Master οι 5ετείς σπουδές σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο

06/06/2015

Ενημερώθηκε: 08/06/2015, 11:29

Άκουσε το άρθρο

α) Τα διπλώματα που απονέμονται κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης Προγράμματος Σπουδών με χρόνο φοίτησης ίσο ή μεγαλύτερο με πέντε έτη, με 300 κατ’ ελάχιστον Ι.Ε.Μ., αναγνωρίζονται ως Ενιαίο και Αδιάσπαστο Δίπλωμα Μεταπτυχιακού Επιπέδου (Integrated Master: Master of Science) στη βασική ειδικότητα του Τμήματος ή της μονοτμηματικής Σχολής και κατατάσσονται στο 7ο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

Αυτό προβλέπει το άρθρο 11 του τελικού πολυνομοσχεδίου  που στάλθηκε από τον υπουργό Παιδείας Αρ. Μπαλτά, για έγκριση, στο γραφείο του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, ενώ ορίζει τα εξής:

β) Τα πτυχία ή διπλώματα που απονέμονται κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης Προγράμματος Σπουδών με χρόνο φοίτησης ίσο με τέσσερα έτη κατατάσσονται στο 6ο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και είναι ισοδύναμα με πτυχία Bachelor στη βασική ειδικότητα του Τμήματος ή της μονοτμηματικής Σχολής.

γ) Τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) οδηγούν σε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) με 90 κατ’ ελάχιστον Ι.Ε.Μ., το οποίο ισοδυναμεί με Master of Science στην ειδίκευση και αποτελεί πρόσθετο προσόν και όχι προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος. Οι κάτοχοι Μ.Δ.Ε., οι οποίοι είναι κάτοχοι πτυχίου ή διπλώματος της περίπτωσης β’ του παρόντος άρθρου,  κατατάσσονται στο 7ο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

Η αναγνώριση για την περίπτωση α’ του παρόντος άρθρου επέρχεται κατόπιν έκδοσης απόφασης του αρμόδιου για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης Υπουργού, η οποία θα διαπιστώνει την συνδρομή των νόμιμων προϋποθέσεων υπαγωγής των Προγραμμάτων Σπουδών των Α.Ε.Ι. στην ανωτέρω διάταξη. Κατόπιν της έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης του προηγούμενου εδαφίου, ο τίτλος σπουδών Integrated Master (Master of Science) λογίζεται ότι έχει ληφθεί από την ημερομηνία απονομής του πτυχίου ή διπλώματος. Τα δικαιώματα που πηγάζουν από τον ανωτέρω τίτλο δεν δύνανται να τύχουν αναδρομικής χρήσης ιδίως προς αμφισβήτηση κατακυρώσεων διαγωνισμών ή επιδικάσεως αναδρομικών επιδομάτων, μισθών ή αποζημιώσεων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (39)

Ηλίας
|

Όχι, αλλά μπορώ να σου πω πως το συγκεκριμμένο άρθρο χρονολογείται λίγους μήνες μετά το δημοψήφισμα του Τσίπρα...

bob mastoras
|

Κύριε Ευθυμίου η ελληνική πολιτεία θεωρεί τις σπουδές στα ΤΕΙ τουλάχιστον 4ετής. Λέω τουλάχιστον γιατί υπάρχουν και 5ετής όπως η ΑΣΠΑΙΤΕ.
Για τους υπομηχανικούς δεν ξέρω να σας πω. Παντού διαβάζω ότι ήταν 4ετής η φοίτηση. Τα οχτάωρα ήταν οι εξετάσεις για την άδεια εξάσκησης επαγγέλματος μηχανικού των μελών ΤΕΕ. Τα έλεγαν έτσι γιατί πράγματι διαρκούσαν πολύ (8 ώρες)

Ευθυμιουνικολαος
|

Τα σημερινα τει εχουν φοιτηση 3,5 ετη συν 6 μηνες πρακτικη η ποια δεν θεωρειται φοιτηση.Οι παλαιες σχολες υπομηχανικων που ηταν 4 χρονια φοιτηση συν τουλαχιστον 6 μηνες οκταωρα(πρακτικη) που ανηκουν σημερα? Ξερει κανεις να μου πει?

Giannis X
|

Καλησπέρα σας,

Είμαι φοιτητής του τμήματος Εκπαιδευτικών Πολιτικών Μηχανικών της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) που εδρεύει στο Μαρόυσι Αττικής.

