ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

Οι 5 προτάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Μεταταχθέντων

Δημοσίευση: 20/05/2015
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Πέντε προτάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει ανακύψει με τους 4.000 μεταταχθέντες εκπαιδευτικούς, έκανε η Συντονιστική Επιτροπή των Μεταταχθέντων Εκπαιδευτικών, μετά την προχθεσινή συνάντηση με τον Αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Τάσο Κουράκη.

Ειδικότερα οι προτάσεις έχουν ως εξής:

1. Σύμφωνα με τη νομολογία των Δικαστηρίων, ανάκληση διοικητικών πράξεων για λόγους διαφορετικής εκτίμησης των υπηρεσιακών αναγκών είναι παράνομη και αντισυνταγματική.

2. Σε κάθε περίπτωση, αν το Υπουργείο θεωρεί ότι υπάρχουν θέματα νομιμότητας που πρέπει να εξετάσει, είναι υποχρεωμένο από το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους να προβεί σε έλεγχο κάθε μετάταξης ξεχωριστά, γιατί κάθε μετάταξη συνιστά αυτοτελή ατομική διοικητική πράξη. Η ακύρωση συλλήβδην με μία υπουργική απόφαση όλων των μετατάξεων, είναι όχι μόνο παράνομη αλλά και αντισυνταγματική, γιατί καταργεί αναδρομικά κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων.

3. Εισηγούμαστε τη μετατροπή όλων των δημοτικών σχολείων της χώρας σε ολοήμερα σχολεία ενιαίου αναμορφωμένου προγράμματος (ΕΑΕΠ), ώστε όλα τα παιδιά να έχουν την ευκαιρία να διδάσκονται ξένες γλώσσες, μουσική, πληροφορική, εικαστικά, θεατρική αγωγή και να τους παρέχονται επαρκείς διδακτικές ώρες για την άθλησή τους, ώστε να μην χρειάζονται οι γονείς να πληρώνουν εξ ιδίων με τη μορφή εξωσχολικών δραστηριοτήτων τα μαθήματα αυτά. Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας και θα δοθεί η ευκαιρία σε κάθε παιδί να διαπιστώσει την κλίση και το ταλέντο του σε διάφορους τομείς χωρίς να επιβαρυνθούν οικονομικά οι γονείς του, κατά τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

4. Για την επαρκή στελέχωση των ΕΑΕΠ, προτείνουμε να συσταθούν επιπλέον οργανικές θέσεις σε όλα τα δημοτικά σχολεία για τις ειδικότητες ξένων γλωσσών, μουσικής, πληροφορικής, φυσικής αγωγής, καλλιτεχνικών και θεατρικής αγωγής. Με τη σύσταση των θέσεων αυτών, θα διευκολυνθεί η μετάθεση των συναδέλφων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στον τόπο της κατοικίας τους και η τοποθέτηση σε συγκεκριμένα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών από μετάταξη και από μετάθεση. Για το λόγο αυτό προτείνουμε τη σύσταση τουλάχιστον διπλάσιων οργανικών θέσεων από τον αριθμό των μεταταχθέντων εκπαιδευτικών, ώστε να μετατεθούν ισάριθμοι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων στην περιοχή μετάθεσης που επιθυμούν.

5. Επίσης εισηγούμαστε τη μείωση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών όλων των κλάδων και του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, καθώς και την επαναλειτουργία όλων των σχολικών μονάδων που συγχωνεύτηκαν ή καταργήθηκαν.

Τέλος,η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει το παράπονό της για τη στάση της ΔΟΕ μέχρι τώρα, διότι , όπως τονίζει, “όφειλε ως συνδικαλιστικό όργανο να συγκεράσει τις απόψεις όλων των εκπαιδευτικών και να προτείνει επωφελείς λύσεις για όλους, διότι και εμείς οι μεταταχθέντες είμαστε ισότιμα μέλη της”.

Ετικέτες: 
Μετατάξεις

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.