Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Δωρεάν φρούτα αλλά από την Αργεντινή μοίραζαν στους μαθητές

Το αποκάλυψε στη Βουλή ο Αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Δημοσίευση: 22/06/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Eισαγόμενα έτρωγαν οι μαθητές και, μάλιστα, βρέθηκαν υπολείμματα. Μέχρι και αχλάδια από την Αργεντινή έχουν έρθει. Δεν θέλω να πω περισσότερες λεπτομέρειες.

Αυτά  είπε στη Βουλή ο Αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευάγγελος Αποστόλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αλέξανδρου Χατζηδημητρίου, σχετικά με την ακύρωση του προγράμματος προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία για την τρέχουσα περίοδο.

Ο Αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο είπε επίσης ότι:

Α. Πρέπει να δούμε πώς θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες ούτως ώστε την επόμενη χρονιά να μπούμε σε μία πορεία καλής εκτέλεσης του συγκεκριμένου προγράμματος. Πραγματικά, η επιθυμία μας είναι, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας, να υλοποιήσουμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όχι μόνο σε επίπεδο χρήσης των νωπών προϊόντων, των φρούτων κλπ., αλλά και σε επίπεδο ενημέρωσης των μαθητών πάνω στην αναγκαιότητα να εντάξουν στο διαιτολόγιό τους τα συγκεκριμένα προϊόντα. Μιλώ γι’ αυτό που αναφέρατε εσείς προηγουμένως, την αντιμετώπιση, δηλαδή, της παχυσαρκίας. Εμείς το λέμε υγιεινή διατροφή.

Β. Εμείς, λοιπόν, σε επαφή με το Υπουργείο Παιδείας, όπως σας είπα, και με φορείς γενικά του αγροτικού χώρου, σχεδιάζουμε το συγκεκριμένο έργο για τον ερχόμενο χρόνο. Αυτήν την ώρα το Υπουργείο δεν έχει τη δυνατότητα να αναλάβει το συγκεκριμένο έργο. Ξέρετε τι ελλείψεις υπάρχουν σε προσωπικό. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να μπούμε σ’ αυτήν τη διαδικασία. Όμως, θα έχουμε μία συνεργασία.

Γ. Επειδή σας μίλησα προηγουμένως για ένα πρόγραμμα που ξεκινάμε και αφορά ιδιαίτερα δράσεις ενημέρωσης των σχολείων, των παιδιών για την αναγκαιότητα κατανάλωσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών, εγώ σας λέω ότι ήδη υπογράψαμε ένα πρόγραμμα ύψους 2.200.000 ευρώ. Φορέας υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος, μετά από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, είναι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της Ζαγοράς Πηλίου. Στόχος είναι, βοηθώντας και εμείς, παρακολουθώντας, να υπηρετηθεί -όσο το δυνατόν- αυτό που αποτελεί βασική στόχευση και δική σας και δική μας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις, ενημερώσεις. Θα έλεγα ότι είναι μια αλυσίδα παρεμβάσεων, που πιστεύουμε ότι βοηθά προς αυτήν την κατεύθυνση. ένα από τα πολλά θέματα που βρήκαμε σε εκκρεμότητα παραλαμβάνοντας το Υπουργείο, ήταν η προώθηση της κατανάλωσης φρούτων την τρέχουσα περίοδο. Όντως, υπήρχε αυτή η απόφαση του Δεκεμβρίου, αλλά δεν υπήρχε η απόφαση για την προκήρυξη του διαγωνισμού.

Δ. Να συμφωνήσουμε, κατ’ αρχάς, ότι όντως αυτό το πρόγραμμα υποστηρίζεται πλήρως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χάρη στην οποία προσφέρονται φρέσκα φρούτα και λαχανικά στους μαθητές των σχολείων, με τη φιλοσοφία όχι μόνο της αύξησης της κατανάλωσης, αλλά κυρίως για να μπουν τα παιδιά σε ένα διατροφικό διαιτολόγιο και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που κι εσείς στην εισήγησή σας αναφέρατε.

Ε. Άμεσα, λοιπόν, στις 18 Φεβρουαρίου, αναζητήσαμε, με διεθνή ανοικτό διαγωνισμό, φορέα εκτέλεσης του έργου και των συνοδευτικών μέτρων για το σχολικό έτος 2014-2015. Προβλεπόταν η διενέργεια διαγωνισμού και η ανάδειξη την 1η Απριλίου 2015, ώστε να υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο και η διανομή των φρούτων και των λαχανικών να έχει ολοκληρωθεί ως και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του σχολικού έτους που διανύουμε. Γιατί έγινε η μείωση του διαγωνισμού;

Ζ. Η μείωση του διαγωνισμού, κατ’ αρχάς, έγινε γιατί δεν υπήρχε η δυνατότητα υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου, σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού, δεδομένου ότι δεν υποβλήθηκε ούτε μια προσφορά από υποψήφιο ανάδοχο της συγκεκριμένης προκήρυξης που αφορούσε το αντικείμενο του διαγωνισμού. Δηλαδή, δεν υπήρχε κάποιος ο οποίος ζήτησε μέσα από διαδικασίες, που ήδη είχαν δρομολογηθεί, την ανάληψη της διανομής νωπών και μεταποιημένων προϊόντων, αυτών δηλαδή που αφορούσαν τα σχολεία.

Η. Δεύτερον, υπήρξε πρόβλημα λόγω του περιορισμένου χρονικού διαστήματος για την υλοποίηση του έργου, καθώς δεν ήταν δυνατή ενδεχόμενη εκ νέου προκήρυξη και διενέργεια του διαγωνισμού μετά τη λήξη της προθεσμίας, στην οποία δεν εμφανίστηκαν αυτοί που θα αναλάμβαναν το έργο, καθώς υπάρχει θεσμικό πλαίσιο που ορίζει συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι οποίες δεν ήταν δυνατόν να εκπληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.