Εκτιμήσεις της κοινής γνώμης για τις αλλαγές στην παιδεία

Πειραματικά, "Αιώνιοι" φοιτητές, συμμετχή φοιτητών στην ανάδειξη οργάνων διοίκησης των ΑΕΙ

18/05/2015

Ενημερώθηκε: 19/05/2015, 06:42

Άκουσε το άρθρο

Ερευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΙ απέδειξε ότι οι εκελίξεις στην παιδεία δεν άφησε ανεπηρέαστη τη κοινή γνώμη ως προς την κυβέρνηση.

ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: Ως προς την κατάργηση των Πρότυπων Σχολείων (σ.σ. Το ερώτημα της έρευνας μιλάει για κατάργηση Πειραματικών κάτι που δεν ισχύει και όχι για την κατάργηση των Πρότυπων που είναι η πραγματικότητα) το 73.5% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει κακή την αλλαγή.

«ΑΙΩΝΙΟΙ» ΦΟΙΤΗΤΕΣ: Η κατάργηση της διάταξης για τη διαγραφή των «αιώνιων» φοιτητών χαρακτηρίστηκε κακή αλλαγή από το 65% των ερωτηθέντων

ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΥΤΑΝΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΕΙ : Το 49,5% των ερωτηθέντων χαρακτήρισε θετική την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο διάταξη για τη συμμετοχή των φοιτητών στην ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των ΑΕΙ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ

Σχόλια (9)

Δημήτρης
|

ΑNDGIAN.
Προτιμώ αντί των προτυπων σχολείων, να έχουμε σχολεία για άτομα με δείκτες ευφυίας από 150 και πάνω.
Όσοι πιστοί από πρότυπα και μη σχολεία, προσέλθετε σ' αυτές τις εξετάσεις.
Οι αποτυχόντες σ' αυτές τις εξετάσεις, από πρότυπα και μη σχολεία, θα πάνε σε αναβαθμισμένο δημόσιο σχολείο.Δηλαδή σχολείο που θα χρηματοδοτείται καί από τα χρήματα που τώρα πάνε υπέρ των προτύπων σχολείων.
Αυτό θα πει ουσιαστική διαλεχτική αριστείας και δημοκρατίας για τον ιστορικό υλισμό.
Για παράδειγμα η ΕΣΣΔ δεν κατηργησε τα μπαλέτα της...αλλά ποιοί πήγαιναν όμως εκεί....

ANDGIAN
|

ερωτηση1η: η χώρα η κοινωνία θέλει/χρειάζεται ή όχι Πρότυπα Σχολέια
Υποερώτημα 1: εάν ναι τότε τα 5 είνια λίγα ή πολλά?
(Εάν όχι ,σταματάμε εδώ τη συζήτηση για τα Πρότυπα)
Υποερώτημα 2: η όλη πολιτική επιχειρηματολογία από την αρχή, 9αριστεία, πρότυπα=ελίτ/κάτσα ,φροντιστήρια, αντιεκπαιδευτική λογική εξετάσεων σε 12χρονα...κλπ) πόσο δικαιωμένους αφήνει τους υπερασπιστές αυτης της λογικής τώρα που και Τράπεζα θεμάτων υπάρχει και μεγαλύτερη αντιστοιχία θ΄σεων /υποψηφίων ( αυτό η αγορά το τιμωρεί αυξάνοντας την ωριαία αποζημίωση) .
Ερώτηση2: πειραματικά , ουδείς λέει κάτι συγκεκριμένο ποιός πειραματισμός σε τι για ποιοό πράγμα προς τα που.... κλπ απλά μια ιδεοληψία οπερί τυχαίου δείγματος!
Για να δούμε λοιπόν πόσο τυχαίο είνια το δείγμα( α! μη το ξεχάσω Τυχαίο δείγμα σημαίνει 1 ώρα στο 1ο έτος μαθηματικού, το παιδαγωγικό κάνει άλλη στατιστική?) 20% αδέρφια,δίδυμα,παιδιά εκπαιδευτικών επίτων θέσεων! Αυτό το δείγμα λέγεται ΣΤΡΩΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ! όχι τυχαίΟ! ας σταματήσει αυτλή η πλάκα! εάν δεν ξέρουν -που ξέρουν αλλά το παιζουν πονηροί- ας μάθουν! Τουλάχιστο να μη μας δουλεύουν (δεν τρώμε όλοι κουτόχορτο!)

