Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

ΟΛΜΕ: Το υπουργείο προκαλεί τους εκπαιδευτικούς με την αύξηση του ωραρίου

Οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Αρ.Μπαλτά μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους.
Δημοσίευση: 29/07/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Α. Οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας κου Μπαλτά στις 27/07, "περί αδυναμίας διορισμών, επάρκειας πιστώσεων για κάλυψη του 50% των κενών στα σχολεία με αναπληρωτές και η διάθεσή του για περαιτέρω αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών για να λειτουργήσουν τα σχολεία το Σεπτέμβρη", μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους.

Β. Το υπουργείο προκαλεί τους εκπαιδευτικούς.

Γ. Αντί να αυξήσει γενναία την χρηματοδότηση για την παιδεία, δεν ικανοποίησε το δίκαιο αίτημα για κάλυψη των κενών με μόνιμους μαζικούς διορισμούς και πλέον παραπέμπει στις καλένδες τις προσλήψεις αναπληρωτών και ζητά να καλυφτούν τα κενά με αύξηση ωραρίου.

Τα παραπάνω τονίζει η ΟΛΜΕ με σημερινή ανακοίνωση, σχετικά με τις δηλώσεις του υπ. Παιδείας Αρ. Μπαλτά για νέα αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, και υπογραμμίζει τα εξής:

- Αποδεικνύεται έτσι ότι η πολιτική των διαρκών Μνημονίων της ΕΕ, της λιτότητας και των περικοπών που τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν υποβαθμίσει τραγικά τη δημόσια εκπαίδευση και τον εκπαιδευτικό συνεχίζεται και από την σημερινή κυβέρνηση.

 -Οι συγχωνεύσεις σχολείων, οι συμπτύξεις τμημάτων, η αύξηση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα, η υποχρηματοδότηση, τα κενά στα σχολεία, η κατά δύο ώρες αύξηση ωραρίου των εκπαιδευτικών από το 2013 και η κατάργηση όλων των υποστηρικτικών δομών έχουν συρρικνώσει τραγικά τη δημόσια εκπαίδευση, έχουν ανατρέψει τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, προωθούν την ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων της εκπαίδευσης και ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, εντείνοντας τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση.

-Όλες οι ανάγκες των σχολείων πρέπει να καλύπτονται με μόνιμους διορισμούς, και μόνο οι έκτακτες από συναδέλφους αναπληρωτές. Φτάνει πια η μετακύληση των προβλημάτων στις πλάτες των μαθητών, των γονιών, των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας. Κάθε συζήτηση διαχείρισης των οξυμένων προβλημάτων της εκπαίδευσης από το Υπουργείο εις βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών θα μας βρει απέναντι. Ειδικά η συζήτηση που άνοιξε με ευθύνη του Υπουργού περί αύξησης του ωραρίου μας αναγκάζει να επαναλάβουμε ότι: Οι εκπαιδευτικοί δώσαμε πολλά για να στηριχτεί το δημόσιο σχολείο. Επί χρόνια εργαζόμαστε μακριά από τον τόπο συμφερόντων μας, αναγκαζόμενοι να κρατάμε και δεύτερα σπίτια, από τη στιγμή που οι μεταθέσεις ικανοποιούνται με το σταγονόμετρο, υπηρετούμε στις πιο απομακρυσμένες - δυσπρόσιτες περιοχές και κάθε αύξηση του διδακτικού ωραρίου ισοδυναμεί με επιπρόσθετες οικονομικές περικοπές στους μισθούς μας - έχουν ήδη περικοπεί έως 45% -  Επιπρόσθετα κάθε διδακτική ώρα, με βάση τις μελέτες της UNESCO, αντιστοιχεί σε τρεις διοικητικές. Η μεγαλύτερη υποβάθμιση της εργασιακής πραγματικότητας του εκπαιδευτικού, σημαίνει περαιτέρω υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου και ακόμα μεγαλύτερη απαξίωση του δημόσιου σχολείου. Οι εκπαιδευτικοί παλεύουμε για την επαναφορά του ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα και η θέση αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη.

-Οι εκπαιδευτικοί θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για:
•    αυξήσεις μισθών (ιδιαίτερα των νέων συναδέλφων και των αναπληρωτών) και συντάξεων
•    μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα
•    επαναφορά του ωραρίου διδασκαλίας στα προ μνημονίων επίπεδα
•    κάλυψη των κενών με μόνιμους διορισμούς
•    κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας- σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους τους εκπαιδευτικούς
•    αύξηση των δαπανών για την παιδεία, στήριξη και πλήρης λειτουργία όλων των σχολείων και των υποστηρικτικών εκπαιδευτικών δομών.

Σχόλια (2)

 
Μαχόμενος εκπαιδευτικός
29 Ιουλ 2015 18:06

Θα συμφωνήσω με όλα τα εύλογα αιτήματα της ΟΛΜΕ, εκτός ίσως από το πρώτο για τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Σε κανέναν δεν περισσεύουνε, αλλά στις εποχές που ζούμε μοιάζει προκλητικό το αίτημα αυτό κι οπωσδήποτε μας εκθέτει στην κοινωνία, όσο δίκαιο κι αν είναι. Προβλέπω θερμό φθινόπωρο κι ελπίζω ο υπουργός να ξανασκεφτεί πολύ σοβαρά την ανεύθυνη κουβέντα που πέταξε στον αέρα περί (νέας) αύξησης του διδακτικού ωραρίου λέγοντας μάλιστα το φαιδρό πως ...δε θα έχουν οι εκπαιδευτικοί αντίρρηση!!!

 
Παλαίμαχος πε04
30 Ιουλ 2015 11:42

Πότε επί τέλους αυτή η ψοφοδεής (μια ζωή) ΟΛΜΕ θα ζητήσει το αυτονόητο, δηλαδή την μισθολογική εξίσωση των καθηγητών με τους ομοίους τους κλάδους στο δημόσιο; Εφοριακούς, δικαστικούς, γεωτεχνικούς κ.α.; Μια ζωή πάτος και η ίδια ξύλινη γλώσσα (εγγύηση αποτυχίας) με απεργίες βλακώδεις αντί στοχευμένων ενεργειών και ελιγμών όπου χρειάζεται. Μοναδική ευκαιρία τώρα το ενιαίο μισθολόγιο. Μακάρι να το επιβάλλουν οι τροικανοί μια και οι εδώ με τη βοήθεια της ΟΛΜΕ μας έχουν κατώτερα κι απ΄τους των ΔΕΚΟ. Επαναστατική γυμναστική σε ένα παράλληλο ανεύθυνο γίγνεσθαι τέλος πια.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.