Σύμφωνα με τον ηλεκτρονικό ιστότοπο τους τμήματος:

Το πτυχίο φέρει και τους δύο τίτλους, αυτόν του εκπαιδευτικού και αυτόν
της επαγγελματικής ειδικότητας Μηχανικού, με ενιαίο βαθμό.

Τίτλος Σπουδών: Πτυχίο Εκπαιδευτικού Πολιτικού Μηχανικού
Διάρκεια Προγράμματος Σπουδών: 5 έτη (10 ακαδημαϊκά εξάμηνα)
Πιστωτικές Μονάδες/ECTS: 300
<<πράγμα που σημαίνει ότι το δίπλωμα θα έπρεπε να δίνει προσόντα αντίστοιχα του
7 επίπεδου του ευρωπαϊκού πλαισίου προσόντων (δηλαδή Master).>>

Συνολικός Φόρτος Εργασίας: 7500

Σύμφωνα με το ΦΕΚ της ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 135, 5 Ιουνίου 2013 ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 101:

Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Πολιτικών Δομικών Έργων της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.
και το Τμήμα Εκπαιδευτικών Πολιτικών Έργων Υποδομής της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.
συγχωνεύονται σε Τμήμα Εκπαιδευτικών Πολιτικών Μηχανικών της Σχολής
Παιδαγωγικής και Τεχνολογίας της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., με έδρα το Μαρούσι.

Το Τμήμα που προκύπτει από τη συγχώνευση έχει το γνωστικό αντικείμενο των συγχωνευομένων Τμημάτων, δηλαδή προς το παρόν είναι η μοναδική σχολή των ΑΕΙ του τεχνολογικού τομέα που αποδίδει τίτλο σπουδών χωρίς να επιλέγουν οι φοιτητές μας κατεύθυνση λ.χ. Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης όπου ο φοιτητής επιλέγει κατευθύνσεις προχωρημένου εξαμήνου :1)Μηχανικοί Υποδομών ΤΕ και 2) Δομοστατικοί Μηχανικοί ΤΕ (Φ.Ε.Κ.123/τ.Ά/3-6-2013,Π.Δ.82,Αρ.1)

Η Ανώτατη
Σχόλη Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής
Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.)
από το ακαδημαϊκό έτος
2013-14 έχει αδιάσπαστο και ενιαίο πενταετές κύκλο
σπουδών, με αντίστοιχες διδακτικές
μονάδες με τις
Πολυτεχνικές και Γεωπονικές σχολές.

ΆΡΑ: Εύλογον και ορθόν είναι να αναγνωριστεί το πτυχίο των αποφοίτων 5ετούς σπουδών της ΑΣΠΑΙΤΕ ώς Μαστερ (ΕΠΠ7) και να προχωρήσει η ανωτατοποίηση του τμήματος όπως του αρμόζει.

Σας ευχαριστώ που αφιερώσατε χρόνο να διαβάσετε το άρθρο μου.

Σκοπός μου είναι η υλοποίηση ενός παραγωγικού διαλόγου και η άμεση παρουσίαση των ζητημάτων που ταλανίζουν εμάς τους φοιτητές.

makis
|

Προτείνω να προστεθεί ακόμα όσο χρόνος απαιτείται στο πρόγραμμα σπουδών στα Πολυτεχνεία και να απονέμεται στους αποφοίτους κατευθείαν Διδακτορικό. Έτσι για να γραφτεί και στο βιβλίο Γκίνες.Δώστε στα παιδιά ότι θέλουν!

Ρένος
|

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟΝ ΕΧΑΕ

(1) Τα πολυτεχνεία και τα πανεπιστήμια με τμήματα μηχανικών να καταρτίσουν 3ετή (6 εξάμηνα) προγράμματα προπτυχιακών σπουδών, μετά την ολοκλήρωση των οποίων θα απονέμεται πτυχίο μηχανικού των 180 ECTS. Σε αυτά τα προγράμματα σπουδών δεν θα υπάρχουν κατευθύνσεις. Το πτυχίο θα έχει την ονομασία του τμήματος (π.χ. Πτυχίο Πολιτικού Μηχανικού => BEng in Civil Engineering)

(2) Τα σημερινά 5ετή προγράμματα σπουδών να οριστούν ως "προγράμματα προχωρημένων σπουδών" (Integrated Study Programs) και μετά την ολοκλήρωση τους να απονέμεται "Δίπλωμα Προχωρημένων Σπουδών" (Integrated Master Degree). Το δίπλωμα προχωρημένων σπουδών θα περιλαμβάνει τον τίτλο του τμήματος και της κατεύθυνσης εξειδίκευσης (π.χ. Δίπλωμα Προχωρημένων Σπουδών Πολιτικού Μηχανικού Δομικών Έργων => MEng in Civil & Structural Engineering).

