ΒΟΥΛΗ

Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: Οι περιφερειακοί διευθυντές 13 μικροί υπουργοί Παιδείας

Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε την αλλαγή του σημερινού νόμου επιλογής των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης
Δημοσίευση: 08/05/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη προανήγγειλε την αλλαγή του σημερινού νόμου επιλογής των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης και υπογράμμισε τα εξής:

 • Σήμερα οι Περιφερειακοί Διευθυντές, στην πραγματικότητα είναι δεκατρείς μικροί υπουργοί Παιδείας στις περιφέρειες τους.
 • Όταν, λοιπόν, ισχύει αυτό το πλαίσιο και όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα είχαν την έγνοια ότι πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να έχουν μια δυνατότητα συνεννόησης με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ακολουθήσαμε κι εμείς αυτό το πλαίσιο.
 • Εάν πρέπει να το αλλάξουμε, να το αλλάξουμε.
 • Να ανοίξει ο διάλογος, να γίνει νομοθετική διαδικασία να το αλλάξουμε.
 • Εγώ, όμως, θέλω να σας πω ότι η διαδικασία έγινε βάσει του νόμου, δεν προβλέπονταν ούτε συμβούλιο κρίσης ούτε διαγωνισμός, απλώς κατάθεση βιογραφικού σημειώματος και η επιλογή ήταν στην απόλυτη κρίση του υπουργού.
 • Και όταν η επιλογή είναι στην απόλυτη κρίση του υπουργού, είναι απολύτως κατανοητό ότι ο υπουργός θα επιλέξει αυτούς που θεωρεί ο ίδιος ικανούς και που έχει τη δυνατότητα επικοινωνίας μαζί τους.
 • Αν θέτετε το ζήτημα να πάμε σε μια αλλαγή σε αυτό, να πάμε σε μια αλλαγή σε αυτό.
 • Να υπάρχει ένα άλλο συμβούλιο το οποίο θα ελέγχει, θα κρίνει και θα προκρίνει τους Περιφερειακούς Διευθυντές με βάση την ακαδημαϊκή τους πληρότητα.
 • Αυτό, όμως, απαιτεί έναν ουσιαστικό διάλογο για μεγάλες και ριζικές τομές στη δημόσια διοίκηση, δεν είναι θέμα αποκλειστικά της εκπαίδευσης αυτό, κύριε Θεοδωράκη.
 • Εμείς είμαστε ανοιχτοί, αλλά αυτές οι αλλαγές –επαναλαμβάνω- θέλουν χρόνο και πολιτική βούληση.
 • Εμείς την πολιτική βούληση την έχουμε.
 • Δώστε μας το χρόνο να προχωρήσουμε από κοινού με συναινέσεις σε μεγάλες αλλαγές, για να «σπάσει» ο τρόπος λειτουργίας από τη Μεταπολίτευση και μετά.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Ο κ. Θεοδωράκης τόνισε τα εξής:

