Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός «Μελέτη σύνδεσης των ΑΕΙ με τη διεθνή αγορά υψηλής τεχνολογίας»

Δημοσίευση: 27/05/2015
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την ακύρωση της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στο πλαίσιο του πρόχειρου διαγωνισμού για την εκτέλεση του Έργου «Μελέτη σύνδεσης των ΑΕΙ με τη διεθνή αγορά υψηλής τεχνολογίας», αποφάσισε το υπουγείο Οικονομίας, διότι όπως αναφέρει στην απόφαση “έχουν πλέον εκλείψει οι υπηρεσιακές ανάγκες υλοποίησης του έργου”.

ΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Σύμφωνα με τη σχετική Πρόσκληση:

Η πρωτοβουλία αποβλέπει στην ανατροπή της υπάρχουσας εσωστρέφειας και την ένταξη του αξιόλογου επιστημονικού δυναμικού των ΑΕΙ στην αναπτυξιακή προσπάθεια της Ελλάδας για την ανταγωνιστική συμμετοχή της στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι.

Η προτεινόμενη στρατηγική διεθνών συμπράξεων και σύνδεσης της πανεπιστημιακής έρευνας με την αγορά (α) επιβάλλεται από την αγορά, (β) προκύπτει από την ωριμότητα συγκεκριμένων προτάσεων, (γ) ακολουθεί διεθνή επιτυχημένα πρότυπα, (δ) υποστηρίζει τον αναπροσανατολισμό των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου και (ε) αποσκοπεί στην προώθηση της εξωστρέφειας των ΑΕΙ προς όφελος των ιδίων και της οικονομίας της χώρας.

Ο αναπροσδιορισμός του παραγωγικού μοντέλου της χώρας περιλαμβάνει την εντατικοποιημένη προώθηση των προηγμένων τεχνολογιών πρωτίστως μέσω της σύνδεσης της έρευνας των ελληνικών ΑΕΙ με την παγκόσμια αγορά.

Αντικείμενο της προτεινόμενης μελέτης αποτελεί η διερεύνηση και ο εντοπισμός αυτών των δυνατοτήτων καθώς και οι τρόποι προώθησης της επιδιωκόμενης σύνδεσης.

Η στοχοθεσία της μελέτης συνάδει και με τη νέα προγραμματική περίοδο, καθώς με βάση το νέο Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) αυτό προσβλέπει στην «ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας μέσω της ανάπτυξης μεταπτυχιακών σπουδών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων δικτύωσης και της δημιουργίας εταιρικών σχέσεων μεταξύ ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ερευνητικών και τεχνολογικών κέντρων και επιχειρήσεων» Ειδικότερα, με την εκπόνηση της μελέτης θα διερευνηθούν:

i. Οι τρόποι δικτύωσης της διασύνδεσης των ΑΕΙ και της δημιουργίας εταιρικών σχέσεων (μορφής κερδοσκοπικής ή μη κερδοσκοπικής) με επιχειρήσεις και ΑΕΙ του εξωτερικού.

ii. Οι αντίστοιχες καλές πρακτικές από ΑΕΙ του εξωτερικού (Ισραήλ, ΗΠΑ, Καναδά, κλπ)

iii. Οι δυνατότητες παρουσίασης των ελληνικών ΑΕΙ στο εξωτερικό και ειδικά στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

iv.Οι δυνατότητες κατάρτισης ερευνητών σε θέματα που σχετίζονται με την οικονομική αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων προς δημιουργία εσόδων στα ΑΕΙ.

Πιθανές συνέργειες με δομές των ΑΕΙ όπως οι ΜΟΚΕ και τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνογνωσίας.

Σχόλια (4)

 
Κώστας Δελίδης
28 Μάιος 2015 12:59

Πόσο ήταν το ποσό του πρόχειρου διαγωνισμού και ποιος θα το πλήρωνε;

 
Μ
27 Μάιος 2015 21:40

Δυστυχώς, από την άλλη, δεν προωθείται η αναδιάρθωση των ιδρυμάτων, των ερευνητικών κέντρων και των τεχνολογικών πάρκων ώστε να γίνει επιτέλους μία συντονισμένη προσπάθεια στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

 
ANDGIAN
27 Μάιος 2015 15:33

..αλοιμονο..τι θέλουμε τη σύνδεση των ΑΕΙ με αγορά υψηλής τεχνολογίας! άκου αγορά!! τι περάσανε! εδώ με κιμωλία μαυροπίνακα τους συνδικάλες να εκστομίζουν τσιτάτα του 80 ..όλα καλά..όλτα τέλεια!! Μήπως κάποιοι να φεύγουν για τις σπηλιλές τους? Μήπως?

 
Ορέστης Καλογήρου
27 Μάιος 2015 15:11

Ολοταχώς προς την Αλβανία του Χότζα. Βάναυση επίθεση κυρίως κατά των νέων επιστημόνων. Μεσαίωνας. Η χώρα στο σκοτάδι.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