Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ: Υποχρεωτική η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις εκλογές για την ανάδειξη Διευθυντών Σχολείων

Δημοσίευση: 18/06/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Α. Η διαδικασία της ψηφοφορίας για την επιλογή διευθυντή σχολικής μονάδας είναι μέρος της ειδικής συνεδρίασης του συλλόγου διδασκόντων που συγκαλείται με αυτόν τον σκοπό. Συνεπώς, η παρουσία των εκπαιδευτικών στη συνεδρίαση είναι υποχρεωτική, όπως προβλέπεται για κάθε συνεδρίαση συλλόγου διδασκόντων.

Β. Η προϋπόθεση του 65% πληρείται όταν στην αρχή της συνεδρίασης είναι παρόντες τουλάχιστον το 65% των εκλογέων.

Την παραπάνω διευκρίνιση κάνει με νέα διευκρινιστική εγκύκλιο ο Αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης .

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

Σχόλια (7)

 
Οδυσσέας
20 Ιουν 2015 14:49

Ψηφίζεις ναι ,αλλά δυστυχώς οι διαδικασίες αυτές οδηγούν σε μη δημοκρατικές πρακτικές.Όταν είσαι στο ίδιο σχολείο για δέκα και πλέον έτη,όταν κάνεις τη δουλειά σου και την αγαπάς πραγματικά,τότε περιμένεις το λιγότερο να σε σέβονται.
Επειδή στις συγκεκριμένες εκλογές δεν επέλεξες τον νυν διευθυντή,αμέσως έγινες στόχος.Από καλός δάσκαλος έγινες ξαφνικά το μαύρο πρόβατο,το οποίο βεβαίως θα έπρεπε να φύγει από τη μέση.
Αυτό είναι το ευχαριστώ για τα τόσα χρόνια προσφοράς.Δυστυχώς η εξουσία αλλοτριώνει τους ανθρώπους.
Στην εποχή μας οι απλοί εκπαιδευτικοί είμαστε θύματα του συστήματος.Κάνουμε τη δουλεία μας και χάνουμε την ύπαρξη μας.
Τρώμε όλη τη λάσπη,κοπιάζουμε καθημερινά για να το παίζουν κάποιοι καμπόσοι.
Αυτή είναι η Ελλάδα του σήμερα...πιο αντιδημοκρατική από ποτέ...μια Ελλάδα όπου τα προσόντα και οι ικανότητες δεν μετράνε...

 
giorgos
20 Ιουν 2015 05:33

@Μαχόμενος εκπαιδευτικός

Φίλε Μαχόμενε, επιμένω στην άποψή μου. Είπαμε να υπερασπίζεσαι το νόμο του Κουράκη αλλά όχι κι έτσι.
Σου παραθέτω πρώτα – πρώτα τις περικοπές του νόμου που αναφέρονται στις ψηφοφορίες:
α) των υποψηφίων Διευθυντών σχολικών μονάδων: «Το κριτήριο αυτό αποτιμάται με τη μυστική ψηφοφορία του συλλόγου διδασκόντων της σχολικής μονάδας που ο υποψήφιος θα επιλέξει, …… Προκειμένου η ψηφοφορία να είναι έγκυρη, απαιτείται αυξημένη συμμετοχή, τουλάχιστον 65% των μελών του συλλόγου διδασκόντων», άρθρο 19, παρ. 4, εδ. α΄ του Ν. 4327/15.
β) των υποψηφίων Διευθυντών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης: «Για τους υποψηφίους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης η αποτίμηση γίνεται με μυστική ψηφοφορία των Διευθυντών σχολικών μονάδων και Ε.Κ., καθώς και των υποδιευθυντών σχολικών μονάδων και Ε.Κ. της οικείας βαθμίδας, οι οποίοι τοποθετήθηκαν με τη διαδικασία του παρόντος….. Προκειμένου η ψηφοφορία να είναι έγκυρη απαιτείται αυξημένη συμμετοχή του σώματος των Διευθυντών σχολικών μονάδων και Προϊσταμένων νηπιαγωγείων του αντίστοιχου Π.Υ.Σ.Π.Ε. ή Π.Υ.Σ.Δ.Ε., και πιο συγκεκριμένα τουλάχιστον 65%», άρθρο 19, παρ. 4, εδ. β΄ του Ν. 4327/15.
Από τη σύγκριση των δύο αυτών περικοπών βγαίνει το συμπέρασμα ότι το 65% αναφέρεται στη συμμετοχή στην ψηφοφορία και όχι στην παρουσία στη συνεδρίαση των μελών του συλλόγου διδασκόντων και του σώματος των Διευθυντών και Υποδιευθυντών σχολικών μονάδων (για τη δευτεροβάθμια) αντίστοιχα, αφού, απλά, δεν προβλέπεται μέχρι σήμερα λειτουργία και συνεδρίαση σώματος Διευθυντών και Υποδιευθυντών σχολικών μονάδων. Δεν μπαίνει δηλαδή, θέμα απαρτίας του σώματος Διευθυντών και Υποδιευθυντών, αλλά θέμα αυξημένης συμμετοχής των Διευθυντών και Υποδιευθυντών στην ψηφοφορία για την επιλογή Διευθυντή εκπ/σης.
Εξάλλου, «ο σύλλογος των διδασκόντων βρίσκεται σε νόμιμη απαρτία και οι αποφάσεις του είναι έγκυρες, όταν τα παρόντα μέλη είναι περισσότερα από τα απόντα», άρθρο 37, παρ. 13 του Καθηκοντολογίου.
Όπως αναφέρει δε η εγκύκλιος του Αναπληρωτή Υπουργού «Η διαδικασία της ψηφοφορίας για την επιλογή διευθυντή σχολικής μονάδας είναι μέρος της ειδικής συνεδρίασης του συλλόγου διδασκόντων» και την αναλαμβάνει η εφορευτική επιτροπή.
Άρα, η ολοκληρωμένη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί κατά την ειδική συνεδρίαση, ( αφού «ο Σύλλογος των Διδασκόντων συνεδριάζει τακτικά ή έκτακτα ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του και η συμμετοχή του διδακτικού προσωπικού στις συνεδριάσεις του είναι υποχρεωτική και η απουσία μέλους από τις συνεδριάσεις πρέπει να είναι απόλυτα δικαιολογημένη», άρθρο 37, παρ. 3 του Καθηκοντολογίου) είναι η εξής:.
1) Διαπίστωση απαρτίας, σύμφωνα με το άρθρο 37, παρ. 13 του Καθηκοντολογίου, με την καταγραφή ονομαστικά των παρόντων και των απόντων (δικαιολογημένων και αδικαιολογήτων) στο πρακτικό του Συλλόγου διδασκόντων.
2) Διεξαγωγή της ψηφοφορίας από την εφορευτική επιτροπή (κατά την οποία ψηφίζουν οι επιθυμούντες να ψηφίσουν).
3) Πέρας διεξαγωγής της ψηφοφορίας. Διαπίστωση εάν υπάρχει η προϋπόθεση της αυξημένης συμμετοχής στην ψηφοφορία τουλάχιστον κατά 65% των παρόντων εκλογέων.
4) Διαλογή των ψηφοδελτίων (μόνον στην περίπτωση της αυξημένης συμμετοχής στην ψηφοφορία).
5) Σύνταξη και υπογραφή πρακτικών εφορευτικής επιτροπής.
6) Σύνταξη πρακτικού ειδικής συνεδρίασης Συλλόγου διδασκόντων με τη συμπερίληψη και πιστή αντιγραφή των πρακτικών εφορευτικής επιτροπής.
7) Υπογραφή των πρακτικών της ειδικής συνεδρίασης του Συλλόγου διδασκόντων από τους παρόντες στη συνεδρίαση (είτε ψήφισαν, είτε όχι).
Μετά τα παραπάνω, θεωρώ ότι το κάθε μέλος του Συλλόγου διδασκόντων παίρνοντας μέρος στη διαδικασία της ειδικής συνεδρίασης του Συλλόγου έχει το δικαίωμα, αν θέλει, να μην συμμετέχει στη διαδικασία της ψηφοφορίας για την επιλογή Διευθυντή σχολικής μονάδας. Στην περίπτωση δε που η συμμετοχή δεν φτάνει το 65%, η ψηφοφορία είναι άκυρη.
.

 
geo
19 Ιουν 2015 21:26

"θα αναφερθεί αρμοδίως η απουσία τους με την προβλεπόμενη υπηρεσιακή διαδικασία"
Και μετα αυτος που θα αναφερει τους συναδελφους του "αρμοδιως", θα ζητησει την ψηφο των υπολοιπων; Βλεπεις τι αυτοπαγιδευση υπαρχει, κυριε Μεγα υποστηρικτη του συστηματος της κρυφης ψηφοφοριας;