(3) Κάθε φοιτητής που εγγράφεται στο τμήμα θα επιλέγει στην αίτηση εγγραφής του αν θα φοιτήσει στο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών ή στο πρόγραμμα προχωρημένων σπουδών.

(4) Τα 3 πρώτα χρόνια του προγράμματος προχωρημένων σπουδών θα είναι πανομοιότυπα με εκείνα του προγράμματος προπτυχιακών σπουδών. Για τους φοιτητές και των δύο προγραμμάτων θα ισχύουν οι ίδιες απαιτήσεις και θα έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις γι αυτά τα έτη.

(5) Το πτυχίο μηχανικού των ελληνικών πολυτεχνείων και πανεπιστημίων δεν θα έχει κανένα αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Ο κάτοχος πτυχίου μηχανικού χωρίς πρόσθετο τίτλο σπουδών δεν θα μπορεί να εργαστεί ως μηχανικός.

(6) Να ιδρυθούν 2ετή μονοτμηματικά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών κάθε ένα από τα οποία θα αποδίδει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης σε κάθε κατεύθυνση εξειδίκευσης κάθε τμήματος. Οι σπουδές στα 2 τελευταία έτη των προγραμμάτων προχωρημένων σπουδών και σε αυτά τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών να είναι πανομοιότυπες και οι απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις των φοιτητών και των δύο προγραμμάτων σπουδών να είναι οι ίδιες.

(7) Να οριστεί από το ΤΕΕ και τους αρμόδιους υπουργούς ως ελάχιστο προσόν για την άσκηση του επαγγέλματος μηχανικού:
α) Δίπλωμα Προχωρημένων Σπουδών Μηχανικού ή
β) Πτυχίο Μηχανικού + Μονοτμηματικό Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης από το ίδιο ή αντίστοιχο τμήμα με εκείνο που χορήγησε το πτυχίο μηχανικού

Κώστας
|

@Μάρκος και άλλοι

Κύριοι η λύση είναι μία.
Εδώ και τώρα συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων/Πολυτεχνείων με ΤΕΙ.Τα έγραψε και ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ κ.Καζάκος κατά το αποχαιρετιστήριο μήνυμα του ως πρόεδρος του ΣΙ του ΤΕΙ Πελοπονήσσου (δείτε το σχετικό post του esos ).
Πραγματικές όμως συγχωνεύσεις...όχι σχέδιο Αθηνά..
Υπάρχουν και ιδρύματα που το ζητούν τα ίδια και το Παν/μιο και το ΤΕΙ...βλέπε Πελοπόνησσο και Δυτική Ελλάδα (Πάτρα).

Αφού αρκετά ΤΕΙ έχουν φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο (βάσει ΑΔΙΠ) πρέπει να προχωρήσουμε.
Δε μπορεί να μας κρατούν πίσω ...

Ισχύς εν τη ενώσει...

Μάρκος
|

Τα Πολυτεχνεία είναι τα Τεχνολογικά Πανεπιστήμια της Ελλάδας και έπρεπε να έχουν 4 έτη σπουδών, όπως προκύπτει από την Μπολώνια. Για να λυθεί το πρόβλημα με τους μηχανικούς πρέπει να υποβαθμιστούν τα ΤΕΙ. Διαφορετικά από του χρόνου όλα τα πανεπιστήμια θα προσθέσουν και 5ο έτος σπουδών στα προγράμματά τους!

ΘΠ
|

Τέτοιου είδους παρεμβάσεις είναι καθαρά συντεχνιακού τύπου και τίποτα περισσότερο. Ας μας πουν αυτοί που συνέταξαν το Σχέδιο Νόμου ποια μεθοδολογία και επιχειρηματολογία χρησιμοποίησαν και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πενταετείς σπουδές πρέπει να αναγνωρίζονται ως master.
Η ΑΔΙΠ, και η Συνθήκη της Μπολόνια λένε άλλα. Τα ξένα ευρωπαϊκά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα έχουν πρώτο κύκλο σπουδών μέχρι τέσσερα έτη στις ειδικότητες των μηχανικών. Η Γερμανία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες μείωσαν τις πενταετής σπουδές και τις προσάρμοσαν. Εμείς τι κάνουμε???