 • Από τους 13 Περιφεραικούς Διευθυντές είναι έντεκα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ένα στέλεχος των ΑΝΕΛ και ένα άλλο πρόσωπο που δεν είναι εμφανής η κομματική του ταυτότητα, τουλάχιστον στο google, γιατί η έρευνά μας δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο.
 • Πατήσαμε ένα όνομα και είδαμε ότι αυτός ήταν υποψήφιος Βουλευτής, ο άλλος ήταν στέλεχος στην τάδε νομαρχιακή.
 • Ήταν πολύ απλά τα πράγματα για εμάς.
 • Ο ένας εμφανιζόταν από εμάς ως ανένταχτος, ούτε στους ΑΝΕΛ ούτε στους ΣΥΡΙΖΑ. Και λάβαμε ένα τηλεφώνημα, δεν ξέρω αν ήταν από τον ίδιο ή αν κάποιος προσποιήθηκε στο Ποτάμι.
 • Μας τηλεφώνησε και μας εξήγησε ότι «παιδιά είμαι και εγώ ΑΝΕΛ, είμαι στη Χριστιανική Δημοκρατία με τους ΑΝΕΛ, άρα δεν είναι ότι είμαι εκτός». Ίσως να φοβήθηκε δηλαδή ο άνθρωπος μη θεωρηθεί ανένταχτος και στη δεύτερη κρίση απομακρυνθεί.
 • Είναι περίπου αυτά που και το προηγούμενο καθεστώς έκανε.
 • Αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία για να μας πείτε ότι τα ίδια έκαναν και οι άλλοι.
 • Έδωσαν τα χαρτιά τους τετρακόσιοι άνθρωποι γι’ αυτές τις θέσεις.
 • Τετρακόσιοι άνθρωποι και δεν επελέγη κανείς άξιος έξω από το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα;
 • Κάποιος ανεξάρτητος, κάποιος που δεν έχει ασχοληθεί με τα κόμματα δεν μπορεί να είναι Περιφερειακός Διευθυντής, ένας ή δύο από τους τετρακόσιους;
 • Και αν τέλος πάντων, κύριε Πρωθυπουργέ, είχατε αποφασίσει ότι αυτοί οι δεκατρείς είναι οι καλοί, τότε γιατί κάνατε το διαγωνισμό;
 • Και γιατί δεν δίνετε τα βιογραφικά αυτών των ανθρώπων που διεκδίκησαν μια θέση στη δημοσιότητα;
 • Αλλά νομίζω ότι τελικά επιβεβαιώνεται, κύριε Πρόεδρε, ότι το μόνο κράτος που έχει συνέχεια στην Ελλάδα είναι το πελατειακό.
 • Βέβαια η παιδεία δεν ήταν παράδεισος με το προηγούμενο καθεστώς.
 • Υπήρχε ανισότητα, υπήρχαν συντηρητικές ιδεοληψίες, υπήρχαν αναχρονισμοί

Σχόλια (7)

 
Αγνωστος
11 Μάιος 2015 13:08

Τόσα χρόνια δεν θυμάμαι να φώναζε κανένας για τους ΠΔΕ, όλοι δεχόντουσαν τα κριτήρια διορισμού τους, όλοι ξέρανε ότι είναι πολιτικά πρόσωπα και ότι η επιλογή τους έχει να κάνει με την πολιτική παράταξη που είναι στην εξουσία, γιατί τώρα ξαφνικά άρχισε να μας ενοχλεί ότι δεν υπάρχει επιτροπή; ότι είναι πολιτικά πρόσωπα; ότι η επιλογή δεν έγινε αξιοκρατικά; το 2009 έγινε αξιοκρατικά; το 2012; οχι δεν έγινε. Το θέμα δεν είναι λοιπόν αριστεροί ή δεξιοί ΠΔΕ, το θέμα είναι αν θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος επιλογής και αν ναι πως θα επιλέξουμε τον καλύτερο τρόπο γιατί κάποιοι βοηθάνε, κάποιοι είναι απαραίτητοι γιατί συγκρατούν άλλους από τις αυθαιρεσίες, όχι όλοι αλλά κάποιοι.

 
Δεν υπάρχει...πια ελπίδα!
11 Μάιος 2015 12:09

Oταν θα πάει στο ....ταμείο και θα είναι μείον στις εκλογές -όπως οι προηγούμενοι-θα είναι πολύ αργά!!!!!! Γιατί αυτοί οι 450 υποψήφιοι ΠΔΕ μαζί με τον εμπαιγμό που εισέπραξαν έχουν και μνήμη!! Και τώρα να δουμε και με τις επιλογές των ΔΣΜ τι θα δουν τα ματάκια μας ,150.000 εκπαιδευτικοί με τις οικογένειες τους είναι ,ας μην το ξεχνάτε ,αριστεροί μου !!!!!!!

 
Γιώργος
10 Μάιος 2015 23:27

Μα κύριε πρωθυπουργέ, αν κάνετε τα ΙΔΙΑ που έκαναν και οι άλλοι, σε ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΕΤΕ από τους άλλους; Άρα, όσα λέγονται προεκλογικά έχουν μοναδικό στόχο την ταμπακιέρα (εξουσία) και μετά καθόμαστε όλοι εμείς οι ΑΦΕΛΕΙΣ και αναρωτιόμαστε ...

 
nikos
10 Μάιος 2015 22:16

Εντάξει βρε σύντροφοι...λέμε και κάτι....για να περνάει η ώρα, όπως αξιοκρατία, δικαιοσύνη, ισονομία, αξιοκρατία (πάλι), ακεραιότητα, ενδιαφέρον, κίνητρο, αξιοκρατία (πάλι) κτλ.
Μικροί, διορισμένοι υπουργοί και σύντομα (φευ) Σχολικοί Σύμβουλοι.
Αυτή είναι η αριστερα της δικαιοσύνης, της αξιοκρατίας (πάλι) και της προόδου;

