Placeholder

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Τα κριτήρια για τη χορήγηση συνάφειας των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων με την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ)

Προϋπηρεσίες οι οποίες αποκτήθηκαν από ένταξη στους πίνακες αναπληρωτών ΕΑΕ, καθώς και του ΕΕΠ-ΕΒΠ, με μεταπτυχιακό- διδακτορικό τίτλο, έως και το σχολικό έτος 2014-2015 δεν θίγονται.
Δημοσίευση: 08/08/2015
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με κοινή απόφαση που υπέγραψαν ο Αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης και ο πρόεδρος του ΙΕΠ Σ. Γκλαβάς ορίστηκαν τα κριτήρια για τη χορήγηση συνάφειας των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων με την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ), ως εξής: Α. Κριτήρια της συνάφειας των μεταπτυχιακών τίτλων με την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ):

1. Ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών να έχει αποκτηθεί από Παιδαγωγικό Τμήμα ή Τμήμα Ανθρωπιστικών σπουδών ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ. Τίτλοι από άλλα Τμήματα πρέπει να έχουν εκπαιδευτική εφαρμογή στην ΕΑΕ.

2. Το πρόγραμμα σπουδών να είναι 2ετές και να περιλαμβάνει πρακτική άσκηση σε δομές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

3. Τα 6/8 των μαθημάτων του Προγράμματος Σπουδών να είναι σχετικά με τις κατηγορίες αναπηριών ή ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών του νόμου 3699/2008, Άρθρο 3 ή την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία για την ΕΑΕ.

Β. Κριτήρια της συνάφειας των διδακτορικών τίτλων με την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ):

1. Ο διδακτορικός τίτλος σπουδών να έχει αποκτηθεί από Παιδαγωγικό Τμήμα ή Τμήμα Ανθρωπιστικών σπουδών ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ. Τίτλοι από άλλα Τμήματα πρέπει να έχουν παιδαγωγική εφαρμογή στην ΕΑΕ.

2. Η διδακτορική διατριβή θα πρέπει να έχει θέμα σχετικά με τις κατηγορίες αναπηριών και ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών του νόμου 3699/2008, Άρθρο 3 ή την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία για την ΕΑΕ.

3. Ο Επιβλέπων καθηγητής ή τουλάχιστον ένα μέλος της τριμελούς επιτροπής θα πρέπει να έχει γνωστικό αντικείμενο σχετικό με τις κατηγορίες αναπηριών ή ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών του νόμου 3699/2008, Άρθρο 3 ή την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία για την ΕΑΕ.

Η κάλυψη των απαιτούμενων κριτηρίων που αφορούν στα έτη σπουδών, στην εξειδίκευση ανά αναπηρία, στην πρακτική άσκηση και στο εκπαιδευτικό ίδρυμα φοίτησης δύναται να οδηγούν σε προσωρινή συνάφεια με την ΕΑΕ για ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι τις 31 Αυγούστου 2016.

Η προσωρινή συνάφεια επανεξετάζεται και οδηγεί σε συνάφεια όταν αποκτηθεί πλήρης κάλυψη των απαιτούμενων κριτηρίων.

Τα ως άνω κριτήρια είναι δυνατόν να τροποποιούνται μετά από τεκμηριωμένη αιτιολόγηση της Επιστημονικής Επιτροπής, αν από την άσκηση των επιστημονικών καθηκόντων της προκύψουν σχετικές ανάγκες. Η σχετική τροποποίηση γίνεται με Υπουργική Απόφαση μετά από γνωμοδότηση του ΙΕΠ.

Όλοι οι μεταπτυχιακοί-διδακτορικοί τίτλοι των υποψηφίων αναπληρωτών για ένταξη στους πίνακες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ) καθώς και του ΕΕΠ-ΕΒΠ πλην όσων αναγράφουν ρητά Ειδική Αγωγή ή Σχολική Ψυχολογία, εξετάζονται ως προς τη συνάφειά τους με την ΕΑΕ, από την αρμόδια Επιτροπή του ΙΕΠ.

Προϋπηρεσίες οι οποίες αποκτήθηκαν από ένταξη στους πίνακες αναπληρωτών ΕΑΕ, καθώς και του ΕΕΠ-ΕΒΠ, με μεταπτυχιακό- διδακτορικό τίτλο, έως και το σχολικό έτος 2014-2015 δεν θίγονται.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ

Ετικέτες: 
Μεταπτυχιακά

Σχόλια (12)

