ΥΠΟΥΡΓΟΣ στο esos: Σύντομα η ρύθμιση για master στο ΕΜΠ και το Γεωπονικό

11/05/2015

Άκουσε το άρθρο

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΔΉΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ:

Είναι μια παλιά ιστορία αυτή . Το Πολυτεχνείο είναι πενταετές , όπως και η Γεωπονική . Ετσι όπως είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι ισότιμο με τριετή προγράμματα, της Αγγλίας για παράδειγμα. Είναι μια απόλυτα ανορθολογική κατάσταση . Έχουμε ήδη αρχίσει να μελετάμε το ζήτημα αυτό και να προχωρήσουμε πολύ σύντομα σε μία ρύθμιση που να ικανοποιεί όλους .

Τη δήλωση αυτή έκανε στο esos υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μας.

Πρόσφατα η π. Αντιπρύτανις του ΕΜΠ και νυν Αντιπρόεδρος του ΤΕE Τόνια Μοροπούλου, μιλώντας στο esos είπε:

  • Εγώ κατέθεσα το αίτημα .
  • Το εάν θα συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο αυτό θα το πει ο υπουργός Παιδείας.
  • Κατέθεσα στο υπουργό Παιδείας ως αντιπρόεδρος του ΤΕΕ το εδώ και πάνω από δέκα χρόνια κοινό αίτημα του Πολυτεχνείου και ΤΕΕ της αναγνώρισης των ενιαίων αδιάσπαστων πενταετών σπουδών και του διπλώματος που δίνουν ως Μάστερ.
  • Αυτό είναι επίσης αίτημα και των Γεωπονικών και Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου.
  • Είναι δίκαιο και είναι άδικη η μη αναγνώριση, διότι ισοδυναμεί προς 300 μονάδες το δίπλωμα και δίνει προσόντα που οδηγούν στο έβδομο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων .
  • Δηλαδή ανταποκρίνεται στα προσόντα πο απαιτούνται για να επιλυθούν σύνθετα προβλήματα σε μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα .
  • Επίσης αυτή η ρύθμιση μπορεί να γίνει, διασφαλίζοντας ότι αναδρομικά δεν θα διακυβευτούν, είτε διαγωνισμοί που έγιναν με άλλα προσόντα, είτε να υπάρχει αναδρομική διεκδίκηση επιπλέον αποζημιώσεων στο δημόσιο , παρόλο που αν ο τίτλος αυτός επιδοθεί θα είναι αναδρομικός.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (15)

bob mastoras
|

Μας λέει ο κ. Μπαλτάς : ¨Ετσι όπως είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι ισότιμο με τριετή προγράμματα, της Αγγλίας για παράδειγμα¨
Απορώ που είδε την ισοτιμία ο κ. Μπαλτάς. Ο απόφοιτος εξωτερικού πρέπει να περάσει από ΔΟΑΤΑΠ. Για να γίνει ισότιμος και αντίστοιχος ο απόφοιτος τριετούς σχολής με πενταετή σχολή της ημεδαπής θα πρέπει να προσμετρήσει και ένα μεταπτυχιακό. Αυτό προβλέπει ο ιδρυτικός νόμος του ΔΟΑΤΑΠ 3328/2005 - ΦΕΚ 80/Α/1.4.2005 άρθρο 4 παράγραφος 4. Και συνήθως επιβάλλονται και μερικά μαθήματα ακόμα ως αντισταθμιστικό μέτρο.
Ο νόμος είναι του 2005 και το ΔΟΑΤΑΠ οργανισμός που εποπτεύεται από το υπουργείο του. Πράγματι λοιπόν είναι παλιά ιστορία αυτή και θα έπρεπε να την ξέρει. Η να έχει την τιμιότητα να επιχειρηματολογήσει με πιο ευθύ τρόπο. Πχ τα πολυτεχνεία το αξίζουν να είναι ισότιμα με μάστερ. Και εμείς βέβαια θα καταλάβουμε πέραν τούτου ότι όλα τα άλλα πτυχία των Ελληνικών ΑΕΙ που είναι τουλάχιστον 4χρονα δεν είναι ισότιμα με μάστερ. Διότι σχολική αριθμητική ξέρουμε. Και όσο ισχύει ότι 3 < 5 άλλο τόσο ισχύει ότι 3 < 4. Αν λοιπόν σε 4 χρόνια στην Αγγλία παίρνεις μάστερ δεν είναι αδικία να μην παίρνεις και ως απόφοιτος Ελληνικού Πανεπιστημίου; Αυτό όμως ο κ. υπουργός και καθηγητής ΕΜΠ δεν το σκέφτηκε. Η άλλα διπλώματα όχι μηχανικών, υπερ-τετραετή του ηπειρωτικού συστήματος (Γερμανίας κλπ) και οι ξένοι τα θεωρούν ισότιμα με μάστερ που το ΔΟΑΤΑΠ τα αντιστοιχεί με τετραετή ο κ. Μπαλτάς τα αγνοεί. Και αυτήν η περίπτωση δεν ενοχλεί τον κ. Μπαλτά!
Προτεραιότητες είναι αυτές.

Pappos
|

Δεν υπάρχει πρόβλημα αν τα 5ετή τμήματα των σχολών αναγνωριστούν ως M.Sc.
Βέβαια μιλάμε για αναγνώριση, γιατί αν πάνε έξω και τους πούνε έχω M.Sc και τους ρωτήσουν τι M.Sc έκανες και που ειδικεύτηκες θα κάνουν τις μαϊμούδες.

Και μια που μιλάμε για εξειδίκευση...γιατί δεν αλλάζουμε το πρόγραμμα σπουδών σε 3+2 ?
Εφόσον τα 2 χρόνια M.Sc είναι πλήρης εξειδίκευση.
Τα 3 χρόνια είνια γενικά μαθήματα πάνω κάτω τα ίδια για όλους καιγια Μηχανικούς ΤΕ και για Μηχανικούς ΠΕ. Έτσι ένας Μηχανικός ΠΕ θα μπορεί να κάνει το M.Sc σε ένα Τεχν. Πανεπιστήμιο ή ένας Μηχανικός ΤΕ σε ένα πολυτενχείο.

Απορώ όμως ειλικρινά γιατί δεν γίνεται η αλλαγή του 3+2...
5 χρόνια είναι και το ένα και το άλλο.

Γιατί είναι παράλογο στα 5 χρόνια δίπλωμα να κάνεις άλλα 2 για το M.Sc !!!
Δηλαδή τι παράλογο...ηλίθιο θα έλεγα και χάσιμο χρόνου. Αν είχε το 5ετές 3+2 θα είχει ήδη στα 5 χρόνια το M.Sc !!!

Στην περίπτωση της αλλαγής προγράμματος σπουδών σε 3+2, είναι αυτονόητο ότι το 5ετές είναι ισότιμο με το M.Sc !!!
Ισότιμο όμως, όχι το ίδιο, (ακαδημαϊκά το ίδιο σαν σπουδές αλλά όχι σαν τίτλος) δηλαδή δεν μπορείς να γράψεις
Πολ. Μηχανικός M.Sc. !!!

Υπάρχει M.Sc. Computational Mechanics, υπάρχει το Construction Engineering και πολλά άλλα.
Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει σύγκριση ενός τελειόφοιτου 5ετές που ακολούθησε συγκοινωνιακό για να γλυτώσει τα μπετά τις σιδηρές κτλ με κάποιον που έχει 3 χρόνια B.Sc και ακολούθησε 2 χρόνια Μ.Sc Construction Engineering !!!
Kάτι τέτοιο είναι τρομερά επικίνδυνο γιατί εδώ στην μπανανία ο 5ετές συγκοινωνιολόγος υπογράφει στατικά !!!
Για αυτό και υποστηρίζω ότι άλλο το 5ετές και άλλο το 3+2.
Υπάρχουν χαοτικές διαφορές στο πρόγραμμα σπουδών.
Για παράδειγμα αναφέρω στο M.Sc Konstruktiver Ingenieurbau:
6 μπετά (Τα 2 μπετά στο B.Sc)
6 σιδηρές (Oι 2 σιδηρές στο B.Sc)
6 στατικές (το ίδιο όπως επάνω)
7 μηχανικές
(Σιδηροδρομική και μερικά άλλα δεν τα βάζω)
Δεν δέχομαι ούτε για αστείο ένας 5ετές που πήγε συγκοινωνιολόγος και τελειώσε νύχτα να πιστεύει ότι έχει τις ίδιες γνώσεις με κάποιον που έκανε M.Sc. στην Δομοστατική στα δομοστατικά έργα !!!
Και ένα τελευταίο παράδειγμα:

