Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Ερώτηση στη Βουλή για την προετοιμασία νέας σχολικής χρονιάς

Δημοσίευση: 30/07/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η τομέαρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου, κατέθεσε, προς τον υπουργό Παιδείας Αρ. Μπαλτά, στη Βουλή την ακόλουθη ερώτηση για την προετοιμασία νέας σχολικής χρονιάς:

Σύμφωνα με δηλώσεις σας, παρουσιάζονται 20.000 κενά εκπαιδευτικών τα οποία δεν είναι εφικτό να καλυφθούν από τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού.

Με αυτό ως δεδομένο, το Υπουργείο έχει επιδείξει πρωτοφανή καθυστέρηση και αδυναμία επίλυσης του ζητήματος.

Συγκεκριμένα, μια ανάσα πριν την έναρξη του σχολικού έτους, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μεταθέσεις και οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών, οι οποίες τα προηγούμενα έτη πραγματοποιούνταν το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου. Επίσης, καθυστέρησε αισθητά η έκδοση της εγκυκλίου για την πρόσληψη αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα να καθυστερήσει τόσο η πρόσληψη όσο και η τοποθέτησή τους στα σχολεία της χώρας.

Η πολιτική που ακολουθείται είναι αποσπασματική, αντιφατική και χωρίς σχέδιο. Από τη μία πλευρά ανακαλούνται συγχωνεύσεις συστεγαζόμενων σχολείων με αποτέλεσμα να χρειάζονται ακόμη περισσότεροι εκπαιδευτικοί ώστε να καλυφθούν τα κενά και από την άλλη δηλώνετε ότι σκέπτεστε να αυξήσετε το ωράριο των εκπαιδευτικών κατά δύο ώρες την εβδομάδα.

Ομοίως, ενώ γνωρίζετε ότι προϋπόθεση για να προσληφθούν εκπαιδευτικοί μέσω ΕΣΠΑ είναι η κατάθεση προτάσεων για καινοτόμα προγράμματα, το Υπουργείο Παιδείας όχι μόνο δεν έχει προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για την απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ αλλά δεν έχει καν προχωρήσει στην επέκταση των σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ).  

Η μόνη «πρωτοβουλία» σας μέχρι στιγμής είναι η δήλωση ότι «χρειάζονται κάποιες αλχημείες» ώστε να εξευρεθούν πόροι, στις οποίες σύμφωνα με δημοσιεύματα συμπεριλαμβάνεται η ακύρωση προμήθειας διαδραστικών πινάκων. Δηλαδή, οι «αλχημείες» σας έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνεται το ωράριο των εκπαιδευτικών και παράλληλα να στερούνται οι μαθητές ψηφιακά εργαλεία εμπλουτισμού της διδασκαλίας, σύμφωνα με τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.

Οι καθυστερήσεις και αστοχίες από πλευράς του Υπουργείου προκαλούν εύλογη ανησυχία στους εκπαιδευτικούς, πολλοί από τους οποίους δεν γνωρίζουν που θα υπηρετούν το Σεπτέμβριο αλλά και τους γονείς και τους μαθητές.

Κατόπιν αυτών, ερωτάστε:
1.    Πότε θα ολοκληρωθούν οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών και που οφείλεται η μέχρι σήμερα καθυστέρηση;
2.    Πότε θα ολοκληρωθεί η πρόσληψη των αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών και που οφείλεται η μέχρι σήμερα καθυστέρηση;
3.    Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να εξασφαλίσετε τα απαραίτητα κονδύλια από το ΕΣΠΑ;
4.    Έχετε ενημερώσει τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών για τη δημοσίως εκπεφρασμένη βούλησή σας να αυξήσετε το ωράριο ή θα θεσμοθετήσετε και πάλι άνευ διαλόγου;
5.    Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε, έστω την ύστατη στιγμή, προκειμένου να ξεκινήσει ομαλά, χωρίς προβλήματα και αρρυθμίες, το νέο σχολικό έτος;    

Η ερωτώσα βουλευτής

Εύη Χριστοφιλοπούλου

 

Σχόλια (3)

 
Ελευθερία
30 Ιουλ 2015 17:47

"Αν θέλετε να ξεφορτωθείτε μια για πάντα την αριστερά, αφήστε την να κυβερνήσει 3-4 μήνες" W. Churchill. Αργήσαμε!

 
Νίκος
30 Ιουλ 2015 18:28

Μιλάει και η Χριστοφιλοπούλου, που επί ημερών της παραλαμβάναμε βιβλία μέχρι το Φεβρουάριο.

 
Δημήτρης Κ.
31 Ιουλ 2015 03:23

ΤΙ ψάχνετε τώρα κ. Χριστοφιλοπούλου μου, ο κ. Μπαλτάς έχει πιο σοβαρά θέματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθεί!!!!
Πρέπει να βρει λύση για τον τρόπο που θα μοιραστούν νερά στις ουρές των ΑΤΜ και βέβαια είναι και ιδιαίτερα απασχολημένος με το πάρτι που έχουν στήσει στην Κεντρική Επιτροπή οι συνιστώσες της "πρώτης φορά αριστερά"

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean