομοσχέδιο μας, ικανοποιείται απόλυτα η ανάγκη να καταργηθεί αυτό το κομματικό και πελατειακό σύστημα και αντ’ αυτού, εισάγεται η δημοκρατία στο σχολείο και δίνεται ο λόγος τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, και στους Συλλόγους Διδασκόντων, σε ό,τι αφορά την επιλογή των Διευθυντών των Σχολείων και στους Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων, σε ό,τι αφορά την επιλογή των Διευθυντών Εκπαίδευσης την Περιφέρειά τους.
Νομίζω ότι πέρα από τα προφανή που όλοι τα κατανοούμε, υπάρχουν ενστάσεις στο πώς θα λειτουργήσουν οι εκπαιδευτικοί όταν θα αποκτήσουν αυτή τη δυνατότητα, να επιλέγουν τα Στελέχη της Εκπαίδευσης. Εγώ, θα έλεγα σε αυτούς που βιάζονται να εισαγάγουν κενά δαιμόνια, να το σχολιάσουν αρνητικά, ας περιμένουμε. Ας έχουμε, λοιπόν, εμπιστοσύνη στην ωριμότητα των εκπαιδευτικών και ας δούμε το πώς θα λειτουργήσει στην πράξη ένας πραγματικά δημοκρατικός θεσμός και στο κάτω-κάτω για τους ανησυχούντες να πω το εξής: Σε οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία ο κάθε ψηφοφόρος σκέφτεται και επιλέγει είναι τελείως διαφορετικά κριτήρια από τον άλλον ψηφοφόρο και στις δημοτικές εκλογές έτσι γίνεται και στα συνδικάτα έτσι γίνεται, και εμείς με αυτόν τον τρόπο εκλέχτηκαμε, όλοι οι ο ψηφοφόροι που μας επέλεξαν, δεν μας επέλεξαν με το ίδιο κριτήριο όλοι. Ας αφήσουμε, λοιπόν, στους εκπαιδευτικούς, την δυνατότητα, να έχουν την κρίση τους και να την εκφράσουν.
Θα αναφερθώ σε δύο τελευταία ζητήματα.
Στο άρθρο 29, γίνεται μία σαφής διευκόλυνση στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που είναι φοιτητές ή σπουδαστές, να έχουν την δυνατότητα που τους είχε παρασχεθεί και παλαιότερα αλλά στην πορεία αυτό αναιρέθηκε, να μπορούν να φοιτούν στην πόλη ή την περιοχή που εκτελούν και την υπηρεσία τους. Αυτό, είναι ένα απόλυτο θεμιτό δικαίωμα, που να μην αποκλείει αυτούς τους ανθρώπους – αυτούς τους νέους ανθρώπους, από το δικαίωμα στην μόρφωση.
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, μιλώντας για το άρθρο 33 και τις περίφημες διαγραφές των φοιτητών. Νομίζω ότι όλοι οι παρόντες που αναφέρθηκαν σήμερα εδώ και εννοώ και τους φορείς και από τους Εισηγητές και μου έκανε θετική εντύπωση η δήλωση του κυρίου Φορτσάκη, όπου πρόκειται για φοιτητές ή για νέους ανθρώπους γενικότερα που δεν επιβαρύνουν κατά κανέναν τρόπο, ούτε την Πανεπιστημιακή ζωή αλλά ούτε και τον κρατικό προϋπολογισμό. Το λέω αυτό, γιατί δεν λαμβάνουν τις παροχές που απολαμβάνει ένας φοιτητής στην κανονική διάρκεια της φοίτησής του. 
Επομένως, και εφόσον όντος αναφέρθηκε για μικρό αριθμό, δηλαδή για το 5% αυτών που θα ήθελαν κάποια στιγμή να ολοκληρώσουν την φοίτηση τους, δεν κατανοούμε την σκοπιμότητα, μάλλον την κατανοούμε πολύ καλά και δεν κατανοούμε την λογική των επιχειρημάτων του ν.4009, που αφαίρεσε από αυτούς τους ανθρώπους τη δυνατότητα, αν και κάποια στιγμή θέλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, να έχουν αυτή τη δυνατότητα.
Επομένως, πολύ σωστά το νομοσχέδιό μας θεωρεί ότι όσοι έχασαν την φοιτητική ιδιότητα, θεωρείτε ως να μην την έχασαν ποτέ και να έχουν τη ευκαιρία όταν μπορέσουν ή όταν καταστεί εφικτό να έχουν την δυνατότητα να πάρουν το πτυχίο τους.
Τελειώνοντας, επισημαίνω για άλλη μία φορά, ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που ρυθμίζει μόνον επείγοντα ζητήματα, υπήρξε έλλειψη συζήτησης και είναι κατανοητό αυτό σε έκτακτες συνθήκες, αλλά δεν μπορούσε να περιμένει κανένα από τα 4 βασικά ζητήματα που ρυθμίζονται, είναι άκρος επείγοντα και έπρεπε να ρυθμιστούν.
Σας ευχαριστώ πολύ.                

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ (Εισηγητής της ΝΔ): Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Θα ακολουθήσω και εγώ το παράδειγμα του συναδέλφου που τήρησε το χρόνο και επομένως έχω δεσμευτεί και εγώ να τον τηρήσω.
Πρώτα – πρώτα μία παρατήρηση για το θέμα των πρώτων άρθρων, τα οποία είναι στο κεφάλαιο Α. Μετά από την προσεχτική ακρόαση των φορέων που μας εξέθεσαν τις απόψεις τους και ιδίως των καθηγητών των διαφόρων ενώσεων, φυσικής, χημείας, κ.λπ., εγώ προσωπικά κύριε Υπουργέ κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν είναι δουλειά του νομοθέτη να λέει αν θα έχουμε μία ώρα φυσική ή δύο ώρες μαθηματικά ή πέντε ώρες χημεία, διότι τα θέματα αυτά είναι θέματα που απαιτούν μία ανάλυση, η οποία πρέπει να είναι σφαιρική και να έχει γίνει κατά τρόπο ενδελεχή λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες των μαθητών μετά από ανάλυση αυτών των μαθησιακών αναγκών, των προτύπων που ακολουθούνται σε άλλες χώρες, των δυνατοτήτων που έχουμε. Με λίγα λόγια θα έπρεπε να υπάρχει ένας φορέας, στον οποίο ο νομοθέτης έχοντας δώσει βεβαίως τις γενικές κατευθύνσεις για τον τρόπο προσδιορισμό των ωρολογίων προγραμμάτων, θα εκπονήσει ένα σύστημα ωρών, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των φοιτητών. 
Το Υπουργείο είχε ήδη προχωρήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά δεν είχε προλάβει να ολοκληρωθεί η πολιτική που είχε επιλεγεί, διότι δεν λειτούργησε όπως έπρεπε ο φορέας που είχε προβλεφθεί για το λόγο αυτό. Νομίζω κύριε Υπουργέ ότι πρέπει να φέρετε ένα σύστημα όπου, δεν θα έχουμε να συζητάμε για τέτοια πράγματα, για τα οποία δεν έχουμε καμία ουσιαστική αρμοδιότητα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι χρειάζεται και τι δεν χρειάζεται. Να προσθέσω, επειδή ακούστηκε και από άλλους συναδέλφους, ότι τα σχολεία θα πρέπει να έχουν μία αυτονομία, στην οποία εγώ αντέδρασα αρχικώς. Η αυτονομία των σχολείων θα μπορούσε να είναι όχι προς την κατεύθυνση του να εκλέγουν τους διευθυντές τους μόνα τους, αλλά προς την κατεύθυνση του να προσδιορίσουν και αυτά ένα κομμάτι του προγράμματος, το οποίο διδάσκεται σε αυτά, εκτιμώντας και τις δυνατότητες του συγκεκριμένου προσωπικού το οποίο διαθέτουν και τις τάσεις των μαθητών που έχουν και τις παραδόσεις του συγκεκριμένου σχολείου.
Σε άλλες χώρες, όπως στη Γαλλία, υπάρχουν σχολεία δημόσια, τα οποία διακρίνονται για την εξαιρετική επίδοση των μαθητών τους π.χ. στα μαθηματικά ή στην χημεία ή άλλα στις κλασσικές σπουδές. Έτσι δημιουργείται με τα χρόνια μία παράδοση σε κάθε σχολείο, η οποία ορισμένες τάσεις τις ενισχύει, άλλες λιγότερο και το κάθε σχολείο αποκτά και με τον τρόπο αυτό την μορφή του. Αυτό θα μπορούσε να γίνει, όχι στην πρώτη τάξη του λυκείου, αλλά θα μπορούσε να γίνει από την δευτέρα και την τρίτη λυκείου όλο και πιο έντονα. Νομίζω ότι θα πρέπει προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να βαδίσουμε.
