Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Δουλεύουν νύχτα και Σαββατοκύριακα στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, χωρίς αντίστοιχη υπερωριακή αποζημίωση

Δημοσίευση: 16/06/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

ΤΙΣ τελευταίες εβδομάδες, πριν ακόμη την αποχώρηση των εκπαιδευτικών που επανέρχονται στα ΕΠΑΛ, οι διοικητικοί υπάλληλοι σε όλα τα νευραλγικά τμήματα των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης αποχωρούν από την υπηρεσία τους τις νυχτερινές ώρες και επανέρχονται σε αυτές κανονικά την άλλη μέρα το πρωί με την έναρξη του ωραρίου τους, ενώ και το Σαββατοκύριακο πολλές φορές καταστρατηγείται.

Να σημειώσουμε εδώ ότι με έγγραφό του ο Γενικός Γραμματέας κος Χασάπης μας ενημέρωσε ότι δε δύνανται να δοθούν υπερωρίες στους υπαλλήλους των Περιφερειακών Υπηρεσιών, παρόλο που αναγνωρίζει το δίκαιο του ζητήματος.

Την παραπάνω κατάσταση περιγράφει η Ενωση Περιφερειακών Υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας Μακεδονίας- Θράκης.

Παράλληλα, τονίζει η Ενωση , ότι οι υπηρεσιακές μεταβολές έχουν πέσει εκτός του χρονοδιαγράμματος που ορίζεται από τη νομοθεσία κατά τρεις περίπου μήνες (για παράδειγμα, οι πίνακες οργανικής σύνθεσης προσωπικού, που προβλέπεται να συντάσσονται έως τις 10 Μαρτίου, φέτος υποβλήθηκαν την προηγούμενη βδομάδα), αλλά, παρόλα αυτά, οι ενέργειες που έπονται αυτών (τοποθετήσεις) οφείλουν να έχουν ολοκληρωθεί έγκαιρα για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Η Ενωση ως πρώτο αντίδραση, από μεθαύριο καλεί τα μέλη της να αποχωρούν από την υπηρεσία ακριβώς με τη λήξη του ωραρίου τους. , επιφυλάσσουν στον εαυτό τους το δικαίωμα των δυόμισι μηνών.

Ταυτόχρονα απαιτεί από τον Τ. Κουράκη μέχρι την Τετάρτη 17 Ιουνίου να υπάρξει από τη μεριά του οριστική απάντηση που θα συνοδεύεται από ένα συγκεκριμένο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα ως προς:

1. την ολοκλήρωση των εκκρεμών μετατάξεων εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις

2. την αξιοποίηση της εθελοντικής κινητικότητας του ευρύτερου δημοσίου για την κάλυψη των θέσεων που θα έχουν μείνει κενές, ειδικά εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων

3. τη συγκρότηση ομάδας εργασίας για την σύνταξη οργανισμού του περιφερειακών υπηρεσιών.

Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποιεί η Ενωση, δεν θα περιοριστούμε στην αυστηρή τήρηση του ωραρίου μας αλλά θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε δυναμικές μορφές κινητοποιήσεων, που είναι βέβαιο ότι θα θέσουν τελείως εκτός τροχιάς τον ισχύοντα –ούτως ή άλλως εξωπραγματικό- προγραμματισμό σας.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Κύριε Αν. Υπουργέ,

Είναι αναφαίρετο δικαίωμά σας να αυτοακυρώνεστε, με το θεαματικό τρόπο που το πράξατε την Παρασκευή 12-06-2015.

Δεν είναι, όμως, σε καμία περίπτωση δικαίωμά σας να φορτώνετε τις υπαναχωρήσεις σας στα συνήθη υποζύγια, δηλαδή στους διοικητικούς υπαλλήλους των περιφερειακών υπηρεσιών.

Από πολύ νωρίς, ήδη από την πρώτη μας συνάντηση μαζί σας στις 23 Απριλίου 2015, σας είχαμε προειδοποιήσει πως η υποστελέχωση των υπηρεσιών μας σε μόνιμο προσωπικό, πέραν όλων των άλλων προβλημάτων που συνεπάγεται, θέτει εν αμφιβόλω τη λειτουργία τους κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Την ίδια προειδοποίηση επανέλαβε κατ’ επανάληψη η Ομοσπονδία μας, τόσο με έγγραφό της όσο και με δια ζώσης συναντήσεις της με την πολιτική ηγεσία.

Συνεπώς, δεν μπορείτε να ισχυριστείτε άγνοια του προβλήματος. Αντίθετα, παρότι γνωρίζατε, αντί να ανταποκριθείτε σε αυτά που είχατε χαρακτηρίσει «εύλογα» αιτήματά μας, επιλέξατε να διαμορφώσετε ένα χρονοδιάγραμμα επιλογής Διευθυντών σχολείων πέρα από κάθε λογική και τελείως εκτός πραγματικότητας.

Αρκεί να σημειωθεί ότι για τις 26 Ιουνίου αυτό το εντελώς ανεδαφικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει:

α) εκδίκαση των ενστάσεων από τα διευρυμένα ΠΥΣΔΕ

β) σύνταξη τελικών πινάκων ανά σχολική μονάδα

γ) πρόταση τοποθετήσεων και

δ) έκδοση αποφάσεων τοποθέτησης Διευθυντών σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Μόνον άνθρωπος που δεν έχει περάσει ποτέ από Διεύθυνση Δ.Ε. και από Περιφερειακή Διεύθυνση, ούτε ως επισκέπτης, θα μπορούσε να θεωρήσει εφικτή την πραγματοποίηση όλων των παραπάνω μέσα σε μία μέρα.

