Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Επιστολή υπουργού Παιδείας προς τα μέλη των Συμβουλίων Ιδρύματος, των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ

Τα Συμβούλια είναι εντολοδότες και συγχρόνως ελεγκτές του εαυτού τους, γεγονός που υπονομεύει κάθε ευνομούμενο οργανισμό
Δημοσίευση: 26/06/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Επιστολή προς τα μέλη των Συμβουλίων Ιδρύματος των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας απέστειλε ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς, στην οποία τονίζει τα εξής:

Α. Όπως γνωρίζετε, η Κυβέρνηση, ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις της, εξήγγειλε την κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος.

Β. Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτήν την τοποθέτηση είναι «ανεξάρτητοι τόσο από το έργο που επιτελέσατε όσο και από την προσωπική συμβολή σας, την ανιδιοτελή συμμετοχή και διάθεση προσφοράς σας.

Γ. Ο τρόπος που θεσμοθετήθηκαν τα Σ. Ι. τα ανήγαγε σε «εντολοδότες και συγχρόνως ελεγκτές του εαυτού τους, γεγονός που υπονομεύει κάθε ευνομούμενο οργανισμό.

Δ. Υπό αυτή τη συνθήκη, η λειτουργία των Σ. Ι. δεν μπορούσε παρά να δημιουργήσει αξεπέραστα προβλήματα συναφή με σύγκρουση αρμοδιοτήτων, να οδηγήσει σε αδυναμία εκτέλεσης αποφάσεων, σε συγχύσεις που πυροδότησαν εντάσεις και αντιθέσεις και κάποιες φορές σε τελμάτωση. Αυτά τα ζητήματα εν πολλοίς εμπόδισαν τα Σ. Ι. να ασκήσουν και την άλλη θεσμοθετημένη αρμοδιότητά τους, δηλαδή να παράσχουν ουσιώδεις και εφαρμόσιμες συμβουλές ως προς την στρατηγική ανάπτυξης των αντίστοιχων ιδρυμάτων και να ωθήσουν προς την αναγκαία όσο και πολύπλευρη εξωστρέφειά της.

Ε. Επίσης η εκ του νόμου απορρέουσα υποχρέωση των Σ. Ι. είναι να προεπιλέγουν τους αντίστοιχους πρυτάνεις και κοσμήτορες εγείρει «ζητήματα ουσιαστικής, αν όχι και τυπικής, δημοκρατικής νομιμότητας με αποτέλεσμα να δημιουργήσει εν τοις πράγμασι μεγάλες εντάσεις και οξείες αντιπαραθέσεις εντός των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας.

Ζ. Το Πολυνομοσχέδιο που τίθεται στη διαδικασία της διαβούλευσης επιδιώκει απλώς να ξεκαθαρίσει το έδαφος προκειμένου να ξεκινήσει μια ουσιαστική, πλατειά και σε βάθος συζήτηση που θα αφορά ολόκληρο το τοπίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Η. Συμβούλια πραγματικά και αποκλειστικά συμβουλευτικά των αντίστοιχων Συγκλήτων ως προς όσα μπορούν να αφορούν τη στρατηγική ανάπτυξης και τους όρους πολύπλευρης εξωστρέφειας των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας μας φαίνονται αναγκαία.

Θ. Όπως μας φαίνεται αναγκαία και η δημιουργία ενός γνήσιου αντιγραφειοκρατικού θεσμού που θα μεριμνά για τα οικονομικά και διοικητικά ζητήματα και ενδεχομένως θα εποπτεύει τις συναφείς δραστηριότητες, χωρίς όμως να εμπλέκεται καθόλου στις ακαδημαϊκές λειτουργίες των Ιδρυμάτων.

Ι. Ας θεωρηθεί, λοιπόν, αυτή η επιστολή ως έναυσμα για να ξεκινήσει η αντίστοιχη αναγκαία και εις βάθος συζήτηση.

Κ. Η ήδη εκφρασμένη, και μάλιστα σε αντίξοες συνθήκες διαθεσιμότητα σας να υπηρετήσετε ανιδιοτελώς την υπόθεση του Ελληνικού Δημοσίου Πανεπιστημίου, όπως άλλωστε έχει επιβεβαιωθεί και από τη μακροχρόνια προσωπική πορεία και πολιτεία σας, με καθιστά βέβαιο ότι θα θελήσετε να συνδράμετε και αυτή τη νέα προσπάθεια που θέλει να ξεκινήσει με ακαδημαϊκά σαφέστερους και λιγότερο προβληματικούς όρους. Τα πανεπιστήμιά μας εξακολουθούν να σας χρειάζονται.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