23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να μην ισχύσει το ΦΠΑ23% για τα Κ.Ξ.Γ. και τα Φροντιστήρια

31/07/2015

Άκουσε το άρθρο

Θα προχωρήσετε άμεσα στην κατάργηση της διάταξης που επιβάλλει 23% ΦΠΑ στα φροντιστήρια και στα κέντρα ξένων γλωσσών, ρωτούν τον υπουργό Οικονομικών 23  Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μ ερώτηση που κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ

Σύμφωνα με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 4334/2015 ο συντελεστής Φ.Π.Α. ορίζεται σε είκοσι τρία τοις εκατό (23%) στη φορολογητέα αξία. Στη διάταξη αυτή εμπίπτουν πλέον και τα δίδακτρα στα φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών.

Όπως είναι αυτονόητο, οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών δεν είναι σε θέση μετά από 5 χρόνια ύφεσης να απορροφήσουν μια ξαφνική μεταβολή του Φ.Π.Α. από το 0% στο 23% με δύο συνέπειες. Από τη μία θα προχωρήσουν σε αύξηση των διδάκτρων, κάτι το οποίο θα σημάνει τη διακοπή των ενισχυτικών φροντιστηριακών μαθημάτων μεγάλου μέρους τον μαθητών, δεδομένου ότι το εισόδημα της μέσης οικογένειας έχει υποστεί καθίζηση. Από την άλλη, οι ιδιοκτήτες θα μετακυλήσουν το κόστος στους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς με απολύσεις και περικοπή του ωρομισθίου τους, που ήδη αυτή τη στιγμή είναι στα 3,5 ευρώ την ώρα. Με δυο λόγια, το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων θα μειωθεί εις βάρος των γονιών των μαθητών και των εργαζόμενων. Ασφαλώς δεν αποκλείεται πολλά φροντιστήρια να κλείσουν με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα ποσοστά της επίσημης ανεργίας, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 27%, χιλιάδες εκπαιδευτικοί να μείνουν στο δρόμο, ενώ θα μειωθούν τα έσοδα του κράτους από τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Την ίδια στιγμή η παραοικονομία στον κλάδο της εκπαίδευσης αφήνεται ανενόχλητη. Βάσει μετρήσεων του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, στην υποστηρικτική διδασκαλία στην Ελλάδα διατίθεται περίπου 1 δισ. ευρώ. Από αυτά, 600 εκατ. ευρώ κατευθύνονται στις νόμιμες δομές (που πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές) και τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ μετατρέπονται σε αδήλωτες "μαύρες" αμοιβές (με αρνητικές επιπτώσεις στα κρατικά έσοδα αλλά και στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών), ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που τις αμοιβές αυτές λαμβάνουν ακόμη και καθηγητές της δημόσιας μέσης εκπαίδευσης και συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί.

Η συγκεκριμένη επιβολή Φ.Π.Α. θα οδηγήσει στην μεγαλύτερη αύξηση της παραοικονομίας, καθώς μέρος των γονέων θα στραφεί στην κατ' οίκον αδήλωτη, ανασφάλιστη και αφορολόγητη εργασία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών αλλά και στη φοροδιαφυγή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και των φροντιστηρίων, τα οποία θα προσπαθήσουν να συγκρατήσουν τα έξοδά τους για να μην οδηγηθούν σε οριστικό λουκέτο.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι εκτός από τα ιδιαίτερα μαθήματα από το Φ.Π.Α. στα δίδακτρα απαλλάσσονται και τα ιδιωτικά σχολεία. Όταν κυριαρχεί ένα σύστημα - που πρέπει να αλλάξει δραστικά και άμεσα - στο οποίο τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης αποτελούν τον κύριο μηχανισμό εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και που η χρόνια απαξίωση των σχολείων εκ μέρους του κράτους κάθε άλλο παρά βοηθάει στην εξάλειψη της ανάγκης υποστηρικτικής διδασκαλίας εκτός του δημόσιου σχολείου, αυτή η ανισότητα στη φορολόγηση συνεπάγεται ένταση των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση. Πολύ περισσότερο κάτι τέτοιο ισχύει για τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών.