 
Ριτα
13 Αυγ 2015 01:02

Κυριε υπουργε, με θλιβει βαθυτατα οτι δεν σκεφτεστε τοσους συμπολιτες σας που με κοπους και μοχθους σπουδασαν, στερηθηκαν ακομη και χρονο με τις οικογενειες τους για να παρουν ενα μεταπτυχιακο, για να μπορεσουν να προσφερουν τις υπηρεσιες τους σε σχολεια ειδικης αγωγης. Πολυ ελαφρα την καρδια μας απορριπτετε, μας θετετε υπο αμφισβητηση , ετσι απλα. Ο δικαιος δρομος θα ηταν ολα αυτα να εφαρμοστουν για οσους τωρα θελουν να ξεκινησουν ενα μεταπτυχιακο και οχι για αυτους που εχουν ξοδεψει χρημα κ χρονο για μεταπτυχιακα που ειχαν ηδη αναγνωριστει . Με αυτο τον τροπο βοηθατε τους ανεργους καθηγητες??? Εδω θα δειξετε την ανθρωπια σας , θεστε τα κριτηρια για τους νεους που θα εγγραφουν. Δεν ειμαστε πειραματοζωα , επιτελους αντιμετωπιστε μας ισοτιμα!
Μια απογοητευμενη καθηγητρια και ανεργη μητερα

 
ια
12 Αυγ 2015 12:51

Έχουν χάσει τη μπάλα.....

 
Γιώργος Κ
09 Αυγ 2015 12:47

Δεν μπορω να καταλάβω ποιες σκοπιμότητες και ποια συμφέροντα υπηρετούντα πάλι με την απόφαση του υπουργού.
Σοβαρευτειτε επιτέλους εσείς που ασχολειστε επιτελικά με την Ειδική Αγωγή . Μην πειραματίζεται και μην κόροιδευετε τον κοσμο

 
Jjs
09 Αυγ 2015 12:11

Επιτελους υπαρχουν και πολιτικοι που δινουν γροθια στο μαχαιρι.
Συγχαρητηρια.

 
Ευη
09 Αυγ 2015 02:35

Δεν καταλαβαίνω τον λόγο ύπαρξης τέτοιων κριτηρίων..Να ενημερώσω πώς μεταπτυχιακά όπως της Αγγλίας αποτελούν ύψιστης εκπαίδευσης επιμόρφωσης σε θέματα ειδικής εκπαίδευσης (υψηλού κόστους)και μεταπτυχιακά όπως της Κύπρου εισηγούνται εφαρμοσμένη θεωρία και παρακολούθηση ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες με κορυφαίους καθηγητές όπως ο Κύριος Στασινός...Με τέτοια κριτήρια θίγεται τους εκπαιδευτικούς που καταβάλουν πνευματικό κόπο, θίγεται αξιόλογους καθηγητές...Παρακαλώ να λάβατε υπόψη τις φωνές μας και να μην τηρηθεί τίποτα απ αυτά..είμαστε αξιόλογοι άνθρωποι με επιμόρφωση και εξειδίκευση σε θέματα ειδικής αγωγής..

 
Κωτσος
09 Αυγ 2015 01:26

ειτε ΑΤΕΙ, ειτε ΤΕΙ, ειτε ΑΕΙ ΤΤ ενα και το αυτο:

ακόμα και ουσιαστικώς ίσα ή και ανώτερα,
παντα θα διαφερουν συνταγματικώς και νομικώς με τα πανεπιστημια

επομενως ...

 
Μιχάλης
09 Αυγ 2015 01:09

Επιτέλους να μπει ένας έλεγχος στα μεταπτυχιακά. Πράξανε το αυτονόητο. Ολα πρέπει να ελεγχθούν και να μην εξαιρεθεί κανένα, και όποια προυπηρεσία αποκτήθηκε από μεταπτυχιακό που δεν πληροί τα κριτήρια να αφαιρεθεί αμέσως. Είναι επίσης άδικο για αυτούς που περιμένουν να δουλέψουν στη γενική αγωγή να τους 'τρώνε' τη θέση και τη σειρά άτομα που μεταφέρουν προυπηρεσία από την ειδική με αμφιβόλου αξίας και συνάφειας με το αντικείμενο μεταπτυχιακά. Καιρός να σταματήσει αυτο.

 
Πανος
08 Αυγ 2015 21:55

Δηλαδή, έχοντας μόνο σεμινάρια δεν έχεις πρόβλημα και μένεις στον πίνακα. Με μεταπτυχιακό στην Αγγλία που εκεί γίνεται σε ένα χρόνο και αντί για ειδική αγωγή λέγεται ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες δεν έχεις συνάφεια. Έτσι, επειδή εμείς το είπαμε ειδική αγωγή θα πρέπει και όλος ο πλανήτης να το λέει ειδική αγωγή. Μήπως ο στόχος του κ. Κουράκη και του κ. Γκλαβά είναι να ικανοποιήσουν αποκλειστικά τα ελληνικά πανεπιστήμια.
Και αυτή ή εγκύκλιος βγήκε στο πόδι αλλιώς δεν θα έλεγε ότι ή επιτροπή συνεδρίασε στις 31/08/2015 ενώ δημοσιεύτηκε στις 5/08/2015. Ντροπή!!!
Και τι πάει να πει προσωρινή συνάφεια. Μήπως να πληρωμή σε κάποια πανεπιστήμιο στην Ελλάδα για έξτρα μαθήματα. Όποιος κατάλαβε ας το πει και σε μας

 
Konstantinos G.
08 Αυγ 2015 17:57

Δεν γνωριζουν οτι δεν υπαρχουν ΑΤΕΙ αλλα μονο ΤΕΙ; Υπαρχει μονο το ΑΤΕΙ Θεσσαλονικης, το Α προερχεται απο το Αλεξανδρειο.