Εμείς, το είπαμε από την αρχή, με κανέναν τρόπο δεν μπορούμε να συλλάβουμε ότι μπορεί να λειτουργήσει το πρόγραμμα χωρίς αξιολόγηση και χωρίς αποτίμηση των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων, πράγμα το οποίο δυστυχώς σε αυτές τις διατάξεις, έστω και μεταβατικού χαρακτήρος, όπως τις χαρακτήρισε ο κύριος Υπουργός μέχρι να έρθει κάτι οριστικότερο, δεν φαίνεται να προβλέπεται. Είμαστε λοιπόν αντίθετοι στις διατάξεις αυτές. Προτείνουμε όμως προς την θετική κατεύθυνση να μελετηθεί και να θεσμοθετηθεί ένας φορέας που θα ασχολείται με τα θέματα αυτά, ώστε να μην έχουμε άλλη φορά να επιλύουμε εμείς διαφοροποιήσεις των ενώσεων των καθηγητών.
Για το δεύτερο κεφάλαιο που αναφέρεται στα πειραματικά και στα πρότυπα, νομίζω ότι η συζήτηση που έγινε εδώ ήταν εξαιρετικά διαφωτιστική και άκουσα με πολύ προσοχή και τους εκπροσώπους των προτύπων και την εκπρόσωπο των καθηγητών των προτύπων και δεν φαίνεται να δικαιολογείται από κάπου ότι τα πρότυπα σχολεία είναι σχολεία που η αριστεία δημιουργεί μία απόκλιση από την ισότητα. Ακούσαμε ότι όλων των κοινωνικών στρωμάτων παιδιά φοιτούν. Θα μπορούσε κάλλιστα να προβλεφθεί, αν το κρίνουμε σκόπιμο, ότι πρέπει να ενισχυθούν περισσότερο οι συμμετοχές κοινωνικών στρωμάτων, τα οποία είναι πιο αδικημένα ή σε μεγαλύτερη ανάγκη, ώστε να μην υπάρχει η αίσθηση ότι υπάρχουν παιδιά που αποκλείονται από την πρόσβαση σε ένα σχολείο υψηλότερης στάθμης. Όμως δεν βλέπω πραγματικά γιατί πρέπει να επιμένουμε σε αυτό το σχήμα, που το θεωρώ ιδεοληπτικό. Δεν βλέπω δηλαδή να υπάρχει μια τέτοια ανάγκη. Θα έλεγα, ότι επειδή ακούστηκαν πολύ και τα επιχειρήματα περί τυχαίου δείγματος, εγώ προσωπικά δεν θα ήμουν αντίθετος να κρατούσαμε τα πρότυπα, να τα ενισχύαμε ποιοτικά και ποσοτικά και παράλληλα, να είχαμε και σχολεία καθαρά πειραματικά, τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με τυχαίο δείγμα και μερικές φορές και με δείγμα, το οποίο να μας ενδιαφέρει για ειδικές κατηγορίες μαθητών λιγότερο ευνοημένων, μαθητές ειδικών αναγκών κ.λπ., που εκεί θα μπορούσαμε να έχουμε μια πειραματική εφαρμογή διδασκαλιών, να την αποτιμούμε και να την προωθούμε στη γενικότερη εφαρμογή της σταδιακά.
Νομίζω ότι πρέπει να επιμένουμε στο ελληνικό μοντέλο, το οποίο έχουμε, το οποίο είναι διαχρονικό, δεν είναι μοντέλο μόνο σημερινό. Είναι μοντέλο μιας θεώρησης της παιδείας, η οποία υπόκειται σε μονοδιάστατη οργάνωση και μονοδιάστατη αποτίμηση. Ας μην μπαίνει ο νομοθέτης σε όλα, ας μην μπαίνει το Υπουργείο σε όλα, ας έχουν και τα σχολεία μια αυτονομία και στο ζήτημα του ωρολογίου προγράμματος, που έλεγα προηγουμένως και στο ζήτημα της επιλογής των μαθητών ορισμένα από αυτά, μέσα στα πλαίσια βεβαίως, τα οποία καθορίζει πάντοτε ο νομοθέτης.
Αυτή η μονιστική αντίληψη, όπου το ωρολόγιο πρόγραμμα, ο τρόπος διδασκαλίας, ο έλεγχος των καθηγητών, όπου γίνεται κατά τον ελλιπή τρόπο που γίνεται και τα μοναδικά βιβλία, οδηγεί σε αποτελέσματα τα οποία είναι άτοπα και τα οποία τελικώς, τα παιδιά κατά τρόπο αναπόδραστο τα αναγκάζουν να καταφέρνουν στην αποστήθιση ως μοναδικό τρόπο μάθησης και είναι πραγματικά κρίμα, με το δυναμικό καθηγητών και δασκάλων που διαθέτουμε, να έχουμε ένα σύστημα το οποίο τελικά ισοπεδώνει και τους μαθητές και τους καθηγητές.
Νομίζω ότι το ζήτημα της επιλογής των διευθυντών, το έχουμε συζητήσει αρκετά. Εμείς δεν είμαστε κατά του να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη των διδασκόντων. Οι διδάσκοντες, βέβαια, πρέπει να έχουν γνώμη και είναι επιθυμητή και σεβαστή, πλην όμως ο τρόπος με τον οποίον η έκφραση αυτή θα θεσμοθετηθεί, δεν πρέπει να ταυτίζεται με την επιλογή των διευθυντικών στελεχών από τους συναδέλφους τους, διότι αυτό θα οδηγήσει σε μια συναλλαγή αργά ή γρήγορα, η οποία θα είναι βλαπτική για όλους και ακούσαμε από τους φορείς τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν και τις διενέξεις που μπορεί να προκαλέσει το σύστημα αυτό. Ο κ. Υπουργός είπε ότι δεν τα σχολεία που έχουν ειδικά προβλήματα, λιγότερο προσωπικό, είναι μακρινά και πολλά άλλα ειδικά προβλήματα, θα υπάρξει ειδική αντιμετώπιση για το θέμα της επιλογής, δεδομένου ότι δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει ο σύλλογος διδασκόντων κάτω από τον τρόπο που φαίνεται να επιθυμεί αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση.
Σχετικά με τους αιωνίους φοιτητές, ούτε εγώ ως καθηγητής πανεπιστημίου, αλλά ούτε φυσικά και η παράταξη που εκπροσωπώ δεν επιθυμεί να αποκλείσει κανέναν φοιτητή από τη δυνατότητά του να πάρει το πτυχίο, όμως πρέπει από τη μια να διευκολυνθούν αυτοί που επιθυμούν αυτό το 5%, 6%, να το πάρουν και να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, έστω και αν είναι σε προχωρημένη ηλικία πλέον, αλλά να απαλλαγούν και τα πανεπιστήμια από το βάρος των κακώς λεγόμενων «αιωνίων», διότι δημιουργούν μεγάλο βάρος. Ξέρετε, δεν είναι μόνο το διοικητικό βάρος δημιουργείται, είναι και ένα ψυχολογικό τέλμα που δημιουργείται στο σύνολο του πανεπιστημίου και είναι και το γεγονός ότι η Ευρώπη σήμερα υπολογίζει τις ενισχύσεις που αποδίδονται στα πανεπιστήμια με βάση τον αριθμό των φοιτητών και εμείς θεωρηθήκαμε πολλές φορές στο πανεπιστήμιο Αθηνών, ότι δεν εμφανίζουμε ειλικρινή νούμερα. Εγώ ως πρύτανης, αντιμετώπισα περιπτώσεις που μου έλεγαν: «τι είναι αυτά που μας λέτε, δεν έχετε διακόσιες χιλιάδες φοιτητές, το λέτε για να πάρετε ενισχύσεις, για να εμφανιστείτε ως ένα μεγάλο πανεπιστήμιο, ενώ στην πραγματικότητα έχετε και μόνο πενήντα ή εξήντα χιλιάδες φοιτητές». Είναι και αυτό μια παράμετρος, που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Πρέπει η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και που δεν είναι μια ομαλή κατάσταση, να έχει την διέξοδο που θα διευκολύνει αυτούς που θέλουν να τελειώσουν και τους άλλους δεν έχουμε λόγο να τους κρατάμε στο πανεπιστήμιο, αφού οι ίδιοι δεν θέλουν να μείνουν.
