ΒΟΥΛΗ

Γιατί ακυρώθηκε η Μελέτη Σύνδεσης των ΑΕΙ με την διεθνή αγορά υψηλής τεχνολογίας

Το έγγραφο του υπουργείο Οικονομικών
Δημοσίευση: 30/06/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Έγγραφο με το οποία απαντά στην ερώτηση του Βουλευτή Γ. Μαυρωτά σχετικά με την ακύρωση της Πρόσκλησης Ενδιαφέροντος του Έργου /Μελέτη Σύνδεσης των ΑΕΙ με την διεθνή αγορά υψηλής τεχνολογίας/, διαβίβασε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι η ακύρωση έγινε προκειμένου να αποφευχθεί η υποχρέωση καταβολής των κονδυλίων από τον εθνικό προϋπολογισμό σε περίπτωση ένταξης της πράξης.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

 ΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Σύμφωνα με τη σχετική Πρόσκληση:

Η πρωτοβουλία αποβλέπει στην ανατροπή της υπάρχουσας εσωστρέφειας και την ένταξη του αξιόλογου επιστημονικού δυναμικού των ΑΕΙ στην αναπτυξιακή προσπάθεια της Ελλάδας για την ανταγωνιστική συμμετοχή της στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι.

Η προτεινόμενη στρατηγική διεθνών συμπράξεων και σύνδεσης της πανεπιστημιακής έρευνας με την αγορά (α) επιβάλλεται από την αγορά, (β) προκύπτει από την ωριμότητα συγκεκριμένων προτάσεων, (γ) ακολουθεί διεθνή επιτυχημένα πρότυπα, (δ) υποστηρίζει τον αναπροσανατολισμό των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου και (ε) αποσκοπεί στην προώθηση της εξωστρέφειας των ΑΕΙ προς όφελος των ιδίων και της οικονομίας της χώρας.

Ο αναπροσδιορισμός του παραγωγικού μοντέλου της χώρας περιλαμβάνει την εντατικοποιημένη προώθηση των προηγμένων τεχνολογιών πρωτίστως μέσω της σύνδεσης της έρευνας των ελληνικών ΑΕΙ με την παγκόσμια αγορά.

Αντικείμενο της προτεινόμενης μελέτης αποτελεί η διερεύνηση και ο εντοπισμός αυτών των δυνατοτήτων καθώς και οι τρόποι προώθησης της επιδιωκόμενης σύνδεσης.

Η στοχοθεσία της μελέτης συνάδει και με τη νέα προγραμματική περίοδο, καθώς με βάση το νέο Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) αυτό προσβλέπει στην «ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας μέσω της ανάπτυξης μεταπτυχιακών σπουδών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων δικτύωσης και της δημιουργίας εταιρικών σχέσεων μεταξύ ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ερευνητικών και τεχνολογικών κέντρων και επιχειρήσεων» Ειδικότερα, με την εκπόνηση της μελέτης θα διερευνηθούν:

i. Οι τρόποι δικτύωσης της διασύνδεσης των ΑΕΙ και της δημιουργίας εταιρικών σχέσεων (μορφής κερδοσκοπικής ή μη κερδοσκοπικής) με επιχειρήσεις και ΑΕΙ του εξωτερικού.

ii. Οι αντίστοιχες καλές πρακτικές από ΑΕΙ του εξωτερικού (Ισραήλ, ΗΠΑ, Καναδά, κλπ)

iii. Οι δυνατότητες παρουσίασης των ελληνικών ΑΕΙ στο εξωτερικό και ειδικά στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

iv.Οι δυνατότητες κατάρτισης ερευνητών σε θέματα που σχετίζονται με την οικονομική αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων προς δημιουργία εσόδων στα ΑΕΙ.

Πιθανές συνέργειες με δομές των ΑΕΙ όπως οι ΜΟΚΕ και τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνογνωσίας.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