 
PANAGIOTOU
08 Αυγ 2015 17:34

Δεν είμαι αναπληρωτής στην ΕΑ και δεν με αφορά το θέμα προσωπικά. Είμαι μόνιμος στην ΕΑ αλλά αυτούς τους έρμους τους αναπληρωτές ΕΑ τους έχετε πραγματικά ξευτιλίσει. Δεν φτάνει που πασχίζουν να μορφώσουν τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες τους τιμωρείτε κάθε λίγο και λιγάκι.

1. Τους κόψατε (και σε εμάς) το επίδομα Εδικής που παίζει να ήταν από τα μόνα επιδόματα που άξιζε πραγματικά να το παίρνουν. (ΠΑΣΟΚ)
2. Τους αλλάξατε ΡΙΖΙΚΑ τον τρόπο μοριοδότησης και τους αποδιοργανώσατε επαγγελματικά και οικογενειακά. (ΝΔ)
3. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει τα εξής:
Ι) καταργεί τελείως τα μονοετή μεταπτυχιακά (όπως πήγε να κάνει αρχικά και στο σύστημα εκλογής των διευθυντών). Εκεί όμως επειδή αφορούσε μονίμους το πήρε πίσω, τώρα που αφορά αναπληρωτές το περνάει κανονικότατα.
ii) Θέτει ορισμένους αναπληρωτές εκτός τελείως πινάκων και εργασίας με το έτσι θέλω (αυτούς που έχουν μόνο μεταπτυχιακό το οποίο δεν πληροί τις προϋποθέσεις)
ιιι) Καταργεί τις 4 μονάδες στους υπολοίπους που απομένουν
iv) καταργεί την ενδεχόμενη μισθολογική αύξηση από την αλλαγή κλιμακίου που πήραν κάποιοι άλλοι.
v) Φέρνει πάλι τα πάνω κάτω στις κατατάξεις του πίνακα ΕΑ με αποτέλεσμα για άλλη μια φορά την πλήρη οικογενειακή και επαγγελματική αποδιοργάνωση .

Το ξέρουμε κύριοι ότι υπάρχει πρόβλημα με τα πολλά μεταπτυχιακά στην ΕΑ, αλλά επιτέλους πρωτοτυπήστε και μην ακολουθείτε και σεις τη μέθοδο πονάει κεφάλι κόψει κεφάλι. Κατοχυρώστε εντελώς τους παλιούς και δείτε τι θα κάνετε από εδώ και πέρα. Δεν είναι δυνατόν να τιμωρείτε συνεχώς τους εργαζομένους σας αναδρομικά για λάθη που έγιναν στο παρελθόν. Δεν καταλαβαίνετε ότι έτσι δεν θα βρείτε ούτε τη δική σας ψήφο στο τέλος;

Το καλύτερο όλων των κριτηρίων που θέσατε ήταν όμως αυτό με το «Ειδική Αγωγή» στον τίτλο του μεταπτυχιακού! Δηλαδή τα μεταπτυχιακά της Κύπρου που αναγράφουν «Ειδική Εκπαίδευση» ή «Ειδική (ενιαία) εκπαίδευση, (special education – special (inclusive) education) δεν είναι αποδεκτά; Σε τι διαφέρουν ; Περισσότερο φωτογραφική ρύθμιση δεν γινόταν! Ελπίζω τουλάχιστον αυτό να είναι παράληψη.

 
ΚΟΥΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
08 Αυγ 2015 15:51

Είναι άδικο ανίθηκο και βάρβαρο να πληρώνουν τα συμφέροντα των Πανεπιστημίων άνεργα παιδιά που καταβάλουν 5.000 και 6000 χιλιάδες Ευρώ κυρίως οι γονείς τους.Όταν ξεκίνησαν τις μεταπτυχιακές σπουδές υπήρχαν άλλα δεδομένα.Οφείλει ο κύριος Υπουργος και να προστατεύει τους νέους επιστήμονες από τις αδικίες.

 
anna
08 Αυγ 2015 12:42

κυριοι στο υπουργειο:

1. ταλαιπωρειτε τους ηδη ταλαιπωρους αναπληρωτες χωρις λογο οπως κανανε οι προηγουμενοι και αυτο θα ειναι εις βαρος σας τελικα.

2.ξεχασατε να βαλετε στον τιτλο του μεταπτυχιακου και "ειδικη εκπαιδευση" που ειναι το ιδιο. πολλοι τιτλοι ειδικης αγωγης γραφουν "ειδικη εκπαιδευση". για φανταστειτε να παει για παει για εξεταση ενας τιτλος που γραφει ειδικη εκπαιδευση και να μην δωσουν συναφεια εξαιτιας αυτου.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