Πολ, Μηχανικός B.Sc. δεν συνεχίζει σαν Δομοστατικός M.Sc. αλλά σαν Computational Mechanics M.Sc.
Δηλαδή εξειδικεύεται στα πεπερασμάνα στοιχεία (γραμμικά και μη-γραμμικά), Ελαστοστική, Δυναμική, Προγραμματισμό, Ειδικά θέματα Μηχανικής, Μηχανική του συνεχούς, Τανυστική Ανάλυση κ.α.
Δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να εργαστεί σαν Πολ. Μηχανικός B.Sc. !!!
Απλά εξειδικεύτηκε στο Computational Mechanics M.Sc., δηλαδή προσομοιώση και ανάλυση κατασκευών και όλα τα άλλα που του δίνει η εξειδίκευση Computational Mechanics M.Sc.
Αλλά είναι Πολ. Μηχανικός B.Sc !!!
Γιατί το Computational Mechanics M.Sc. μπορεί άνετα να το ακολουθήσει και Μηχανολόγος Μηχανικός B.Sc.
Αλλά ο Μηχανολόγος Μηχανικός B.Sc. έχει πρόσβαση στο επάγγελμα του Μηχανολόγου !!!
Απλά μετά εξειδίκευτηκε στο Computational Mechanics M.Sc !!!

Η εξέλιξη είναι το M.Sc., η εμπειρία, ο αριθμός μελετών κ.α.

Bέβαια εννοείται ότι ένας Πολ. Μηχανικός ΤΕ αν αποκτήσει M.Sc τότε έχει τα ίδια επ. δικαιώματα με αυτόν του πολυτεχνείου...

prokopis
|

Αν δεν κάνω λάθος , οι πτυχιούχοι 5ετούς φοίτησης, με ένα πτυχίο έχουν 2 -3 επαγγελματικά δικαιώματα πχ ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός Η/Υ κτλ δλδ σε 4 χρόνια αποκτούν τις γνώσεις για δύο αντικείμενα και στο πέμπτο για μάστερ;

k
|

Εκπαιδευτικός με 2 παιδιά και 12 χρόνια μηχανικός μισθός 896. Εκπαιδευτικός ΑΕΙ με 2 παιδιά και 12 χρόνια μισθός 926. Εκπαιδευτικός ΤΕΙ χωρίς παιδιά με 11 χρόνια και μεταπτυχιακό μισθός 1090.

Tudor
|

Καλησπέρα σε όλους..,
Θα το πάω λίγο παρακάτω το θέμα και θα ρωτήσω όποιον μπορεί να γνωρίζει, αν το Δίπλωμα 5ετούς θα αναγνωριστεί ως μάστερ ή ώς MSc ?
Ρωτάω για τυχόν χρήση σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ?
Μοριοδότηση :
[100 το μάστερ & 200 το Msc (ειδικότητας συναφούς με πτυχίο)].

Θα προκύπτει το ίδιο και για το master? (δηλαδή ειδίκευσης = MSc)
Και ας το πάω ακόμη και πιο κάτω..
Όσοι έχουν ήδη Msc? τι γίνεται με αυτούς? θα γίνουν διδάκτορες???

Διότι πολύ απλά δε συγκρίνεται το master (που εύχομαι να δωθεί) με MSc (που μάλλον πάει για υποβάθμιση...)

Παρακαλώ τα σχόλια όσων μπορούν να απαντήσουν.

agg
|

Κατοχυρωνονται ακόμα περισσότερο τα ήδη κατοχυρωμένα διπλώματα των Πολυτεχνείων. Για τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ που δεν εχουν επαγγελματικά δικαιώματα ούτε λόγος.

Πείτε μας κ. Σανιδά είναι συντεχνιακές τακτικές αυτές ή είναι ιδέα μου ;

KM
|

@teacher

Μετά την εφαρμογή του τελευταίου ενιαίου μισθολογίου, δεν υπάρχει μισθολογική διαφορά μεταξύ 4ετών και 5ετών πτυχιούχων.

ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
|

Τeacher, δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κλιμάκιο με το ενιαίο μισθολόγιο της μηχανικού Διαμαντοπούλου.. Οι μηχανικοί είναι οι χαμηλότερα αμειβόμενοι Δ.Υ. λόγω ΤΣΜΕΔΕ. Μακάρι να είχαμε τελειώσει ΤΕΙ. Τεράστια αδικία για την οποία δε μιλάει κανείς.

