ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Δεν υπάρχει θέμα απόλυσης των επαναπροσληφθέντων υπαλλήλων των ΑΕΙ και καθηγητών τεχνικής εκπαίδευσης

Δημοσίευση: 14/07/2015
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ
Alt Text: 
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ
Title Text: 
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δεν υπάρχει θέμα να τεθούν εκτός υπηρεσίας οι διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων και οι καθηγητές τεχνικών ειδικοτήτων που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα και επαναπροσλήφθηκαν με νόμο της σημερινής κυβέρνησης.

Αυτό διαβεβαιώνουν πηγές που σήμερα κατέχουν θέση στη κυβέρνηση.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τις επόμενες ημέρες το θέμα θα ξεκαθαρίσει και επίσημα.

Ωστόσο θυμίζουμε ότι επίκειται ανασχηματισμός στην κυβέρνηση.
 
Ο “θόρυβος” περί απομάκρυνσης από το δημόσιο των επαναπροσληφθέντων προκλήθηκε από το κείμενο της συμφωνίας των Βρυξελλών της 12 Μαΐου 2015,το οποίο αναφέρει τα εξής:  "εξαιρουμένου του νόμου για την ανθρωπιστική κρίση, η ελληνική κυβέρνηση θα επανεξετάσει, με σκοπό να τις τροποποιήσει, τις θεσπισθείσες νομοθετικές πράξεις που δεν συνάδουν με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου διότι συνιστούν υπαναχώρηση σε σχέση με δεσμεύσεις από προηγούμενα προγράμματα ή θα προσδιορίσει σαφή ισοδύναμα για την αντιστάθμιση των δικαιωμάτων που αποκτήθηκαν συνεπεία των ανωτέρω πράξεων."

O Αν. υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης  Γ. Κατρούγκαλος, που  σημερινά δημοσιεύματα τον φέρουν να αναδομείται στον επικείμενο ανασχηματισμό δήλωσε  ότι  "δεν τίθεται θέμα ανάκλησης νομοθετημάτων"

Ανακοίνωση των Πρυτανικών Αρχών σχετικά με το προσωπικό που επανήλθε στην υπηρεσία

Οι Πρυτανικές Αρχές θεωρούν ότι με τον σχετικό Νόμο και τις ακόλουθες αποφάσεις της Πολιτείας για την επαναφορά των υπαλλήλων που είχαν τεθεί υπό τις γνωστές συνθήκες σε διαθεσιμότητα, αποκαταστάθηκε στην περίπτωση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μια κραυγαλέα αδικία: αυτή της εξαρχής αθεμελίωτης εισήγησης περί του αριθμού και των κλάδων του δήθεν πλεονάζοντος προσωπικού. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει τεκμηριωμένα στοιχεία για την ανάγκη διατήρησης τουλάχιστον του προσωπικού που σήμερα διαθέτει. Αυτό καταδείχθηκε άλλωστε πέραν πάσης δυνατής αμφιβολίας από την αντικειμενική υποβάθμιση σειράς υπηρεσιακών λειτουργιών του Ιδρύματος κατά το διάστημα της αδίστακτης αποψίλωσής του από τόσα έμπειρα και ικανά στελέχη με την περιβόητη πλέον «διαθεσιμότητα», που καταδίκασε το Πανεπιστήμιο σε παρατεταμένη αδιαθεσία και καχεξία.
Για ενημέρωσή σας, όμως, παραθέτουμε αυτούσιο το σχετικό απόσπασμα της κοινής δήλωσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των χωρών του Ευρώ:
«With the exception of the humanitarian crisis bill, the Greek government will reexamine with a view to amending legislations that were introduced counter to the February 20 agreement by backtracking on previous programme commitments or identify clear compensatory equivalents for the vested rights that were subsequently created» (Eurosummit, SN4070/15).
Από το απόσπασμα προκύπτει σαφώς η δυνατότητα της Πολιτείας να χειρισθεί το θέμα με σύνεση και λογική, αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος, ειδικά σε ό,τι αφορά το ΕΚΠΑ. Θα μαρτυρούσε τουλάχιστον έλλειψη στοιχειώδους σοβαρότητας να ερμηνευθεί η παραπάνω διάταξη ως εξαγγελία μιας ανθρωπιστικής κρίσης με στόχο τους μόλις αποκατασταθέντες διοικητικούς μας υπαλλήλους.
Οι Πρυτανικές Αρχές είναι σε εγρήγορση για το θέμα, ούτως ώστε να διασφαλίσουν τα συμφέροντα του Ιδρύματος, το δίκαιο των στελεχών του και την δυνατότητα εύρυθμης λειτουργίας και απόδοσής του.

 Το Συντονιστικό των καθηγητών
Το Συντονιστικό των καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καλεί   την κυβέρνηση “να μη διανοηθεί να πάρει πίσω αυτά τα ελάχιστα που κατάφερε να υλοποιήσει το προηγούμενο διάστημα, με βάση τις προεκλογικές της εξαγγελίες”.

 

Σχόλια (4)

 
Στράτος
14 Ιουλ 2015 23:40

Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα ανάκλησης των επαναπροσλήψεων. Και τούτο γιατί αυτές μπορούν να συνυπολογιστούν στις 15.000 προσλήψεις που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Αυτό βέβαια σημαίνει πιθανό μηδενισμό νέων μονίμων διορισμών στο Υπ. Παιδείας για φέτος.

 
jAMES PAPAS
14 Ιουλ 2015 17:27

Το νόμο του κυρίου Κουράκη, Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας, σχετικά με την επιλογή Στελεχών Διοίκησης στην Εκπαίδευση δηλαδή Δ/ντών, Υποδιευθυντών κλπ. προφανώς, αν οι θεσμοί έχουν θέσει θέμα απόσυρσης ''μονομερών ενεργειών'', και αυτός θα ανασταλεί αναγκαστικά, γιατί με ποιο ισοδύναμο μπορεί να εξισορροπηθεί; Ε;
Άρα ο κύριος Υπουργός Παιδείας παρακαλείται θερμώς όπως ζητήσει τις προσεχείς ημέρες τις παραιτήσεις όλων των νεοεκλεγέντων προσφάτως στελεχών της Εκπαίδευσης γιατί οι ''θεσμοί και δανειστές μας'' προφανώς και θα το ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ................
ΣΠΕΥΔΕ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΜΟΥ.............

 
Στράτος
14 Ιουλ 2015 12:50

Το πιθανότερο ισοδύναμο μέτρο είναι ο μηδενισμός νέων μονίμων διορισμών στην εκπαίδευση (οι 3.000 σχεδιαζόμενοι διορισμοί προφανώς δεν θα γίνουν ώστε να μην ανασταλούν οι επαναπροσλήψεις εκπαιδευτικών τεχνικών ειδικοτήτων και διοικητικών υπαλλήλων τριτοβάθμιας).
Ας περιμένουμε όμως τι θα πουν οι Υπουργοί Παιδείας και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

 
Νίκος
14 Ιουλ 2015 12:25

Αφού το λέει κυβερνητική πηγή, σημαίνει ότι έχουν ήδη εξετάσει και βρει τα ισοδύναμα μέτρα για να μην ανακληθούν οι αποφάσεις.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.