Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών ζητά η ΟΛΜΕ

Δημοσίευση: 09/06/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η ΟΛΜΕ με επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ζητά:

Α.  Να καλυφθούν όλα τα κενά εκπαιδευτικών από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς, με προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών. Άμεσος  διορισμός όσων είναι διοριστέοι από το 2010 (διοριστέοι ΑΣΕΠ 2008 και το αντίστοιχο 40%, πίνακες 30μηνου - 24μηνου και κλειστός πίνακας πολυτέκνων) και οι υπόλοιποι από έναν πίνακα συνολικής προϋπηρεσίας, στον οποίο να αναγνωριστεί ολόκληρη η προϋπηρεσία αναπληρωτών-ωρομισθίων από το 2010, και να καταργηθούν οι αντίστοιχες διατάξεις του ν.3848/10.

Β. Να καλυφθούν όλα τα υπάρχοντα κενά των σχολείων. Για το απαιτούμενο εκπαιδευτικό – διδακτικό προσωπικό, ασφαλές ελάχιστοκριτήριο είναι ο αριθμός των αναπληρωτών (κάθε είδους) που απαιτήθηκε για να λειτουργήσουν φέτος οι σχολικές μονάδες καθώς και ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων της χρονιάς. Με βάση αυτό  πρέπει να προβλεφθούν οι απαραίτητες πιστώσεις για τη νέα σχολική χρονιά.

Η ΟΛΜΕ επισημαίνει στην επιστολή της ότι:

-Τα τελευταία πέντε χρόνια ο αριθμός των εκπαιδευτικών στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση μειώθηκε δραματικά (28.500 εκπαιδευτικοί λιγότεροι από το 2010 -2014 δηλ. το 27,3 % του συνολικού αριθμού των εκπαιδευτικών), ενώ οι διορισμοί ουσιαστικά έχουν μηδενιστεί.

-Τα κενά στα  σχολεία δεν μπορούν να καλυφθούν, υφίστανται ακόμα και σήμερα παράλληλα το ωράριο των καθηγητών αυξήθηκε κατά 2 ώρες από το 2013, αυξάνοντας τον εργασιακό φόρτο των εκπαιδευτικών και επιδεινώνοντας την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία.
 
ΔΥΟ ΑΚΟΜΗ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ
Η ΟΛΜΕ απέστειλε επίσης προς την πολιτική ηγεσία  του υπουργείου Παιδείας και του υπουργείου Οικονομικών τις ακόλουθες επιστολές:

ΠΡΟΣ:
τον Υπ. Παιδείας
κ. Αριστ. Μπαλτά
                            -     τον αναπλ. Υπ. Παιδείας
                                  κ. Αναστ. Κουράκη

Σχετικά με την επιστροφή των συναδέλφων μας στην επαγγελματική εκπαίδευση

Με πρόσφατη εγκύκλιό του το υπουργείο Παιδείας καλεί τους εκπαιδευτικούς που μετατάχθηκαν λόγω εξαίρεσής τους από τη διαθεσιμότητα, να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι τη λήξη της θητείας τους. Η εγκύκλιος αυτή δημιουργεί τουλάχιστον ερωτηματικά ως προς το περιεχόμενο και την ουσία της, αφού αντικειμενικά δημιουργεί εργασιακές σχέσεις ανισοτιμίας ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς που επιστρέφουν στην επαγγελματική εκπαίδευση. Έτσι για παράδειγμα οι συνάδελφοι αυτοί δεν έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στις διαδικασίες εκλογής διευθυντών. Την ίδια στιγμή ακόμα σοβαρότερη ανησυχία δημιουγείται σχετικά με το αν θα αναλάβουν υπηρεσία στα σχολεία τους, μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί το υπουργείο Παιδείας να λάβει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διευκολύνει την επιστροφή όλων των συναδέλφων στα σχολεία στη βάση της εργασιακής ισοτιμίας. Θεωρούμε αυτονόητο ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι επιστρέφουν αυτές τις μέρες στην επαγγελματική εκπαίδευση, με ίσους όρους, την ίδια περίοδο και χωρίς διακρίσεις θα αναλάβουν υπηρεσία πίσω στα σχολεία τους. Ζητάμε επίσης να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινήσεις, έτσι ώστε οι συνάδελφοι που επιστρέφουν από τη διαθεσιμότητα, να έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής των Διευθυντών των Σχολικών Μονάδων.

 ΠΡΟΣ:
         -    τον αναπλ. Υπ. Οικονομικών
κ. Δημ. Μάρδα
-    τον Υπ. Παιδείας
κ. Αριστ. Μπαλτά
                                 -  τον αναπλ. Υπ. Παιδείας
                            κ. Αναστ. Κουράκη
                    
Καμία περικοπή των οδοιπορικών εξόδων των εκπαιδευτικών

Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε πρόσφατα σχέδιο νόμου σχετικά με τις «Δαπάνες μετακινούμενων εντός και εκτός επικρατείας». Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου (άρθρο 9 παρ. 2) τα οδοιπορικά θα καταβάλλονται πλέον μόνον σε όσους μετακινούνται από σχολείο σε σχολείο για συμπλήρωση ωραρίου την ίδια μέρα.Καταργείται έτσι ουσιαστικά η καταβολή οδοιπορικών εξόδων σε όσους εκπαιδευτικούς υποχρεώνονται να μετακινηθούν σε 2 ή περισσότερα σχολεία σε διαφορετικές ημέρες.