Σε περίπτωση που δεν το έχετε πληροφορηθεί, σας ενημερώνουμε ότι ήδη τις τελευταίες εβδομάδες, πριν ακόμη την αποχώρηση των εκπαιδευτικών που επανέρχονται στα ΕΠΑΛ, οι διοικητικοί υπάλληλοι σε όλα τα νευραλγικά τμήματα των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης αποχωρούν από την υπηρεσία τους τις νυχτερινές ώρες και επανέρχονται σε αυτές κανονικά την άλλη μέρα το πρωί με την έναρξη του ωραρίου τους, ενώ και το Σαββατοκύριακο πολλές φορές καταστρατηγείται.

Να σημειώσουμε εδώ ότι με έγγραφό του ο Γενικός Γραμματέας κος Χασάπης μας ενημέρωσε ότι δε δύνανται να δοθούν υπερωρίες στους υπαλλήλους των Περιφερειακών Υπηρεσιών, παρόλο που αναγνωρίζει το δίκαιο του ζητήματος.

Παράλληλα, σας υπενθυμίζουμε ότι οι υπηρεσιακές μεταβολές έχουν πέσει εκτός του χρονοδιαγράμματος που ορίζεται από τη νομοθεσία κατά τρεις περίπου μήνες (για παράδειγμα, οι πίνακες οργανικής σύνθεσης προσωπικού, που προβλέπεται να συντάσσονται έως τις 10 Μαρτίου, φέτος υποβλήθηκαν την προηγούμενη βδομάδα), αλλά, παρόλα αυτά, οι ενέργειες που έπονται αυτών (τοποθετήσεις) οφείλουν να έχουν ολοκληρωθεί έγκαιρα για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Κύριε Αν. Υπουργέ,

Το οκτάωρο, το πενθήμερο και η καλοκαιρινή άδεια είναι δικαιώματα των υπαλλήλων, που κατακτήθηκαν με αγώνες δεκαετιών.

Η συστηματική παραβίασή τους, είτε αυτή επιβάλλεται από τη διοίκηση είτε υπαγορεύεται από το φιλότιμο των συναδέλφων, δεν μπορεί πλέον να γίνεται ανεκτή.

Ως πρώτο βήμα, από μεθαύριο καλούμε τους συναδέλφους μας να αποχωρούν από την υπηρεσία ακριβώς με τη λήξη του ωραρίου τους.

Ελπίζουμε να αντιλαμβάνεστε τι συνεπάγεται η αυτονόητη χρήση του δικαιώματος αυτού για τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ωστόσο, η επίκληση του «ανώτερου» συμφέροντος δεν επαρκεί πλέον.

Η πολιτική ηγεσία και η διοίκηση, αντί να φορτώνουν τις επιλογές τους στις πλάτες των εργαζομένων, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τον τρόπο λειτουργίας των περιφερειακών υπηρεσιών.

Ως διοικητικοί υπάλληλοι αρνούμαστε να συνεχίσουμε να είμαστε υπάλληλοι β΄ κατηγορίας.

Είναι αδιανόητο να διαπραγματευόμαστε δύο βδομάδες απολύτως αναγκαίας καλοκαιρινής ξεκούρασης, όταν άλλες κατηγορίες εργαζομένων, με τις ευλογίες της πολιτικής ηγεσίας, επιφυλάσσουν στον εαυτό τους το δικαίωμα των δυόμισι μηνών.

Απαιτούμε μέχρι την Τετάρτη 17 Ιουνίου να υπάρξει από τη μεριά σας οριστική απάντηση που θα συνοδεύεται από ένα συγκεκριμένο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα ως προς:

1. την ολοκλήρωση των εκκρεμών μετατάξεων εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις

2.  την αξιοποίηση της εθελοντικής κινητικότητας του ευρύτερου δημοσίου για την κάλυψη των θέσεων που θα έχουν μείνει κενές, ειδικά εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων 6. τη συγκρότηση ομάδας εργασίας για την σύνταξη οργανισμού του περιφερειακών υπηρεσιών.

Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα περιοριστούμε στην αυστηρή τήρηση του ωραρίου μας αλλά θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε δυναμικές μορφές κινητοποιήσεων, που είναι βέβαιο ότι θα θέσουν τελείως εκτός τροχιάς τον ισχύοντα –ούτως ή άλλως εξωπραγματικό- προγραμματισμό σας. Η ευθύνη, όμως, για μια τέτοια εξέλιξη θα είναι αποκλειστικά δική σας.

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Υπαλλήλων Μακεδονίας - Θράκης

Η Πρόεδρος             Ο Γεν. Γραμματέας

Γεωργία Κομψοπούλου    Παναγιώτης Στεφανόπουλος

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφερειακών Υπηρεσιών

Ο Πρόεδρος    Ο Γεν. Γραμματέας

Γρηγόρης Καγκιούζης    Νώντας Αθανασιάδης

Σχόλια (2)

 
dreamer
16 Ιουν 2015 10:53

Πιστεύετε ότι ο υπουργός νοιάζεται για όσα υποφέρουν οι υπάλληλοι;

 
Αρτεμις
16 Ιουν 2015 12:33

Συγγνώμη αλλά από πότε οι διοικητικοί συγκρίνουν το εργασιακό τους καθεστώς με εκείνο των εκπαιδευτικών; Μπορούν να ασκήσουν το έργο τους ή έχει κάτι κοινό η δουλειά τους με εκείνη των εκπαιδευτικών; Να διεκδικούν τα δικαιώματά τους όπως όλοι οι διοικητικοί όλων των υπουργείων χωρίς να ρίχνουν σπόνδες για άλλες κατηγορίες εργαζόμενων.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.