 
Μαχόμενος εκπαιδευτικός
19 Ιουν 2015 15:44

Γιώργο, η διευκρίνιση της υποχρεωτικής παρουσίας είναι εκ του περισσού, γιατί είναι αυτονόητο ότι η παρουσία όλων των εκπαιδευτικών είναι εκ του νόμου υποχρεωτική σε κάθε συνεδρίαση των διδασκόντων, εκτός αν απουσιάζουν δικαιολογημένα (με άδεια). Επειδή το κύριο μέρος της συγκεκριμένης ειδικής συνεδρίασης είναι η ψηφοφορία, αυτονόητο είναι πως η συμμετοχή στην ψηφοφορία είναι υποχρεωτική. Αν σημειωθεί απουσία του 36% των μελών του συλλόγου, έχουμε: α) Ματαίωση της διαδικασίας και ορισμός από το ΠΥΣΔΕ προσωρινού διευθυντή με θητεία το πολύ 3 μηνών, οπότε θα επαναληφθεί η διαδικασία με νέες υποψηφιότητες, β) Ο διευθυντής του σχολείου θα ελέγξει τη νομιμότητα της απουσίας των συναδέλφων, δηλαδή αν έχουν λάβει κανονική άδεια ή έχουν ασθενήσει. Σε μικρά σχολεία δεν είναι απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο. Στα μεγάλα όμως είναι πολύ δύσκολο αυτό να έχει συμβεί σε τόσο μεγάλο ποσοστό, οπότε αναγκαστικά θα αναφερθεί αρμοδίως η απουσία τους με την προβλεπόμενη υπηρεσιακή διαδικασία.

 
giorgos
19 Ιουν 2015 10:18

Να μου διευκρινίσετε αν έχω το δικαίωμα να μην ψηφίσω στην ειδική συνεδρίαση του συλλόγου μου, που θα συμμετέχω. Στην περίπτωση δε που δεν θα συμμετέχει στην ψηφοφορία το 36% των μελών του συλλόγου, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα για την ψηφοφορία ;

 
giorgos
19 Ιουν 2015 02:26

Τί διαπίστωσε άραγε, ο Αναπληρωτής Υπουργός κατά τη διαδικασία επιλογής των Διευθυντών της Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης και αναγκάζεται να βγάλει τέτοια διευκρίνιση ;
Δεν κατάλαβε με τους συν αυτώ πώς μπορεί να λειτουργήσει το 65% και πώς μπορεί να γίνει εκμετάλλευσή του ;
Τί έρχεται να μας πει τώρα, ότι έγινε κουλουβάχατα σε μερικούς συλλόγους ;
Ωστόσο, επειδή το άρθρο 19, παρ. 4, εδ. α΄ του νόμου προβλέπει ότι: «Προκειμένου η ψηφοφορία να είναι έγκυρη, απαιτείται αυξημένη συμμετοχή, τουλάχιστον 65% των μελών του συλλόγου διδασκόντων», εγώ, όπως και η πλειοψηφία των συναδέλφων (πλην ίσως, των συρριζαίων) καταλαβαίνω ότι εφόσον η παρουσία των εκπαιδευτικών στη συνεδρίαση είναι υποχρεωτική, όπως προβλέπεται για κάθε συνεδρίαση συλλόγου διδασκόντων, η «αυξημένη συμμετοχή» που απαιτείται, αναφέρεται στην ψηφοφορία και όχι στην υποχρεωτική παρουσία (οδού παρούσης ατραπόν μη ζήτει).
Γι αυτό και ο Αναπληρωτής Υπουργός μας πρέπει ακόμη να μας διευκρινίσει:
α) Μετά την υποχρεωτική παρουσία των εκπ/κών στην ειδική συνεδρίαση, είναι υποχρεωτική η συμμετοχή στην ψηφοφορία ;
β) τί γίνεται αν το 36%, μετά την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης του συλλόγου, αρνηθεί να ψηφίσει κατά την ψηφοφορία; Είναι αυτή εγκυρη ή άκυρη;
Καλή δουλειά στα διοικητικά δικαστήρια ……

 
Νίκος
18 Ιουν 2015 17:39

Κάθε τι "υποχρεωτικό", πρέπει να λέει και ένα "αλλιώς θα...."
Μην ξεχνάμε ότι η απαγόρευση των κινητών από μαθητές στο σχολείο είναι υποχρεωτική, η απαγόρευση του καπνίσματος στα σχολεία, υπηρεσίες, αλλά και καφετέριες είναι επίσης υποχρεωτική. Κάποτε και η ψήφος ήταν υποχρεωτική αν θυμάστε.
Αν λοιπόν δεν πάω να τους ψηφίσω, τι θα μου κάνουν, θα με απολύσουν;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