 
ΜΙΧΑΗΛ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ(Ειδικός Αγορητής της Χρυσής Αυγής): Κύριε Πρόεδρε, και επί των άρθρων επιφυλασσόμεθα να τοποθετηθούμε στην Ολομέλεια.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ ( Ειδική Αγορήτρια από Το Ποτάμι): Είμαστε υποχρεωμένοι, ειδικά σήμερα σε αυτή την κρίσιμη για τη χώρα περίοδο να κάνουμε βελτιώσεις και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις ειδικά για τη νέα γενιά. Γι' αυτό το λόγο πρέπει οι όποιες αλλαγές γίνονται σε παιδία να είναι το αποτέλεσμα ενός ουσιαστικού διαλόγου με όλους, χωρίς αποκλεισμούς, όπως μας επισήμαναν και οι φορείς. Με τη συμμετοχή όλων των δασκάλων, των καθηγητών, των πανεπιστημιακών και όλων των ειδικών.
Σε ό,τι αφορά την συζήτηση επί των άρθρων είμαστε αρνητικοί με το άρθρο 1 που αφορά στην διάρθρωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του λυκείου και δεν είμαστε τυχαία αρνητικοί. Περιμέναμε μεγαλύτερη ευαισθησία από σας στο συγκεκριμένο θέμα. Ειδικά εσείς το γνωρίζετε ότι είναι το τρίτο κατά σειρά σχέδιο νόμου μέσα σε διάστημα τριών χρόνων, το οποίο αλλάζει τα εκπαιδευτικά προγράμματα του λυκείου. Πρέπει να σκεφτούμε τους μαθητές. Δεν γνωρίζετε ότι οι αλλαγές σε αυτή την ηλικία, έστω και θεσμικές, τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν στην καθημερινότητά τους; Πραγματικά και εντελώς καλόπιστα θέλουμε από σας να μας εξηγήσετε το σκεπτικό αυτής της αλλαγής. Ποια ομάδα εργασίας που ανέλαβε, ποια κριτήρια και με ποια μελέτη; Ποια διαβούλευση κάνατε και με ποιους φορείς μιλήσατε, διότι απ' ό,τι καταλάβαμε το μεσημέρι δεν μιλήσατε με πολλούς φορείς.
Σε ό,τι αφορά τα μαθήματα, για ποιον λόγο η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας μειώθηκε από 4 σε δύο ώρες; Για ποιον λόγο επιλέξατε οι ώρες της  φυσικής και της χημείας να μειωθούν από 6 σε 3; Για ποιον λόγο τα αρχαία μειώθηκαν από 10 ώρες σε 5; Θεωρούμε ότι κάποια βασικά μαθήματα αποδυναμώνονται, όπως τα παραπάνω. Σίγουρα είμαστε υπέρ της πολυδιάστατης εκπαίδευσης, αλλά εδώ πάμε στο άλλο άκρο.
Στο άρθρο 2, όπου ως βαθμός προαγωγής στην επόμενη τάξη ορίζεται το 9,5 του συνολικού μέσου όρου, είμαστε αρνητικοί. 
Στο ίδιο άρθρο καταργείτε την τράπεζα θεμάτων. Ας υποθέσουμε ότι συμφωνούσαν όλοι μαζί σας, όμως πείτε μας πώς μπορεί να καταργείται ένας θεσμός, πριν αυτός αξιολογηθεί σε βάθος χρόνου; Έχετε κάποια μελέτη και κάποια στοιχεία να μας δώσετε για να συμφωνήσουμε μαζί σας;
Σε ό,τι αφορά το άρθρο 3, παράγραφος 2, εμείς ως Ποτάμι συμφωνούμε που δίνεται η δυνατότητα οι μαθητές να έχουν επιλογή δύο επιστημονικών πεδίων αντί για ένα. Συμφωνούμε ότι εισάγεται το μάθημα της ιστορίας στη γενική παιδεία, διότι άλλωστε μια χώρα που δεν γνωρίζει την ιστορία της δεν μπορεί να αισθάνεται σίγουρη για  το μέλλον της.
Για την παράγραφο 3 του άρθρου, όπως σας είπε και ο κ. Μαυρωτάς χθες, θεωρούμε ότι οι τρεις επιλογές που δίνονται πιο πολύ μπερδεύουν τα παιδιά παρά τους δίνουν ελευθερία επιλογής.
Σε ό,τι αφορά τα ΕΠΑΛ, συστήνονται ξανά όλες οι καταργηθείσες ειδικότητες και επανα προσλαμβάνονται άμεσα όλοι οι καθηγητές των συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Σας είπαμε και χθες ότι είμαστε μαζί σας σ’ αυτό, αλλά πείτε μας ποιο είναι το κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό και από πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα, διότι στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη.
Είναι κάτι επείγον να αλλάξετε την διαδικασία επιλογής των διευθυντών εν μέσω εξετάσεων και πανελλαδικών; Γιατί δεν κάνετε ό,τι με τους σχολικούς συμβούλους, δηλαδή να δώσετε παράταση θητείας; Έχετε δει τις αντιδράσεις που υπάρχουν από όλες τις πλευρές της εκπαιδευτικής κοινότητας που διαμαρτύρονται για την έλλειψη διαλόγου, όπως είδαμε και στην ακρόαση φορέων σήμερα;
Τέλος σε ότι αφορά το κατ’ επείγον της ανώτατης εκπαίδευσης, είναι η επαναφορά των αιωνίων φοιτητών; Αυτό θεωρείται σήμερα ως το κρισιμότερο πρόβλημα των πανεπιστημίων της χώρας; Η παιδεία είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση για να την συζητάμε με διαδικασίες εξπρές χωρίς μελέτη, χωρίς καταγραφή και αξιολόγηση, χωρίς να έχει προηγηθεί έστω ένας ουσιαστικός και ειλικρινής διάλογος στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
Στα υπόλοιπα θέματα θα αναφερθούν οι συνάδελφοι, κ. Μαυρωτάς και κ. Ορφανός.
 
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ (Ειδικός Αγορητής του Κ.Κ.Ε.): Στην συζήτηση που έγινε επί της αρχής είχαμε εκφράσει την άποψή μας, ότι συνεχίζονται και εφαρμόζονται οι αντι εκπαιδευτικές ρυθμίσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ.. Κατά συνέπεια, εμείς κρίνουμε το νομοσχέδιο κυρίως από την σκοπιά του τι δεν λύνει και αυτό που δεν λύνει είναι το ουσιαστικό που αναιρεί αυτά που φέρνει κυβέρνηση ως κατ’ επείγον, δηλαδή ότι πρόκειται να παραμείνει ως έχει ο νόμος για το νέο λύκειο, ο νόμος Διαμαντοπούλου και όλο αυτό το αντιδραστικό και νομοθετικό οπλοστάσιο των προηγούμενων της κυβερνήσεων.Και μάλιστα επιτρέψτε μου επειδή ακούστηκε πάρα πολύ ως δικαιολογία είτε για το κατεπείγον είτε για το γεγονός ότι περιοριστικά αναφέρεται το νομοσχέδιο σε συγκεκριμένα πράγματα. Η δικαιολογία είναι η μεταβατικότητα και μάλιστα ότι σε βάθος διετίας θα φέρουμε στη διαβούλευση και συζήτηση ενός νέου εξεταστικού συστήματος. Ξέρετε αυτό μας θυμίζει λίγο την πρακτική της Κυβέρνησης, της συγκυβέρνησης που ακολουθεί σε πάρα πολλά από αυτά τα οποία είχε δεσμευτεί προεκλογικά. Δηλαδή, από τα «ψίχουλα» για την ακραία φτώχεια, τον κατώτατο μισθό, τον ΕΝΦΙΑ κ.λπ., τα οποία παραπέμπονται στο μέλλον όταν θα ανατάξει η οικονομία. Εν πάση περιπτώσει στη βάση αυτή, είπαμε, προηγουμένως, ότι καταψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο ψηφίζοντας παράλληλα υπέρ των ρυθμίσεων που δίκαια βρέθηκαν στο στόχαστρο του κινήματος το προηγούμενο διάστημα και αφορά την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων, το βαθμό προαγωγής και απόλυση, την επαναπρόσληψη των εκπαιδευτικών και την επανεγγραφή των «αιώνιων» φοιτητών. 