Κώστας
|

@defi,Σανιδάς

Και όπως έγραψε κάποιος ποιο πάνω "μοναδικό φαινόμενο στον κόσμο".
Μα καλά,αντί να μειώσουμε τα έτη του πολυτεχνείου/πολυτεχνικών σχολών σε 4 όπως στον υπόλοιπο κόσμο για σπουδές μηχανικών θα δωθεί μάστερ;
Για ποιο λόγο να σπουδάζει κάποιος 5 έτη στο πολυτεχνείο όταν έγκριτοι καθηγητές πανεπιςτημίων (κυρίως από βόρεια Ευρώπη και ΗΠΑ) που πραγματοποίησαν εξωτερικές αξιολογήσεις πολυτεχνικών τμημάτων για την ΑΔΙΠ βρήκαν πολλές επικαλύψεις (overlaps) και πάρα πολύ φόρτο εργαςίας που ΔΕΝ χρειάζεται σε προπτυχιακό επίπεδο.
Αυτό δεν ξανάγινε...

defi
|

@Χαράλαμπος Σ. Σανιδάς

το μόνο σχόλιο είναι ότι ο κος Μπαλτάς είναι καθηγητής του ΕΜΠ...ααα ,και στην Ευρώπη ( όχι την μπανανία Ελλάδα) δεν υπάρχουν κουτσουρεμένα ΕΔ για αποφοίτους ανωτάτων σχολών, αυτό μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει και δε γνωρίζω αν αυτό θα διαιωνιστεί..

Αρης
|

Μόνο το ΕΜΠ και το Γεωπονικό είναι 5ετούς φοίτησης; Τα άλλα πολυτεχνεία και οι πολυτεχνικές σχολές τι είναι; Γιατί δεν αναφέρεται ο υπουργός και σε αυτά;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ
|

Κύριε Σανιδά, προσωπικά συμφωνώ απολύτως με την ένταξη των ΤΕΙ στο επίπεδο 6 Δε νομίζω από αυτά που έγραψα να προκύπτει το αντίθετο.
Τα πράγματα δεν είναι τόσο ‘αθώα’ όσο φαίνονται.
Αν είναι κρίμα να πηγαίνει στράφι ένα έτος σπουδών, τότε θα πρέπει να είναι εξίσου (ή και περισσότερο) κρίμα να πηγαίνουν στράφι δυο έτη σπουδών.
Τι εννοώ;
Για ποιο λόγο δεν αναγνωρίζουν ως master και το πτυχίο της ιατρικής (6 χρόνια σπουδών); Διότι πολύ απλά εκεί δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες ‘κόντρες’ μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
Το πρόβλημα τους είναι να ‘αποδείξουν’ ότι οι μηχανικοί-γεωπόνοι από τα πανεπιστήμια είναι ‘καλύτεροι’ από τους αντιστοίχους των ΤΕΙ και επομένως πρέπει να έχουν ‘περισσότερα’ δικαιώματα. Αυτό και μόνο αυτό.
Πολλοί, δυστυχώς, δεν έχουν κατανοήσει ποιο είναι το πρόβλημα.
Ενδεχομένως να συμφωνούσα και εγώ με την αναγνώριση του 5ου έτους ως master, αλλά θα έπρεπε να μας πουν ΣΕ ΠΟΙΟ ΕΤΟΣ παίρνουν τον τίτλο του ΠΡΩΤΟΥ κύκλου σπουδών. Το ΤΕΕ, οι πολυτεχνικές-γεωπονικές σχολές όμως ΔΕΝ ζητούν αυτό. Αυτό που θέλουν είναι να βγαίνουν ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ με master. Δηλαδή να μην παίρνουν πτυχίο στα τέσσερα (το πιο πιθανό) χρόνια και στη συνέχεια να είναι υποχρεωμένοι να συνεχίσουν για master. Νομίζω ότι ΑΥΤΟ είναι μοναδικό παγκόσμιο φαινόμενο.
Επίσης θα ήθελα να πω ότι εγώ, ως πτυχιούχος μηχανικός ΤΕΙ, ΔΕΝ περιμένω κουτσουρεμένα δικαιώματα.
Και η ευθύνη για τη μη απονομή των δικαιωμάτων δεν είναι ευθύνη ούτε του ΤΕΕ ούτε της ΕΕΤΕΜ. Είναι της πολιτείας διότι αυτή νομοθετεί. Το αν επιλέγει να υποκύψει στις όποιες συντεχνιακές πιέσεις είναι δική της απόφαση.