Λύση: Πρότυπα & πειραματικά, ανοιχτά συνεργατικά στη περιφέρειά τους,ένα σε κάθε Νομό και ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα !
προοπτική: η διάχυση γνώσης και διαδικασιών in vivo μέσα απο συνεργατικές λογικές (μικτοί Ομιλοι κλπ)
Ολα τα υπόλοιπα είνια
-περασμένων 1οετιών
-για να χρυσ΄'ωνουμε το χάπι σε επαναστάτες της θεωρίας και του ''ένας άλλος κόσμος είνια εφικτός'' αφού όμως καταστρέψουμε το κόσμο τούτο!
-για να έχουμε την ΟΛΜΕ μαζί μας (τους) και απέναντι τους γονείς,μαθητές ,κοινωνία κλπ! ( δε πάνε μια βόλτα προς Αγ.Αναργύρους να ρωτήσου,προς Ζάννειο μεριά και να καταλήξουν στο 2ο στους Αμπελόκηπους?)
Ο καθείς επιλέγει με ποιούς θα πάει και ποιούς θα αφήσει!

Γιάννης Χ
|

Όλες οι σοβαρές κοινωνίες φροντίζουν να δημιουργούν και να καλλιεργούν κάποιους θύλακες αριστείας.

Πολλοί από τους αυριανούς πολίτες που πάνε -και πάντα πηγαίνανε- τις κοινωνίες μπροστά θα εκκολαφθούν από εκεί. Δεν αντιλέγω ότι και από τα υπόλοιπα σχολεία θα προκύψουν τέτοιοι. Όμως το ποσοστό τους από τα Πρότυπα θα είναι σαφώς υψηλότερο (φαίνεται ήδη σε πολλούς Μαθ. Διαγωνισμούς).

Δεν υπάρχει τίποτε πιο ρατσιστικό από το να απαξιώνουν τις προσπάθειες των αρίστων. Ας πάψουμε να φθονούμε όσους μπορούς να τα καταφέρουν καλύτερα από εμάς. Ψευτοδικαιολογίες του τύπου "golden boys" είναι τουλάχιστο για γέλια!
Χρειάζεται τουλάχιστον ένα τουλάχιστον ΠΡΟΤΥΠΟ σχολείο (Γυμνάσιο & Λύκειο) ανά νομό!

"Δὲν ὑπάρχει τίποτα πιὸ ἄνισο ἀπὸ τὴν ἴση μεταχείριση τῶν ἀνίσων"

πετρος
|

Λευτερη, δεν ειναι καθολου τα πραγματα οπως τα λες και γιαυτο φαινεται ποση παραπληροφορηση υπαρχει...
αν μιλας για τα 5 προτυπα τοτε αναρωτιεμαι τι νοημα εχει στη δημοσια εκπαιδευση μια μορφη "κολλεγιου" ενω θα επρεπε ολα τα δημοσια σχολεια να ειναι ετσι.
αν μιλας για τα 45 πειραματικα διαβασε πρωτα εδω:

"Στα Πειραματικά Σχολεία εφαρμόζονται και αξιολογούνται καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα, νέες μέθοδοι και τεχνικές διδασκαλίας, εισάγονται και αξιοποιούνται για εκπαιδευτική χρήση νέες τεχνολογίες, υποστηρίζεται η εισαγωγή των παιδιών στις τέχνες και διευκολύνεται η πρόσβαση τους στα επιτεύγματα του πολιτισμού.

Οι εκπαιδευτικές καινοτομίες, οι οποίες αναπτύσσονται και εφαρμόζονται σε ένα Πειραματικό σχολείο, πρέπει να ελέγχονται και να αξιολογούνται σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του μαθητικού πληθυσμού και συνεπώς σε ένα τυχαίο δείγμα, το οποίο μπορεί να προκύψει µόνο από την εισαγωγή των μαθητών και μαθητριών στα σχολεία αυτά µε κλήρωση."