Αναλυτικά, όσον αφορά στο Κεφάλαιο Α’ , Γενικό Επαγγελματικό Λύκειο, που αφορά τα άρθρα 1 έως 9. Όσον αφορά το άρθρο 1, αναδιαρθρώνει το πρόγραμμα του Ενιαίου Λυκείου ειδικά στην Γ’ Λυκείου εφαρμόζοντας το ν. 4186. Έχετε, ήδη, δεχθεί - και από τη συζήτηση στην ακρόαση φορέων - μία σειρά προβλημάτων τα οποία έχει, όπως για παράδειγμα τη θέση της κοινωνιολογίας, της πληροφορικής, κλπ. Κατά συνέπεια είμαστε κατά γιατί συνεχίζει να χωρίζει τα παιδιά με βάση ομάδες προσανατολισμού. 
Όσον αφορά το άρθρο 2, επαναφέρει το βαθμό απόλυσης, το 9.5 μέσος όρος, και καταργεί την τράπεζα θεμάτων. Σε αυτό είμαστε υπέρ. 
Όσον αφορά το άρθρο 3, αναδιατάσσει το νομοσχέδιο τα επιστημονικά πεδία και τις ομάδες προσανατολισμού. Αυτό γίνεται πάντα στη λογική του ν.4186 αλλά και όλων των προηγούμενων πολιτικών που έβλεπαν το Λύκειο ως χώρο αποκλειστικής προετοιμασίας για τις εξετάσεις. Άρα, είμαστε κατά. 
Όσον αφορά το άρθρο 4, που αφορά όλες τις εξουσιοδοτικές διατάξεις που υλοποιούν τα παραπάνω. Και εδώ είμαστε κατά. 
Όσον αφορά το άρθρο 5, αναδιατυπώνει την έννοια και την ίδρυση των ΕΠΑΛ. Και σε αυτό το ζήτημα υιοθετείτε κατά γράμμα τη στρατηγική της ακόμα μεγαλύτερης προσαρμογής της εκπαίδευσης στις ανάγκες του κεφαλαίου, τις συνεχείς πιστοποιήσεις και την αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα. Παραμένει αυτούσια μία στρατηγική που θέλει τα ΕΠΑΛ να είναι τα σχολεία για τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού, σχολεία για τον πρόωρο διαχωρισμό των μαθητών από την ηλικία των 15 ετών και την πρόωρη εφήμερη κατάρτισή τους και εδώ για τις ανάγκες του κεφαλαίου. Αν και είμαστε ενάντια σε αυτήν την κατηγοριοποίηση, δηλαδή για την επανασύσταση των ειδικοτήτων, ψηφίζουμε παρών. 
Όσον αφορά το άρθρο 6, για την επανασύσταση των ειδικοτήτων, ψηφίζουμε υπέρ. Αυτό το δίκαιο αίτημα υλοποιείται σε βάρος πιστώσεων για προσλήψεις εκπαιδευτικών τη στιγμή που υπάρχουν χιλιάδες κενά. 
Όσον αφορά το άρθρο 7, για τα αναλυτικά προγράμματα των ΕΠΑΛ, υιοθετεί το νομοσχέδιο πλήρως την ευρωενωσιακή στρατηγική για την επαγγελματική εκπαίδευση. Και σ’ αυτό ψηφίζουμε κατά. 
Θα ήθελα εδώ να αναφέρω το έξης. Έχοντας υπόψη μου μία πρόσφατη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε σχέση με την Μπολόνια και το σχέδιο ψηφίσματος για να δείτε πόσο δεσμευμένοι είσαστε απέναντι στις ευρωενωσιακές επιταγές. Αυτό όχι γιατί σας βάζουν με το ζόρι και δεσμεύεστε, αλλά γιατί συμφωνείτε απόλυτα με αυτές. Σχέδιο ψηφίσματος ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του PODEMOS της Ισπανίας, που ανήκουν και οι δύο στην GUE, που αναγνωρίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις της διαδικασίας της Μπολόνιας επέτρεψαν τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ζητούν τη διαμόρφωση μιας ενιαίας αγοράς εκπαιδευτικών και ερευνητικών προϊόντων και υπηρεσιών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, από όπου τα ευρωπαϊκά μονοπώλια θα μπορέσουν να αντλήσουν το φτηνό, ευέλικτο δυναμικό και τσάμπα νέα παραγόμενη γνώση.
Και επίσης, για να δείτε πώς σχετίζεται αυτή η διαρκής κατάρτιση, η δια βίου μάθηση, στο συγκεκριμένο ψήφισμα της GUE λέει, ότι θα πρέπει να παρασχεθούν ευρείες ευκαιρίες για τη δια βίου μάθηση για συμπληρωματικές μορφές μάθησης και σχετική εκπαίδευση σε ένα διαφοροποιημένο μαθητικό πληθυσμό μέσω της δια βίου μάθησης. 
Να βαθύνει, δηλαδή, και άλλο η υποβάθμιση των σπουδών και να καταδικαστούν εκ νέου οι νέοι σε ένα διαρκές κυνήγι πιστοποιήσεων διαφόρων ειδών δεξιοτήτων.
Το άρθρο 8 καταργεί και εδώ την τράπεζα θεμάτων για τα ΕΠΑΛ και από αυτή την άποψη είμαστε υπέρ.
Το άρθρο 9 σχετικά με τις μεταβατικές διατάξεις για την αξιολόγηση των μαθητών, ορίζει ότι οι εξετάσεις στην Α΄ και Β΄ Λυκείου γίνονται ενδοσχολικά  και όχι από την τράπεζα θεμάτων με ευθύνη του εκπαιδευτικού και σε αυτό ψηφίζουμε υπέρ.
Στο Κεφάλαιο Β΄ που αφορά τα Πρότυπα - Πειραματικά και περιλαμβάνει τα άρθρα 10 - 15 σε όλα τα άρθρα ψηφίζουμε κατά. Το κύριο είναι ότι διατηρεί αυτόν τον ελιτίστικο θεσμό των προτύπων μιας κακώς εννοούμενης αριστείας μακριά και πέρα από την ανάγκη όλα τα παιδιά να παίρνουν ολοκληρωμένη επιστημονική μόρφωση.
Επειδή ακούσαμε και αυτό, ότι, δηλαδή, τα Πρότυπα Σχολεία είναι δημόσια σχολεία, δείχνει καθαρά πόσο το ίδιο το αστικό κράτος ακόμη και στα πλαίσια ενός δημόσιου σχολείου, προσπαθεί να κάνει αυτή τη διάκριση ανάμεσα στα παιδιά της αστικής τάξης ή ,κατά κύριο λόγο, στα παιδιά της αστικής τάξης με τα παιδιά της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων χωρίζοντάς τα σε έξυπνα και σε ικανά ή ανίκανα.
Σε σχέση με το Κεφάλαιο Γ΄ για την επιλογή στελεχών για τα άρθρα 16 - 28, καταργείται η συνέντευξη και η γνώμη των εκπαιδευτικών του σχολείου του συλλόγου των διδασκόντων και θα μετράει σε ποσοστό το πολύ ως 33% και το υπόλοιπο ποσοστό θα καθορίζεται από τα τυπικά προσόντα.
Επιτρέψτε μας να πούμε,  ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να ανάγει το ζήτημα αυτό σε κύριο δημιουργώντας, ταυτόχρονα, και αυταπάτες, ότι η συμβολή του συλλόγου διδασκόντων στην επιλογή διευθυντή θα κάνει και το σχολείο πιο δημοκρατικό.
Ασφαλώς – το είπαμε βέβαια και χθες - η διατύπωση γνώμης δεν είναι κάτι αρνητικό, αλλά το κύριο ζήτημα παραμένει όχι για το ποιος θα εκλέγει το διευθυντή, αλλά τι θα εφαρμόζει αυτός ο διευθυντής, πού θα λογοδοτεί και ποιος θα τον ελέγχει.
Είναι σαφές, ότι ο διευθυντής παραμένει δεσμευμένος και υποχρεωμένος να εφαρμόζει την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική και να λογοδοτεί στους ανωτέρους για την προώθηση αυτής της πολιτικής και θα σας φέρω κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα. 
Θυμάστε, ότι το προηγούμενο διάστημα είχαν αναπτυχθεί πολύ μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας, όπου τότε διευθυντές - ευτυχώς μια πάρα πολύ μικρή μειοψηφία - καλούσαν την αστυνομία στα σχολεία, εισαγγελείς, οργάνωναν συσκέψεις για την αντιμετώπιση του εσωτερικού εχθρού και χρησιμοποιούσαν - αξιοποιούσαν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την ποινικοποίηση των μαθητών. 