Προς Teacher: στο δημόσιο οι μηχανικοί ΠΕ ΔΕΝ παίρνουν επίδομα μεταπτυχιακού βάσει του 5ου έτους.
Παρόλα αυτά υπήρχαν κάποια ΝΠΔΔ (τουλάχιστον οι περιπτώσεις που γνωρίζω εγώ), τα οποία χορηγούσαν επίδομα μεταπτυχιακού σε ΠΕ μηχανικούς, διότι πολλοί από αυτούς προσκόμιζαν βεβαιώσεις από τις σχολές τους που έλεγαν ότι το 5ο έτος ισοδυναμεί με master. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι αυτή η πρακτική ήταν και νόμιμη.
Αυτό επιβεβαιώθηκε με δυο έγγραφα του Υπουργείου Παιδείας το 2010 (ένα του Παπάζογλου και ένα του Πανάρετου).
Ειδικότερα αυτό του Πανάρετου έλεγε, μεταξύ άλλων, ότι το πιστοποιητικό που χορηγείται από τις πολυτεχνικές σχολές «... δεν αποτελεί μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης εγκεκριμένο από Υπουργείο σύμφωνα με το Ν.3685/2008 και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αξιοποιηθεί σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ ή σε άλλο Δημόσιο Οργανισμό.»
Απλά για να ξέρουμε τι λέμε.

Τeacher
|

Οι πτυχιούχοι 5ετούς φοίτησης αναγνωρίζουν το επιπλέον (σε σχέση με τους 4ετείς) έτος σπουδών τους στο μισθολογικό τους κλιμάκιο εδώ και μισό αιώνα. Ολα τ΄ άλλα είναι αφόρητος νεολαϊκισμός τύπου ΣΥΡΙΖΑ.

Χαράλαμπος Σ. Σανιδάς
|

Αγαπητέ κύριε Δημήτρη τα ΑΤΕΙ νομίζω είναι στην κατηγορία 6 γιατί είναι τετραετούς φοίτησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως συμβαίνει όλες οι ειδικότητες μηχανικών της Ευρώπης (3ετους και 4ετούς φοίτησης). Για το αν αναγνωριστεί το 5έτος θεωρώ προσωπικά ότι είναι σωστό διότι είναι κρίμα να πηγαίνει στράφι ένα έτος σπουδών (μοναδικό φαινόμενο νομίζω στον κόσμο). Δεν ξέρω και είμαι πολύ περίεργος να μάθω τι θα γίνει με τους πτυχιούχους 3ετους και 4ετους του εξωτερικού που είναι μέλη του ΤΕΕ. Για το τελευταίο σχόλιό σας "δεχτείτε τα περιορισμένα δικαιώματα..." θέλω να σας πω ότι 30 χρόνια περιμένουμε αυτά τα έστω κουτσουρεμένα δικαιώματα τα οποία οι αντίστοιχοι πτυχιούχοι, μέλη του ΤΕΕ έχουν και οι πτυχιούχοι μέλη της ΕΕΤΕΜ δεν έχουν, με κύρια ευθύνη κατ΄εμέ των διοικήσεων ΤΕΕ & ΕΕΤΕΜ για διαφορετικούς λόγους ίσως. Ευχαριστώ για την φιλοξενία και περιμένω παρατηρήσεις αν κάπου είμαι λάθος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ
|

Προφανώς προέχει η διευθέτηση αυτού του ζητήματος, από το (πχ) να δουν το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών (και όχι μόνο) ΤΕΙ.
Αλλά από ότι φαίνεται ο υπουργός (και όσοι του προτείνουν αυτά που του προτείνουν) ξέρουν ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ τι κάνουν.
Δηλαδή: θα μπουν τα ΤΕΙ στο επίπεδο 6 του ΕΠΠ (για να σας ικανοποιήσουμε και εσάς), οι γεωπονικές και οι πολυτεχνικές σχολές θα μπουν στο 7 και έτσι όλοι θα είναι ευτυχισμένοι.
Ή μήπως όχι;
Αν γίνουν τα παραπάνω τότε το επόμενο ‘λογικό’ βήμα είναι το εξής: αφού εμείς (πολυτεχνικές/γεωπονικές σχολές) είμαστε στο 7 και εσείς (ΤΕΙ) είσαστε στο 6 είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΟ να έχουμε παραπάνω δικαιώματα. Άρα;
Άρα: πτυχιούχοι ΤΕΙ δεχθείτε επαγγελματικά δικαιώματα με περιορισμούς και να είσαστε και ευχαριστημένοι.
Καμία ελπίδα για σωτηρία.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