Κώστας
|

@... @

Φίλε μου σαφώς και δε με ενδιαφέρει να δω το πρόγραμμα σπουδών των τμημάτων...ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΙ τις απόψεις των καθηγητών των ΑΕΙ της Βόρειας Αμερικής και Βόρειας Ευρώπης που έρχονται να σας αξιολογήσουν και τα διαβάσουν προσεκτικά..όπως και τις εσωτερικές αξιολογήσεις...αυτή είναι η δουλειά τους...

Για αυτά που λες για το εξωτερικό.Το ότι σπουδάζεις σε Παν/μιο του εξωτερικού δε σημαίνει ότι το Παν/μιο του εξωτερικού είναι καλό ούτε ότι η χώρα είναι προηγμένη εκπαιδευτικά.
Ο λόγος είναι ότι "υπάρχουν πανεπιστήμια λογιών και λογιών..'',
Πως γίνεται όμως ο υπόλοιπος προηγμένος εκπαιδευτικά κόσμος να έχει 4ετή προγράμματα ή να φιλτράρει στα 3-4 έτη...και εμείς να είμαστε κολλημένοι στα 5.Επειδή το θέλει το ΕΜΠ.

Πάντως ολόκληρος ο πλανήτης σε αυτές τις χώρες θέλει να πάει να σπουδάσει...όχι στο ΕΜΠ ή σε άλλες πολυτεχν σχολές...και δεν είναι μόνο το πρόβλημα της γλώσσας...

Τέλος τα επιχειρήματα του τύπου είμαι και εγώ ωρομίσθιος σε κάποιο Τει κάπου..κάποτε...εμένα δε μου λέει κάτι.Σε ποιο Τει;Σε ποιο τμήμα;Ποιο έτος;Συγκεκριμένα πράγματα..
.όχι μου είπε η 3η ξαδέρφη της θειάς μου ή ο γείτονας μου...έτσι αξιολογώ και εγώ...

ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
|

"Δηλαδη θα πρεπει εμεις να κανουμε με το ετσι θελω γιατι το θέλουν οι βορειοευρωπαιοι μειωση ετων σπουδων."

Όχι διότι το θέλουν οι βορειοευρωπαίοι , αλλά διότι αυτό ορίζει η συνθήκη της Μπολόνια . ! Δεν είναι λογικό ο πρώτος κύκλος σπουδών σε ένα πολυτεχνείο να απονέμει μεταπτυχιακό δίπλωμα χωρίς να υπάρχει παράλληλα προπτυχιακός κύκλος στο κάθε τμήμα της κάθε σχολής του ανώτατου ιδρύματος .!

@
|

Δηλαδη θα πρεπει εμεις να κανουμε με το ετσι θελω γιατι το θέλουν οι βορειοευρωπαιοι μειωση ετων σπουδων. Κι οταν ερθουν οι αγγλοι και κανουν τις ιατρικες διετεις θα πρεπει να υπακουσουμε και παλι! Εχουν αλληλοκαληψη λεει ο αλλος τα μαθηματα στο πολυτεχνειο λες και τα χει δει! Εγω ενα εχω να σας πω σαν διπλωματουχος ηλεκτρολογος μηχανικος και ωρομισθιος σε τει τμημα ηλεκτρολογιας για χρονια. Τα προγραμματα σπουδων δεν εχουν καμια σχεση. Οι φοιτητες δεν εχουν καμια σχεση. Τα μαθηματα μοιαζουν στο ονομα και μονο. Κανενα βαθος στα τει. Πολλα βασικα αντικειμενα λειπουν. Στο πολυτεχνειο για να περασεις μαθημα πρεπει να κατεχεις. Στο τει για το ιδιο αντικειμενο διδασκεσαι το 1/3 της υλης του πολυτεχνειου, πιο επιφανειακα και με πολυ ευκολοτερες εξετασεις. Σε ολα αυτα φυσικα υπαρχουν μικρες εξαιρεσεις.

ΘΠ
|

Όλες αυτές οι αλλαγές πρέπει να είναι απολύτως σύμφωνες με τις αξιολογήσεις και τις προτάσεις της ΑΔΙΠ. Αυτός εξάλλου είναι και ο ρόλος της της ΑΔΙΠ. Είναι η αρμόδια εκ του Νόμου Υπηρεσία για τη διασφάλιση και βελτίωση της ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται κάποιοι να υπερβαίνουν το ρόλο τους, να απαξιώνουν το έργο της ΑΔΙΠ .

ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
|

Με την συγκεκριμένη αναγνώριση των ενιαίων 5 ετών σε master , δημιουργείται κατά την γνώμη μου νομικό πρόβλημα , λόγω ανυπαρξίας 4ετούς διπλώματος μηχανικού σε ελληνικό πολυτεχνείο . !

Και εξηγώ αναλυτικά :

Π.χ Πάει κάποιος απόφοιτος ξένου πανεπιστημίου αύριο , μεθαύριο μετά δηλαδή της ισχύς του συγκεκριμένου νόμου , στο ΔΟΑΤΑΠ και ζητάει αναγνώριση ισοτιμίας και αντιστοιχίας του τίτλου του με αντίστοιχο απονεμόμενο από τμήμα ελληνικού πολυτεχνείου .
Αν οι σπουδές του είναι π.χ από Αγγλία , προφανώς θα έχει ως προς τα ελάχιστα απαιτούμενα κριτήρια από το ΔΟΑΤΑΠ βασικό τίτλο BEng 3 χρόνια και μεταπτυχιακό MSc 1 έτους ή 4ετές ΜEng , για να έχει το δικαίωμα της αίτησης να αναγνωριστεί στην Ελλάδα με τα όποια extra μαθήματα στα οποία επιπλέον θα βγουν για να εξεταστεί .
Και στις δύο εκδοχές των τίτλων του παραδείγματος το κράτος θα πρέπει να φροντίσει ώστε να βρεθεί το αντίστοιχο ελληνικό δίπλωμα είτε αυτό είναι 3ετούς φοίτησης είτε 4ετούς φοίτησης σε ελληνικό πολυτεχνείο προκειμένου να γίνει η αναγνώριση του ξένου τίτλου μιας και τα ενιαία 5ετή περνούν σύμφωνα με την ρύθμιση στο 7 επίπεδο του ΕΠΠ. !

Επί της ουσίας πριν αποκαταστήσει ο υπουργός την αδικία στα 5ετή ενιαία διπλώματα πρέπει να φροντίσει πρωτίστως ώστε να υπάρχουν τα αντίστοιχα 4ετή ή 3ετή ως προς το κατ ΄ελάχιστο πρώτου κύκλου σπουδών σύμφωνα με την συνθήκη της Μπολόνια προκειμένου να αναγνωρίσει το κράτος μας τον ξένο απόφοιτο .Διαφορετικά δημιουργείται πρόβλημα στις αναγνωρίσεις ξένων τίτλων με την συγκεκριμένη ρύθμιση που οφείλει να επιλύσει άμεσα το υπουργείο .!

ΤΕΙΤΖΗΣ
|

Οι επιτροπές της ΑΔΙΠ που αξιολογούν τα προγράμματα σπουδών είναι οι ίδιες ανά γνωστικό αντικείμενο ΑΕΙ (πχ μηχανολόγος μηχανικός) είτε είναι σε ΤΕΙ είτε σε ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ . Άλλα τέτοια χώρα είμαστε καλά να πάθουμε . Θα λέει η μαμά ο γιος μου πέρασε κατευθείαν στο μεταπτυχιακό ....

Κώστας
|

@ks

Αγαπητέ μου μπες και διάβασε καμία αξολόγηση τμήματος Πολυτεχνείου/Πολυτεχνικής σχολής από ΑΔΙΠ.Εκεί οι αξιολογητές (καθηγητές ΑΕΙ συνήθως από Βόρεια Ευρώπη και Αμερική) θεωρούν ότι στα προγράμματα σπουδών σας υπάρχουν πολλές επικαλύψεις (overlaps) κυρίως ιδίων μαθημάτων και επίςης τεράστιος φόρτος μαθημάτων σε προπτυχιακό επίπεδό που δεν συνάδει με τα διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα.
Δηλαδή σου λένε ΚΑΝΤΕ τα από 5ετή--->4ετή...
Συνεπώς ΣΤΑΜΑΤΑ να υποστηρίζεις το λάθος.
Τουλάχιστον τα Τει σε αυτό με τα πιο λίγα μαθήματα και με 4ετές προγρ σπουδών είναι σωστά...

