Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Πρόγραμμα Σπουδών στη Χημεία της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών της τελευταίας τάξης του Γενικού Λυκείου

Δημοσίευση: 26/05/2015
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το νέο Πρόγραμμα Σπουδών στη Χημεία της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών της τελευταίας τάξης του Γενικού Λυκείου που θα ισχύσει από το σχολικό έτος 2015−2016.Πατήστε εδώ για να ανοίξετε το ΦΕΚ

Σχόλια (10)

 
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ
26 Μάιος 2015 12:09

Πότε θα τα προλάβουμε όλα αυτά σε 3 ώρες;

 
Κ Ν
26 Μάιος 2015 15:54

Μπορείτε να μου πείτε εγώ που θέλω να σπουδάσω μαθηματικά τι τα θέλω όλα αυτά; Α! Ξέχασα πρέπει να παιδεύομαι. Μπράβο σας.

 
Νίκος Π
26 Μάιος 2015 16:30

Η διδακτέα ύλη πάσχει από δημιουργική ασάφεια, κάτι συνηθισμένο αυτή την εποχή, φαντάζομαι πάντως ότι μέχρι το φθινόπωρο θα έχει αποκτήσει αντιστοιχία με τα σχολικά βιβλία. Όσο για τον ΚΝ που ενδιαφέρεται μόνο για τα μαθηματικά, έχει δίκιο, δεν του χρειάζεται ούτε η Φυσική, ούτε η Χημεία. Ο χαριτωμένος νόμος Μπαλτά όμως δεν του δίνει τη δυνατότητα να εξεταστεί στον προγραμματισμό που μάλλον θα του ήταν πιο χρήσιμος, ας κάνει λοιπόν την καρδιά του πέτρα...

 
Chem-Chem
26 Μάιος 2015 21:59

Λιγότερες ώρες από αυτές που απαιτούνται! Αυτό είναι σαφές.
Πρέπει όμως να "υποστηριχθούν" και τα φροντιστήρια.
Σε ότι αφορά . . . τι την χρειάζεται τη χημεία ο εν δυνάμει μαθηματικός, ας μην ξεχνούμε ότι κάποια από τα πλέον ενδιαφέροντα προβλήματα των μαθηματικών αφορούν και σε χημικές αντιδράσεις - χημικές και φυσικές διεργασίες κ.ο.κ. Τα μαθηματικά άλλωστε είναι και το εργαλείο για την επίλυση σημαντικών πρακτικών προβλημάτων που αφορούν στην τεχνολογική ανάπτυξη και την οικονομία.

 
Παρασκευάς Πανάγου
27 Μάιος 2015 08:57

Chem - Chem μήπως τα έχετε μπερδέψει λίγο; Επειδή τα μαθηματικά χρειάζονται για να εξηγηθούν κάποια χημικά φαινόμενα, σημαίνει ότι η Χημεία χρειάζεται στα Μαθηματικά;
Τα μαθηματικά χρειάζονται παντού (σαν εργαλείο) σε όλες τις θετικές και οικονομικές επιστήμες, αυτό δε σημαίνει ότι για να περάσεις στο Μαθηματικό χρειάζεσαι γνώσεις όλων αυτών των επιστημών.
Πολλές φορές, κάποιες επιστήμες έχουν "αναγκάσει" τα Μαθηματικά να αναπτυχθούν έτσι ώστε να τους λύσουν κάποια προβλήματα (κλασσικό παράδειγμα η Φυσική).
Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν πραγματικά τα πιστεύετε αυτά που λέτε. Επειδή ξέρετε σαν Χημικοί να λύσετε διαφορική, δε σημαίνει ότι ο Μαθηματικός πρέπει να ξέρει ιοντική ισορροπία.

 
Αντώνης
27 Μάιος 2015 23:59

Η συγκεκριμένη ύλη είναι αδύνατο να διδαχθεί με 3 ώρες εβδομαδιαίως. Είμαι μαθηματικός, θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που ως πρωτοδεσμίτης έμαθα Φυσική και Χημεία. Αγαπητά μου παιδιά, το γεγονός ότι θέλετε να γίνετε Μαθηματικοί ή Χημικοί ή Πληροφορικοί ή Φιλόλογοι, δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να γνωρίζετε άλλα αντικείμενα. Θα έπρεπε να απαιτείτε ένα σχολείο που θα σας παρέχει ευρεία γνώση κι όχι εξειδίκευση. Ένα σχολείο που θα διευρύνει τους πνευματικούς σας ορίζοντες. Την εξειδίκευση μπορείτε να την αναζητήσετε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είμαι μαθηματικός δεν σημαίνει πως δεν έχει σημασία το αν γνωρίζω ή όχι ορθογραφία ή ορθή σύνταξη. Όπως και είμαι φιλόλογος δεν σημαίνει πως δεν χρειάζεται να γνωρίζω διαίρεση. Θεωρώ, λοιπόν, πως θα ήταν πιο εποικοδομητικό να διεκδικούμε ευρύτερη γνώση, ορθότερους τρόπους διδασκαλίας και εξέτασης, παρά να αναρωτιόμαστε τι θέλουμε το ένα και τι θέλουμε το άλλο.