Όλες αυτές οι πρακτικές γίνονταν στο όνομα, ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο εσωτερικός κανονισμός του σχολείου και ότι υπάρχει αυτή η κατάπτυστη για εμάς φασιστική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία αποδεικνύει ότι τελικά κανένας διευθυντής δεν είναι αδέσμευτος, ανεξάρτητος κ.λπ., αλλά υπόκειται σε όλο αυτό το νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο, που σας ανέφερα προηγουμένως.
Και η ίδια η ΕΛΜΕ νομίζω,  το αναφέρει αυτό σε ό,τι έχει σχέση με την αναπλήρωση των χαμένων ωρών.
Η συγκεκριμένη νομοθεσία θυμάστε, ότι αφαιρούσε τη δυνατότητα από τους διδάσκοντες να αποφασίζουν για τον προσφορότερο τρόπο αναπλήρωσης των χαμένων ωρών.Θα πρέπει, λοιπόν, να μιλήσουμε για την ταμπακέρα. Ποιο σχολείο, με τι στόχους και τι στελέχη θα έχει.
Με βάση τα παραπάνω, λοιπόν, ψηφίζουμε, παρών.
Στο κεφάλαιο Δ, που αφορούν τα λοιπά θέματα, άρθρα 29 έως 33.
Στο άρθρο 29, είμαστε υπέρ.
 Στο άρθρο 30, είχαμε καταψηφίσει το άρθρο, το οποίο τροποποιείται, στο πλαίσιο της συνολικής μας κριτικής. Δεν αλλάζει ουσία, μόνο επιλύονται κάποια, όντως, υπαρκτά ζητήματα που προκαλούν σοβαρές δυσλειτουργίες που πρέπει να αρθούν, για να λειτουργήσει το όλο σύστημα.
Με αυτήν την έννοια, ψηφίζουμε παρών.
Στο άρθρο 31, είμαστε, επί της αρχής, αντίθετοι στη λειτουργία αυτών των σχολείων και ψηφίζουμε κατά.
Στο άρθρο 32, είχαμε κάνει ένα σχετικό ερώτημα στον κ. Υπουργό, χθες, που αφορά τη λήξη θητείας των συλλογικών και μονομελών οργάνων διοίκησης νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, εξαιρώντας τις εταιρείες που έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο. Είχαμε ρωτήσει, αν το κράτος έχει σχέση με εταιρίες του χρηματιστηρίου;  Ποιες είναι αυτές και πόσες;
Θα πρέπει να μας απαντήσει ο κ. Υπουργός σε αυτό και μετά να πάρουμε θέση.
Τέλος, στο άρθρο 33, συμφωνούμε με την επανεγγραφή των «αιώνιων» μαθητών.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΞΟΥΛΙΔΟΥ (Ειδική Αγορήτρια των ΑΝ.ΕΛΛ.): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Από την πορεία της συζήτησης του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου και παρακολουθώντας με προσοχή τις τοποθετήσεις όλων των συναδέλφων αλλά και των εξωκοινοβουλευτικών φορέων, θα ήθελα να επισημάνω ότι, παρά τις αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν με έντονο τρόπο επί της διαδικασίας, διεξάγεται ουσιαστική συζήτηση και αυτό είναι πάντα προς όφελος της εκπαίδευσης.
Στη χθεσινή, πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, είχα επισημάνει ότι όλοι μας οφείλουμε να επιδείξουμε, όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση και εύρος σκέψης, καθώς στα θέματα παιδείας δεν χωρούν προσωπικές ή συντεχνιακές επιδιώξεις, για να χτίσουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα με όραμα, προοπτική και σεβασμό, πρώτα απ' όλα, στο μαθητή, στις ανάγκες του και στις επιθυμίες του.
Όλο τούτο το διάστημα κατά το οποίο έχει ανοίξει η συζήτηση για τα θέματα που πραγματεύεται το παρόν σχέδιο νόμου, θέλοντας πραγματικά να ανταποκριθούμε στην ανάγκη να αντιμετωπίζονται τα ζητήματα παιδείας, δημοκρατικά και συνθετικά, με πρωταρχικό μέλημα την ποιότητα της παρεχόμενης παιδείας και του μέλλοντος των μαθητών μας, είχαμε συζητήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Δυστυχώς, διαπιστώνουμε για μια ακόμη φορά, ότι η εκπαιδευτική κοινότητα είναι διασπασμένη και διαμοιρασμένη, σε αντίπαλα στρατόπεδα. Ένα γεγονός που έχει τροφοδοτηθεί και ενισχυθεί, ιδιαίτερα, τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας του αυταρχισμού αλλά και του τιμωρητικού χαρακτήρα της εκπαιδευτικής πολιτικής που ακολουθήθηκε. Αρκεί μόνο να αναφέρω λέξεις φόβητρο για τους εκπαιδευτικούς, όπως, υπεράριθμος, διαθεσιμότητα, μείωση οργανικών θέσεων και άλλα. Επίσης, με την τακτική του διαίρει και βασίλευε των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που πολλές φορές είχαμε στηλιτεύσει.
Έχουμε, λοιπόν, όλοι να κάνουμε πολλή δουλειά, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην εκπαιδευτική κοινότητα και να διαμορφωθεί ένα κλίμα καλής θέλησης, που θα βοηθήσει ουσιαστικά το διάλογο και μάλιστα, ενόψει, της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου, που ευελπιστούμε να θέσει τη βάση ενός βελτιωμένου εκπαιδευτικού συστήματος.
Πιο αναλυτικά, στο κεφάλαιο Α, στο άρθρο 1, ορίζεται η διάρθρωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του γενικού λυκείου και σχηματίζονται τρεις ομάδες προσανατολισμού: Ανθρωπιστικών σπουδών, θετικών σπουδών και σπουδών οικονομίας και πληροφορικής.
Στο άρθρο 2, η τράπεζα θεμάτων, που τόσο είχε ταλαιπωρήσει τους μαθητές και τους καθηγητές, αλλάζει χαρακτήρα και αξιοποιείται ως συμβουλευτικό εργαλείο, επιτρέποντας στον εκπαιδευτικό την επιλογή των εξεταζόμενων μαθημάτων, σύμφωνα με την ύλη που έχει διδάξει και το μαθητικό δυναμικό που διαχειρίζεται.
Όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές, ο θεσμός αυτός εφαρμόστηκε χωρίς να έχει δοκιμαστεί πιλοτικά. Επιπλέον, ο περιορισμένος χρόνος προετοιμασίας των μαθητών και των εκπαιδευτικών, αλλά, κυρίως, οι σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, είχαν ως αποτέλεσμα να καταστήσουν εξαιρετικά προβληματική την εφαρμογή της.Επίσης, ορίζεται ως βαθμός απολύσεις των μαθητών το 9,5, ο οποίος προκύπτει από τον μέσο όρο των βαθμών όλων των γραπτών εξεταζομένων μαθημάτων, καθώς είχε παρατηρήσει ότι με το ισχύον σύστημα είχε αυξηθεί η μαθητική διαρροή, ένα φαινόμενο το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί και να αναχαιτιστεί.
Στο άρθρο 3, διαμορφώνεται το μεταβατικό εξεταστικό σύστημα για το 2015 – 2016, για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Στο ζήτημα αυτό έχουν εκφραστεί πολλές διαφορετικές απόψεις, κυρίως όσον αφορά τον ορισμό μαθημάτων σε κάθε επιστημονικό πεδίο και στη κατανομή όρων διδασκαλίας του κάθε μαθήματος.
Θα ήθελα να επισημάνω, ότι δικός μας ρόλος δεν είναι να βγάλουμε ένα «τεφτέρι» και να κάνουν προσθαφαιρέσεις όρων και μαθημάτων. Παρόλα αυτά, θέλουμε να κρατήσουμε μια ισορροπία, ώστε κανένα μάθημα να μην θεωρηθεί ότι υποβαθμίζεται και, ταυτόχρονα, να αποτραπεί η αναστάτωση στα σχολεία, στους μαθητές και τις οικογένειές τους. 
Ως γενική τοποθέτηση, θα ήθελα να πω ότι η συγκεκριμένη πρόταση παρέχει στους υποψηφίους μεγαλύτερη ευελιξία και περισσότερες δυνατότητες επιλογών απ’ ό,τι το προηγούμενο σύστημα. 
Εν τούτοις, θα επιθυμούσαμε μια πιο ουσιαστική επικοινωνία των πεδίων και μια πιο ισορροπημένη κατανομή των σχολών σε κάθε πεδίο, αλλά παράλληλα και με μεγαλύτερη προσβασιμότητα σε ορισμένες σχολές, όπως για παράδειγμα, οι στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές.
