Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Τ. ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Το Παν Πατρών στρέφεται εναντίον του δικαιώματος στο Αγρίνιο να υπάρχουν σχολές

Δημοσίευση: 19/06/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου των Πατρών να μεταφερθούν τρία τμήματα από το Αγρίνιο στην Πανεπιστημιούπολη Πατρών στρέφεται –θα έλεγα- με έναν τρόπο εναντίον της περιφερειακής αποκέντρωσης και του δικαιώματος στο Αγρίνιο να υπάρχουν σχολές.

Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα στη Βουλή ο Αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης, απαντώντας σε σχετική επισήμανση του Βουλευτή κ. Κωνσταντόπουλου, ενώ υπογράμμισε τα εξής:

  • Θα πρέπει να συζητήσουμε πολύ σοβαρά.
  • Βεβαίως, κάθε πανεπιστήμιο έχει το αυτοδιοίκητο, αλλά μου είναι πάρα πολύ δύσκολο να δεχθώ ότι το Αγρίνιο θα απογυμνωθεί από υπηρεσίες οι οποίες προσφέρουν σε κάθε περίπτωση.
  • Θα πρέπει να έρθουμε σε μια συνεννόηση, να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε προς την πλευρά της ενίσχυσης, όχι της αποδυνάμωσης, θα έλεγα.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ

Τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, που βρίσκονται χωροταξικά στο Αγρίνιο:

1.    Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων (ΔΕΑΠΤ),

2.    Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (ΔΠΦΠ) και

3.    Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠΝΤ),
κατέθεσαν στην Πρυτανεία αποφάσεις των Γενικών τους Συνελεύσεων, που αφορούν στη χωροθέτησή τους. Η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής και η Κοσμητεία της Σχολής Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων κατέθεσαν, επίσης, τις αποφάσεις τους. Ομοίως, και οι σύλλογοι των φοιτητών των προαναφερόμενων Τμημάτων. Η Πρυτανεία μετέφερε, ως βάσει της ακαδημαϊκής λειτουργίας οφείλει να προωθήσει, τις ανωτέρω αποφάσεις για συζήτηση στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου, στην υπ’ αριθ. 61/18-6-2015 έκτακτη συνεδρίασή της, μετά από διεξοδική συζήτηση, διαπίστωσε ότι η παραμονή των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών στο Αγρίνιο προκαλεί σοβαρά ακαδημαϊκά και λειτουργικά προβλήματα.

Ως εκ τούτου, αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει τη μεταφορά των Τμημάτων αυτών με όλη την υλικοτεχνική τους υποδομή και το ανθρώπινο δυναμικό στην Πανεπιστημιούπολη Πατρών, αφού ολοκληρωθεί ο στρατηγικός και χωροταξικός σχεδιασμός από την πλευρά του Πανεπιστημίου Πατρών.

Σχόλια (4)

 
ΟΥΡΑΝΙΑ
23 Ιουν 2015 13:18

ΕΙΜΑΙ ΓΟΝΕΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΒΑΡΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΕ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ,ΕΣΤΙΑ Κ.Λ.Π.ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ .

 
O Αιρετικός
21 Ιουν 2015 19:31

Είναι καιρός πιά να προχωρήσει η πολιτεία στην δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας υιοθετώντας την ρεαλιστική πρόταση για συνένωση των τμημάτων του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο με τα τμήματα του ΤΕΙ στο Μεσολόγγι και στη Ναύπακτο.

Όσο για το δήθεν "επιπλέον κόστος" τα τμήματα από την στιγμή που δεν νοικιάζουν εγκαταστάσεις δεν κοστίζουν ούτε ευρω παραπάνω. Όλα τα υπόλοιπα κόστη θα υπάρχουν και στην Πάτρα δηλ. δεν θα χρειασθούν νέες εγκαταστάσεις για την στέγαση των τμημάτων αυτών? τι διαφορετικό θα συμβαίνει στην σίτιση και στέγαση? μήπως αυτοί δεν είναι κλειστοί κωδικοί και υπολογίζονται με βάση το πλήθος φοιτητών?

 
μητσος
20 Ιουν 2015 20:42

Ουδεμία αναφορά από τον υπουργό για το αν είναι ακαδημαϊκά ωφέλιμο να υπάρχει πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο. Οι προηγούμενοι υπουργοί ίδρυαν σε κάθε χωριό και πανεπιστήμιο. Μια τέτοια περίπτωση είναι και τα τμήματα του Αγρινίου τα οποία είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμα και ως εκ τούτου πλήρως υποβαθμισμένα. Δεν έχουν ένα αμφιθέατρο της προκοπής, δεν εχουν βιβλιοθήκη, δεν έχουν γυμναστήριο, δεν έχουν εστία, δεν έχουν εστιατόριο.
Θύματα κυρίως οι φοιτητές .

 
aganaktismenoskatagellon
19 Ιουν 2015 22:37

Δεν ξέρω πόσο ομόφωνη είναι μια απόφαση όταν το ένα Τμήμα με Γενική Συνέλευση αποφάσισε την παραμονή του και την ανάπτυξή του στο Αγρίνο.
Όταν για το Τμήμα αυτό η εξωτερική αξιολόγηση (με Καθηγητές του εξωτερικού και χωρίς προσωπικά συμφέροντα ) αποφάνθηκε ότι ο φυσικός του χώρος που του προσδίδει και τη μεγιστη δυναμική είναι το Αγρίνιο, από όπου μπορεί να δραστηριοποιείται στην περιοχή από Αντίρριο μέχρι Γιάννενα.
Όταν η εξωτερική αξιολόγηση του άλλου Τμήματος απόφάνθηκε παρόλα αυτά ότι πρέπει να είναι υπό την ομπρέλα ενός μεγαλύτερου Πανεπιστημίου χωρίς αυτό να σημαίνει χωροταξική μετακίνηση όπως έντεχνα μεταφράζουν.
Τέλος ελέγξτε τα λεγόμενα για το κόστος των Τμημάτων που προφασίζοντε τα οποία είναι τελείως ψέματα.
Ήδη από καιρό έχει αρχίσει η πρυτανεία να αποδεσμεύει μέλη ΔΕΠ για άλλα Πανεπιστήμια .

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