 
Παρασκευάς Πανάγου
28 Μάιος 2015 09:25

Αντώνη, μιας και είσαι πρώην πρωτοδεσμίτης όπως και εγώ, θα ήθελα να μου πεις που ακριβώς χρησιμοποίησες στις σπουδές σου τις γνώσεις χημείας που πήρες από αυτήν στην οποία εξετάστηκες.
Αν είσαι όντως Μαθηματικός, σύνδεσέ μου σε παρακαλώ ΕΝΑ μάθημα της σχολής σου με τη Χημεία.
Οι βασικές γνώσεις Χημείας είναι απαραίτητες σε ΟΛΟΥΣ τους ανθρώπους, το σχολείο πρέπει να τις παρέχει στη διάρκεια της 12 ετούς φοίτησής τους. Το ίδιο όμως συμβαίνει και με τη Γλώσσα, την Ιστορία, τη Φυσική Αγωγή, τα Καλλιτεχνικά, τα Μαθηματικά, την Πληροφορική, τη Φυσική κλπ.
Πες μου λοιπόν, το ότι ο κάθε μαθητής πρέπει να αποκτήσει αθλητική παιδεία, με σωστές διατροφικές συνήθειες, με πνεύμα διαρκούς και δια βίου άθλησης, πρέπει να ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ στα αθλήματα για να σπουδάσει Μαθηματικός;
Όταν καταφέρεις να απαντήσεις στο παραπάνω ερώτημα με έστω ένα επιχείρημα, τότε θα καταλάβω γιατί να εξεταστεί και στη Χημεία.

 
Μαριος
28 Μάιος 2015 10:30

Παρασκευα, πιστεύεις ότι πραγματικά είναι μαθηματικός ο Αντώνης; Από τους δεκάδες μαθηματικούς που έχω μιλήσει δεν υπάρχει ένας που να μη θεωρεί παραλογισμό την εξέταση στη χημεία και όχι στην πληροφορική για το Μαθηματικό.
Φαντάσου ότι ένα από τα τρία μαθήματα τον κατατακτηριων για το Μαθηματικό είναι η Πληροφορική και ένα από τα τρία για την Πληροφορική είναι τα Μαθηματικά.

 
Παρασκευάς Πανάγου
28 Μάιος 2015 10:45

Όχι Μάριε, δεν πιστεύω ότι είναι Μαθηματικός ο Αντώνης. Άλλωστε η πρώτη πρόταση του σχολίου του αφορά στη διδασκαλία της Χημείας και στο ότι δε βγαίνει η συγκεκριμένη ύλη σε 3 ώρες, πράγμα που σημαίνει ότι γνωρίζει ακριβώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές σε διάφορες παραγράφους, έχει διδάξει και ξέρει το χρόνο που χρειάζεται η κάθε μια κλπ. Είναι προφανές ότι είναι Χημικός.
Απλά τέτοια σχόλια νομίζω ότι υποτιμούν τη νοημοσύνη μου και θέλω με λογικά επιχειρήματα να αντικρούσω οτιδήποτε "πετιέται στον αέρα" χωρίς βάση .
Πως να μην απαντήσεις, όταν σου λέει ότι ο Φιλόλογος πρέπει να ξέρει διαίρεση (το οποίο είναι σωστό φυσικά) και εννοεί ότι πρέπει να εξετάζεται στα Μαθηματικά στη Γ Λυκείου (με παραγώγους, ολοκληρώματα, μιγαδικούς κλπ) για να περάσει στο τμήμα Φιλολογίας;
Θα μας πέσουν τα μαλλιά στο τέλος, διαβάζουν και άλλοι αυτά που γράφουμε και δεν είναι σωστό να αιωρούνται απόψεις που δεν έχουν καμία ορθολογική βάση.

 
Jony
28 Μάιος 2015 10:54

Αυτή την ύλη (κατά 90%) είχα όταν έδινα Χημεία Δέσμης το 1990...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