το μονο που αλλαζει στα πειραματικα ειναι η διαδικασια εισαγωγης που επιβαλλεται να ειναι με κληρωση ωστε να υπαρχει διασπορα στην "ποιοτητα" των μαθητων. τι σοι πειραματισμους θα κανεις στη διδασκαλια αν ειναι ολοι αριστοι?????

Konstantinos G.
|

Σε ποιες πολεις βρισκονται αυτα τα περιβοητα πρωτυπα, που ολοι τωρα κοπτονται για την μη καταργηση τους;
(Παροτι δεν καταργουνται)

savant
|

Αν η ευρωπαϊκή πρακτική είναι αυτό που ζούμε με τις κοινωνίες πολλών ταχυτήτων τα golden boy κτλ τότε ναι ας έρθουμε σε ρήξη με την πρακτική αυτή

Λευτέρης
|

Αυτό που πραγματικά ενοχλούσε ήταν το γεγονός ότι στα σχολεία αυτά οι εκπαιδευτικοί αφενός συμμετέχουν εθελοντικά και αφετέρου εργάζονται, όπως οφείλουν να εργάζονται όλοι οι εκπαιδευτικοί, πέρα από το διδακτικό τους ωράριο και μένουν περισσότερο χρόνο στο Σχολείο. Επίσης το δεύτερο σημείο που ενόχλησε ήταν ότι στα σχολεία αυτά προχώρησε η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Για τους νέους ταγούς της εκπαίδευσης και για την μερίδα των συνδικαλιστών ότι καλό υπάρχει πρέπει να καταργηθεί και όλα να ισοπεδωθούν προς τα κάτω. Τίποτε να μην αλλάξει, δεν είναι αποδεκτή καμία διαδικασία ευγενούς άμιλλας και ανταγωνισμού. Η αξιολόγηση και η επαγγελματική ανάπτυξη πρέπει να εξοβελιστούν.
Οι αλλαγές που επέφεραν με τον νόμο Μπαλτά – Κουράκη- Συνδικαλιστών δεν ήταν επείγουσες και πιλοτικές όπως προβάλλονται, αλλά ήταν προσχεδιασμένες και σκόπιμες να προκαλέσουν βαθιά ρήξη σε όποια προσπάθεια βελτίωσης της οδυνηρής πραγματικότητας. Δυστυχώς οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε βαθειά υποτίμηση και απόκλιση από την «Ευρωπαϊκή πρακτική»!

Φώτης
|

Tο Ενιαίο Σχολείο δεν αναδεικνύει τα ταλέντα των ταπεινών και "ασήμαντων"... πως να τα αναδείξει άλλωστε, αφού η ανάδειξη έχει στοχοποιηθεί, το ενιαίο σχολείο φοβάμαι ότι κρατάει όλους τους μαθητές του στο μέσο όρο, δηλαδή στο επίπεδο των ταπεινών και "ασήμαντων"
Όσο για την κατάργηση των "πειραματικών", που ρώτησε η έρευνα, τεχνικά έχεις δίκιο, λάθος τους, πιστεύεις όμως σοβαρά ότι αν η ερώτηση έλεγε "πρότυπα" η απάντηση θα ήταν διαφορετική;

Παντελής
|

Θα περίμενα μεγαλύτερη σύνεση, αξιοπιστία και εγκυρότητα από ένα σοβαρό Πανεπιστήμιο.

Όλοι γνωρίζουν πως ποτέ δεν καταργήθηκαν Πειραματικά Σχολεία! Προς τι η παραπλανητική αυτή ερώτηση;

Απλώς επιχειρήθηκε μια στοιχειώδης εξυγείανση του νοσούντος δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος με τον αναγκαίο διαχωρισμό αμφιλεγόμενων Προτύπων από τα Πειραματικά. Πρόκειται για μείζον ζήτημα περιορισμού του κοινωνικού διαχωρισμού που επιτελείται από την ύπαρξη σχολείων ποικίλων κατηγοριών και ταχυτήτων (ακόμη και τα ΕΑΕΠ οφείλουν να επαναθεωρηθούν ή να γενικευθούν).

Ζήτω το Εναιαίο Σχολείο που αναδεικνύει τα ταλέντα των ταπεινών και "ασήμαντων"...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