chris
|

@ks
που αλλού τα πενταετή Meng ισοδυναμούν με MSc; πουθενά, γιατί το Μeng είναι πτυχίο σε προπτυχιακό επίπεδο. Αυτό που γίνεται τώρα στην Ελλάδα είναι πρωτότυπο, αντιβαίνει τους κανόνες και τις προδιαγραφές της bolognia...και όλα αυτά; για να αποκλείσουν άλλη μια φορά τους πτυχιούχους ΤΕΙ από το επάγγελμα.. έτσι αποδεικνύετε την επιστημονική σας ανωτερότητα;;

ks
|

Μας πρηξατε με τα 5 χρονια; Οχι φιλε. Σας πρηξαμε γιατι για να παρεις διπλωμα πρεπει να περασεις 65 μαθηματα δυσκολιας Α και για να παρεις πτυχιο τει πρεπει να περασεις 40 μαθηματα δυσκολιας Α/10.

afragos
|

Απαραδεκτη ρυθμιση.Συνταγματικα ανιση μεταχειριση.Πτυχιουχος Πληροφορικης εχει δικαιωμα μονο σε ΠΕ19 και στο δημοσιο μονο σε θεσεις Πληροφορικης.Με ενα εξαμηνο παραπανω ο Ηλεκτρολος Μηχανικος εχει ολα οσα εχει ο Πληροφορικος συν τα εξης, *) δικαιωμα σε ΠΕ12, *) δικαιωμα υπογραφης εργων σε Ηλεκτρομηχανολογικα *) ηλεκτρονικες μελετες *) τηλεπικοινωνιες βασει ΠΔ.44/2009 *) ενεργειακος επιθεωρητης *) απευθειας προσβαση σε διδακτορικο ... ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΜΕ ΜΑΣΤΕΡ ...

Big Engineer
|

Ρε john μηχανικοί είμαστε. Τι έγινε επειδή αποφάσισε ο Μπαλτάς με το έτσι θέλω να αποδώσει master στα πολυτεχνεία . Αντί να προσπαθήσει να λύσει τα πραγματικά προβλήματα του κλάδου, με καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών. Αλήθεια κρίνονται τα δικαιώματα των μηχανικών από την επιτυχία τους στις πανελλήνιες και την εισαγωγή τους σε ένα Πολυτεχνείο? Ή από το πρόγραμμα σπουδών, από τις πιστοποιήσεις καθώς το επάγγελμα του μηχανικού είναι κάτι που διαρκώς εξελίσσεται. Εφόσον το επίπεδο των Πολυτεχνείων είναι υψηλότερο φυσικά πρέπει να έχουν ένα προβάδισμα, αλλά χωρίς να αποκλείουν τους υπόλοιπους μηχανικούς από το να εξελιχθούν. Και όταν λέμε Πολυτεχνείο μην πηγαίνει το μυαλό μας μόνο στο ΕΜΠ οι βάσεις του οποίου είναι πράγματι αρκετά ψηλές, αλλά πρέπει να λάβουμε υπ' όψη μας και τα Πολυτεχνεία της επαρχίας των οποίων οι βάσεις τα τελευταία χρόνια έπεσαν αισθητά. Αντίστοιχα υπάρχουν Τει κυρίως κεντρικά με πολύ καλό επίπεδο σπουδών, αλλά και περιφερειακά που τείνουν προς Ιεκ. Άρα μόνο μία είναι η λύση η αξιολόγηση. Άρα ας αφήσουμε τους ανόητους διαχωρισμούς ΑΕΙ-ΤΕΙ και ναι αν υπάρχουν Τει με πολύ καλό επίπεδο σπουδών να έχουν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα.

Dimitris
|

Και 10 χρόνια να ειναι οι βασικές σπουδές οδηγούν σε βασικό τίτλο σπουδών, δηλαδη σε ειδικότητα. Το μεταπτυχιακό είναι εξειδίκευση.

Konstantinos G.
|

@john
Δωστε του ενα βραβειο γι αυτα που λεει.