 
Αλεξάνδρα
10 Μάιος 2015 00:07

Πόσο λυπηρό είναι να ψεύδονται και ο Υπουργός Παιδείας και ο Πρωθυπουργός της χώρας και ταυτόχρονα να επιχαίρουν για τους δεκατρείς εκλεκτούς -πλην όμως μικρούς- Υπουργούς Παιδείας που διόρισαν; Θυμίζουμε στον κ. Πρωθυπουργό και στον Υπουργό Παιδείας τη συζήτηση στη Βουλή (12 Φλεβάρη 2015) κατά τη διάρκεια των Προγραμματικών Θέσεων της νέας Κυβέρνησης για την Παιδεία. Ο κ. Μπαλτάς Αριστείδης (Υπουργός Παιδείας) τόνισε: "Συγκροτούμε Αδιάβλητη Επιτροπή Αξιολόγησης για την επιλογή των δεκατριών περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης.... θα εφαρμόσουμε την πολιτική ανεξιθρησκεία... δεν θα είναι του ΣΥΡΙΖΑ...κλπ.". Κι όμως όταν ήταν στο βήμα της Βουλής ο κ. Μπαλτάς την ίδια ώρα ήταν εκεί ο κ. Τσίπρας και άκουσε (ή δεν άκουσε) τις δεσμεύσεις του Υπουργού του. Κρίμα και πάλι κρίμα! Το κανάλι της Βουλής τους διαψεύδει για τις παλινδρομήσεις τους και τις ανακολουθίες τους.

 
panti81
09 Μάιος 2015 09:23

ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΤΕ ΚΙ ΑΥΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ....

 
Παντελής
09 Μάιος 2015 00:59

Πότε θα γίνει άραγε αντιληπτό, κυρίως από τους επικριτές της (καθ' όλα νόμιμης και δυνάμει ηθικής) διαδικασίας επιλογής των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, ότι υπήρχαν τουλάχιστον άλλοι 400 που δεν μπήκαν καν στον κόπο να εμπαλακούν με τη διαδικασία, όχι αναγκαστικά λόγω έλλειψης πρόσόντων, εμπειρίας ή ικανότητας, αλλά για τον απλό λόγο ότι εκτίμησαν και αποφάσισαν πως δεν ήθελαν οι αγώνες και οι κόποι μιας ζωής (επαγγελματικής ή/και ακαδημαϊκής) να γίνουν, από τη μια στιγμή στην άλλη, "μετακλητοί"...

Ας κοιτάξουμε επιτέλους παραπέρα! Εάν το πλαίσιο πρέπει και μπορεί να αλλάξει, ας αλλάξει! Ωστόσο, για την ώρα άλλα είναι τα καυτά θέματα. Και σίγουρα δεν είναι οι αποκεντρωμένοι "μικροί" υπουργοί παιδείας, αλλά ίσως το αν οι εκλεγμένοι διευθυντές σχολικών μονάδων θα είναι τελικά αποτελεσματικότεροι (κυρίως για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς στόχους) από τους έως τώρα "επιλεγμένους-διορισμένους" προκατόχους τους... Ή εάν το επικρατόν "Είσαι ότι δηλώσεις και το έργο σου κρίνεται με βάση αυτή τη δήλωσή σου" αντικατασταθεί με το "Είσαι τα ερευνητικά αποτελέσματα που γνωρίζεις και αξιοποιείς" (evidence based practice).

Παράλληλα με τη δίκαιη μοριοδότηση των σπουδών δεύτερου ή τρίτου κύκλου, χρειάζεται και η αναγνώριση της αξίας της έρευνας και των αποτελεσμάτων της. Ποιο πλαίσιο το έχει προβλέπει αυτό έως τώρα με σαφήνεια; Πότε θα τεθεί επιτέλους και στην Ελλάδα η ερευνητική κουλτούρα και πρακτική πάνω από τις όποιες παροντικές, "εμπνεύσεις" και "σοφιστείες" συχνά χαρακτηρίζουν τον, μάλλον ρηχό και εντυπωσιακό, πολιτικό λόγο;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.