Ταυτόχρονα, με το άρθρο 8 του ίδιου νομοσχεδίου,  το ύψος της χιλιομετρικής αποζημίωσης θα καθορίζεται στο εξής με απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Στο ίδιο ακόμα άρθρο ο υπουργός Οικονομικών θα καθορίζει πλέον και το ανώτατο όριο χιλιομέτρων ανά μήνα για όσους εκπαιδευτικούς μετακινούνται, πέραν του οποίου καθένας θα δικαιούται το ελάχιστο αντίτιμο του φθηνότερου εισιτηρίου!

Είναι γνωστό ότι, ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια με την αύξηση του ωραρίου μας, τις μαζικές συγχωνεύσεις τμημάτων και το κλείσιμο εκατοντάδων σχολείων, χιλιάδες εκπαιδευτικοί υποχρεώνονται να μετακινηθούν σε δύο, τρία ή ακόμα και πέντε σχολεία ώστε να συμπληρώσουν το ωράριό τους. Είναι ακόμα προφανές ότι τέτοιου είδους μετακινήσεις δεν μπορούν εξ’ αντικειμένου να πραγματοποιηθούν την ίδια ημέρα!

Στα σχολεία του εξωτερικού η ελάχιστη απόσταση μετακίνησης από σχολείο σε σχολείο είναι 50 χλμ και ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει μετακίνηση για συμπλήρωση ωραρίου κατά τη διάρκεια της  ίδιας ημέρας. Με τη διακοπή της καταβολής των οδοιπορικών στους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε αυτά, τα σχολεία θα κλείσουν άμεσα, αφού δεν θα μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετάβασης.

Η απόφαση αυτή του υπουργείου Οικονομικών ουσιαστικά καταργεί την χιλιομετρική αποζημίωση για τους συναδέλφους που μετακινούνται.  Επιβάλλεται σε μια περίοδο που οι εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να στενάζουν κάτω από το βάρος του μισθολόγιου - φτωχολόγιου και έρχεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ήδη δραματική οικονομική κατάσταση χιλιάδων εκπαιδευτικών, αφού θα περικόψει δραστικά ακόμα και αυτές τις πενιχρές αποζημιώσεις που ισχύουν σήμερα. Οι συγκεκριμένες διατάξεις καταδικάζουν χιλιάδες εκπαιδευτικούς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, εξανεμίζοντας ακόμα περισσότερο τα ήδη φτωχά εισοδήματά τους και καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς της νέας κυβέρνησης ότι δεν θα γίνουν νέες περικοπές και μειώσεις στους μισθούς.

Στο άρθρο 20 παρ.1 (έξοδα μετάθεσης-τοποθέτησης-απόσπασης στο εξωτερικό), δεν αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά ότι ισχύει και για τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς στο εξωτερικό και θα πρέπει να γίνει σχετική προσθήκη.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη αυτή μεθόδευση του υπουργείου Οικονομικών. Θεωρούμε αδιανόητο να πληρώνουν για μια ακόμα φορά οι εκπαιδευτικοί τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής.

Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να αποσύρει όλες τις σχετικές διατάξεις (άρθρα 8 και 9). Ταυτόχρονα να προχωρήσει άμεσα σε γενναία αύξηση της χιλιομετρικής αποζημίωσης, ως ελάχιστο δείγμα οικονομικής ανακούφισης των συναδέλφων εκπαιδευτικών που υποχρεώνονται να πληρώνουν έως και εκατοντάδες ευρώ μηνιαίως για να μετακινηθούν ώστε να συμπληρώσουν το αυξημένο ωράριό τους.

 

Ετικέτες: 
ΟΛΜΕ

Σχόλια (4)

 
Sathas s
10 Ιουν 2015 21:54

Οι χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που σωστά προσλαμβάνονται κάθε χρόνο και η πλειοψηφία των μόνιμων εκπαιδευτικών έχουν ως κύριο προσόν το αντίστοιχο πτυχίο. Με δεδομένο το οικονομικό αδιέξοδο, η μετάταξη στα σχολεία των δημοσίων υπαλλήλων που επιθυμούν και κατέχουν το ανάλογο πτυχίο, θα λύσει ένα ελάχιστο μέρος του - χρόνιου πια - προβλήματος, που το Σεπτέμβριο αναμένεται να οξυνθεί λόγω των συνταξιοδοτήσεων.

 
da
10 Ιουν 2015 19:23

Αυτο δεν μπορει να γινει γιατι οι δημοσιοι υπαλληλοι μπηκαν με μεσο σε μεγαλο βαθμο.επισης οσοι εχουν ενσ πτυχιο δεν σημσινεκ οτι μπορουν να διδαξουν.ο μονος τροπος ειναι ο γραπτος διαγωνισμος που ειναι και ενας αντικειμενικος τροπος αξιολογησης

 
Sathas s
09 Ιουν 2015 23:07

Για να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία θα μπορούσε με διάταξη νόμου να επιτραπεί η μετάταξη δημοσίων υπαλλήλων - κατόχων πτυχίου εκπαιδευτικού - στη δημόσια εκπαίδευση. Το κόστος είναι μηδενικό αφού ήδη είναι δημόσιοι υπάλληλοι, οι περισσότεροι μάλιστα μπήκαν στο δημόσιο με γραπτούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

 
Το νέο μισθολόγιο;;;
09 Ιουν 2015 21:56

Το νέο μισθολόγιο τώρα που γίναμε κυβέρνηση το ξεχάσαμε έτσι;;;
Ε σιγά μωρέ, ο νέος μια χαρά στο νησάκι με 750-900, χωρίς ελπίδα για μετάθεση μετά τη στήριξη των μετατάξεων του Αρβανιτόπουλου, για τέτοια είμαστε;
Εμείς να παίρνουμε τα 1300-1400 του Β-Γ βαθμού και όλα καλά...

Υ.Γ Πέτα ένα ξεροκόμματο για τα οδοιπορικά...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