Παναγιώτης
|

Να ξεκαθαριστεί ότι το Integrated Master πρέπει να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις:
1) Το πρόγραμμα σπουδών να έχει κανονική διάρκεια φοίτησης τουλάχιστον ίση με 5 ακαδημαϊκά έτη και ο απονεμόμενος τίτλος να ισοδυναμεί με 300 ECTS τουλάχιστον
2) Το πρόγραμμα σπουδών να είναι ενιαίο, δηλαδή να απονέμεται ένας τίτλος σπουδών για το σύνολο του προγράμματος
3) Το πρόγραμμα σπουδών να είναι αδιάσπαστο, δηλαδή να έχει συνοχή που σημαίνει ότι οι σπουδές αφορούν ένα ευρύ αντικείμενο σπουδών και όχι δύο διαφορετικά αντικείμενα σπουδών
4) Να προβλέπεται υποχρεωτική εκπόνηση πτυχιακής/διπλωματικής εργασίας στο τελευταίο εξάμηνο

Το πρόγραμμα σπουδών της ΑΣΠΑΙΤΕ περιλαμβάνει δύο διαφορετικά αντικείμενα σπουδών:
- πρόγραμμα σπουδών μηχανικού ΤΕ (βασικό αντικείμενο-major)
- πρόγραμμα σπουδών παιδαγωγικής ψυχολογίας (δευτερεύον αντικείμενο-minor)
Κατά συνέπεια το πρόγραμμα σπουδών της ΑΣΠΑΙΤΕ δεν ικανοποιεί την 3η προϋπόθεση για ισοτιμία με Integrated Master. Πρόκειται για τύπο Joint Bachelor Degree τύπου major-minor.

Το πενταετές πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΤΕ & Μηχανικών Τεχνολογίας Πετρελαίου & Φυσικού Αερίου ΤΕ του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης περιλαμβάνει δύο βασικά αντικείμενα σπουδών:
- πρόγραμμα σπουδών μηχανολόγου μηχανικού ΤΕ
- πρόγραμμα σπουδών μηχανικού τεχνολογίας πετρελαίου & φυσικού αερίου ΤΕ
Κατά συνέπεια δεν ικανοποιείται η 3η προϋπόθεση. Πρόκειται για τύπο Joint Bachelor Degree τύπου Dual Bachelor Degree.

Η 4η προϋπόθεση δεν ικανοποιείται από τα πτυχία ιατρικής, οδοντιατρικής, κτηνιατρικής και φαρμακευτικής, οπότε υπάρχει πρόβλημα στην ισοδυναμία τους με Integrated Master.

Εξαρτάται από το τι προϋποθέσεις θα τεθούν για την ισοδυναμία.

ptyxioyxow TEI
|

Λοιπόν έχουμε και λέμε:
4 χρόνια πτυχίο ΤΕΙ + 2 Μαστερ = 6 χρόνια
5 χρονια πολυτεχνειο = μαστερ.
Αρα ΤΕΙ +μαστερ= Πάνω από το πολυτεχνειο.
Μας πρήξατε 5 χρονια και 5 χρόνια.
τωρα εμεις 6 χρόνια.
Περισσοτερα επαγγελματικα δικαιωματα. Νόμιμα!

John
|

Οι απόφοιτοι ΤΕΙ δεν υπάρχουν, διότι τα ΤΕΙ δεν αποτελούν ιδρύματα μηχανικών , ιδρύματα μηχανικών αποτελούν μόνο τα πολυτεχνεία και οι πολυτεχνικές σχολές. Το ΤΕΕ είναι ο σύμβουλος του κράτους οχι άλλες ενώσεις. Άρα με γνώμονα τις σπουδές του πολυτεχνείου κρίνονται όλα. Πτυχίο ΤΕΙ με μεταπτυχιακό ίσον Τεχνολόγος με μεταπτυχιακό, όχι μηχανικός!

Kostas
|

Η διατύπωση του νόμου "με χρόνο φοίτησης ίσο ή μεγαλύτερο με πέντε έτη" υποθέτω ότι περιλαμβάνει και τις Ιατρικές Σχολές με σπουδές έξι ετών.

Γνωρίζει κάποιος;

aspa
|

και οι απόφοιτοι ΤΕΙ των 3,5 χρόνων που θα ανήκουν; στο επίπεδο 5; επίπεδο ΙΕΚ δλδ. Απόφοιτος ΙΕΚ με διδακτορικό!!!!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ
|

Σχεδόν ένα μήνα πριν σε σχετικό άρθρο του esos (με τίτλο: «ΥΠΟΥΡΓΟΣ στο esos: Σύντομα η ρύθμιση για master στο ΕΜΠ και το Γεωπονικό») είχα κάνει ένα σχόλιο, όπου, μεταξύ άλλων, ανέφερα τα εξής:

«θα μπουν τα ΤΕΙ στο επίπεδο 6 του ΕΠΠ (για να σας ικανοποιήσουμε και εσάς), οι γεωπονικές και οι πολυτεχνικές σχολές θα μπουν στο 7 και έτσι όλοι θα είναι ευτυχισμένοι.
Αν γίνουν τα παραπάνω τότε το επόμενο ‘λογικό’ βήμα είναι το εξής: αφού εμείς (πολυτεχνικές/γεωπονικές σχολές) είμαστε στο 7 και εσείς (ΤΕΙ) είσαστε στο 6 είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΟ να έχουμε παραπάνω δικαιώματα. Άρα;
Άρα: πτυχιούχοι ΤΕΙ δεχθείτε επαγγελματικά δικαιώματα με περιορισμούς και να είσαστε και ευχαριστημένοι.»

Από ότι φαίνεται είχα δίκιο.
Το μόνο που δεν περίμενα είναι στον ίδιο νόμο να περάσουν και την κατάταξη στο ΕΠΠ. Βέβαια τώρα που σκέφτομαι είναι μια ΠΟΛΥ έξυπνη κίνηση. Δηλαδή: στο νόμο 3879/10 (άρθρο 16) προβλέπεται η έκδοση ΠΔ που θα καθορίζει την ένταξη στα επίπεδα του ΕΠΠ. Όλοι γνωρίζουν ότι ένα ΠΔ είναι σχετικά εύκολο να καταργηθεί από το ΣτΕ.
Άρα αν η ένταξη στο επίπεδο 7 των μηχανικών και των γεωπόνων του πανεπιστημιακού τομέα γίνονταν με το εν λόγω ΠΔ, αυτό θα μπορούσε να πέσει στο ΣτΕ. Τώρα όμως που το ρυθμίζουν με νόμο, τα πράγματα δυσκολεύουν, για να μην πω ότι είναι μάλλον είναι αδύνατο να αλλάξει.

Στο νομοσχέδιο υπάρχει ένα εξίσου τραγικό σημείο. Αναφέρεται ότι: «Η αναγνώριση για την περίπτωση α’ του παρόντος άρθρου επέρχεται κατόπιν έκδοσης απόφασης του αρμόδιου για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης Υπουργού, η οποία θα διαπιστώνει την συνδρομή των νόμιμων προϋποθέσεων υπαγωγής των Προγραμμάτων Σπουδών των Α.Ε.Ι. στην ανωτέρω διάταξη...»
Δηλαδή αν ερμηνεύω καλά τη συγκεκριμένη διάταξη, ο εκάστοτε υπουργός θα αποφασίζει ΑΥΤΟΣ ποιο πρόγραμμα σπουδών καλύπτει τις απαιτήσεις και άρα θα δίνει master.
Για να το πούμε απλά. Η ΑΣΠΑΙΤΕ έχει πενταετές πρόγραμμα σπουδών (ν4186). Ο (εκάστοτε) υπουργός μπορεί να αποφασίσει ότι το πρόγραμμα σπουδών των τμημάτων της ΑΣΠΑΙΤΕ ΔΕΝ καλύπτει τις απαιτήσεις, δεδομένου ότι αποτελείται από 4 χρόνια στην ειδικότητα και 1 χρόνο παιδαγωγικών μαθημάτων, άρα εσείς δεν έχετε master. Δεν προδικάζω ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο, απλώς τονίζω το γελοίο του πράγματος, δηλαδή να έχει ο υπουργός τέτοιες αρμοδιότητες.

Δυστυχώς θα δούμε και άλλα τέτοια παραδείγματα «αριστερής» πολιτικής.

@πτυχιούχος
|

Ότι τα ΤΕΙ είναι τετραετούς φοιτήσεως μπορεί να μην σου αρέσει αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μπορείς να κάνεις πως δεν το ξέρεις. Εκτός αν αναφέρεσαι στο ...1900 που όντως κάθε σχολή είχε λιγώτερα χρόνια σπουδών.

k
|

"Τα δικαιώματα που πηγάζουν από τον ανωτέρω τίτλο δεν δύνανται να τύχουν αναδρομικής χρήσης ιδίως προς αμφισβήτηση κατακυρώσεων διαγωνισμών ή επιδικάσεως αναδρομικών επιδομάτων, μισθών ή αποζημιώσεων."

Αν καταλαβα καλα δε δικαιουται καποιος να ζητησει αλλαγη βαθμου στο δημοσιο που δικαιουται με αναγνωριση δυο ετων που δινει το μαστερ αν τυχαινε να αλλαζει βαθμο απο δω και περα. Να υποθεσω αν συσταθει νεο μισθολογιο αυτο αλλαζει;;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