ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠ/ΣΗ

Ριζικές αλλαγές στα εργασιακά των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο Πολυνομοσχέδιο

Σε δημόσια διαβούλευση την άλλη εβδομάδα το Σχέδιο Διατάξεων
Δημοσίευση: 14/05/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ριζικές αλλαγές επιφέρουν διατάξεις για τα εργασιακά των ιδιωτικών εκπαιδευτικών που εργάζονται στα Ιδιωτικά Σχολεία και τα Φροντιστήρια στο Πολυνομοσχέδιο (Δείτε εδώ το πολυνομοσχέδιο σε ότι αφορά την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση), οι οποίες είναι ενταγμένες στο πολυνομοσχέδιο, το οποία θα τεθεί την άλλη εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση.

Ειδικότερα:

Επανέρχεται σε ισχύ το άρθρο 30 του νόμου 682/77 που ορίζει τα εξής:

Επανέρχεται σε ισχύ το άρθρο 33 του νόμου 682/77 που ορίζει τα εξής:

 ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ:Με το άρθρο 6 παρ. 1 του Ν. 2525/97 καταργείται κάθε προηγούμενος τρόπος διορισμού στο δημόσιο και θεσμοθετούνται οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ για ΟΛΟΥΣ τους εκπαιδευτικούς, επομένως καταργήθηκε και η συγκεκριμένη ρύθμιση του Ν. 682/77. Μετέπειτα, ρυθμίσεις των Ν. 2986/2002 και 3848/2010 καταργήθηκαν από τη μνημονιακή νομοθεσία (Ν 4093/2012, Θ2, παρ. 1β).
 

Επομένως, η επαναφορά των άρθρων 30 και 33 του Ν 682/77 που προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο δεν αποκαθιστά την πρόσληψη απολυμένων ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο δημόσιο, καθώς κάθε σχετική ρύθμιση τρόπου διορισμού έχει καταργηθεί.

Επανέρχεται σε ισχύ η παράγραφος 1 του άρθρου 11 του νόμου 1351/83, που ορίζει τα εξής:

Η παράγραφος 10 του άρθρου 20 της Υπουργικής Απόφασης με αρ. Φ.353.1/324/105657/Δ1/8.10.2002 (Β’ 1340) που ορίζει ότι οι Διευθυντές Εκπαίδευσης:

Αναδιατυπώνεται ως εξής: «Είναι διοικητικοί και πειθαρχικοί προϊστάμενοι των ιδιωτικών σχολείων, των φροντιστηρίων και των αντίστοιχων εκπαιδευτικών. Ασκούν διοικητικό και πειθαρχικό έλεγχο, όταν διαπιστώνουν πλημμελή εκτέλεση καθηκόντων ή παραβάσεις».

Η παράγραφος 30 του άρθρου 24 της Υπουργικής Απόφασης με αρ. Φ.353.1/324/105657/Δ1/8.10.2002 (Β’ 1340) ) που ορίζει ότι οι Διευθυντές Εκπαίδευσης:

Αναδιατυπώνεται ως εξής: «Εποπτεύουν και ελέγχουν τη λειτουργία και το έργο των ιδιωτικών σχολείων, των φροντιστηρίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των κέντρων Ξένων Γλωσσών και ασκούν τις αρμοδιότητες του άρθρου 20 της παρούσας για τα ιδιωτικά σχολεία της περιοχής τους».

Στην παράγραφο 1 του άρθρου 36 του ν. 682/77 προστίθεται η φράση: «Με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας μπορούν να συνομολογηθούν βελτιωμένοι όροι αμοιβής και εργασίας για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς».

Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου καταργoύνται   οι Παράγραφοι 15 και 16 του Άρθρου 47 του Ν. 3848/2010 (Α’ 71), που ορίζουν τα εξής:

1. Η νομιμότητα και η καταχρηστικότητα των καταγγελιών των συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου ιδιωτικών εκπαιδευτικών που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους 2014-15, θα εξεταστούν από τα κατά περίπτωση αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια.

2. Απαγορεύεται η λειτουργία εσωτερικών φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών στα ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

3. Τα φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα Κέντρα Ξένων γλωσσών οφείλουν να καταθέτουν στις οικείες διευθύνσεις εκπαίδευσης το αναλυτικό εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων από όπου να προκύπτει ο αριθμός των Τμημάτων και των μαθητών του κάθε τμήματος, οι ώρες διδασκαλίας του κάθε μαθήματος και ο διδάσκων της κάθε διδακτικής ώρας.

4. Οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών καταθέτουν στις διευθύνσεις εκπαίδευσης αντίγραφα των συμβάσεων εργασίας που έχουν συνάψει με τους διδάσκοντες.

O έλεγχος των τυπικών προσόντων των διδασκόντων γίνεται από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης .

Για την αποτελεσματική εφαρμογή των παραπάνω οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων συνδέονται ηλεκτρονικά με το σύστημα Εργάνη.

Με αποφάσεις του υπουργού ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή των άρθρων 2 και 3 του παρόντος νόμου.

5. Οι ημέρες διακοπών και αργιών των Φροντιστηρίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Κέντρων Ξένων Γλωσσών καθορίζονται ως εξής:

Α. Διακοπών:

Ι) Χριστουγέννων, από την 24η Δεκεμβρίου μέχρι και την 7η Ιανουαρίου

ΙΙ) Πάσχα, από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και την Κυριακή του Θωμά

Β. Αργιών:

Ι) όλες τις Κυριακές

ΙΙ) τις θρησκευτικές γιορτές των Τριών Ιεραρχών και του Αγίου Πνεύματος

ΙΙΙ) τις εθνικές επετείους της 28ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου

IV)17η Νοεμβρίου

V) την Καθαρά Δευτέρα

VI) την 1η Μαΐου

VII) την κατά τις ισχύουσες διατάξεις ημέρα αργίας για την έδρα κάθε φροντιστηρίου και κέντρου ξένων γλωσσών λόγω τοπικής θρησκευτικής ή εθνικής γιορτής

VIII) τη γιορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ειδικά για τα φροντιστήρια οι διακοπές του Πάσχα δύναται να περιοριστούν από Μ. Πέμπτη έως και Τρίτη μετά το Πάσχα.

6. Κατά τις ημέρες αργιών και διακοπών οι καθηγητές δεν προσφέρουν υπηρεσίες δικαιούμενοι των αποδοχών τους που προκύπτουν βάσει του προγράμματος τους των αντιστοίχων ημερών.

Σε περίπτωση κατά εξαίρεση απασχόλησης των καθηγητών κατά τις ημέρες 04-01 και 05-01 εκάστου έτους οι αντίστοιχες αποδοχές των εργαζομένων προσαυξάνονται κατά τον νόμο.Σε περίπτωση κατά εξαίρεση απασχόλησης των καθηγητών κατά τις Κυριακές οι αντίστοιχες αποδοχές των εργαζομένων προσαυξάνονται κατά τον νόμο.

7. Το εβδομαδιαίο ωράριο πλήρους διδασκαλίας στα Φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών καθορίζεται στις 21 ώρες.

Η συμπλήρωση πλήρους ωραρίου συνεπάγεται την απονομή 25 ενσήμων μηνιαίως, ανεξαρτήτως της κατανομής των διδακτικών ωρών ανά ημέρα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.