Όσον αφορά το άρθρο 5 και 6, - όπως επισημαίνεται στη πρώτη τοποθέτησή μου - είναι ιδιαίτερη χαρά για μας, η αναβάθμιση της Επαγγελματικής Τεχνικής Εκπαίδευσης, με την επαναλειτουργία των καταργημένων ΕΠΑΣ ως ΕΠΑΛ, αλλά και με την πρόληψη για δημιουργία Πειραματικών ΕΠΑΣ και ΕΠΑΛ Ειδικής Αγωγής.
Αναφορικά με την επανασύσταση των καταργημένων ειδικοτήτων, των τομέων και των ειδικοτήτων ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ. Θεωρούμε, ότι θα πρέπει να είναι πιο σαφή και απόλυτη – θα μου μετέτρεψε αυτό τον χαρακτηρισμό - η διατύπωση του άρθρου, εκεί που αναφέρει ότι έχουν καταργηθεί οι σχολές και τα τμήματα αυτά, να επαναλειτουργήσουν χωρίς να χρειάζεται απόφαση Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, εφόσον σε δύο βδομάδες πρέπει οι μαθητές να δηλώσουν την ομάδα προσανατολισμού και πρέπει να γνωρίζουν ποιες ειδικότητες θα υπάρχουν σε κάθε σχολείο.
Συνεχίζω επί των άρθρων στο κεφάλαιο Β΄. Ειδικότερα για τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, συμφωνούμε το άρθρο 10 και τη διάκριση Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων.
Στόχος δεν είναι η κατάργηση κάποιο είδους σχολείου, αλλά η όσον το δυνατόν μεγαλύτερη διάδοση των καλών πρακτικών, που εφαρμόζονται σε αυτά, σε όσο το δυνατό περισσότερα σχολεία.
Στο σημείο αυτό εισηγούμαστε εκτός από την ανάδειξη του ρόλου των Πειραματικών Σχολείων και την επέκταση του Προτύπου Σχολείου, τουλάχιστον, σε κάθε νομό, προωθώντας τη συνεργασία και τη συνέργεια με τα υπόλοιπα Γυμνάσια και Λύκεια της περιοχής, με στόχο την ανάπτυξη και ανταλλαγή κοινών δραστηριοτήτων και δράσεων.
Η ανάγκη των παιδιών να φοιτήσουν σε ένα σχολείο, που αναπτύσσονται πρότυπες, καινοτόμες δράσεις και πρακτικές και ανθεί η ευγενής άμιλλα, είναι προς όφελος της κοινωνίας, αφού δημιουργεί πολίτες με αντίστοιχο πνεύμα.
Με αυτή την έννοια, τα Πρότυπα Σχολεία επιτρέπουν τον σχεδιασμό και την παροχή δημόσιας δωρεάν παιδείας υψηλού επιπέδου, ανατροφοδοτώντας τον ευρύτερο εκπαιδευτικό σχεδιασμό.
Επί του διαχωρισμού των όρων Πρότυπα και Πειραματικά. Θα ήθελα να σημειώσω στο άρθρο 11 στη παράγραφο 7, τη δυνατότητα που δίνεται με μίας μόνο αίτησης, είτε σε Πειραματικό, είτε σε Πρότυπο σχολείο. Εφόσον αυτά διαχωρίζονται, θα ήθελα να επανεξετάσουμε σε σωστό σημείο, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να κάνουν αίτηση και στους δύο τύπους σχολείων.
Ας δώσουμε, λοιπόν, στις ελληνικές οικογένειες το δικαίωμα περισσότερο επιλογών.
Κεφάλαιο Γ΄ - Επιλογή Στελεχών. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να σκεφτούμε όλοι, τι στελέχη εκπαίδευσης θέλουμε στη δημόσια εκπαίδευση, με βάση το καλό των παιδιών μας.
Η θέση του Διευθυντή Σχολικής Μονάδας και του Διευθυντή Εκπαίδευσης, είναι θέσεις που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του σχολικού περιβάλλοντος. Ως εκ τούτου, η αποτίμηση των κριτηρίων επιλογής τους, είναι ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να δούμε με πολλή προσοχή.
Ειδικότερα στο άρθρο 19 στη παράγραφο 2α΄, αναφέρεται «σε περίπτωση που ο υποψήφιος κατέχει διδακτορικό δίπλωμα και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, λαμβάνει κατά ανώτατο όριο 4 μονάδες». Με αυτό τον τρόπο στερείται τρεις μονάδες, εφόσον το διδακτορικό δίνει από μόνο του 4 μονάδες και το μεταπτυχιακό 3 μονάδες.
Επί του ιδίου άρθρου, θα ήθελα να εξετάσουμε τη διαβαθμισμένη μοριοδότηση όλων των τίτλων σπουδών, με βάση τη συνάφεια, με το εκπαιδευτικό και διοικητικό έργο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ας υποστηρίξουμε την πίστη στη δια βίου μάθηση των εκπαιδευτικών, η οποία εκτός από την προσωπική αυτοανάπτυξη, αποδεικνύεται και με την απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων και των σχετικών μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών.
Με βάση σχετικό μας υπόμνημα, που έχει κατατεθεί στον Υπουργό, έχουμε, ήδη, ζητήσει μεγαλύτερη αναλογικότητα και μοριοδότηση των πτυχίων. 
Ειδικότερα σας αναφέρω τη μη μοριοδότηση μεταπτυχιακών ενός έτους, σύμφωνα με την παράγραφο 2α.
Υπάρχουν αναγνωρισμένα μονοετή μεταπτυχιακά, φυσικά από το ΔΟΑΤΑΠ, τα οποία βάσει τοπικών μονάδων θα μπορούσαν να μοριοδοτηθούν, με δεδομένο ότι πολλοί από τους τίτλους αυτούς αφορούν εξειδικεύσεις που δεν προσφέρεται από ελληνικά Πανεπιστήμια. 
Οι μεταπτυχιακές αυτές σπουδές εκτός από τη νομιμότητα, με την οποία η ελληνική πολιτεία της περιβάλλει, ενισχύουν το επιστημονικό κύρος των εκπαιδευτικών.
Συνεπώς, η μη μοριοδότηση αυτών των τίτλων, την ισχύ των οποίων εγγυάται η φερεγγυότητα του ΔΟΑΤΑΠ, ως μεταπτυχιακά προγράμματα πρώτου βαθμού, ισότιμα μετά απονεμημένα από τα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Επιπλέον, προτείνουμε τη μοριοδότηση προϋπηρεσίας διευθυντών και υποδιευθυντών δημοσίων ΙΕΚ και επιπροσθέτως, για το κριτήριο της διοικητικής και καθοδηγητικής εμπειρίας, προτείνουμε να αποτιμάται και η άσκηση καθηκόντων όσων εκπαιδευτικών έχουν θητεύσει στην θέση συντονιστή εκπαίδευσης εξωτερικού, για το λόγο ότι ο ίδιος είναι στέλεχος εκπαίδευσης του Υπουργείου, διαθέτοντας επιπροσθέτως εμπειρία σε άλλη χώρα.
Συνεχίζω στο ίδιο άρθρο 3β΄. Αναφέρεται η μοριοδότηση συμμετοχής σε κεντρικά ανώτερα περιφερειακά και υπηρεσιακά συμβούλια ή σε συμβούλια επιλογής στελεχών ως αιρετό μέλος. Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η συμμετοχή σε αυτά τα συμβούλια πρέπει να ενέχει το στοιχείο της εθελοντικής προσφοράς προς όφελος των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας. Σε αντίθετη περίπτωση, καθίσταται ιδιοτελής η προσφορά με κίνητρο πάντοτε στο εξής τη μοριοδότηση. Η συμμετοχή σε αυτά δεν συνιστά τυπικά μετρήσιμη σχέση με τα απαιτούμενα προσόντα, για τη θέση στελεχών εκπαίδευσης.