Επειδή είναι αδιανόητο σε αυτή την άσχημη οικονομική συγκυρία να επιβαρύνονται οι οικογένειες πολύ λόγω της συνεπαγόμενης αύξησης των τιμών στα φροντιστήρια και στα κέντρα ξένων γλωσσών

Επειδή το μέτρο αυτό βάζει επιπλέον ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση

Επειδή οι απώλειες εσόδων για το κράτος θα είναι σημαντικές και μάλιστα σε μια περίοδο που δεν υπάρχουν περιθώρια για την παραμικρή μείωση

Επειδή η ανεργία τείνει να πάρει διαστάσεις τραγωδίας και τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν οδηγήσει σε διάλυση τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας

Επειδή πρέπει να προστατευτούν τα βαριά πληγωμένα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών

Επειδή το μέτρο προσκρούει στο ενωσιακό δίκαιο, καθώς σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 2006/112 της 28ης Νοεμβρίου 2006 σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας, απαλλαγής τυγχάνουν οι φορείς που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Θα προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση της διάταξης που επιβάλλει 23% ΦΠΑ στα φροντιστήρια και στα κέντρα ξένων γλωσσών;

Έλαβε υπ' όψιν του κατά τις διαπραγματεύσεις την κοινοτική οδηγία 2006/112; Καταδείχτηκε στους ευρωπαίους εταίρους που συμφώνησαν - αν όχι επέβαλαν το μέτρο - ότι είναι ανακόλουθοι με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι παραβιάζουν το ενωσιακό δίκαιο;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ζερδελής Γιάννης

Αυλωνίτου Ελένη

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Δελημήτρος Κωνσταντίνος

Δημαράς Γιώργος

Ζάννας Ζήσης

Ήσυχος Κωνσταντίνος

Ιωαννίδης Ηλίας

Καρακώστα Εύη

Καφαντάρη Χαρά

Κριτσωτάκης Μιχάλης

Λαπαβίτσας Κώστας

Μακρή Ραχήλ

Μιχαλάκης Νίκος

Μπαξεβανάκης Δημήτρης

Ουζουνίδου Ευγενία

Πετράκος Θανάσης

Σκούμας Αθανάσιος

Σταθάς Γιάννης

Σταματάκη Ελένη

Σταμπουλή Αφροδίτη

Χαραλαμπίδου Δέσποινα

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (4)

παπακι τελεια τζι αρ
|

Ετσι οπως τα λεει το ανωτέρω αρθρο, αν επιβληθεί ΦΠΑ στα φροντιστηρια, θα φαλυρισουν τα ασφαλιστικα ταμεια και συμφωνω, στο εμποριο αμα καταργηθει το φπα θα αυξηθουν κατα 1.000.000 οι θεσεις εργασίας, θα το καταργησουν? Τα ηδη φαλιριμενα ταμεια θα συνελθουν.

φπα βρεφων
|

Οι πανες των βρεφών εχουν φπα 23% αυτον οι συριζαιοι γιατι δεν τον αποσυρουν. Φπα για πανες 0% θελουμε.

Γιώργος
|

Ένα είναι σίγουρο:
Θα αρχίσει πληθώρα καταγγελιών στον εισαγγελέα για διορισμένους καθηγητές που παραδίδουν μαύρα ιδιαίτερα μαθήματα και το υπουργείο για να δείξει ότι αυτό δεν το επιτρέπει θα επιβάλλει κάποιες παραδειγματικές απολύσεις.
Δυστυχώς θα βγουν μαχαίρια...

παντελης
|

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΥΤΗ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ. Η ΑΥΛΩΝΙΤΟΥ ΤΗΝ 23/7/2015 ΨΗΦΙΣΕ ΝΑΙ. ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΒΟΗΤΟΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ. ΤΙ ΖΗΤΑΕΙ ΤΩΡΑ Η ΑΥΛΩΝΙΤΟΥ; ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ Η ΙΔΙΑ ΨΗΦΙΣΕ;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