Προχωρώντας φτάνουμε στο ζήτημα που έχει προκαλέσει αρκετές διαφωνίες στους κόλπους της εκπαιδευτικής κοινότητας. Στο άρθρο 19 στην παράγραφο 4 α΄ και β΄, η συμβολή στο εκπαιδευτικό έργο, η προσωπικότητα και η γενική συγκρότηση θα αποτιμάται με μυστική ψηφοφορία συλλόγου διδασκόντων. Αναμφισβήτητα, όπως ανέφερα και χθες η εκτίμηση και η άποψη των εκπαιδευτικών ενός σχολείου για το διευθυντή τους, είναι σημαντικότεροι παράγοντες για την καλή λειτουργία της εκπαιδευτικής μονάδας. Ωστόσο, σας μεταφέρω ενστάσεις σημαντικής μερίδας της εκπαιδευτικής κοινότητας για το αυξημένο ποσοστό μοριοδότησης που προκύπτει έναντι της μοριοδότησης επί του συνόλου των υπολοίπων κριτηρίων. Επί της διαδικασίας σίγουρα μπορεί να γίνουν επί μέρους βελτιώσεις, θα ήθελα, όμως, να επισημάνω και πάλι την πιλοτική λειτουργία των ρυθμίσεων που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας.
Επίσης, θέλουμε να επιμείνουμε και να δούμε σε μελλοντική φάση να υπάρξει ένα σταθμισμένο ψυχομετρικό τεστ, που να αξιολογεί την προσωπικότητα, τη διοικητική διαχειριστική ικανότητα, καθώς και τη συναισθηματική ισορροπία του υποψηφίου.
Άρθρο 22 παράγραφος 4 α΄. Προτείνουμε να αυξηθούν από 2 σε περισσότερες ώρες οι …….. των υποψηφίων κυρίως για τις θέσεις διευθυντών σχολικών μονάδων.
Τέλος, αναφορικά με το κεφάλαιο δ΄, άρθρο 29, ορίζεται η επαναφορά της δυνατότητας σε στελέχη ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας της μεταφοράς θέσης εισαγωγής σε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. στην πόλη όπου υπηρετούν. Φυσικά η δυνατότητα αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για το προσωπικό στα σώματα ασφαλείας και στις ένοπλες δυνάμεις, ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή σε κάποια σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Άρθρο 30. Ρυθμίζεται η μεταβατική λειτουργία του ΕΣΕΤ, ρυθμίζονται προβλήματα από την απουσία μεταβατικής διάταξης του ν. 4310/14 για σύσταση μητρώου πιστοποιημένων αξιολογητών.
Άρθρο 31. Ρυθμίζονται διαδικαστικά θέματα Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου και με το άρθρο 32 ρυθμίζεται το θέμα της λήξης της θητείας συλλογικών μονομελών οργάνων διοίκησης νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου.
Τέλος στο άρθρο 33 φυσικά δίνεται οριστικά ένα τέλος στο πρόβλημα διαγραφής των λεγόμενων «αιωνίων φοιτητών», που πραγματικά έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση σε χιλιάδες φοιτητές. Θεωρούμε ότι το Υπουργείο ορθώς επιδεικνύει κοινωνική ευαισθησία και επιτρέπει με τη ρύθμιση αυτή στους φοιτητές που κινδυνεύουν με οριστική διαγραφή, να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Οι ρυθμίσεις που κατατέθηκαν και συζητάμε αποτελούν μέρος του κοινοβουλευτικού διαλόγου, στον οποίο λαμβάνουμε μέρος και κατά τον οποίο όλοι έχουμε λόγο και μπορούμε να εκφράσουμε τις όποιες διαφωνίες μας ή και την υποστήριξη μας στα σημεία που χρήζουν βελτίωσης, αρκεί, φυσικά, οι όποιες διαφωνίες ή συμφωνίες να εκφράζουν απόψεις και προβληματισμούς της κοινωνίας και να γίνονται με γνώμονα το δημόσιο καλό.
Οι ρυθμίσεις του παρόντος σχεδίου νόμου μπορούν να αποτελέσουν μέτρα επανόρθωσης αδικιών, διόρθωσης στρεβλώσεων και βελτίωσης της λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος, αρκεί να τις εξετάσουμε με κριτικό μάτι, ώστε να επισημάνουμε όλοι μας τα τυχόν λάθη ή παραλείψεις.
Ας επαναλάβουμε ότι οι ρυθμίσεις αυτές θα κριθούν και θα δοκιμαστούν στην πράξη και πιστέψτε μας, θα είμαστε οι πρώτοι που θα επισημάνουμε τυχόν αστοχίες οι δυσλειτουργίες που θα προκύψουν από τις αλλαγές αυτές στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.
Δεν θα αφήσουμε στην τύχη τους, ούτε τους μαθητές ούτε τις χιλιάδες ελληνικές οικογένειες που παλεύουν καθημερινά στις δύσκολες αυτές συνθήκες για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Ειδική Αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ): Κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι η συζήτηση που είχαμε με τους φορείς κατέδειξε την πραγματική έλλειψη διαλόγου και θέλω να ελπίζω - θα το ξαναπώ - ότι δεν θα έρθει και  άλλο νομοθέτημα τις αμέσως επόμενες ημέρες, όπως είχαμε την πληροφορία, πράγμα που πραγματικά θα ναρκοθετήσει οποιαδήποτε προσπάθεια θέλετε ή λέτε στα λόγια πως θέλετε, για πραγματική διαβούλευση και συναίνεση το χώρο της παιδείας. Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα κάνετε την ίδια κατάσταση, τώρα συζητάμε με συνοπτικές διαδικασίες, είχαμε 4 ώρες με τους φορείς για ζητήματα που άπτονται από τα προγράμματα σπουδών του Λυκείου, την τεχνική εκπαίδευση, το σύστημα εισαγωγής, τα πρότυπα πειραματικά, τις επιλογές στελεχών, όλα συμπυκνωμένα. Δεν το λέω μόνο εγώ, το είπαν και οι φορείς. Πράγμα που αδικεί την ίδια τη συζήτηση και βεβαίως, τον οποιοδήποτε διάλογο. 
Παρόλα αυτά, εγώ θα επισημάνω πτυχές που ενδεχομένως θα μπορούσαμε εμείς να συμφωνήσουμε ως μια συμβολή, σε αυτή την συναίνεση που χρειάζεται τόσο πολύ η παιδεία μας.  Σε ότι αφορά το κεφάλαιο α΄, αυτό που σας είπα και στην επί της αρχής συζήτηση, το ζήτημα της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι καλώς ή κακώς από τα πλέον οριζόμενα διαχρονικά ζητήματα της εκπαίδευσης. Το θίγετε συνοπτικά, εμβαλωματικά, και λέτε ότι θα πάμε μετά σε ένα διάλογο.
Δεν συμφωνούμε με τις ρυθμίσεις, ούτε και διαφωνούμε απολύτως. Επισημαίνω τρία πράγματα, πρώτον ότι η δυνατότητα επιλογής ενός ακόμα μαθήματος, έτσι ώστε να υπάρχει μια πρόσβαση ακόμα σε ένα επιστημονικό πεδίο, μας βρίσκει σύμφωνους και στις τρείς ομάδες προσανατολισμού. Επισημαίνουμε όμως, ότι θέλουμε η διαδικασία πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, να ακολουθεί την εξής σειρά. Ολοκλήρωση των ενδοσχολικών εξετάσεων, αποφοίτηση των μαθητών της Γ΄ Λυκείου και μετά συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις. Διαφωνούμε με την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων, διαπιστώνουμε τα προβλήματα και τις αδυναμίες από τον τρόπο που λειτούργησε αλλά, όπως είπα δεν σημαίνει ότι η κατάργηση χωρίς  μια αντικατάσταση ενός εργαλείου, το οποίο θα φέρει ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και σωστή αξιολόγηση μαθητών και εκπαιδευτικού έργου, νομίζουμε ότι κάτι τέτοιο πρέπει να έρθει οπωσδήποτε. 
Σε ότι αφορά την επαναφορά των ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, εμείς δεν έχουμε διαφωνία όμως επισημαίνουμε ότι, οφείλετε να εξορθολογήσετε και να ψηφιστεί αυτό το άρθρο, αλλά από εκεί και πέρα αρχίζει μια ουσιαστική δουλειά, για να επανακαθοριστούν οι κύκλοι σπουδών και κατευθύνσεις, με βάση και τις ανάγκες των περιοχών αλλά, και αυτά που βλέπετε ως τάσεις και προοπτικές αναπτυξιακές, ώστε να συνδεθεί με την απασχόληση, την εξεύρεση εργασίας η τεχνική εκπαίδευση. Οτιδήποτε προς αυτή την κατεύθυνση, φέρετε εμείς θέλουμε να συμμετάσχουμε στο διάλογο, θέλουμε να υπάρξει μια ουσιαστική τεχνική εκπαίδευση και θα συμβάλουμε. 
Από εκεί και πέρα, ενώ δεν μπορούμε να ψηφίσουμε τις διατάξεις που σας είπα, είμαστε απολύτως αντίθετοι προς το κεφάλαιο β΄ που αποσυνδέει τα πρότυπα από τα πειραματικά, γιατί πιστεύουμε ότι πλαγιοκοπεί την αριστεία και αυτό που κάνει να εξαίρει την μετριότητα και την τύχη. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να έχουμε δημόσια σχολεία της ίσωνως προσπάθειας, πρέπει να έχουμε δημόσια σχολεία ποιοτικά και δημόσια σχολεία, τα πρότυπα δημόσια σχολεία θα πρέπει να είναι δημόσια σχολεία, τα οποία να αποτελούν πραγματικά παράδειγμα. 
Και αυτά κύριε Υπουργέ, πρέπει να είναι για μας σε όλη την Ελλάδα άρα, το να κρατήσετε τη μικρή δεξαμενή των λεγόμενων ιστορικών που όπως σας είπα δεν είναι όλα, δεν αντιμετωπίζει αυτό που σας είπαν και οι γονείς, ότι θα θέλανε σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας να υπάρχει πρότυπο. Και παράλληλα, ας υπάρχουν και τα πειραματικά αφού θέλετε. Εμείς λέμε να μην αποσυνδεθούν, αν όμως εσείς επιμείνετε είστε κυβέρνηση μη στερήσετε και την δυνατότητα, σε περιοχές της Ελλάδας να υπάρχουν δημόσια πρότυπα σχολεία, αυτό κατ’ ουσία είναι ένα δώρο στην ιδιωτική εκπαίδευση κατά τη γνώμη μας. 
Τώρα, θέλω να μιλήσω για την επιλογή στελεχών εκπαίδευση προσθέτοντας, είναι σαφές ότι εμείς διαφωνούμε έτσι όπως το προτείνετε με την ψηφοφορία. Θέλω να σημειώσω και τις ενστάσεις της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, σε ότι αφορά  την συνταγματικότητα ή όχι θέλω να το δείτε και με τις νομικές υπηρεσίες του Υπουργείου. Αλλά, είναι άκρως προβληματικό αυτό το κομμάτι. Υπάρχει μια ανάγκη ενιαίας κρίσης και μια ανάγκη αιτιολογημένης ψήφου, γιατί εδώ δεν πάμε για εκλογές ενός οργάνου το οποίο ασκεί εκτελεστική εξουσία. Δεν έχουμε αυτοδιοίκηση όπως έχουμε στην τοπική αυτοδιοίκηση ή και στα πανεπιστήμια, άλλης μορφής  βέβαια. Εδώ έχουμε μια διοικητική διαδικασία η οποία έχει συμβούλια επιλογής. Σε αυτό μετατρέπονται οι σύλλογοι διδασκόντων, ενώ  μπορούν να έχουν πολύ ουσιαστικό ρόλο για μια σειρά από εκπαιδευτικά ζητήματα και σε ζητήματα της σχολικής μονάδας εκεί θα μας μας βρείτε σύμφωνους. Αυτό που πρέπει να δείτε είναι πώς θα υπάρξει αιτιολόγηση της ψήφου, πρώτον, πώς θα υπάρχει το ενιαίο της κρίσης, δεύτερον και, τέλος, στο σύστημα των μορίων που εισάγετε όσον αφορά τα ψυχομετρικά τεστ, το ΑΣΕΠ έχει μία εμπειρία, κύριε Υπουργέ, πάνω στα ψυχομετρικά τεστ και ξαναλέω ότι θα μείνουμε τελικά στη συνέντευξη. Μπορεί να υπάρχει μια διαδικασία εργαλείων, όμως βλέπετε πού θα συνέβαλε ο διάλογος; Στην ουσία για να υιοθετήσετε την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, σε αυτό το σημείο εμείς θεωρούμε ότι θα μπορούσε να υπάρχει μια σύγκλιση, γιατί υπάρχει, ξαναλέω, εμπειρία στο ΑΣΕΠ σε αυτό το εργαλείο που θα ήταν ένα καλό εργαλείο, γιατί ξέρετε ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί, λίγοι ευτυχώς, οι οποίοι μπορεί να είναι εξαιρετικοί ή να έχουν πάρα πολλά προσόντα ή να έχουν πάρα πολλές ψήφους γιατί θα είναι αρεστοί μεθαύριο – διαφωνούμε με αυτήν τη διαδικασία – όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι οι καλύτεροι.
Επίσης, έχει εξαχθεί σαν συμπέρασμα από τη συζήτηση ότι υπάρχουν ορισμένα αντικίνητρα τα οποία πρέπει να ξανασκεφτείτε και το ένα είναι το αντικίνητρο το οποίο εμμέσως πλην σαφώς οι διατάξεις φέρνουν στους εκπαιδευτικούς εκείνους που επιλέγουν να πάρουν εκπαιδευτική άδεια και να προσπαθήσουν. Εκείνοι οι εκπαιδευτικοί που θέλουν να βελτιώσουν τα προσόντα τους και θέλουν να κάνουν μεταπτυχιακό και να πάρουν εκπαιδευτική άδεια, δεν θα πρέπει να δικαιούνται και την προσμέτρηση αυτής της προσπάθειας σαν διδακτική εμπειρία; Σκεφτείτε ότι προσμετράται και σωστά, η λοχεία και η απουσία λόγω εγκυμοσύνης όταν υπάρχει, διότι το να γεννήσεις παιδί και να το μεγαλώσεις είναι μια εξαιρετική εμπειρία και σε κάνει καλύτερο δάσκαλο και καθηγητή. Ανήκω στην εκπαίδευση και το θεωρώ σωστό, λοιπόν, να προσμετράται η λοχεία. Γιατί να μην προσμετράται ως διδακτική εμπειρία; Γιατί να μην προσμετράται και το μεταπτυχιακό;
Επίσης, συμφωνώ με τους συναδέλφους και με τους φορείς που έθεσαν το θέμα των μονοετών μεταπτυχιακών και πρέπει να πήραμε όλοι οι συνάδελφοι της Επιτροπής Μορφωτικών επιστολή από μια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας του ειδικού μεταπτυχιακού για τη διοίκηση της εκπαίδευσης. Θα ήθελα να σκεφτούμε πολύ, εφόσον η Πολιτεία επενδύει σε ορισμένες κατευθύνσεις, αν θα έπρεπε σε αυτές τις κατευθύνσεις και εμείς να δίνουμε μια ώθηση. Δηλαδή, να δώσουμε κάτι λίγο και να εξετάσουμε ευρύτερα και τη συνάφεια, γιατί άλλο είναι να έχεις ένα μονοετές μεταπτυχιακό, για παράδειγμα, που έχει σχέση με τη διοίκηση της εκπαίδευσης ή με αντικείμενα στην παιδαγωγική και στις επιστήμες της εκπαίδευσης και είναι άλλο να έχεις ένα μεταπτυχιακό σε ένα αντικείμενο πολύ ενδιαφέρον ενδεχομένως ή και ένα διδακτορικό που δεν έχει σχέση. Κύριε Υπουργέ, προέρχεστε από την τριτοβάθμια και νομίζω ότι με κατανοείτε σε αυτά που λέω. Επίσης, η εμπειρία των διευθυντών εκπαίδευσης γιατί δεν είναι διδακτική εμπειρία αν είναι άλλων στελεχών ή των σχολικών συμβούλων; Θέλω να δείτε και αυτές τις διατάξεις και νομίζω ότι θα βελτιώσουν τουλάχιστον τις ρυθμίσεις σας σε ό,τι αφορά αυτό το κομμάτι.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις διατάξεις για τους αιώνιους φοιτητές, εμείς δεν μπορούμε να ψηφίσουμε τη συγκεκριμένη διάταξη, όμως θα μπορούσαμε να δούμε θετικά μια ρύθμιση που θα φέρνατε που αφορά αυτούς που έχουν ξεμείνει και θέλουν να τελειώσουν. Καλό είναι να τους δώσει η Πολιτεία την ευκαιρία να τελειώσουν, αλλά μετά να τελειώσουμε και εμείς με ένα σύστημα στο οποίο δεν υπάρχουν όρια. Κατά τη γνώμη μας, δεν μπορεί να μην υπάρχουν όρια και δεν μπορούμε να ψηφίσουμε τη διάταξη αυτή.

Σχόλια (1)

 
Κουφοπουλου Κατερινα
06 Μάιος 2015 21:26

Μηπως τα μεταπτυχιακα ενος ετους που θα μοριοδοτουνται πρεπει να εχουν μια συναφεια με τη διοικηση σχολικης μοναδας η με τη διδακτικη πραξη;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.